Įdaryti, apkepti kiaušiniai

Vasara – kiaušinių sezonas. Šiandien bandome pagelbėti Mantui, kuris prižiūri tėvų sodybą ir nebesusitvarko su kiaušiniais.

Aš ne Diana ir ne Arvydas, ir ne Oliveris, todėl receptų, kuriems būtų naudojami iš karto 6 – 20 kiaušinių, nežinau. Neskaitant atvejų, kai patiekalui reikia 1 kiaušinio, bet darai 20-gubo dydžio porciją ir visus ingredientus daugini iš 20.

Kietai išviriau 4 kiaušinius. Ir tiek visai savaitei užteks. Bet, jei jūsų šeimoje yra 10 burnų ir dar šuo valgo kiaušinius, tai galite drąsiai virti bent 25 vnt.

Išvirus, juos būtina skubiai atvėsinti po šaltu vandeniu. Kitu atveju patys ir būsite kalti, jei nepavyks jų gražiai išlukštenti.

Kiaušinius reikia perpjauti pusiau. Kol nepradėjau pjaustyti, ir man tai atrodė mission impossible.

Darau taip. Paguldau kiaušinį ant lentelės taip, kad nejudėtų, dešine ranka laikau peilį, ašmenis įrėmusi į kiaušinį išilgai, kaire ranka su jėga tvoju per kitą geležtės pusę. Vualia, kiaušinis krenta į dvi dalis.

Tuomet reikia atsargiai iškrapštyti kiaušinius iš lukštų, šiuos kuo mažiau pažeidžiant.

Sutrinti. Jei nepatingėsite išsitraukti mėsmalę arba blenderį tikriausiai sutrinsite juos smulkiau, nei man pavyko šakute. 0,5 kiaušinio netyčia suvalgiau.

Bus reikalingas šaukštelis sviesto. Kad išsilydytų, jį grubiai pašildome mikrobangėje.

Naudojame daug ir įvairių žolių. Mano atveju po ranka pasitaikė svogūno laiškai, krapai, raudonėlis, mairūnas, kalendros lapeliai. Viskas priklauso nuo jūsų palangės/daržo resursų bei artimiausios parduotuvės pasiūlos.

Taip jau kvepėjo visos tos žolės, kad apsvaigau bepjaustydama.

Žolės susmulkinamos, beriamos į sviestą. Ant viršaus – trinti kiaušiniai, vienas žalias kiaušinis, druskos, pipirų. Gerai išmaišome.

Šia mase įdaromi kiaušinių lukštai.

Kepami svieste, lukštu į viršų. Neilgai, gal ~10 min.

Taip teisingai pakvipo visomis žolelėmis.

Jei jau tiek padarėte, tai paskutinį išlukštenimą atliksite tikrai nesunkiai.

Vis tik neužteks savaitei. Sukirtau visus. Skonis – vidutinis. Bet gal dėl to, kad jau prisiuosčiau ir privalgiau begamindama. Ir šiaip ne mėsa. Majonezas reikalo labai nepagadino.

Reikia šį patiekalą pasižymėti kaip povelykinį. Paprastai tai būna metas, kai skauda galvą dėl didelio kiekio nudažytų ir nesuvalgytų kiaušinių.

Mantai, jei dar turėsi kantrybės užsiimti panašiom nesąmonėm, išbandyk Dominyko pyragėlius. Realiai jie skanesni, nei skamba pagal sudėtį. Ir skanesni už šiuos įdarytus kiaušinius.

Posted in

3 responses to “Įdaryti, apkepti kiaušiniai”

  1. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/PriestankinisEziukas/'>PriestankinisEziukas</a>

    Ačiū už receptą, būtinai reikės išmėginti. Bet prieš tai pamėginsiu pagaminti Dominyko pyragėlių (nes varškės namie irgi pilna…)

    *Mantas pasiryžta ir keliauja į virtuvę"

  2. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/Closer/'>Closer</a>

    Kažkaip labai jau ilgas procesas atrodo :)

  3. Anonymous

    Kazkada maciau siek tiek kitoki idarytu kiausiniu recepta – buvo iskrapstomi tik tryniai, sutrinami ir kepami keptuveje kartu su smulkintu kokiu nors kumpiu ir/arba smulkintais svogunais (laiskais arba galvom), tada viskas atgal i baltymu puseles, ir tos puseles dar pakepamos idaru zemyn. Gaudavosi visai skanu.

Leave a Reply