Bananinis keksas

Dažnai kepdavau tokį bananinį keksą. Ypač, kai galėjau mėgautis šiuolaikiška, vartotojui patogia virykle. Antradienį vėl bandžiau kepti tą keksą. Kažkaip žiemą man norisi kepti keksus ir pyragus. Kai pavyksta iškepti, jis būna labai skanus. Tiesa, bananų skonio ne gurmanas jame tikriausiai net nepastebės. Greičiau atpažįstami graikiški riešutai ar cinamonas. Šian pateikiu to nuostabaus, vienintelio ir nepakartojamo kekso kepimo pamoką.

Pirmiausia nusilupkite ir supjaustykite 3 – 4 bananus. Nusipirkite jų daugiau – vis tiek dalį suvalgysite begamindami. Kepimui puikiai tinka minkštesni, gerai prinokę bananai, valgymui – pagal skonį. Pjaustyti juos galite kokio norite dydžio gabaliukais. Nuo to priklauso tik kiek laiko juos maigysite mikseriu.

Į gautą marmalą įmuškite du kiaušinius. Irgi išmaišykite. Visur drąsiai naudokite mikserį. Gal tik nereikia jungti stipriausio sukimo, kad tešla nevirstų putomis.

Išlydykite 100 g sviesto. Geriausia tai daryti dubenėlyje ant puodo su vandeniu. Nestatykite dubenėlio su sviestu tiesiai ant viryklės, nes sviestas čirškės ir degs. Jei naudojate margariną, geriau pirkite specialiai kepiniams – jis būna riebesnis, nei sumuštiniams ir pan.

Supilkite sviestą į marmalą. Taip pat supilkite 100 g cukraus. Aš juos paprastai pilu vienu kartu, įsivaizduodama, kad nuo karšto sviesto cukrus greičiau pradeda lydytis. Išmaišykite.

Miltų eilė. 170 g. Kartu supilkite porą šaukštelių kepimo miltelių, cinamono. Išmaišykite. Jei neturite kepimo miltelių, galite naudoti sodą. Tokiu atveju, žiupsnelį sodos būtinai reikia nugesinti šaukšte grietinės.

Į tešlą suberkite 50 g avižinių dribsnių ir 100 g graikinių riešutų. Riešutus verta šiek tiek sulaužyti. Bet visai į trupinius nesumaigykite. Išmaišykite.

Kekso skardą ištepkite sviestu ir pabarstykite džiuvėsėliais. Taip keksas turėtų neprikepti ir būti lengviau išverčiamas iš skardos.

Supilkite paruoštą tešlą į kekso skardą. Orkaitę jau turėjote būti įjungę, kad ji įkaistų iki reikiamos temperatūros. Keksą reikėtų kepti maždaug 180 C temperatūros orkaitėje apie valandą. Tešlos paruošimas paprastai trunka mažiau, nei pats kepimas.

Iškepusį, išimtą iš skardos keksą gražu apibarstyti cukraus pudra. Kaip jau minėjau prie obuolių pyrago recepto, cukraus pudra gražiau byra per sietelį. Tiesą sakant, mano vienintelis šiuo metu turimas sietelis – žnyplės arbatžolėms. Bet jis puikiai tinka ir cukraus pudrai barstyti.

Deja, sėkmingai iškepto kekso nuotraukos įdėti negaliu, nes to padaryti nepavyko.. Jau kelis kartus minėjau, kaip labai nekenčiu senu dujinių viryklių, kurių temperatūra matuojama įkišta ranka į orkaitę, o kepinio vaizdas matomas ne pro durelių stiklą, o tik atidarius metalines dureles ir išleidus visą karštį. Mano orkaitėje sudega praktiškai visi kepiniai, kurie turi būti kepami daugiau kaip pusvalandį. O bute pasklinda tiek dūmų, kad akis graužia. Kada nors man kaimynai iškvies gaisrinę. Žodžiu, šitas keksas irgi sudegė.

