Iš kulinarinio snaudulio buvau pažadinta DeLonos. Sako, gal ką iš marcipaninės masės? Iki šiol man žodis “marcipanai” asocijavosi tik su šokoladu glaistytais batonėliais ir Latvija. Neklauskit kodėl. Ir dėl to nesusipažinimo gi tik dar įdomiau. Jamam tą marcipaninę masę.
Marcipaniniai – mandarininiai keksiukai prasideda nuo:
- 370 g marcipaninės masės;
- 1 didelio šaukšto abrikosų džemo (tinka mandarinų, apelsinų);
- 1 didelio mandarino – a) nutarkuota žievelė, b) padalintas į skilteles;
- 3 kiaušinių;
- 1 kiaušinio trynio;
- 1/4 puodelio kvietinių miltų;
- 7 šaukštai lydyto nesūdyto sviesto;
- 1/5 puodelio miltinio cukraus.
Pirmiausia išmaišiau marcipanų masę, džemą ir mandarino žievelę. Kad tolygiai pasiskirstytų.
Tuomet įmaišiau kiaušinius. Po vieną. Užbaigiau tryniu. Gavosi poskystė masė.
Subėriau miltus. Lėtai išmaišiau. Galiausiai supyliau lydytą sviestą ir vėl išplakiau.
Gauta patogios konsistencijos tešla.
Kroviau ją į formeles. Truputį palikdama vietos iki viršaus. Pripildžiau 12 formelių.
Ir papuošiau jas mandarinų skiltelėmis. Man koks tai entuziazmas radosi nuo jų dar ir žievelę nulupti, bet, anot recepto, to daryti kaip ir nereikia. Tiesiog dedama nupjauta puse į viršų. Vienam keksiukui turi užtekti pusės skiltelės mandarino.
Ir pabarsčiau miltiniu cukrumi. Nuotraukoje matomas mano buitinis išradingumas – miltinis cukrus žymiai gražiau byra per pavargusį arbatos sietelį nei iš rankų, šaukštelio, pakelio ar pan.. Barsčiau labai gausiai, bet vis tiek nesugebėjau suberti viso originaliame recepte nurodyto kiekio – 1/4 puodelio cukraus.
Kepiau žemoje-vidutinėje ugnyje 19 minučių. Gal būtų buvę neblogai išimti ir pora minučių anksčiau. Originale nurodo 180 C temperatūrą ir 20 minučių. Ir ten kalba eina apie mažytes keksiukų formeles. Trumpai, siūlau po 15 minučių kepimo pradėti žiūrėti per orkaitės stiklą ir elgtis pagal aplinkybes. Ir kepant labai smagiai pakvimpa marcipanais.
Tikrai easy pagaminami ir skanūs. Netradicinis, bet labai šaunus marcipanų skonis visoje tešloje. Mandarinas pakliuvo gana rūgštus ir tai šauniai kontrastavo su cukraus stipriau užsaldintu keksiuko viršumi. Dar tėvams nuvežiau. Irgi patiko.
Receptą nusižiūrėjau foodnetwork.com.
OOO, ačiū! Žinau, kur pirmas spot’as užsukti pirmadienį – į DeLoną marcipaninės masės :)
oo, marcipaninė masė, kaip skanu skanu. man tik labai smalsi jos sudėtis – tinklapyje rašo, kad tai abrikosų branduoliai su cukrumi, o mano ankstyvesnėmis žiniomis, marcipane turėtų būti migdolai. pasak vikipedijos, iš abrikosų kauliukų daromas persipanas ,) kad ir kaip būtų, labai smagu, kad ir pas mumis atsirado šito gėrio normalesnėmis kainomis ,)
Marcipanu tik maxej maciau – mazutis pakutis 10lt, gal kur pigiau yra?
Geras, net neįsivaizdavau, kad būna pirkti marcipaninės masės ne šokolade :) Siaubas, kaip noriu ir kaip knieti išbandyti kokį receptą su ja..
Šian turbūt publikuosiu dar vieną marcipaninį receptą.
Irgi keksiukų. Bet tokių žiauriai nerealiai skanių, kad mano žodynas net yra per siauras apibūdinti tą ragavimo patyrimą.
Su marcipanų mase yra Semlos… o Semlos – tai meilė! Gaila niekad neragavau, tik draugė pasakojo, kad tai tokios Švediškos užgavėnių bandelės su kardamonu ir marcipaniniu įdaru. Kada nors reiks paragauti (Semlor two shtuke! – net išmokau švediškai papreašyti tam reikalui) :)
Nazg, as kaip tik pries savaite Stokholme ragavau semlu :) kazkokio labai ypatingo ispudzio nepadare, skani minksta stora bandele su didele pusnim plaktos grietineles ant virsaus ir tos pacios bandeles “kepuraite”. marcipanas patalpintas grietineles pusnyje. as patobulinciau semla – ishskobciau bandeles vidu kad grietineles-marcipano mase sedetu viduje ir tokiu budu butu maziau “bulkos” ;)
Tikrai turetu buti labai skanu, kazkada teko panasaus recepto ragauti.
Išbandžiau, abejingų neliko – visiems siaubingai patiko :) dėkoju už šaunų receptą.