Avižiniai sausainiai II

Tris kartus bandžiau iškepti sausainius būtent tokius, kokie parodyti nuotraukoje prie recepto nežinau.lt. Po to išmokau receptą mintinai, pamiršau kaip atrodo nežinau.lt sausainiai ir bandžiau iškepti vizualiai kuo panašesnius į keksiukus.

Po šešių ar septynių bandymų galiu reziumuoti, jog avižiniams sausainiams nelemta tapti keksiukais.

Avižos

Anot recepto, stiklinė avižinių dribsnių verčiama į keptuvę su 100 g lydyto sviesto ir kepinama. Nelabai ilgai. Pabaigoje dar įberiama ir išmaišoma pora šaukštų miltų ir žiupsnelis kepimo miltelių.

Čia, tiesa, atradau, jog taip apkepti avižiniai dribsniai jau yra skanūs.

Pirmieji ingredientai

Kol viena ranka maišote dribsnius, kad šie neprisviltų, kitą turite laisvą, kad išsuktumėte du kiaušinius ir pusę stiklinės cukraus. Dar šaukštelį vanilinio cukraus.

Augusiems ne granionų stakanų laikais, primenu, jog klasikinė stiklinė yra 200 ml tūrio.

Tešla

Ir tuomet dribsniai iš keptuvės yra verčiami į kiaušinių-cukraus masę beigi sumaišomi.

Maždaug taip atrodo suma pirmų dviejų nuotraukų. Čia naudoti dribsniai iš maišelio, o ne tie, ypatingai apdoroti ir paruošiami per 3 minutes.

Tešla

O taip atrodo prabangieji, trims minutėms apdorotieji, dribsniai kiaušinyje-cukruje.

Nuo to, kokius dribsnius naudosite, labiausiai priklauso ne sausainių skonis, o išvaizda. Stambių dribsnių sausainių paviršius bus labiau grublėtas.

Bet tai who cares? Kokius į darbą nešiau, tokius valgė. Čia Linas turėjo galimybę dar kartą pasidžiaugti bendradarbe, mėgstančia gaminti, o Administratorė pirmiau pareikšti, kad nemėgsta avižinių sausainių, o vėliau paprašyti recepto.

Tešla

Taip atrodo tešla, kai vis eksperimentuodama, su viltimi, kad šie jau neišskys į šonus, o iškils, paėmiau dvigubą dribsnių kiekį. Gal masė ir būna tirštesnė ir dėl to jai tikrai sunkiau išbėgioti (kepu sausainius krepšeliuose, bet ne keksinėje (su duobutėmis) formoje), tačiau ir skonis gaunasi tik avižų.

Dar išbandžiau keletą tarpinių variantų tarp vienos ir dviejų stiklinių dribsnių bei skirtingus kepimo miltelių kiekius.

Sausainiai

Didžiausią poreikį bandyti dar ir dar kėlė, negebėjimas priversti riešutus (migdolai) kepimo metu išlikti stačius. Jie vis suguldavo. Išskyrus dvigubos avižų porcijos atveju, bet kodėl tai nėra gerai, jau rašiau.

Kai kepiau paskutinį kartą, kiek susipainiojau ir ištryniau su cukrumi penkis, vietoje dviejų, kiaušinius, ko pasekoje teko dauginti visų kitų ingredientų kiekius ir dėl riboto skardos dydžio kepti sausainius per du kartus. Kol likusi tešla laukė atrojo kepimo, ji kiek sustingo ir dėl to riešutai antrojo kepimo metu išliko statesni. Jaučiuosi beveik atradusi stačių riešutų paslaptį.

O kepama gal 20-30 minučių (ne, nepratusi aš nuiminėti laiko). Iki sausainiai maloniai pagels. Vidutinio karštumo orkaitėje.

Sausainiai

Jei jau tiek kartų kepiau, gal nebereikia įtikinėti, jog tai yra skanu?

Posted in

12 responses to “Avižiniai sausainiai II”

  1. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/raganyte/'>raganyte</a>

    Kaip aš taip niekad nepataikau, kai vaišini bendradarbius. Ech. Skaniai atrodo, pamėginsiu namie.

