19 responses to “Įdarytas baklažanas”

  1. Dautarte

    Sveikinu pakibus ant meilės kriaušių kabliuko ;-)

    Dėl kartumo tai tikru tikriausia tiesa – ar baklažanas bus, ar nebus kartus, priklauso nuo jo rūšies, apie kurią parduotuvėje niekas nieko nežino, taigi procedūros su druska tikrai nepakenks ;) Tik nebūtina mirkyti – užtenka pasūdyti +/- 20 minučių, po to nuplauti druską ir nusausinti baklažaną popieriniu rankšluosčiu arba tiesiog nutrinti tokiu rankšluosčių išsiskyrusias sultis kartu su druska.
    Įdarant baklažanus, galima jų ir įdaro neapkepinti (kam tas papildomas darbas? ;)), o tiesiog ilgiau kepti. Aplink galima dar pridėti pjaustytu pomidorų, svogūno, česnakų ir t.t. Vasarą dažnai gaminu įdarytų daržovių mix‘a – įdarinėju pomidorus, paprikas, baklažanus, cukinijas ir į orkaitę.
    Rekomenduoju pagaminti taip pat Provanso ratatouille, turkišką apalpusį Imamą („Imam Bayildi“) arba užmarinuoti alyvuogių alyvoje… niam… :)

  2. DonataLT

    Baklažanas yra vienareikšmiškas gėris. Nemoku jo gaminti kaip Žaliajam Bambuke (nepatingėk/ nepagailėk kada nueiti pietų – nuo verslo trikampio netoli). Tačiau man visai skanu jį tiesiog supjaustyti stambokais trikampiais, gerai apsūdyti, pavolioti miltuose ir kepti keptuvėje. Tik aliejų reikia gerai įkaitinti – bo labai daug riebalų sugeria…

  3. Dovilė

    to DonataLT:
    Žaliasis bambukas nebaisiai toli, bet tikėtina, kad kada nors po darbo bus labiau pakeliui. Pastaruoju metu pietus mėgstu pavalgyti per 15 min., ką realiai galima atlikti tik boulinge, gavus stalą pas Olgą.
    Užtat apsilankiusi žinosiu, ką būtina paragauti ;)

    to Dautarte:
    Nuorodos į konkrečius receptus arba tų receptų pilnas aprašymas čia labai welcome. Nes dažnai receptai skirtinguose šaltiniuose būna su savais niuansais ir aš nebesu tikra, ar tai yra būtent tai, kas man buvo išgirta ;)
    O dėl baklažano apkepimo prieš jį įdarant irgi sudvejojau – ne medinis juk jis.
    Tačiau įdaro apkepimas man leidžia būti tikrai, kad reikalas bus iškepęs ir ilgiau kaitinant nesukeps įdarytos daržovės viršutinis sūrio sluoksnis. Gal darant sūrio padažą su pienu ar grietinėle jis geriau atlaikytų ilgesnį kepimą. Ir šiek tiek kitoks tas keptuvėje apkeptos mėsos skonis :)

    Faktas, kad su pateiktais baklažano gaminimo pavyzdžiais užkabinote mane ;)

  4. DonataLT

    Na, mes Olgos boulinge neturim ir net sriubos ten laukti man kartais pabosta. Tiesa, kiniečiuose už kampo tenka laukti dar daugiau… Bet baklažano ten neragavau.

  5. Asta

    Išbandžiau, super daiktas. Pastebėjimai:

    1. Įtariu, kad visai nereikia jo mirkyti, trinti druska ir pan. Kiek ankščiau valgiau baklažaną nė karto neteko kartaus. Bet šį kartą šiek tiek palaikiau ištrynusi druska.

    2. Vietoj pomidorų gerai suėjo morkos ir pomidorų padažas. (Pamiršau pomidorų nusipirkti)

    3. Česnakas labai fainiai priduoda gerą skonį.

    4. Dar galvoju ar tikrai reikia apkepti prieš įdarant jį, nes vistiek po to dar kepi apie 15-20 min, kad sūris išsilydytų.