Iš to didelio noro padaryti tinkamą gatavo kekso nuotrauką, bandžiau tą patį antradienio vakarą kepti dar vieną. Bet ir vėl sudegė. Kepti trečio nebegalėjau, nes pasibaigė bananai, riešutai ir noras toj velnio orkaitėj dar ką nors kepti. Ir parduotuvė nebedirbo. Ir iš vis, eina nx tokia viryklė. Dar šian butas degėsiais smirda.

Va kaip atrodo sudegęs keksas.

Papildymas: O taip atrodo nesudegęs keksas.

Posted in

10 responses to “Bananinis keksas”

  1. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/vytauc/'>vytauc</a>

    Skamba nebais komplikuotai- reiks išbandyt. Ir užuojauta dėl orkaitės. Jei gyvenat ne nuomojamam bute- gal reikia naują griebt? dabar jos kaip tik atpigę.

    O šiaip dujinėms orkaitėms aš prijačiu labiau, nei elektrinėms.

  2. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/pasaulistaias/'>pasaulistaias</a>

    jomi,jomi tavo keksiukas nerealus, as i paskutine nuotrauka neziurejau, saunuole isbandysim…..

  3. Grammy

    Dievuliau, kaip šiandien užsimaniau kažko skanaus. Kaiptik šis tavo receptas pakliuvo po ranka. Kadangi pas mus "super duper" viryklė, tą keksą visi valgė pasigradžiuodami ir taip glostė man galvą, kad prieš miegodama pusvalandį vargau juos šukuodama. Ačiū, labai ;] Užjaučiu dėl orakitės, kaip jau kažkas patarė – galėtum paplanavus naują nusipirkt. Juk toks jėgovas pyragas nusipelno gero kelio į skrandį ;]…

  4. Dovilė

    Ne tik skamba, bet ir tikrai yra lengvai paruošiamas. Vienintelis man pavykęs šito kekso sugadinimo būdas ir yra sudeginimas.

    Būtent, kad nuomojamame bute gyvenu. Kitu atveju jau senokai būčiau pakeitusi tą seną trantą kokiu nors šio amžiaus virtuvės stebuklu.

    Anksčiau naudojau eletrinę viryklę. Vienas akivaizdus dujinės pliusas – gaminti ant dujų pigiau, nei ant elektros. Tiesa, dar pastebėjau, kad greičiau užverda viskas.

    Kol pripratau prie kito viryklės veikimo principo, porą kartų vos nesusprogdinau buto. Tai kurį laiką bijojau ir dujų, ir tos viryklės.

  5. Bananinis keksas (antras dublis) « pragaro virtuvė

    […] štai, savaitgalį gavau pasimėgauti svajonių orkaite tėvų namuose ir iškepiau tą velnio keksą. Teisa, cukraus pudros neradau nei pas tėvus, nei artimiausioje parduotuvėje, todėl minimali […]

  6. Instrukcija: susprogdinti dujinę viryklę « pragaro virtuvė

    […] tikamą temperatūrą nereguliuojamos temperatūros orkaitėje ir išvengti neišvengiamo kepinio sudeginimo. Privalumas – sloga pačiame jos žydėjime bei sutrikusios ašarų liaukos, neveikiančos net […]

  7. JR

    kazkodel man sis keksas gavosi slapias ir neiskiles..:( lyg ir viska pagal nurodymus dariau..

  8. egle

    Na ir pralinkminot:) CIA geras!!!!!!! bet keksiuka vistiek pasigaminti bandysiu:)

  9. Vilmantė

    Super toks bananinis keksas. Jei dar namuose tinkama ir gera orkaitė, tai tik gamink ir gamink tokius skanėstus. Tad manau dar būtinai kažką išbandysiu.

  10. Ri

    Tiek dujinėje, tiek elektrinėje orkaitėje kai viskas pradeda per daug dažnai sudegti, reikia įsigyti orkaitės termometrą, kuris pasikabina ant grotelių ar pastatomas šalia indo ant skardos. Kai įsigijau termometrą, pamačiau, kad realus karštis nuo mano reguliuojamo ir rodomo skiriasi beveik 50čia laipsnių karštėjimo pusėn!!! Ir dabar jau retai kada kas sudega iki juodumo :)

Leave a Reply