Atidžiai stebintiems Daržovių stebuklo konkurso eigą bei bandantiems publikuojamus receptus, labai pravers Gero vyno blogo patarimai, kaip pasirinkti prie šių patiekalų derantį vyną.
Nors kol kas niekaip nesugalvojau, koks vynas geriausiai derėtų su mamos bulviniais blynais (esu tikra, alus šiuo atveju yra žymiai geresnis bičiulis), ši išimtis neturėtų gąsdinti mėginant rasti vynus, kurie geriausiai tiktų prie daržovių patiekalų. Tiesa, “geriausiai” šiuo atveju gali nuskambėti klaidingai, nes nors vyno pasaulis ir siūlo keletą esminių gairių, įdomumai prasideda eksperimentuojant. Taigi, keletas gairių, kurios turėtų padėti susigaudyti tarp dubens ir taurės.
Visų pirma, derinant vynus su daržovių patiekalais reiktų mąstyti apie visumą, o ne apie padrikas daržoves. Auksinė taisyklė (raudonas – su raudonais padažais, baltas – su baltais) padės išsisukti iš keblesnių situacijų. Kita vertus, kitas patarimas būtų su žaliomis daržovėmis (brokoliais, Briuselio kopūstais, ir pan.) gurkšnoti baltus, o su žieminėmis daržovėmis (bulvėmis, morkomis, pupelėmis) rinktis raudonus vynus. Tiesa, verta paminėti, kad bene kebliausia daržove vyno mėgėjai laiko špinatus, kurie dažniausiai visiems vynams suteikia švininio skonio.
Rauginti kopūstai, Elzase neatsiejami nuo tradicinio Choucroute, ir kuriuos tradiciškai lietuviai mėgsta, pasakiškai dera su baltais vynais iš Elzaso, pagamintais iš vietinių Pinot Blanc ir Riesling vynuogių. Dažnai jie nėra pernelyg sausi ir puikiai draugauja su kopūstų rūgštele.
Jei mėginate Viduržemio jūros patiekalus, siūlau rinktis geografiškai. Tarkim, graikiškos salotos su fetos sūriu ar alyvuogėmis puikiai derės su vietiniais baltais vynais, nors jų pasiūla Lietuvoje menka, o ir kitose šalyse jų nėra daug, todėl galima mėginti baltus vynus iš Italijos pietų, tarkim, Grecanico vynuoges, juolab, kainų prasme, jos nesikandžioja.
Mūsuose populiari cukinija neretai įdaroma. Su cukinijų kepinėliais rinkčiausi lengvesnius, ąžuole nebrandintus baltus vynus – pamėginkite gaivius itališkus Pinot Grigio, nors, mano manymu, ir kai kurie balti vynai iš Prancūzijos pietų, neretai tegaunantys kuklią “Vin de Pays” etiketę, neturėtų nuvilti – jie nėra tiek rūgštūs kaip, tarkim, naujojo pasaulio Sauvignon Blanc ir dažnai neviršija 20 litų kartelės.
Storas storas pomidoras – viena mano mėgiamiausių daržovių, dar vadinama meilės obuoliu ir, sakoma, afrodiziakas, prašosi raudonų vynų ir čia, manau, nepamainomi yra italai, bet ir ispaniški raudoni vynai verti dėmesio. Pamėginkite įvairių regionų (Navarra, Rioja, Penedès) Garnacha – ji dažniausiai yra sodresnio stoto, intensyvaus trintų raudonųjų uogų ir pipirų aromato. Vynai iš Prancūzijos pietų, ypač Côtes du Rhône ar Rasteau bei Gigondas daugeliui čia galėtų tapti atradimu.
Omletas su daržovėmis yra kiek keblesnė užduotis – gaivūs ir traškūs balti vynai gali nublankti, o galingi, sodresni raudoni vynai nokautuos omletą. Tiesą sakant, su omletu bene geriausiai derės putojantis vynas – ir nors kartą pamėginkite ne vien tradicinius lietuviškus.
Tai štai tokios kelios gairės, bet labai raginu nebijoti eksperimentuoti. O jei jau plušate virtuvėje, turite daug šansų atrasti, jog vynas yra nebūtinai sausas ir saldus, kadangi daugelis vyną atranda būtent virtuvėje – derindami jį su maistu.
