Pirmasis patiekalas mikrobanginiam bandymui pasirinktas nesudėtingas – įdaryti pievagrybiai su olandišku padažu. Sąlyginai nesudėtingas. Tas velnio padažas vakar išlaikė mane virtuvėje iki pusės keturių nakties.
Pirmiausia išvaliau pievagrybius. Sunaudojau 19 vnt. Nulupau kepurėlę ir nulaužiau kotelį. Geriau naudoti grybus kuo didesnėmis kepurėlėmis.
Smulkiai supjausčiau pievagrybių kotelius, kuokštą petražolių ir gal 100 g kepto kiaulienos kumpio.
Smulkiai patarkavau kietojo sūrio. Gal 50+ g.
Visus susmulkintus ingredientus ir porą kiaušinių (tokiam kiekiui geriau jie būtų buvę mažesni), druską ir pipirus sumaišiau dubenėlyje (tokiam kiekiui geriau jis būtų buvęs didesnis).
Gavau įdarą, kurį krausiu į grybus.
Truputis darbelio – sukrauti ant kiekvieno grybo kuo daugiau įdaro. Bekraudama ir supratau, kad L dydžio kiaušinių pats tas būtų buvę 1,5 vnt.
Štai tie visi devyniolika grybukų. Kažkodėl man žodis “grybukai” asocijuojasi su Olandija.
Kad ir kokia didelė lėkštė ši būtų, įdėta į mikrobangę ji tokia jau neatrodė.
Mikrobangę įjungti nebuvo lengva. Pirmiausia žiūriu į receptą – kombinuotas mikrobangų ir grilio rėžimas, 350 W galingumas, 10 min kepimo trukmė. Tada žiūriu į vertotojo instrukciją – ką ir kiek kartų spausti, kad sudaryčiau recepte aprašytas kepimo sąlygas. Pati juokiausi iš savęs ir visų popierių virtuvėje. Iš tikrųjų paprasčiau nebūna, tiesiog bijojau suklysti naudodamasi nauju daiktu.
Viskas labai gražiai sukosi (ne taip greitai, kaip nuotraukoje atrodo – čia tik nesusitvarkiau su fotoaparato rėžimais) ir kvepėjo. Po kepimo dar 1-2 minutes palaikiau maistą krosnelėje.
Skanus patiekalas gavosi – ir grybai, ir su mėsa. Ir dar sultingas.
Bet gi neturėjo boba bėdų – sugalvojo pasidaryti olandišką padažą prie grybų. Tokią primus versiją – be jokių vynų, svogūnų, peletrūnų.
Pirmiausia išlydžiau 150 g sviesto.
Visoms negandoms atsparus uždengiamas stiklinis indas, mikrobangų rėžimas, 500 W galingumas, 3 minutės.
Išplakiau tris kiaušinių trynius su šaukštu vandens.
Supyliau trynius į sviestą ir išmaišiau.
Toliau pagal mano turimą receptą tvarka tokia. Dėti į mikrobangę neuždengtą, virti 1 minutę, esant 500 W galingumui.
Gaunamas reikalas, kuriame trynys jau bando tirštėti.
Šakute jis nesunkiai įveikiamas iki gražios vientisos masės. Maždaug taip ar panašiai galutinis rezultatas ir turėtų atrodyti.
Bet pagal mano receptą, jį reikia dar minutę pavirti tomis pačiomis sąlygomis ir dar kartą išmaišyti. Su šaukštu citrinos sulčių, pipirais ir druska.
Tai spėkite, ar man pavyko jį antrą kartą taip gražiai išmaišyti. Ir mikseriui nepavyko. Tuomet bandžiau daryti padažą iš naujo, virdama du kartus po 0,5 min. Po to dar kažką bandžiau.. Pridėjau vieną trynį tarp dviejų virimų.. Rezultate taip ir negaliu pasakyti, ar geriau virti tik vieną kartą – 1+ minutę, ar du kartus – 1 ir 0,5 minutės. Jei nebūtų pasibaigęs sviestas, gal dar būčiau pažaidusi ir atradusi tobulą formulę. Bet ne ilgiau kaip pustrečios valandos, nes tada reikia pradėti ruoštis į darbą. Tiesa, sąžininga prisipažinti, kad olandišką padažą gaminti bandžiau pirmą kartą. Mano ir kažkada sriuboje išleistas kiaušinis atrodė nelabai simpatiškai.
Galiausiai grybus vėl reikėjo šildyti, o prieš kitą kartą savarankiškai gamindama olandišką padažą gerai pagalvosiu. Nors tas dalykas, matomas nuotraukoje, buvo skanus ir prie grybų tiko.
Papildymas
Patarimai ir receptai gaminantiems mikrobangų krosnele (PDF).
Neidoooomu, nera pas mane jokiu kombinuotu mikrobangu ir grilio rezimu…Pffffff…reikes bandyt paprastoj mikrobangej padaryt ta pati :) nuojauta sako tures pavykti, tik reikes uzdengti lekste dangciu, kad neisdziutu.
Jei bandysi tą patį vien mikrobangomis, pasidalink vėliau įspūdžiais.
Kol kas vien mikrobangas naudojau pagrinde maisto šildymui. Nebent kepimu galima pavadinti pusfabrikačių kepimą. Dar sviesto kepiniams tirpdymui.
Atrodo labai skaniai. Pas mane irgi paprasta mikrobangine, bet tikrai pabandysiu.
Pievagrybiu nereikia lupti. Uztenka gerai nuplauti.
Čia turbūt įprotis – lupti viską, kas leidžiasi lupama ;)
salmonela diarėja – :)) viskas kas gali laukti po šio recepto. atsiprašau, bet čia pirmos mintys tokios buvo. žali kiaušiniai, nevirti grybai… ech.
Na, kiaušiniai būna ne tik mirtinai suvirti, bet ir šiek tiek mažiau apdoroti. O kad kas apvirinėtų pievagrybius nesu net girdėjusi. Tiesa, aš ir voveraičių prieš kepdama neapverdu, nors kai kurie tai daro. Well, čia gal priklauso nuo skrandžio tvirtumo ir požiūrio į tai, ar diarėja yra pasaulio pabaiga ;)
Pievagrybius ir zalius galima valgyt. Labai skanu salotose. Neieskokim problemu kur ju nera :)
et.. pamirsau panaudoti grill funkcija :( isvada- gavosi kaip paprastoj mikrobangej: 1. suris pabego, 2 pievagrybiai isleido visas sultis :( kita kart bandysiu orkaitej..
Pievagrybiai auginami ant visiskai pasterizuoto ir svaraus substrato, nesvarbu, kad pries tai buvo mesliukas ten. Po kaitinimu, visi blogi mikroorganizmai zuva ir grybas negauna jokiu bjaurasciu. Pati apsilankiau grybines ukyje ir maciau kaip viskas vyksta. tad ir zalias, su rankomis nuvalytas ir suvalgytas grybas neatnes jokiu blogu pasekmiu. Patys nuo dirvozemio skynem, ragavo ir sveika gyva esu :]
labai noreciau daugiau suzinot apie sia mikrobange nes neseniai nusipirkau ir nelabai susigaudau kaip ka gaminti
turiu mikrobange wirpool jt 379 bet nerandu jos aminimo instrucijos l mazai info