Blynų balius

Penktadienį įvyko mano labiausiai šią savaitę lauktas renginys – Blynų balius.

Tai turėjo būti blynų kepimo varžybos. Panašiai ir buvo. Dalyvavo Mergaičių komanda – Vija ir Aurelija, Berniukų komanda – Audrius ir Mindaugas – bei Svečiai iš šiaurinės Ispanijos – vakarinės Prancūzijos dalių. Lietuvaičiai – ne maisto gaminimo profesionalai – žurnalistai, ir net ne apie maistą rašantys. Kuo užsiima svečių komanda nėra tiksliai žinoma, nes organizatoriai su jais susipažino tik antradienį – rado juos Cafe de Paris.

Pagal organizatorius ir publika susirinko – konkuruojančių portalų, PR’o agentūrų darbuotojai, šiek tiek draugų bei giminaičių ir tuntas ispanų. Nesu tikra iš kur pastarieji ten atsirado ir iš kur tas gitaras ištraukė, bet tai, jog lietuviai yra daininga tauta yra absolute bullshit. Anot daug pasaulio mačiusios Pilietės, tik mes patys taip ir sakome.

Tiek dainų, kurios tikrai visiems patiko, su šokiais ir panašiu bespridielu jau seniai nebuvau mačiusi. O tie ispanai ne tik dainuoja nerealiai, bet ir šoka taip, kad sidro prisprogusios lietuvaitės prie jų atrodė kaip ką tik iš tvoros ištraukti basliai. Šaunuoliai ispanai buvo – be hitų savo kalba, su vietinių pagalba ir porą lietuviškos scenos dainų užtraukė.

Grįžtame prie maisto. Buvo numatyti trys setai blynų. Gautųsi lyg ir devynios rūšys. Kadangi Šermukšnėlė, kurios kiemas renginiui buvo paimtas, nusprendė užsidaryti dar iki vidurnakčio, o ryšium su Žakario ir Vėsaitės rugsėjo 1-osios pokštu ilgiau mes ten ir nebūtume turėję, ką veikti, ne visi suplanuoti blynai buvo iškepti. Bet tai, ką gavome buvo nuostabu.

Jau pirmoji Mergaičių komandos blynų partija – iš išvaizdos lietuviški paprastieji, bet su Vijos mamos stebuklingu rūkytos šoninės padažu, – sakė, jog man čia patiks. Ir nemelavo.

Ir valgyti blynus plastmasiniu šaukštu ir/arba peiliu buvo visai fun.

Juokėmės, kad šie blynai nugalės be konkurencijos, nes susirinkusieji jau buvo alkani kaip vilkai.

Antroji Mergaičių partija buvo blynai su cukinija. Matyt, naudoju kitokią technologiją, gal tiksliau – kiekį, nes cukiniją juose vargiai atpažinau. Tik žinau, kad ji ten buvo, nes 1) Vija sakė, kad blynai su cukinija, 2) mačiau tas cukinijas nešant link maisto gaminimo aikštelės.

Manau, skirtumas tame, kad paprastai cukiniją blynams naudoju tuomet, kai noriu ją kaip nors sunaudoti arba, kai kas nors iš namiškių nori tokių blynų.

Padažui naudotos trijų rūšių uogienės bei šokoladinis kremas.

Berniukų komandos antrąją partiją kažkokiu mistiniu būdu sugebėjau pražiopsoti, bet pirmąją stebėjau ir ragavau labai dėmesingai. Jie ten kažką labai įdomiai vyniojo.

O vyniojo, kaip supratau, ožkos sūrį. Paragavus, radau dar ir riešutų. Spėju, graikinių.

Sėkmingas projektas. Dar viena gera idėja blynų įdarui.

Bene daugiausia komisijos-valgytojų dėmesio sulaukė Svečių komandos blynų gaminimo procesas. Lietuviškai akiai tai tikrai buvo kažkas naujo ir neįprasto.

Blynai kepami specialioje keptuvėje. Šiuo atveju gal tiksliau būtų sakyti, kepami ant keptuvės. Pirmiausia pilama tešla. Ji išlyginama specialia medine mentele. Artimiausias savo forma, tautiečiams pažįstamas įnagis turbūt būtų kauptukas.

