Estija: 1400-ųjų virtuvė

Antrasis Pragaro virtuvės atstovybės Estijoje įrašas apie tenykštį viešąjį maitinimą. Velnias, tai yra ta vieta, kur man patiktų.


Veiksmas persikėlė į Taliną. Dar Vilniuje teko girdėti gerus atsiliepimus apie viduramžiškos atmosferos Olde Hansa restoraną, įsikūrusi gerai matomoje vietoje Talino senamiestyje, visai netoli pagrindinės aikštės. Dar prieš pasiekiant Estiją, vienas tikslų buvo – ten pavalgyti.

Paslaugi padavėja, be problemų kalbanti angliškai, vokiškai, rusiškai ir itališkai, maloniai padėjo išsirinkti patiekalus iš plataus meniu.

Vadovaudamasis padavėjos rekomendacijomis, užsisakiau tirštą mėsos sriubą (tiršta ji nebuvo, bet vis tiek labai skani), apkeptą sūrį su prieskoniais (pats sūris šiek tiek primena Mocarellą) ir jautienos didkepsnį. Prie sriubos atnešė atlaužtą gabaliuką jų pačių keptos duonos su grūdais ir žolelėmis bei savitos tepamos košės, primenančios kartu ir sūrį, ir sviestą. Šios duonos galima ir verta atskirai eiti pas juos ragauti.

Jautienos didkepsnį pateikė su įvairiais „autentiškais“ garnyrais: imbiero gabaliukais, lęšiais, marinuotomis daržovėmis, kurios neprimena įprasto marinuotų daržovių skonio, neskaniais raugintais kopūstais ir pupų koše, kepta tešloje. Prie patiekalų verta užsisakyti pas juos populiariausio gėrimo – medaus alaus.

Valgant restorane neverta skubėti, įdomu šiek tiek pasižvalgyti į bandomą atkurti 1400-ųjų metų laikotarpį. Tam pajungta viskas – nuo žvakėmis nušviesto tualeto ir lauke rankoms plauti pakabinto senovinio virduliuko iki viduramžiškais rūbais apsirengusių grojančių merginų ir šmaikščiu literatūriniu a la senoviniu stiliumi surašyto valgiaraščio.

Maisto kainos nėra mažos, bet tikrai nesikandžioja. Pavalgyti dviejų dalių pietus su gėrimu kainuoja apie 70-80 litų žmogui. Užrašas „Jūsų paslaugūs tarnai su didžiausiu nuolankumu ir amžinu dėkingumu priims duodamus voveraičių kailiukus ir dukatus“ bei itin paslaugus ir linksmas aptarnavimas padėjo apsispręsti palikti dosnius arbatpinigius.

Posted in

4 responses to “Estija: 1400-ųjų virtuvė”

  1. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/kostia/'>kostia</a>

    apie 1400 metus valgis buvo viriamas taip : katile,kuris kabojo ant ugnies pastoviai buvo verdama nuolat ką nors įdedant, tai yra pvz. jei buvo vieną kartą įdedama mėsos ( labao retas atvejas), tai tą pačiame virale vis virdavo ką nors ištisai, tai yra metus, du, ten iki užuolimo kokių tai lietuvių:).

    ir viskas buvo verdama vienu metu – žuvis,kiaušiniai, miltai ir tt. Va tokia autentiška viduramžių kulinarija. Man atrodo radau tą Le Goffo " viduramžiuose"/

  2. Dovilė

    Šiais laikais Higienos inspekcija bei Maisto ir veterinarijos tarnyba tokių dalykų nepraleistų pro akis.

  3. Blondie

    Viduramžiais kulinarija buvo pakankamai rafinuota(bent jau didikų vrtuvėje).Vientik ko vertas povo mėsos pyragas puoštas auso lapeliais vos ne privalomas kiekvienos puotos metu, o dėl virimo visko viename puode abejoju nors visko gali būti :)

  4. rmtx

    ten dieviškas alus su medum, žolelėmis ir etc.

    ir pati aplinka labai įkvepianti. mane sužavėjo – noriu ten dar kartelį :)

Leave a Reply