Dieviška voveraičių sriuba

Esu iš tų, kurie dėl niekam nesuvokiamų priežasčių svaigsta dėl grybų. Bet ši sezoninė sriuba iš tikrųjų yra fantastiško skonio. Valgo net Išrankusis. Tiesa, išrenka visus grybus. Todėl ir Išrankusis.

Išdorotas, nuplautas voveraites supjaustome. Tik stambias. Labai nesmulkiname.

Kiekis? Daug.

Smulkiai supjaustome ir apkepame nedidelį svogūną.

Kaskart žliumbiu taip, tarsi daryčiau tai pirmą kartą. Bandžiau pjaustyti svogūnus nekvėpuodama. Bandžiau su plaukimo akinukais. Niekas nepadeda.

Verčiame voveraites į tą pačią keptuvę, pas svogūnus. Troškiname uždengę. Išbėgusios grybų sultys duoda nepakartojamą skonį sriubai. Bet, kaip tik dėl tų sulčių silpnesnių skrandžių valgytojai grybus prieš kepdami turėtų trumpai apvirti. Nesu tikra, kas nuo jų darosi – manęs neveikia, – bet gamindama šią sriubą tėvams, jų pageidavimu voveraites apverdu.

Iš tikrųjų labai norėčiau įrašyti ir įdėti į blogą tą dievišką kepančių svogūnėlių ir voveraičių aromatą. Tai yra nepakartojama.

Sriubai pasiruošiame 0,5+ puoduko ryžių. Beplaunant ryžius man kilo keistas klausimas. Naudodama birius ryžius, juos visuomet praplaunu, tačiau niekada neplaunu ryžių pakeliuose (paruoštų virimui, po 100 g arba 125 g). Gal kas prieš virdami plaunate ryžius pakeliuose?

Užvirus vandeniui, įdedame šaukštuką/kubelį sultinio. Sveikinu nepatingėjusius išsivirti tikro sultinio. Jį ir naudokite. Suberiame ryžius.

Supjaustome trejetą nedidelių bulvyčių. Jas dėsime į sriubą po ~10 minučių nuo ryžių virimo pradžios. Ne vėliau. Kartu su bulvėmis į puodą keliauja ir apkeptos voveraitės.

Sriubą darau tirštą. Tokias mėgstu. Savaitgalį būdama pas tėvus bandžiau prisiminti receptą (negaminau šios sriubos mažiausiai metus):

Aš: O bulvių dėdavau į ją?
Mama: Nežinau. Pamenu tik, kad buvo labai skanu.
Tėtis: Kokios dar bulvės? Ten gi vien grybai būdavo.

Šiek tiek pavirę, įdedame druskos, šaukštelį kmynų bei porą – trejetą šaukštų pomidorų padažo. Verdame dar keletą minučių.

Galiausiai suberiame smulkintus krapus. Valgome.

Tai yra antra sriuba, kurią galėčiau valgyti kasdien. Dvi savaites. Gal ir ilgiau.

Jei artimiausiame turgelyje rytoj nerasite grybų, aukitės guminiakus ir varykite patys į mišką erkių rinkti. Ne ištisus metus juk voveraičių būna.

Posted in

33 responses to “Dieviška voveraičių sriuba”

  1. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/turboliux7/'>turboliux7</a>

    visu pirma, grybu sriubos jega! o kasgi grybu nemegsta? =] antra, ar bandej plauti nuskustus svogunus saltu vandeniu ir pjaunant kvepuoti pro burna? skamba kvailai, bet sako padeda. Ryzius pakelyje plaunu, beplaunant vanduo tampa baltas, gali but, kad nenuplovus iseina tirshtesne koshe (?).

    as galeciau kasdien valgyt ir burokeliu sriuba, neskaitant grybu, guliashines (Vengrishka) ir mexikietishkos sriubos. =]

  2. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/aval/'>aval</a>

    por trejetą šaukštų POMIDORŲ PADAŽO?

    svogūnus reikia pjaustyti šlapiu peiliu (jį nuolatos pakišant po šaltu vandeniu). tikrai padeda :) tik reikia, kad peilis nenusausėtų

  3. Dovilė

    Taip, pomidorų padažo. Įdėtas pabaigoje virimo jis suteikia sriubai šiek tiek rūgštelės. Vietoje jo kartais galima įpjaustyti rauginto agurko, bet konkrečiai šiuo atveju nesu to bandžiusi.

    Šlapią peilį būtinai išbandysiu.

    Ryžius verdu tik biriai (ryžių košė man nepriimtinas maistas), todėl apie lipnumo skirtumus nieko pasakyti negaliu.

  4. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/plahcisas/'>plahcisas</a>

    …nuplauti po saltu vandeniu svogunai, karts nuo karto slapinamas peilis -ir tikrai jokiu asaru !! ))…man ji skanesne su tikru mesos ar darzoviu sultiniu,nera plastmases prieskonio…ir tomato nededu(sukelia rugsti)…labai skanu..))

