Balandėliai paprastai

Vakar galvą man susuko balandėliai. Nusipirkusi 1.2 kg kalakutienos faršo ir milžinišką kopūstą, turėjau kuo užsiimti bent kelias valandas. O skonis šįkart gavosi labai vidutinis. Gal man labiau patinka įdarytos paprikos..

Procesas maždaug toks. Perkate parduotuvėje faršo. Kokį pasirinksite – kiekvieno asmeninio skonio reikalas. Turbūt labiausiai įprasta daryti balandėlius iš kiaulienos faršo. Bet kiekvienos šeimininkės fantazija gali juos leisti daryti ir iš bet kokio kitokio. Aš nedaryčiau iš avienos – ji smirda. Vakar parduotuvėje kalakutienos faršas buvo akcijine kainą, tai jį ir paėmiau. Paėmiau daug, nes planavau padaryti ir namie valgyti, ir sekmadienį tėvams nuvežti.

Grįžę namo, kaičiate didelį katilą vandens. Pamatuokite, kad į tą katilą tilptų kopūstas. Bent pusė jo – jei reikės, apversite. Nulupate negražiausius viršutinius lapus, nuplaunate kopūstą. Kai užvirs vanduo, įdėsite kopūstą. Jei jūsų rankos silpnos, geriau pasikvieskite vyrą, brolį, kaimyną. Negerai yra, neišlaikius kopūsto, paleisti jį iš didelio aukščio į verdantį vandenį. Ypač, jei vandens yra daugiau, nei “puodo tūris minus kopūsto tūris”. Patogu naudoti ilgą tvirtą dvišakį. O dar geriau – du tokius.

Belaukdami kol užvirs vanduo, užkaiskite ryžius. Jų virimas paprastai būna aprašytas ant pokelio. Tai būna maždaug 15 – 20 min. nuo vandens užvirimo. Žodžiu, paprasta.

Verskite visą faršą į didelį dubenį. Turėkite omenyje, kad dubuo turi būti patogus maišyti ne tik faršą, bet ir ryžius kartu. Aš viriau du pokelius (atrodo, po 100 g) ryžių. Faršą paskaninkite prieskoniais. Jei nieko apie juos nesuprantate, naudokite prieskonių mišinius konkretiems patiekalams arba konkrečiai mėsai, pvz., paukštienai. Pažiūrėkite ar prieskonių sudėtyje yra druskos. Jei nėra, įdėkite atskirai. Įmuškite į faršą porą kiaušinių. Išmaišykite.

Išvirusius ryžius geriau kiek pravesinti. Sako, karšti ryžiai, gali sutraukti kiaušinį. Tiesą sakant, niekad neturiu nei laiko, nei kantrybės laukti kol jie pilnai atvės, todėl suverčiau at faršo dar karštus. Ir nieko neatsitiko. Palikau juo taip vėsti ir ėmiausi kopūsto.

Nuplikytą kopūstą traukiate iš puodo ant didelės lėkštės. Čia jį išrengiate – nulupate po vieną viršutinius lapus. Į juos vyniosite balandėlius. Kiekvienas lapas turi storą pagrindinę gyslą, kuri gali lūžinėti vyniojant balandėlius, todėl ją verta truputį nupjauti. Tik ne per smarkiai – skylė lape nė kiek ne geriau. Jei nulupote visus bent pusė velnio nuplikytus lapus, ant kopūsto liko tik apyžaliai, o jų visa dar mažai, galima pakartoti kopūstui japoniškos pirties procedūrą ir lupimą.

Į puodą, kuriame troškinsite balandėlius, įpilkite truputį aliejaus. Dugną užklokite sluoksniu grižinėliais pjaustytų morkų – jei pridegs, tegu geriau pridega morkos.

Išmaišote ryžius su faršu. Tai yra marmalas, kurį vyniosite į kopūsto lapus. Tą ir padarote. Stenkitės daryti vienodo dydžio balandėlius, tuomet jie visi troškinsis tiek pat laiko. Suvyniotus balandėlius tvarkingai dėkite į paruoštą puodą. Į užpildytą puodą įpilkite vieną du puodukus sultinio (ar vandens), keletą morkų griežinėlių, pabarstykite kokiu nors daržovių prieskonių mišiniu, įmeskite porą lauro lapų, kelis pipirus.

Troškinkite valandą ant vidutinės ugnies. Jei susukote visai mažučius arba labai didelius balandėlius, turėkite omenyje, kad jų troškinimo trukmė irgi turėtų keistis. Prie balandėlių labai tinka virtos bulvės. Jas, jau išvirtas, labai skanu pabarstyti žaliais pjaustytais krapais arba prieskonių mišiniu bulvėms. Bebaigiant troškinti balandėlius, galima juos užpilti padažu (išlydote sviestą, įmaišote šaukštą miltų, neskubėdami ir vis maišydami supilate kelis/keliolika šaukštų vandens (ar sultinio), galiausiai įpilate kelis šaukštus pomidorų padažo).

Beje, iš tokio kiekio produktų padariau 24 balandėlius.

Posted in

2 responses to “Balandėliai paprastai”

  1. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/merhaba1/'>merhaba1</a>

    prieš dedant į puodą balandėlius galima apkepti keptuvėj, tada skaniau :). o šiaip balandėliai baisiai skanu :).

  2. Anonymous

    aš visada dedu nevirtus ryžius – per tą valandą jie pilnai išsitroškina.
    o jei apkepsi prieš dėdama į puodą, tai kopūstas ne taip smirdės.
    dar lietuvių liaudies folklore esu girdėjusi, kad kopūstą balandžiams įmeta į kamerą iš vakaro, po to atitirpina ir tipo nereikia virti to kopūsto. nebandžiau. :)
    taip pat liaudies tautosakoj paminėtas kopūsto "karuselinimas" mikrobangėje. sako irgi vėliau nebereikia jo virti. irgi nebandžiau. :)

Leave a Reply