Pastaruoju metu kaip tais užsikabinau už wonton koldūnų gaminimo namuose. Patinka man jie. Dalinuosi paskutinės gamintos sriubos receptu.
Prasideda viskas nuo džiovintų kiniškų grybų užmerkimo vandenyje. Naudojome 5 vnt. Jei turite šviežių grybų, galite pradėti nuo kito žingsnio.
Tas kitas žingsnis yra šaldytų krevečių užmerkimas šaltame vandenyje. Naudojome 300 g karališkomis arba tigrinėmis vadinamų. Čia vėl: jei turite šviežių, jums pasisekė – galite pradėti nuo krevečių išlukštenimo. Krevečių lukštų neišmeskite, praskalaukite juos vandeniu.
Pamokėlė, kaip išimti krevetės žarną. Na, jos gi irgi kuo tais minta, turi kokį tai virškinimo traktą. Įpjaunama išilgai visos nugaros. Peilio smaigaliu surandamas „siūlas“. Jis gali būti juodas, rusvas, baltas. Ištraukiamas. Krevetė švari.
Užverdamas vištienos sultinys. Turite tikro, pagaminto verdant vištą? Sveikinu. Jį ir naudokite. Kiti susiranda sultinio milteliais. Jei naudojote mirkytus grybus, galite supilti ir mirkymo vandenį – jame daug grybų skonio ir kvapo. Viso pasiruoškite 6 puodelius sultinio.
Sudėkite krevečių kiautus, kad sultinys gautų jų skonio. Kadangi vėlokai užmerkėme grybus, sudėjome ilgiau pavirti ir juos. Verdama 10 minučių.
Po to sultinys nukošiamas, kad liktų skaidrus – be jokių krevečių kojelių, uodegėlių ar kitų trupinių.
Lygiagrečiai ruošiamas įdaras wonton koldūnams. Nuotraukose matomi produktų kiekiai bus truputį didesni, nei tekste, nes pasigaminome daugiau koldūnų užšaldyti.
1/4 puodelio pupelių daigų. Smulkiai supjaustomi.
Kiniškas kopūstas. Tikiuosi, tiksliai išverčiau iš angliško „bok choy“. Jo reikėtų 1/2 puodelio. Smulkiai supjaustyto.
Dar įdedami 2 šaukšteliai smulkiai pjaustyto imbiero, 2 smulkiai pjaustytos česnako skiltelės ir šaukštelis sezamų aliejaus. Šitas geras labai skaniai kvepia. Išmaišoma.
Koldūnams gaminti naudojome pirktą šaldytą wonton tešlą. Ji iš karto supjaustyta mažais kvadratėliais, todėl labai patogu su ja dirbti.
Kraštus paprastai patepu vandeniu, kad geriau suliptų.
Įdėjusi šaukštelį įdaro, sulenkiu į trikampį. Po to užsuku visus tris jo kampus. Arba galite lipdyti visus keturis kampus iš karto. Naudojantis aukščiau nurodytomis produktų kiekių rekomendacijomis, gali reikėti 12+ wonton tešlos lapelių.
Koldūnai paruošti, grįžtam prie puodo.
Į puodą keliauja supjaustyti kiniški grybai. Negaliu užtikrintai pasakyti, ar visų jų grybų, ar tik mūsų naudotų, koteliai lieka kieti, todėl juos nupjauname ir išmetame. Kepuraites supjaustome.
Iš paskos keliauja žirniai su visomis ankštimis. 20 vienetų. Rasite pirkti plokščiųjų ankštinių žirnių (angl. snow peas) – naudokite juos. Na, ir krevetės. Dabar tegu visi šitie produktai vėl užverda. Druskos nereikia.
Palengva sudedame koldūnus. Jie išvirs per 3-4 minutes. Supylus sriubą į dubenukus, ji papuošiama pjaustytais svogūnų laiškais.
Skanu, labai skanu.
Skanumynas! O shiitake grybų koteliai visada ir visiems kieti lieka.. :)
O gal esi kur mačiusi pirkti wonton tešlos? Dabar gyvenu Olandijoje, tai čia azijiečių parduotuvėse tokų dalykų įsigyju. Dar gyvendama Lietuvoje irgi labai norėjau wonton koldūnų pasigaminti, bet išnaršius visų prekybos centrų šaldytuvus, taip ir nepavyko tos tešlos rasti.
Aš, žinok, gatavos irgi buvau tik iš užsienio parsivežus, o Lt neieškojau, bet šiaip kiek girdėjau – Prisma visokių pusfabrikačių ir šaldytų gėrybių rojus, tai ten gal verta paieškot.
Uch ir kaip toki skanumyna pasigaminti lietuvoje? Nei svieziu geru kreveciu, nei teslos…
Na Lietuvoje tikriausiai tokiu svieziu produktu negausi lengvai :) Taciau pameginau si recepta UK ir beveik gavosi kaip nuotraukose :) Laibai skanu
labai skanus ir sveikas patiekalas
aciu
Aciu uz receptuka, as pabandziau padaryti is anglijoje parduodamu produktu, gavosi visai neblogai, beabejo is lietuvisku produktu butu skaniau :)
na atrodo labai skaniai ,bet kaip istikro reikes pabandyti.