    5. Super receptas

  6. Dautarte

    Dovilė, dėl laiko stokos receptais dalinsiuos etapais ;)

    PROVANSO RATATOUILLE
    3 mažos cukinijos
    2 svogūnai
    6 pomidorai
    3 skirtingų spalvų paprikos (galima ir vienos)
    3 baklažanai
    3 česnako skiltelės (arba pagal skonį)
    Alyvuogių alyva,
    Čiobrelis šviežias arba džiovintas
    Druska ir pipirai
    Baklažaną supjaustyti išilgai, padruskinti, palaukti apie 20 min., nuplauti druską, nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Dabar pjaustymas. Viską pjaustome stambiai. Baklažaną ir cukinija – kubeliais. Paprika ir svogūnus – juostelėm. Smulkiai pjaustome tik česnako skilteles. Nuo pomidorų reikia nuimti odelę (kokiai minutei įmesti į verdantį vandenį, o po to perpilti šaltu – odelė nusiima akimirksniu), supjaustyti juos ketvirčiais arba aštuonetais, jei pomidorai dideli. Keptuvėje pakaitiname alyva ir vieną po kito apkepinti visus supjaustytus komponentus (be česnako ir pomidorų). Viską sudėti į puodą, padruskinti, papipirinti, iš širdies įberti čiobrelio ir trumpai patroškinti.
    Patiekalas yra labai universalus. Valgyti galima kaip karštą, taip ir šiltą bei šaltą, galima valgyti vieną, galima – su apskrudintą duoną, galima – su makaronais arba ryžiais, galima – kaip garnyrą prie mėsos, žuvies arba paukštienos.

    Šiaip tai rašiau ir pati užsinorėjau ;) Šiandien gaminsiu, tai gal pavyks padaryti nuotrauką.

    To Asta: Kadaise taip pat galvojau, kam ta druska ir visas tas laiko gaišinimas, kol neužsiroviau ant kartaus. Dabar jau kiekvieną druskinu.

  7. Dovilė

    Kartais vasarą darome truputį kitokį, lietuviškesnį daržovių troškinį. Ir vadiname jį daržovių marmalu ;) Tai tas geras labai šauniai eina su virtomis bulvėmis. Gal ir šitam virtos bulvės tiktų. Nors, ne, geriau kokios parūkytos dešrelės prie jų ;)
    Beje, ingredientų kiekis labai didelis. Jie troškindamiesi susitraukia, nesigauna visas kibiras?

  8. Asta

    Na, jeigu jau koks kartas kartus buvo, tai jo, dėl šventos ramybės kol ruoši kitus ingrientus tegu pasimirko druskoje

  9. garbane

    O pas kiniecius baklazanai tikrai geris.. Ypac kinieciuose kur netoli seimo – neisivaizduoju koks pavadinimas – tiesiog burnoj tirpsta. Laukiu nesulaukiu kada busiu vilniuj – butinai ten stabtelesiu pietu.. Keista kad cia UK kur kinieciu maisto pilna ant kiekvieno kampo niekur baklazanu nemaciau.. Mistika.

    Butu nerealiai faina jei kas nors zinotu ta pastaptingaji recepta.

  10. Dautarte

    Tokių daržovių troškinių tai visokiausių būna pvz. vengriškas lecso. Taigi šis tikrai ne Amerikos atradimas, bet skanu, todėl ir rekomenduoju :)
    Šis kiekis tikrai ne vienam asmeniui, bet ir ne kibiras – cukinijos mažos, baklažanai irgi, o ir pomidorai ne iš kaimo ;) Čia tik gal geriausiai matosi proporcijos. O šiaip, tai dažniausiai nieko neskaičiuoju ir nematuoju, tiesiog maždaug paimu ir tiek… juk jokia ten bėda, jei karta bus mažiau cukinijos, o daugiau paprikos…
    Bulvės man prie ratatouille kažkaip netinka… Gal todėl, kad ratatouille asocijuojasi su vasara, lengvais valgiais, o bulvės labiau su žiema (nors prie šaltibarščių labai, labai welcome)…

    *** Marinuoti baklažanai ***
    2 baklažanai
    1 litras balto vyno acto
    Druska, pipirai
    Po 10 lapų šalavijo ir baziliko
    3 skiltelės česnako
    Alyvuogių alyva

