Jamie Oliver. Mano Italija

Knyga, kuri man patiko. Jamie Oliver Mano Italija – jau trečioji į lietuvių kalbą išversta šio autoriaus knyga. Pirmą jos pusę nuoširdžiai laisčiau seilėmis ir garbinau italų virtuvę. Nors gal ne, pradėti reikia nuo pirmųjų puslapių – čia aš supratau kad man patinka itališka virtuvė.

Jamie Oliver. Mano Italija

Antipasti (it.). Nerealus jausmas yra ties kas antru užkandžių receptu ar nuotrauka šaukti “Taip, aš tai mėgstu!”, o ties likusiais kitais – “Taip, aš noriu tai išbandyti!” Daug idėjų, ką galima sudėti ant pakeptos ciabatta ir kitų įdomynių. Daržovės, sūris, žolės. Juk vynas ne tik su alyvuogėmis vartojamas!

Skyrius apie fast food’ą davė naujų idėjų picoms. Jas tikrai galima padaryti keistas. Kitokias. Išlaisvinam fantaziją ir pamirštam lietuviškus etalonus.

Sriubų skyrius irgi labiau tarnauja kaip kelrodis, nei konkrečių receptų rinkinys. Paliekame vietos vaizduotei bei interpretacijai. Pagrinde daržovinės, tirštos.

Ir, o taip, čia negalėjo nebūti pasta (it.) – makaronų – skyriaus! Kas skanu, kas nauja, kas idėjos. Makaronai yra gerai.

Vėlesni skyriai yra truputį mažiau gerai, bet vis tiek verti skaitymo.

Daugiaryžiai (risotto it.) – man kruopos patinka sąlyginai biriu, o ne košės pavidalu, tai tik susirinkau idėjas priedams.

Salotos – yra šis tas naujo, bet kažkuo labai nesužavėjo.

Žuvies skyrius tik vidutiniškai naudingas, nes labai retas lietuvis iš Pašilaičių daugiabučio kepa vakarais šviežius aštuonkojus lauko kepsninėje. Bet yra ir įgyvendinamų receptų.

Mėsos skyriuje irgi daug dėmesio kepimui ant grotelių. Naudojama mėsa – nuo įprastos jautienos iki laukinio fazano.

Garnyrai išskirti į atskirą skyrių. Įvairiai keptos/virtos daržovės. Lietuviams bišk mažiau įprastos, bet nesunkiai gaunamos ir mūsų parduotuvėse.

Desertų skyriuje – keisti dalykai. Net nežinau, ar noriu paragauti ledų su alyvuogių aliejumi, o sako, skanu. Na, gerai, yra ir normalesnių saldumynų.

Kaip ir ankstesnės Jamie Oliver knygos, ši parašyta lengvu pasakojamuoju stiliumi. Receptai yra nesudėtingi, nereikalaujantys daug žinių. Ir maisto gaminimas atrodo lengvas bei smagus.

Posted in

9 responses to “Jamie Oliver. Mano Italija”

  1. Indre

    Turiu ir aš šitą – varvinu seile ir vis kažką pasigaminu. Spageti kepti orkaitėje su dviejų rūšių sūriu labai skanu, tiramisu irgi… Kai bus daugiau laiko dar gmainsiu :)

  2. Svecias

    Austrijoj ledus valgos su moliugu seklu aliejumi, dar nebandziau, bet tikrai pameginsiu :) tik reikia manau su geru austrisku aliejumi ragauti :) nes tie kur lietuvoj parduodami, tai garantuotai buvo spausti is kinietisku seklu, kuriu kokybe ne is paciu geriausiu :)

  3. Vilius

    Ledai su labai tyru alyvuogių aliejumi ir jūros druska – mano mėgstamiausias lengvai paruošiamas desertas. P.S. gal kas žinot kur grappos gauti (vynuogių kauliukų degtinė) ?

  4. Dovilė

    Yra grappos lietuviškuose prekybos centruose. Gal tik didesniuose reikia žiūrėti. Pati turiu iš Maximos.

  5. Martynas

    Neskaičiau šios knygos, bet Oliveris juk ne italas ir nesu girdėjęs, jof šioje šalyje jis praleidęs daug laiko. Ar tikrai aprašyti autentiški receptai?

  6. Dovilė

    Kadangi irgi nesu italė beigi praleidau šioje šalyje visai mažai laiko, tai negaliu įvertinti aprašytų receptų autentiškumo ;) Mėgėjos akimis jie atrodo pakankamai itališkai.

  7. maman

    Kad anglu virtuve yra siaip sau, manau idejo greitai issisemtu. Oliverio receptu knygose yra ir indisku receptu, nors jis ne indas, neseniai isleido amerikietisku receptu knyga, nors ne amerikonas, ir ten turbut irgi labai ilgai negyveno… Svarbu, skanu, o autentiskumas… na, gal kokia babyte Italijoje ir pagamintu super duper autentiskai…:)

  8. au

    Nuostabi knyga ! viska ka beparuosciau pagal sia knyga gaunasi laaaabai skaniai ! tikrai verta tureti. Risoto..baklazanu apkepas, kaprio salotos..mmmm ! mamamia ! :))

  9. Astyna

    Neikainojama knyga. Receptai visi gaunasi. Daug gaminu is sios knygos ir negaliu atsidziaugti! Viskas labai skanu. Tik isversta labai prastai..is serijos: “imame vysninius pomidorus, bet kadangi mano atsargos pasibaige, tai paimsiu paprastu makaronu”

Leave a Reply