15 responses to “Mikrobangės diena: įdaryti persikai”

  1. Indre

    o skonis? skonis koks? ;) VERTA pastangu???

  2. blondine

    Keista, visada plaku baltymus tiesiai iš šaldytuvo platikiniame dubenyje ir išsiplaka normaliai ir apvertus net nebando tekėti :)

  3. Forelle

    Įdomiai tu su tais riešutais, pirmą kartą taip matau. Paprasčiausiai reikia pakaitinti ar orkaitėje, ar mikrobangų krosnelėje, o tada odelė pati patrynus nutrupa, tinka tiek žemės riešutams, tiek lazdyno. O dėl to vandens skonis nepasikeičia?

  4. Dautartė

    Dovilė, labai įdomus receptas. Reikės pabandyti, bet su šviežiais persikais ir orkaitėje ;)

    Dėl baltymų… Gal nuotraukos meluoja, bet man atrodo, kad daug permažai yra suplakti baltymai t.y. lyg tai matau, kad jie nėra tokie glotnus, standus ir vientisi, kokie turėtų būti. Nuotraukoje, kur tik suplakti baltymai ir mikserio antgaliai, man atrodo, kad tie baltymų pikai nėra labai standūs t.y. kai išimu mikserį iš baltymų, tai pikai yra gana ploni ir aukšti ir laisvai ilgai stovi, o Tavo gana minkšti ir platūs. Nuotraukoje su dubeniu ir švirkštu dubenyje matosi drėgmė – lyg tai baltymai butu išplakti ir truputi pastovėjo. Taigi, mano manymu per trumpai buvo plakti ir gal truputi per mažai cukraus. Visai kitas dalykas, kad man iš 5 baltymų, tai turbūt keli litrai plaktų išeitų… Tiek, kiek matau dubenyje, tai iš 1 ar 2 išeitų… bet gal kiaušiniai buvo maži…
    Dėl to ar baltymai turi būti šalti ar kambario temperatūros, tai sutinku su blondine – mane visuomet mokė, kad turi būti šalti ir dubuo turi būti šaltas, be to jokiu būdu negali į juos patekti trynis. Plakti reikia ilgai, pradedant nuo mažo greičio ir palaipsniui didinti. Cukrų reikia dėti irgi po šaukštelį ir kiekvieną kartą plakti, kol baltymai blizges. Taip visą laiką darau ir išeina standi pūta, net ploni pikai stovi, drėgmė apačioje neatsiranda. Beje nepastebėjau jokio skirtumo tarp metalinio ir plastikinio dubens – anksčiau rankinių mikseriu plakdavau metaliniame, dabar virtuvinis kombainas darbuojasi plastikiniame – rezultatas tas pats.

    Forelle, morengas su riešutai yra labai skanu. Kartą vestuvėse valgiau tortą kuriame į morengą buvo įmaišyti lazdyno riešutai ir šokolado gabaliukai… svajonė :)

  5. Forelle

    Del skanumo nesiginčiju, esu ragavus, patiko :) tik labai jau įdomiai odeles nuo riešutų nuiminėja, niekad negirdėjus jog kaitintų su vandeniu

  6. Dovilė

    Tikrai neturiu talento plakti baltymus. Jei ką, man nesiseka ir grietinėlės kavos aparatu susiplakti.
    Kiaušiniai buvo M dydžio. Ir tikrai norėjosi, kad būtų sausesnė puta. Jos apačia buvo drėgna ir visa puta, nors ir atrodė gana standi (nepatyrusios plakėjos vertinimu), verčiant dubenį, lėtai slydo. Gal vis tik per trumpai plakiau.. Nors pačiai sunku tuo patikėti, nes jau, rodos, ilgiau plakti neįmanoma.

    Riešutų apšutinimą vandeniu paėmiau iš knygutės “101 naudingas patarimas. Mikrobanginė krosnelė”. Tiesa, ten buvo parašyta apie migdolų lupimą, bet nusprendžiau, kad didelio skirtumo nebus.
    Riešutai sudrėko, bet išdžiuvę skonio nepakeitė. Apkepti riešutai man šiaip skanesni. Gaila, pati nesugalvojau to laiku. Bet apkepimas, manau, tiktų tik žemės riešutams, lazdyno riešutų žievelė labai jau stipriai prikibusi.

