Karštas burokėlių garnyras

Ta pati Geriausia draugė dar ir burokėlio vartojimo būdą vieną papasakojo. Maždaug sutarkuoji, apkepi ir kaip garnyrą naudoji. Klausiu:
– Ir viskas? Daugiau nieko pridėti nereikia? Gal kokių svogūnų?
– Na, taip. Svogūnų pridėti.

Dabar ir nesu tikra, ar dar ko reikia, – neturėjau laiko paspėlioti visų galimų produktų. Ir recepto kilmės nežinau. Pradžioje sakė, kad pati ką tik sugalvojo. Po pusės minutės jau sakė, kad čia močiutės receptas. Kaip ten bebūtų, bandau.

Taigi imu tą buroką ir nulupu.

Tuomet imu burokinę tarką (čia ta, kuria paprastai tarkuoju sūrį) ir kimbu į darbą. Neužtrunka – burokas ne bulvė.

Pasipjaustau svogūno.

Pataupykite ašaras muilo operoms – pjaustykite svogūnus šlapiu peiliu! Čia norėjau pasakyti, kad kažkurio iš komentatorių minėtas būdas nežliumbti, pjaustant šitą siaubą, – sušlapinti peilį po vandeniu – veikia. Tiesa, tą peilį reikia vis kaišioti po vandeniu, bet gal čia jau mano jautri siela kalta.

Verčiu visus (net du) ingredientus į vieną dubenį. Iš inercijos net išlaišau.

Kepu burokėlių košę truputyje įkaitinto aliejaus. Nežinau kiek tiksliai laiko užtrukau. Šiek tiek trumpiau, nei kepiau kotletus.

Skonis? A velnias žino. Geriau, bei burokėlių salotos. Bet burokėliai yra burokėliai. Nei kepti, nei virti, nei marinuoti, nei dar kokie jie nepavirs lašiša. Bet man patinka, kai karštas patiekalas būna karštas visomis savo sudedamosiomis, įskaitant garnyrą. Anot Išrankiojo, tai, turbūt, būtų labai prancūziška.

Posted in

4 responses to “Karštas burokėlių garnyras”

  1. Burokas :)

    karšti receptai:

    1.smetoniškas receptas:

    Pakepinti susmulkintą svogūną ant aliejaus ar sviesto (galima ir to, ir to ) Kai apkeps svogūnai, sudėti tarkuotus virtus burokėlius, dar truputį pakepinti, įmesti lauro lapą, kvp. pipirų. Viską užpilti grietinę , leisti kad užvirtų .ir psio (išimti lauro lapą)

    Labai tinka prie žvėrienos. Valgant su kiauliena įdėti smulkinto česnako. Skanu ir atšalus.

    Man šios salotos tinka prie visų mėsų, gal tik prie keptos vištos – ne.

    Aš gaminu taip, kaip parašyta smetoniškame recepte, tik be grietinės ir būtinai dedu mairūno ir kartu su svogūnu pakepinu obuolį.

    2. Komponentų santykis priklauso nuo noro. Taigi, virtus burokėlius supjaustome kubeliais ir apkepiname aliejuje su smulkiai sukapotu česnaku. Pagardiname druska, pipirais, žolelėmis. Kai masė truputį atvėsta, įmaišome tarkuotą sūrį- jis truputį apsilydo ir būna labai skanu (originaliame recepte, sūrio nėra, bet aš paimprozavau…). Prieš tiekiant, pabarstome žalumynais ir valgome su duona arba kaip garnyrą prie žuvies ar mėsos.

    3. Karštos burokėlių salotos

    pakepinu 1 arb. šaukštelyje alyvuogių aliejaus svogūną, tada dedu į keptuvę folijoj keptų ar virtų pjaustytų burokėlių, truputį druskos ir šiek tiek patroškinu. įsidėjus į lėkštę, pašlakstau citrinos sultim, o vasarą dar daug smulkintų petražolių užsiberiu.

    galima valgyti vienas, bet skanu ir kaip garnyras prie virtos mėsos, tuno, žuvies… dar galima kartu su burokėliais patroškinti nuluptą tarkuotą rūgštesnį obuoliuką, tada citrinos sulčių mažiau reikės. jei valgomos vienos, galima troškinant dar įdėti virtų pupelių.

  2. Dovilė

    Super! Artimiausiu metu susidūrusi su burokėliais tikrai žinau, ką darysiu. Ačiū :)

  3. DonataLT

    jei nori neverkti nuo svogūno, prieš pjaustant gerai yra jį palaikyti šaldytuve.

    veikia. bent jau amerikietiškiems raudoniesiems svogūnams veikė :)

  4. asta

    O as pabaigai idedu siek tiek pomidoru padazo…. Skanumelis! Bent jau man ir mano seimai;

Leave a Reply