    Baklažanus supjaustyti išilgai ir plonai. Actą praskiesti vandeniu 1:1, užvirinti, įberti druską ir pipirus, į verdantį įdėti baklažanus, po 3 min. išimti. Kai baklažanai atvės, nusausinti. Baklažanus, supjaustytą česnaką ir žolytes dėti sluoksniais į stiklainį ir po truputi užpilti alyva. Svarbu, kad stiklainis būtų gerai prikimštas ir nebūtų jame oro. Po 3 dienų galima valgyti. Originaliai tai rekomenduojama valgyti (ir taip vaišino italų šeiminiame restoranėlyje) su alyvuogėmis, kepta paprika, kumpiu arba salami.

    Pastebėjimai: acto nebūtina imti tiek daug, galima tą baklažaną dalimis apvirinti. Lapų irgi neskaičiavau, tiesiog prikimšau ir tiek. Su druska ir pipirais tai pagal skonį, geriausiai įmesti vieną baklažano juostelę ir po to paragauti, skanu nebus, bet galima maždaug nuspręsti, ar užtenka druskos ir pipirų.
    ************

  11. Indrė

    Nerealiai skaniai atrodo baklažanas :) Ir aprašymas super!!! Aš šiandien kaip tik irgi gaminau įdarytą baklažaną, bet maniškis toks labiau dietinis buvo :D Be mėsos ir be sūrio :)
    Receptas skambėtų taip:

    2 baklažanus nuplauti ir perpjauti išilgai per pusę. Užberti šaukštelį druskos ir palikti 15 min. Druską nubraukti, baklažanus išskobti (vidaus neišmesti) ir iš visų pusių apkepti uždengtoje keptuvėje. Atvėsinus vidų ištepti šaukšteliu aštrių garstyčių, dėti į kepimo indą.
    Išskobtą baklažano vidų smulkiai supjaustyti, sumaišyti su susmulkintu vienu didesniu svogūnu ir 3 skiltelėmis česnako; apkepti keptuvėje. Mišinį dėti į baklažanų vidų. Kiekvieną baklažaną pabarstyti kupinu šaukšteliu džiūvėsėlių, padengti sviesto riekelėmis. Ant viršaus galima uždėti po rozmarino šakelę.
    Kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 min.
    Buvo skanu :) Ne per sunku, tinka vakarienei :)

  12. Kinų restoranas Bambukas « pragaro virtuvė

    [...] Donata prieš gerą mėnesį rekomendavo paragauti jame ruošto baklažano. Tiesą sakant, todėl būtent ten ir [...]

  13. greta

    prie kokia valandele pagaminau si patiekala.3 zmonem ruosiau 3 baklazanus ir galiu pasakyti jog dar vienas butu nepamaises :D lb lb skanu

  14. Edita

    Pirma karta gaminau idaryta baklazana, bet neiskepe…. nors 20 min kepiau :(

  15. Dovile

    Ne tik graziai atrodo, bet ir labai skanu. Siandien seimynai padariau. Likom suzaveti :) Pirma karta dariau patiekala is sios darzoves ir dziaugiuos, nes nusivilti neteko. Dekui uz si recepta :)

  16. Danute

    As idarau baklazana misiniu is pakepintos vistienos farso, imaisius apvirtu ryziu, zinoma pridedant ishskobto baklazano viduriuku, prieskoniu. Bet kepu folijoje apie 30 min., po to praskleidziu folija, uzbarstau tarkuoto fermentinio surio ir dar pasaunu i orkaite, kol suris apkepa. Pabandykit, man labai skanu:)

  17. Vilma

    Na, labai skanus patiekaliukas. Mano dvieju metu neturintis vaikiukas kapoja, net ausys linksta… Sekmes ir kitu nauju patiekalu kuryboje!

  18. Mayra

    This post iis truly a pleasant one it assists new internet people,
    who arre wishing iin favor of blogging.

  19. restoranas klaipedoje

    Hi, always i used to check web site posts here in the early hours in the dawn, for the
    reason that i love to learn more and more.

Leave a Reply