  2. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/nazgull/'>nazgull</a>

    Pamaitinti bendradarbius siausainėliais labai gera mintis… tik pas mane skanėstai pranyksta dar namie :(
    Kažkada irgi kepiau avižinius sausainėlius, bet jie pagal technologija visai kaip skrudintų avižų žiupsniai buvo…

  3. JR

    mmm… kaip skaniai atrodo… :) manau, siandien pat jau bus isbandyta :)
    kazkada bandziau ir "aviziniai sausainiai I", taciau kazkodel gavosi labiau "akmeniniai sausainiai" :) nors buvo visai skanus..

  4. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/KaVeikti/'>KaVeikti</a>

    Ir gerai, kada nelemta tapti keksiukais- avižiniai sausainiai daug geriau už keksiukus!

    Šeip skaniai atrodo- avižiniai- vieninteliai mano valgomi sausainiai.

  5. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/adagio/'>adagio</a>

    Atrodo labai skaniai. Bet man nesiseka su receptais. Niekuomet nepadarau taip, kaip reiktų:D

  6. asta

    n-tąjį kartą kepiau keksiukus, sviesto neturėjau, bet puikiai suėjo margarinas kepiniams. Ir dar prismaigščiau po džiovintą vyšnią, skanu, gražu ir tinka tiems, kurie alergiški riešutams :)

  7. Dovilė

    Taip visai netyčia, t.y. paprastojo žioplumo prie kruopų lentynos metodu, patikrinta ir išsiaiškinta, jog šitie skanūs ir su miežiniais dribsniais.

  8. Akibrokštas « Perkam. Taupom. Neperkam.

    [...] ką, vakar ir vėl kepiau keksiukus: ir žalius, ir kakavinius, ir avižinius. Šįkart daug ir visokių, gi bendradarbių daug ir noris daugiau nei po vieną duoti. Visgi [...]

  9. Juste

    Is kur gauti keksiuku formeliu?

  10. Austeja

    jau kokie skanus gavos (mm)

  11. Ruta

    Ojetau kiek jausmų mane dabar apėmę! Pirmiausia, baisiausiai apsidžiaugiau, kai tešlą maišiau, nes viskas truko laaabai trumpai ir, kaip pirmą kartą gaminančiai keksiukus, laaabai lengvai. Bet BET :) Ties tuo momentu, kai pradėjau tą tešlą dėti į formeles, pasidarė aišku, kad nėr taip paprasta ir savaime suprantama, kaip iš pradžių atrodė. Pirmuosius keturis keksiukus – blynelius teko krapštyti atgal iš formelių, nes, pasirodė, kad du šaukštai tešlos jiems yra per daug ir jie visai nenusiteikę stovėti (formelės išsilygino iki vos ne idealaus lapo). Toliau formelės pasitenkino tik po vieną šaukštą įdaro. Jau beveik įsivaizdavau, kad sunkiausia dalis – mokymasis įveiktas ir liko tik sukaišioti migdolus (kurių “sugulinėjimui” jau morališkai pasiruošiau beskaitydama gaminimo patarimus). Visa patenkinta pašoviau 14 visai mielai atrodančių keksiukų į orkaitę ir užsistačiau 20 minučių. Buvau tikrai nepasiruošusi tam, ką įšvydau praėjus tam laikui :) Apart vieno padoriai atrodančio keksiuko, visi kiti išklypo kas į kurią pusę, kai kurie draugiškai sukibo ir sudarė mažas atskiras grupeles po 3-4 keksiukus kiekvienoje. Ir tai dar ne viskas! Migdolų nė nematyti :) Jie akivaizdžiai liko palaidoti kažkur apačioje. Nebežinau net KIEK klaidų reikėjo padaryti, kad gautųsi TOKS rezultatas, bet tai draugui, berods, jų išvaizda nė motais ir jis jau taikosi vieną kitą nugvelbti :) Žiūrėsim, koks skonis gavosi, bet tikrai įdomu būtų išgirsti, KODĖL? :D

  12. Petras

    Kur dirbi? reikia galvoju gal darba pakeisti…

Leave a Reply