Ei, pomidoras yra vaisius! :)
Tik nesakyk Šilui, jis akis iškabins dėl pomidoro įvardijimo kaip uogos.
Cha, viena mėgiamiausiu daržovių pasirodo nėra daržovė :) Toks lengvas FAIL
Mano mėgstamiausia daržovės, TOP3:
BigMack
Kalakutienos kepsneliai su keptom bulvėm
Pieniškos dešrelės su bulvių košė ir raugintais kopūstais.
Abu mikliai nustojate siautėti! Aš užskaitau pomidorą kaip daržovę, vadinasi, čia jis yra daržovė. Ir neprasivardžiuokite.
Beje dėl siautėjimo. Šiandien, tą proga, kad niekas neprieštaravo, pietavome kulinarijos MeCoje ir ką tu manai? Akcija atrakcija. Perki komplektą gauni dovanų cocacolos stiklinę CAN (skarbonkės) formos. Jau turim po vieną.
Nori paklausti kodėl tai turi tau rūpėti? O todėl, kad kiekvieną savaitę kitos stiklinių spalvos. Nusprendėm surinkti visų spalvų.
Artimiausi pietūs ten – pirmadienį. Ruoškis morališkai :)
O dar ne Turkija all included tu pirmadienį pietausi?
Dar ne, dėl to ir pirmadienis rezervuota pietums :)
Š.
Na, gerai. Bet tik vieną kartą.
Darbe lyg ir turiu kažkokių tablečių nuo neteisingo pilvo veikimo..
Koks vieną kartą? Stiklinės tai keturių spalvų :)
Dabar neatsakysiu nieko, nes:
1) man nusviro rankos ir
2) pritrūko žodžių.
Ei, stiklinės yra šešių spalvų. Tai ir yra geriausia. Įsivaizduoji – per artimiausią pusantro mėnesio bus galima tiek kartų papietauti McDonalds! Čia gi svajonė! (Su sąlyga, kad nė vienos spalvos dar nepražiopsojom)
Svarstau galimybę išsirašyti iš šitos chebros.
Jūs manęs tikrai labai nekenčiate?
Ir šitą… kodėl jūs netikite, kad pomidoras yra vaisius? Wikipedia sako „biologine prasme pomidorai yra vaisiai“.
Dovile, mes tave labai mylime, bet nejau tu nesupranti, kas yra šešios skardinės formos stiklinės su Coca-Cola logotipu gautos mainais į šešis nepakartojamo skonio BigMac kompleksus (aš, tarkime, visada renkuosi XL su kečupu ir dar prigriebiu tropinių vaisių pyragėlį). Tu pabandyk nors kartą – garantuoju, kad patiks! Kaip kitaip šis maistas užkariavo pasaulį, pagal tave?
Aš šiaip nesu prietaringa, bet, spėju, jog pasaulis buvo užkariautas panaudojant E621 užtaisą.
Įdomu būtų jo gryno paragauti..
O Wikipediją Šilas rašo. Tai, ką jis galvoja apie pomidorus, tą visi ir skaitome.
Na, gerai, Dovile. O ką jei tu iš po prekystalio valgytum atsineštinį kotletą? Mes pridengtumėm. Nes nu supranti – stiklinių tai reikia. Paskui jau galiu pasižadėti du metus nebekalbėti viešumoje apie McDonalds (jei jie nedarys akcijų, žinoma).
Aš apie tai pagalvosiu.
Bet tuomet, mainais, jūs su Šilu dalyvausite antrame vizite į vieną kinų kaniūšnią :))
Šilo žinios apie pomidorus žiauriai ribotos, pasirodo:
http://lt.wikipedia.org/wiki/Pomidoras
Ir šiaip tekstas parašytas diplomatiškai – trijose eilutėse pomidoras pavadintas ir vaisiumi, ir uoga, ir daržove.
O dėl išsirašymo, tai į mūsų chebrą tik įsirašyti galima, iš – niekaip :)
O ne, tik ne ta arklidė… Bet po pusantro mėnesio pietų MC, galiu iškęsti ir ten…