Receptas iš Italijos, kur šiuo metu mažumėlę šilčiau nei Lietuvoje ir to mažumėlę pavydžiu. Atsiuntė Eglė konkursui Daržovių stebuklas. Konkurso prizą įsteigė Whirlpool ir tai yra mikrobangų krosnelė MAX 28/Alu.
Vienas iš mano mėgstamų itališkų patiekalų ypač praverčia, kai svečiuose apsilanko vegetarai. Arba kai įprasti daržovių valgiai atsibodę, o norisi kažko paprasto, bet su cinkeliu. Receptas pagal Aldo Zilli.
4 asmenims reikės:
- 4 jaunų cukinijų,
- svogūno,
- česnako skiltelės,
- nedidelio baklažano,
- raudonosios paprikos,
- 2 pomidorų,
- 100 g rikotos,
- 50 g parmezano,
- žiupsnelio raudonėlio (oregano),
- druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų,
- poros šaukštų alyvų aliejaus.
1. Iš cukinijų pagaminame laivelius, t.y. perpjauname išilgai pusiau, įrankiu arba šaukštuku išskaptuojame vidų (neišmetame!). Kadangi cukinija labai vandeninga daržovė, pabarstome laivelius druska, atidedame. Kai įdaras bus paruoštas, laiveliai bus pilni vandens, kurį mums reiks nusausinti prieš sudedant įdarą.
2. a) smulkiai kapojame svogūną;
b) susmulkiname pusę cukinijų minkštimo (galima ir visą, bet tada įdaro gausis gerokai su kaupu arba atliks);
c) baklažaną ir papriką supjaustome nedidukais kubeliais;
d) iš pomidorų išimame sėklas ir taip pat pjaustome kubeliais;
e) smulkia tarka sutarkuojame parmezaną (arba kokį kitą kietą sūrį).
3. Į keptuvę pilame porą šaukštų alyvų aliejaus, dedame svogūnus ir išspaudžiame česnako skiltelę. Po poros minučių, kol dar svogūnai nepakeitė spalvos, sudedame smulkintas cukinijas, dar po keleto minučių dedame baklažanus, papriką, pomidorus, raudonėlį. Pasūdome, pagal skonį pabarstome pipirais. Kepame ant vidutinės ugnies nuolat maišydami apie 10 minučių. Nuimame nuo ugnies, sudedame rikotą ir du trečdalius parmezano. Išmaišome. Įdaras paruoštas.
4. Orkaitę įkaitiname iki 180C. Nusausiname cukinijų laivelius, ten sukrauname įdarą, išrikiuojame į skardą, pabarstome likusiu parmezanu.
Pašauname į orkaitę 5-10 min. Kam patinka dar traškios cukinijos, pakaks 5 minučių, jei norisi labiau sukepusių, verta palikti ilgiau.
Valgome su balta duona. Nepraktikuojantiems daržovių galima patiekti ir su mėsa. Labai tinka neštis dėžutėje į darbą, sekančią dieną pašildyti ofiso mikrobangėje laiveliai būna dar skanesni.
Skanaus!
Vat pagaliau teisingas patiekalas šiam konkurse. Ne šiaip koks tep lep ale “suverčiau daug daržovių ir žiūriu kas gausis, be šiaip jų vienų nevalgau”. Būtinai pabandysiu pasigaminti.
Savaitgalį buvo išbandyta ;) tiesa su keliom korekcijom. Cukinija imta viena, didelė, kaimiška ~3kg. Papildomai ėmiau ~350gr. kiaulienos nugarinės. Smulkiais gabaliukais pamarinavau druskos, pipirų, česnako ir šviežiai spaustų citrinos sulčių (~1 citrina) padaže. Atskirai ištroškinau daržoves, atskirai mėsą vėliau tiesiog sumaišiau, kraudamas į laivelius. Į vidų sūrio nedėjau, ant viršaus dėjau nedaug “Dvaro” sūrio. Orkaitėje troškinau ~20min. Gavosi – super.
Smagu girdėti, kad receptas buvo naudingas ir patiko :)
O kaip pjaustei kaimišką cukiniją? Pjaunant per pusę gaunasi jau ne laivelis, o visas kruizinis laivas :D
Šio recepto dar nebandžiau, bet atrodo gardžiai. O kaimiškas cukinijas pjaustau žiedais ir įdarą kraunu į viduriukus.
[…] Įdarytos cukinijos itališkai – Eglė […]
Egle: būūūūūtent, visas kruizinis laivas, tik laive reikia išvalyt galjuną :))) o jei rimtai, tai išmest visas sėklas ir tada skobt, kad liktų ~0,5cm sienelių, kurias paskui labai skanu gremžt su šaukštu (tam ir kepiau ~20min), na o tai kas nuskobta – kubeliais ir troškint :)
Btw nr1: imant kaimišką cukiniją – įdaro tikrai neperdaug imant ir visą išskobimą (žinoma be sėklų ir tos terpės kur jos guli, tą paprasčiausiai išmečiau).
Btw nr2: jinai išties pašildyta dar skanesnė! :))
Labai sudomino, dievinu cukinijas. Fantastika.. Negaliu, kaip skaniai atrodo, gaminsiu :)
Na atrodo gardziai,bet manau teks siek tiek koreguot pagal save,nes nei baklazano,nei paprikos,nei permezano neturiu,tad manau desiu sonines ir suri keisiu paprastu fermentiniu,tikiuosi nebus labai blogai
super duper :) neiprasta ir skanu, sveciai cukinija su visa oda sulapnojo ir ausys linksejo :D
labai labai skanu, ypač tiko šią labai karštą sekmadienio dieną :)
aciu labai skanu tik ir koregavausi pagal save :)paemiau is sodo siek tiek didesne cukinija,viska dariau pagal anksciau su cielu laivu recepta:D tik dejau jautienos farso,pomidoru svieziu nuluptu,kiausinis,paprikos sviezios saldziosios,ir sukinojos iskobta viduriuka,antg virsaus pabarsciau arba dziugo surio arba rokiskio,tai ir be galo skanu niam niam :D ai pamirsau pamineti kad dar buvo detas svogunas ir viskas pakepta idarui atskirai.skanau :P
Isbandyta,labai skanu!:)10 balu,tik vietoj baklazano dejau pievagrybiu ….bet ir taip buvo skanu.Raudonelis labai tiko:)