    Redagavo plahcisas 2007-07-11 16:05

  5. Viktoras

    Geriau ryziu pakeliuose saltu vandeniu neplaukite, karta nuploviau suskilo visi ryziai i smulkias daleles :) Toks jovalas gavosi :)

  6. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/zudykreklama/'>zudykreklama</a>

    ot prisiminiau tavo šitą įrašą, o kad užsinorėjau šitos sriubos… Nuvėjau į maximą ir nusipirkau šaldytų voveraičių. Darysiu. O sakai, sezoninis patiekalas :)

  7. Dovilė

    Jei absoliučiai visus patiekalus, kuriems reikalingus ingredientus galima ne sezono metu gauti Maximoje (ar kuriame kitame prekybos centre), mesime vadinti sezoniniais, vituvėje visuomet bus vienas universalus metų laikas ;)

  8. Jurgita

    Labai skanu kai svogūnai kepinami ant sviesto iš saldžios grietineles 82% riebumo, galima ir alieju naudoti, bet sviestas suteikia geresni aromata ir skoni :)

  9. rugile

    einu ir as jos virti net seiles bega. veliau parasysiu kaip gavosi.

  10. zhute

    su kontaktiniais lesiais pjautyti svoguna! 5 metai – nei vienos asareles :)

  11. Živilė

    Vienintelis dar valgomas grybas ir yra voveraitė, na, gal dar baravykas dėl savo statuso. Tai šiaip jaučiu visai ir nebloga sriubytė. Ir kaip supratau ne trinta. Trintos sriubos nelabai :)

  12. Rita

    pirmą kartą šiandieną išbandžiau šią sriubą, ir ką jūs manot?Likau sužavėta, nes valgė dukra ir gyrė. Niekada gyvenime nebuvau valgiusi grybienės. O voveruškų prisirinkau pati miške, va :)

  13. Indre

    O as neseniai suzinojau “recepta” kaip tikrai svariai nuplauti grybus (tais atvejais jei jie labai smeleti ar pan). Tai va i vandeni kuriame plausime grybus ipilti druskos (na taip is dusios). Poto nuplovus tiesiog perlieti svariu vandeniu.
    Buvau apakusi kai pamaciau KAIP LENGVAI nusiplauna visi grybai.

  14. Dovilė

    Įdomus metodas. Su druska pemirkau paprastai daržves, kuriose gali būti kirminų ar pan. blogio, pavyzdžiui, žiedinius kopūstus iš senelių daržo. O smėlį ir pan. visuomet buvau linkusi plauti tiesiog po dideliu kiekiu tekančio vandens. Patogu kiaurasamtyje. Bet grybams pamirkymas su druska ir dėl tų pačių gyvių, manau, kartais visai nepakenktų.

  15. Rita

    Su druska yra pagrinde mirkinama voveruškos ir zelionkos, nes jos būna daugiausiai smėlėtos. Šis metodas tikrai labai geras.

  16. Dovilė

    O gal kas nors gali man moksliškai, ūkiškai ar dar kaip nors paaiškinti, ką ta druska daro smėliui. Niekaip neįsikertu, kodėl jis padeda geriau jas išplauti. Gal egzistuoja ir daugiau produktų, kuriems tokį plovimą galima pritaikyti, jei būtų aišku, kodėl tai veikia.

  17. Indre

    na aš manau…
    1. druska minkština vandenį… na vanduo gaunasi toks kaip su muilu… :)))))))
    2. gal druska kažkaip paveikia tas gleives kurios yra ant grybų???
    Jei realiai tai fig znaet. Bet veikia nerealiai. Kai išpili ta vandenį tai net nustembi kiek š.. jame lieka.

    O šiaip aš manau, kadangi tas vanduo yra skirtas TIK nuplovimui ir poto grybus dar perplauname paprastu tekančiu vandeniu, tai manau, jog šitą metodą galima naudoti praktiškai visiems murziniems reikalams :)))

    P.S. juk skalbinius plaudamos mūsų močiutės irgi dėdavo druskos į vandenį. O ir dabar kartu su priemonėmis į skalbimo mašiną ar indaplovę irgi dedama druska. Matyt ne be reikalo :D

  18. Živilė

    Bulvės ir ryžiai? Čia derinasi? Kaip skonis tokių dalykų kartu?

    1. Viktuors

      Į sriubą dedasi bulves, morkos, svogunai, o likusios dalys tai priedas:
      makaronai
      ryžiai
      kruopos ir t.t.
      Kas čia nesiderina? Jūs sriubą valgėte kada nors?

  19. Dovilė

    Kol kas niekas šituo deriniu šitoje sriuboje nesiskundė.

  20. laura

    tikrai dieviška sriuba paruošiau tai sūnus tik ją ir valgė visą dieną. labai geras patiekaliukas. pirmą kartą pamėginau kepinti nevirtas voveraites ir labai nustebau kad tikrai pavojus gyvybei negrėsė :)

Leave a Reply