Bulvių pyragas

Jei vardintumėte mėgstamiausius pyragus, turbūt prisiklausyčiau visokių šokoladinių, medaus ir pan. Gal nemažai iš jūsų ir morkų pyrago yra ragavę. O štai man kažkokia karvė į galvą įkando ir iškepiau bulvių pyragą.

Turėjau įtarimą, kad jis bus elementaraus kūgelio skonio, tačiau galiu pasidžiaugti, jog bulvių visai nesijautė.

Pradedame nuo keleto su lupenomis virtų bulvių. Nulupame. Tarkuojame. Bijojau, kad tarkavimas bus panašesnis į trupančių bulvių trynimą į tarką, tačiau dar kartą džiaugiausi buvusi neteisi. Tarkavimas pavyko sklandžiai ir greitai.

Su bulvėmis elgiamės labai atsargiai, nemaigome. Suverčiame į jas 300 g miltų. švelniai išmaišome dviem šakutėmis.

Vakaro atradimas – pasirodo, sviestą galima lydyti mikrobangėje. Panašu, kad daugiau tam nenaudosiu sistemėlės “dubenukas ant puodo su vandeniu”. Reikia 400 g sviesto. Įmaišome į bendrą masę.

Taipogi išgryninau, už ką aš vertinu pastaruoju metu intensyviai naudojamą margariną “Eve”:

  1. Skirtas specialiai kepiniams, todėl yra pakankamai riebus;
  2. Ant įpakavimo popieriaus krašto yra žymės kas 100 g., dėl ko sumažėja “matavimo iš akies” paklaida;
  3. Sąlyginai pigus. Žinoma, jei jums nereikia to 0,5 kg, tai ir neimkite.

4 kiaušiniai. Atskiriame trynius nuo baltymų. Tai savaime nėra sudėtinga procedūra, bet legendų apie viso kiaušinio suvertimą į dubenuką bei trynio medžioklę šakute jau esu girdėjusi.

Nieko baisaus net, jei befotografuojant procesą, išversite dubenuką su baltymais. Svarbiausia – išvalyti grindis anksčiau, nei ištapnosite šitą gerą po namus.

Kiaušinių tryniai ištrinami su 250 g cukraus. Verčiami į bulvių masę, atsargiai išmaišomi.

Kiaušinių baltymai išplakami tik prieš pat juos įmaišant į bendrą masę.

Pabaigai – migdolų ekstrakas. Nepersistenkite – tik keli lašai.

Gauname įtartinos konsistencijos masę. Nekreipdami į tai dėmesio, supilame ją į kepimo popieriumi išklotą skardą. Dedame į jau įkaitintą orkaitę. Kepame vidutinėje temperatūroje. Gal kokį pusvalandį.

Vaizdelis – elementaraus kūgelio. Bet skonis nė iš tolo jo neprimena. Skanus ir šiltas, ir atvėsęs. Ir su arbata.

Posted in

10 responses to “Bulvių pyragas”

  1. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/rytis69/'>rytis69</a>

    ačiū už receptą bandysiu pasigaminti

    tik tuoj atsispauzdinius

  2. Vilma

    Dovile, o tas “keletas bulvių” yra visa tai kas matosi nuotraukoje? :-)

  3. Dovilė

    Tikrai taip :)

  4. Vaida

    Oi ir as siandien pabandysiu vakare pasigaminti:)

  5. Raminta

    Seip tai nei sviesto nei margarino mikrobangeje negalima lydyti, nes kai ltdai mikrobagej issiskiria kazkokios labai kenksmingos medziagos!!! :)
    O sei receptas labai puikus :)

  6. Morkų pyragas « Pragaro Virtuvė - Receptai - Desertai

    […] nebus skanus, tai gali reikšti tik vieną – you failed. Tai gal ir nėra tokia egzotika kaip bulvių pyragas ar, tuo labiau, svogūnų sausainiai, tačiau labai recomended gaminys. Netgi, dar labiau už anuos […]

  7. Vilius

    Kadangi šią savaitę karantinas mokykloj, išbandysiu su malonumu.

  8. Deimante

    Nu as manau kad tikrai skonis kai kugelio….bulves,….tas ko reik kugeliui.cia mano nuomone

  9. Rita

    as galvoju ,kad butu skanu ir orkaitej pakepti toki kaip apkepa, reiks pabandyti kuciom:)tik gal nereiks apkepti zuvies, tik bulves su svogunais , nes bulves ilgiau kepa

  10. Rita

    atsiprasau ne ten parasiau:)

Leave a Reply