Įdarytos paprikos (mini versija)

Senelių šiltnamyje auginamos aštrios paprikos yra viena iš priežasčių, kodėl karts nuo karto apsilankau sode. Šį savaitgalį nutiko sužinoti, kad vis tik ne viskas, kas yra mažas ir raudonas yra aštri paprika.

Vežant namo kažkam pavyko sudėti aštrias ir saldžias paprikas į vieną maišą. Kadangi mūsų ganėtinai adamsiškoje šeimynėlėje esu vienintelė galinti su šypsena valgyti aštrias paprikas bei citrinas (labai aštriai dar tėtis galėjo valgyti, bet savo keikį jau suvalgė ir daugiau to nebedaro), tai be ilgų svarstymų pusę to džiaugsmo ir susirinkau – kur nors tikrai panaudosiu.

Beje, rašydama šį postą ganėtinai susiparinau dėl žodžių “paprika” ir “pipiras” naudojimo. Nuėjau net iki Wikipedios, kuri man daugmaž išaiškino, kad Paprika, pagal mokslinę augalinio maisto klasifikaciją, yra genties pavadinimas, po kuriuo telpa dar ir kai kurie liaudyje taip vadinami pipirai. O genčiai Pipirai priklauso įvairūs pipirai mažais žirniukais. Jie yra teisėti šito vardo savininkai. Pipirus su paprika sieja tik priklausomybė tai pačiai klasei (tarp klasės ir genties dar yra poklasis bei šeima).

Taigi rezultate, nežinodama tikslaus ketinamo suvalgyti objekto pavadinimo, dėl viso pikto esu linkusi tokias ir panašias į paveiskliuke esančias daržoves vadinti paprikomis. Tikrai nesuklysiu.

Pagrindiniai du žaidimai čia buvo: 1) atspėk, kuri paprika aštri ir 2) įdaryk tokią smulkmę.

Iš standartino dydžio paprikų išimti sėklas yra vieni niekai. O čia prireikė ir išradingumo. Specialiai šian kruopščiam darbui iš tėvų atsivežiau net bulvių skustuką. Labai tinkamas įnagis.

Taip besikapstydama ir beragaudama bandžiau atrasti vizualius skirtumus tarp aštrių bei saldžių paprikų. Aštrios buvo ilgesnės ir smailios. Tačiau tai dar ne rodiklis, nes saldžių tik dauguma buvo trumpos ir bukos.

Tikrai pastebimas skirtumas, tiesa, jau nupjovus paprikos galą, tai tos minkštosios dalies, ant kurios laikosi sėklos, forma. Kairėje aštri paprika, dešinėje – saldi.

Įdarą ruošiau iš saujos smulkintos jautienos (pardavėjos sauja buvo keik didesnė nei mano), šiek tiek virtų ryžių, nuo vakar gaminto maisto likusio vieno kiaušinio baltymo (jei gaminate padorų, o ne tokį juokingą kiekį įdaro, siūlau dėti visą normalų kiaušinį), prieskonių – druskos, maltų juodųjų pirpirų, svogūnų miltelių, Provanso žolių, maltos kalendros, maltų muskatų.

Tokių mažų paprikėlių prikimšimas – darbas netrumpas. Tam panaudoti buvo abu šaukštelio galai, kad tik iki paprikos uodegos tas faršas sulįstų.

Taip pat nusprendžiau įdaryti ir vieną aštrią papriką.

Troškinau tefloniniame puode. Pati nežinau kodėl, bet įdarytas paprikas bei balandėlius paprastai troškinu jame. Išskyrus atvejus, kai kiekis yra nežmoniškas ir tenka traukti puodą-monstrą.

Ant dugno papyliau truputį aliejaus. Įkaitinau. Suguldžiau ant jo paprikas. Užpyliau 1 – 1,5 cm vandens. Pabarsčiau prieskonių mišiniu troškintoms daržovėms. Nustačiau žemą ugnį. Uždengiau. Ėmiausi paprikų sėklų šlavimo, kurios bedorojant paprikas labai smagiai išsilakstė po visą virtuvę.

Troškinimas truko gal šiek tiek daugiau kaip 20 min. Daug laiko tikrai nereikėjo – labai jau jos mažos. Man netgi lipa ant liežuvio žodis vienakąsniai.

Šiek tiek pasigailėjau jų nenulupusi, nes žievelė raitėsi nuo mėsingosios dalies labai tvarkingai. Paprikų lupimą mečiau po to, kai porą kartų pirktinės paprikos nepasidavė jokiems plikymams, virimams, įkalbinėjimams ir tuo labai mane sunervino.

Skirtumas tarp aštrios ir saldžios troškintos paprikos – beveik jokio. Tiesa, nepamirštame, kad nesu labai jautri tam reikalui, bet aštri paprika tikrai prarado didžiąją dalį savo pavadinimo pagrindimo. Labiau netgi atkreipiau dėmesį į tai, jog ji nebuvo tokia sultinga kaip saldžios paprikos.