    Deserto skonis vidutinis. Na, mano mėsai pritaikytais receptoriais. Manau, kad vertėjo dėti daugiau cukraus, nes dabar visas saldumas yra tik iš persikų. Tai reikia valgyti iš karto abi dalis. Ir dar man nepatinka, kaip tas baltymas limpa prie dantų. Ir koks netvirtas baltymo sukibimas su persiku.
    Bet galiausiai manau, kad, pasitreniravus su tais velnio baltymais, riešutus apkepinant, dedant kokių dešimt šaukštų cukraus pudros, galima visai ir neblogą reikalą pasigaminti.

  7. Dautartė

    Na tai viskas aišku – jei buvo drėgni, tai per trumpai buvo plakti ir per mažai cukraus. Gerai išplakti baltymai atrodo taip: http://baltymai.gu.ma ir jie realiai gražiai blizga.
    Dar visai pamiršau vakar parašyti, pradedant plakti baltymus verta į juos įberti mažą žiupsnelį druskos. Kam, kodėl nežinau, bet taip mokė teta-konditerė, taip ir darau.

  8. Dovilė

    Oba. Ir jie taip suplakti rankiniu plakikliu?
    O gali būti, kad dar ir mano mikserio antgaliai ne patys tinkamiausi? Jie ne tokiomis plonomis vielutėmis, kaip nuotraukoje esančio, o plokščiomis, gal pusės centimetro pločio.

  9. Dautartė

    Taip rankiniu. Antgaliai neturi reikšmės, mano rankinio mikserio antgaliai yra identiški kaip Tavo. Aplamai baltymus turbūt bet kuo galima išplakti – vaikystėje Tėtis kartais paprasčiausia šakute plakdavo ir darėme pyragaičius ant paprasčiausių kvadratinių sausainių :). Svarbu ilgai plakti. Aš cukrų pradedu berti, kai beveik nesimato jau oro burbuliukų ir baltymai pradeda blizgėti, o po to jie jau tik vis gražiau blizga.

  10. Dovilė

    O kiek maždaug užtrunka grynas plakimas iki tokio rezultato?

  11. Dautartė

    Geras klausimas… tiesą sakant, nežinau… tarp šaukštų cukraus tai tikrai būna apie 2 minutes, o pradinio plakimo metu, tai pagal konsistenciją žiūriu. Jau kurį laiką nebeplaku rankiniu – kombainas darbuojasi, o aš tuo metu ką kitą darau ir žiūriu pagal konsistenciją, blizgesį, cukrų (ištirpo/neištirpo). Pagal nuotraukas, tai man atrodo, kad pradžiai jie lyg tai ir gerai buvo išplakti, po to esant tokiai konsistencijai, kaip tavo nuotraukose, pradedu berti cukrų (ne pudrą, o paprastą cukrų), na ir tada plaku ilgai, ilgai, kol cukrus pasibaigs ir visiškais ištirps baltymuose.

  12. Milda

    Nesutinku su Dautarte del kiausiniu temperaturos. Bet kuris profesionalus kulinaras jums pasakys kad geriausia plakti kambario temperaturos kiausinius. Salti irgi issiplauks bet uztruks zymiai ilgiau. Tai kazkaip susije su baltymo elastingumu – saltas nera elastingas.
    Beje itakos turi ir kiausinio ‘amzius’. Keliu dienu kiausiniai plakasi geriau negu sviezi.
    Del indo – pagrindine priezastis del kurios nerekomenduojama naudoti plastiko – is jo sunkiau issiplauna riebalai, kurie neleis baltymams normaliai issiplaukti. Jeigu indas 100% svarus – tada skirtumo nebera.
    Doviles baltymas ir man atrode nevisai isplakti arba – irgi galimas variantas – perplakti.

  13. Konkursas: Tips & Tricks mikrobangėje « pragaro virtuvė

    […] komentarų parašė Dautartė. Tiesa, didžioji dalis jų parašyta stengiantis man išaiškinti kiaušinių baltymų plakimo tiesą, už ką esu labai dėkinga. Tuo ji irgi nusipelnė marškinėlių. Nesistebėkite, nieko […]

  14. Eligija

    ką tik kepiau morengus su riešutais :)
    papasakosiu apie riešutų lupimą:
    lazdyno ir žemės geriau paskrudinti, migdolus – užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti 15 min. Nusilupa kaip ledas
    O baltymus plaku šaltus su žiupsneliu druskos. Visada išsiplaka puikiausiai.

  15. 2k2

    Turiu 4 kaimisku kiausiniu baltymus- ka gero butu galima sugalvoti?. Uz patarimus b8siu dekingas.

Leave a Reply