Tešlos spalva bei paties blyno spalva, skonis ir kvapas man kažkodėl sakė, jog jie daromi iš grikių miltų ar pan.

Blyno apačia atskiriama nuo keptuvės mentele. Blynas apverčiamas.

Blynas apverčiamas dar kartą. Aptepamas gabaliuku sviesto. Tasme, jis išsilydo sukiojamas ant blyno. Sumušamas vienas kiaušinis. Jis išmozojamas viso blyno paviršiuje.

Maždaug ties tuo etapu vienas iš Prancūzų – Romain, kuris nuo mažumės valgė ir pats kepė tokius blynus (kilmės vieta – Bretanė), papasakojo kaip vienoje Vilniaus blyninėje negalėjo gauti crepes with ham and cheese and egg. Padavėja jam atsakė: “Egg?? No way! We can make you a pancake with mushrooms..”

Ant kiaušinio dedami kumpio gabalėliai bei pabarstoma tarkuoto sūrio. Abu šonai užlenkiami. Toks pailgas crepe dar kartą apverčiamas, supjaustomas ir atiduodamas alkaniems žiūrovams.

Šiuos blynus Svečių komanda taip pat darė su pievagrybių įdaru. Čia vietoje egg, ham and cheese. Irgi labai skanūs buvo.

Žmonių susirinko apie 70 gal 50-60. Dvi Šermukšnėlės padavėjos sukosi sunkiai. Netgi, sakyčiau, nerangiai. Juk valandą laukti gėrimų, tame tarpe triskart juos užsakant, nėra padoru. Paskui metėme tą kvailą užsiėmimą užsakinėti ir ėjome prie baro patys. Tiesa, iš kavinės į kiemą patekti galima tik praėjus gabaliuką gatvės.

Iš tikrųjų labai sveikinu tokius vakarėlius. Mes su mergom kartais irgi ne tik prisigeriame pas kurią nors prie televizoriaus, bet padarome tai gamindamos valgyti.

Jau užsirašiau į kito maisto gaminimo vakarėlio būsimų dalyvių sąrašą. Preliminariai tai planuojama lapkritį. Šiuo metu vyksta diskusijos dėl patiekalų. Pirmojo vakarėlio metu buvo gaminamos tortilijos.

Papildymas 2007.09.02 10:21

Įdomioji statistika. Blynų kepimui sunaudota:

  • 8 kg kvietinių miltų
  • 1-2 kg juodų (grikių) miltų
  • 6 L pieno
  • 1,5 L grietinės
  • 60 kiaušinių
  • 1 kg cukraus
  • 8 apelsinai
  • 2 didelės rieškučios graikinių riešutų
  • 340 g ožkos sūrio
  • 1 kg šiaip fermentinio sūrio
  • 400 g kumpio
  • 800 g – 1 kg šoninės
  • 3 kg svogūnų
  • 2 dėžutės pievagrybių
  • 2 didelės cukinijos
  • 3 L aliejaus
  • 3 pakeliai sviesto
  • 3 buteliai kalvadoso (bet kadangi dalis jo ėjo tiesiai į burną tiesiai, tai blynus šiek tiek aplenkė)
  • 2 indeliai šokoladinio padažo
  • 2 indeliai apelsinų marmelado
  • 1 L braškių uogienės
  • 1 L aviečių uogienės
  • 0,5 L bruknių uogienės
  • 0,5 L miško uogų uogienės
  • 8 citrinos
  • 6 vnt IKI prijuosčių (neturėjo pardavimui, tai padovanojo iš savų. Vienkartinės tokios, kepant jas sutraukė nuo karščio)
Posted in

2 responses to “Blynų balius”

  1. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/parimusi/'>parimusi</a>

    valgyt net užsinorėjau perskaičius..:>

  2. praktikuojantiskulinaras

    je.. crepes is the best, o geriausi ju kepejai prancuzai ;) Ideja sveikintina.

Leave a Reply