O viso gaminio skonis apskritai – fantastiška, pakartojama ir bus kartojama!

Posted in

11 responses to “Įdarytos paprikos (mini versija)”

  1. Lucy

    Xe xe, aš irgi vakar kimšau ;) skaniai gaunasi

  2. Anonymous

    Jeigu nori ko aštraus, tai atlėk, sėklų duosiu ir čiliuką galėsi ant palangės auginti. Gražiai atrodo ir čili visus metus turi. TIk dabar per didelį derlių užvedė, niekaip nesudorosim :)

  3. Dovilė

    Ant palangės vienus mažučius auginu jau. Tokie 2-3 cm ilgio. Tiesa derliaus nenuiminėjau dar – neprisiruošiu panaudoti. Bet jų ten vos 7 vnt gal ir tėra. Kaip supratau, juos reikia apdulkinti rankiniu būdu. Tai kiek pasikrapščiau ausų krapštuku, tiek ir turiu.

    Dar Išrankiajam kolegė iš Turkijos kažkokių žveriškai aštrių atvežė. Jų dar nepasodinau, nes įsivaizduoju, jog tai daryti teisingiau būtų pavasarį. Bet, kadangi mano supratimas apie paprikų auginimą ganėtinai menkas, gal ir klystu.

    Būdama kada Kaune mielai susitikčiau ir dar sėklų paimčiau. Įvairovė domina. Bet bijau, jog anksčiau vasaros nevažiuosiu pro šalį. Nebent kada netyčia ko prireiktų arba tarčiausi per trečius asmenis.

    Itin naudinga man būtų apskritai sužinoti daugiau apie paprikų auginimą namuose. Kada sodinti, kaip apdulkinti, kaip jos perneša vasarojimą balkone (ten gal bitės apdulintų?), ar jos visos vienmetės ir pan.

  4. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/Whisperwind/'>Whisperwind</a>

    Na, niekuo negaleciau padet apie paprikas, nes matyt esu ir per jauna ir dar nesenai sugalvojus, kad noreciau ir as paaugint, bet vis vien rasau komentara nes noriu padekot:)

    Matot, taip nutiko jog planuoju gimtadieni, taigi reik misraines, reik pyrago, reik ko nors karsto – ir cia uzstrigau:) ir va sitas receptas atrodo isgelbejo, tad didelius Jums aciu:)

  5. Dovilė

    Tikrai nėra už ką – malonu būti naudinga ;)

    Šitos paprikėlės labai smagiai ir atrodo, ir yra valgomos, tačiau nesu tikra ar rasi tokių mažų pirkti. Aš nesu mačiusi, nors niekada būtent tokiomis ir nesidomėjau. Anyway, standartines dideles paprikas galima lygiai taip pat įdaryti. Jos tik vizualiai ne taip linksmai atrodo.

  6. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/Forelle/'>Forelle</a>

    Pas mane tikrai aštrūs čiliukai auga. Gali užmesti akį

    http://i32.photobucket.com/albums/d5/skirmav/DSCF0999.jpg

    Jokių priežiūros patarimų neturiu, aš tik palaistau kas antrą dieną ir viskas, jie patys žydi, mezga vaisius. Ir visą laiką ant palangės auga. Į balkoną nenešiau

  7. Dovilė

    Vaisiai panašūs į maniškius. Bet čia jau visas medis! Jis gal daugiametis?

  8. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/Forelle/'>Forelle</a>

    Kaip ir. Pas mane nuo pavasario auga, o sėklų ėmiau iš vyro mamos, tai ji tris metus augina tą patį.

  9. Dovilė

    Na, mano mažosios tai tokios, kur gėlių parduotuvėse įsigyti galima. Būna geltonos, oranžinės ir raudonos. Paragavau – tikrai aitrios. Tiesa, tokių dalykų negalima valgyti vos įsigijus – augintojai prišeria juos įvairių chemikalų, kad gražesni būtų. Kadangi šitas jau iš anų sėklų išauginau, tai valgyti nebebijau. Tik šiaip keista – paprastai gėlikų juk nevalgau ;)

    Turėdama kelionę pro Kauną, pasistengsiu susisiekti dėl sėklų – norisi išmėginti sėkmingą augalą. Ne, dabar aš tikrai nenoriu galvot, jog jo sėkmė didele dalimi priklauso ir nuo šeimininkės..

  10. taip,

    skanu, daugiau sunku ir ka pridurti butu. Kiek esu bandes, visus kartus pavyko. Net ir tada, kai vietoj vandens naudojau vyna. O seklas galima siusti ir pastu. Paprastu, zinoma.

  11. tomasv

    man asmeniskai labai nesirisa zodziai "astrus" ir "paprika". astrus buna pipirai, paprikos mano ziniomis nebuna astrios, gal vos vos..

    o kaip noreciau tokio pipiru medzio kaip nuotraukoje.. gal galima kaip nors butu pastu gauti seklyciu? kaip nors susitartume gal? tomas.vilda@gmail.com

Leave a Reply