Pasakojimas apie tai, kaip iš šaldytos mėsos, konservuotų pomidorų ir sausų makaronų gimsta lazanija. Lietuvių tautosakoje dar sutinkama pavadinimu lakštiniai. Suderintą lengvą maistą išpažįstančioms jautrioms sieloms geriau neskaityti.
Pradėjau nuo šaldytos mėsos, nes ketinau gaminti šitą reikalą praėjusią savaitę. Bet, negi pirmas kartas, neradau tam laiko. Ryšium su kuo ir teko mėsą priglausti šaldiklyje.
Anksčiau mėsą atšildydavau laikydama šaldytuve, po to kambario temperatūroje. Skubos atveju mirkydavau ją vandenyje. Bet gi dabar viskam naudoju mikrobangę. Atšildymui taip pat. Supjausčiau šaldytą maltą mėsą gabalais, įdėjau į stiklinį indą. Išnaudojau 6-ąjį mikrobangės jausmą ir jo Jet defrost funkciją. Nustačiau maisto rūšį ir svorį. Vidury proceso papypsėjo, apverčiau mėsos gabalus.
Ir tikrai atšilo. Ir labai greitai. Ir net nebandė kepti. Mėsos gabalai netgi išliko vėsūs. Tas yra gerai. Veikia 6-tas jausmas. Beje, ta mėsa buvo kiauliena su jautiena, bet gi kokią norite, tokią ir naudokite. Ir jos buvo 319 g.
Tiesa, pasakojimą pradedu nuo mėsos padažo lazanijai. Tai supjausčiau vieną svogūną.
Truputis aliejaus gaminimui mikrobangomis skirtame inde. 2 minutės mikrobangomis (500 W).
Nepageltonavo, neišdžiuvo, keptų svogūnų kvapas atsirado. Veikia.
Įmaišiau į svogūnus maltą mėsą.
Dar 2 minutės mikrobangėje (750 W). Trumpai apkepė.
Sudėjau pasmulkintus konservuotus pomidorus (jų buvo gal virš 300 g), truputį druskos, 1,5 kubelio vištienos sultinio, raudonėlio. Išmaišiau, uždengiau 6 minutės mikrobangėje (500 W). Atidengiau, dar 2 minutės mikrobangėje (500 W). Mėsos padažas baigtas.
Kitas – Bešamelio (Bechamel) padažas.
Sviestą (2 šaukštai) į stiklinį indą. Uždengiame. Indą į mikrobangę. Mikrobangėje 750 W. Pusę minutės. Išlydyta.
Miltai (3 šaukštai) į sviestą. Išmaišome. Buza.
Pilamas pienas (200-300 ml). Gerai išmaišoma. Uždengtas į mikrobangę (750 W), 3 minutės.
Ant dugno susidaro tokia labiau košė.
Pagal skonį pridedama druskos ir muskato riešuto. Mikseriu išmaišoma.
Iki vientisos tirštos masės. Kuri, ilgai stovėdama, palengva toliau tirštėja.
Mano nusipirkti makaronų lakštai nebuvo reikalingi išankstinio apvirimo, bet to buvo reikalingi mano kepimui pasirinkti indai. Man susirodė geriau daryti lazanijos du apkepėlių indelius, nei pilną skardą, nes kaip tais neketinau tuo misti pati ir dar katę šerti artimiausias dvi savaites. Tiesa, norint išsiaiškinti, ar to apvirimo makaronams reikia ar ne, kartais tenka pasitelkti žodyną iš išsiversti lazanijos gaminimo instrukciją iš prancūzų kalbos, nes importuotojams visai pakankamai atrodė parašyti “Virimo laikas nurodytas ant pakelio”.
Pasinaudojau gaminimo garuose funkcija su 6-ojo pojūčio pagalba. Tai vyksta taip. Dedamas uždengtas indas su vandeniu į mikrobangę, pasirenkama funkcija ir spaudžiama start. Kai vanduo pasiekia virimo tašką, mikrobangė išsijungia. Sudedami makaronai, vėl uždengiama. Pasirinkau tą pačią funkciją, bet jau nustačiau virimo laiką – 5 min.
Dabar makaronai jau minkšti ir paklusnūs.
Jau galiu sutrumpinti makaroną iki indui tinkamo ilgio. Kraunu sluoksnius. Pradedu nuo mėsos padažo.
Makaronas ir tarkuota mocarela. Šlapios mocarelos tarkavimas – dalykas linksmas.
Dar mėsos padažo.
Žodžiu, prisluoksniuojat kaip norit. Kur nors įterpiate Bešamelio padažo. Viską baigiau makaronu, Bešamelio padažu ir sluoksniu smulkiai tarkuoto kietojo sūrio.
Gavosi man du pilni indeliai. Į mikrobangę. Grilio ir mikrobangų (350 W) rėžimas. 15 minučių. Dar keletą minučių palaikiau, kad geriau visas kepinys įkaistų. Su mikrobangėm yra tokia magija – iškepa ant mikrobangų labai greitai, bet baigus šildyti jomis, patiekalas dar kurį laiką kaista ir netgi pasiekia truputį dar didesnę temperatūrą, tai daugelį rekomenduojama kurį laiką po kepimo mikrobangėje ir palaikyti.
Sukirtusi tokį indelį norėjau tik prigulti. Daug buvo. Mėsos padažas išliko sultingas. Ten tie konservuoti pomidorai, matyt, daug visko išskyrė.
Antrasis indelis kitą dieną keliavo į darbą pietums. Kolegė įvertino teigiamai. Tiesa, pašildžius lazanija jau nebuvo tokia visa sultinga kaip tik iškepta. Bet gi kabakinės lazanijos irgi būna posausės.
Trumpa istorija apie tai, iš kur pas mane atsirado ta krosnis – Whirlpool JT 359/Alu – ir tos mikrobangės dienos.
Papildymas
Patarimai ir receptai gaminantiems mikrobangų krosnele (PDF).
Papildymas
Gero vyno blogo prie lazanijos rekomenduojamas vynas:
Italų klasika prašosi italų klasikos. Itališkos pastos (ar mūsuose jos vis dar asocijuojasi su dantų ir skalbimo?) tobulai dera prie itališkų vynų. Pastarieji (čia apsiribosiu raudonais) neretai yra sausesni nei, tarkim, Čilės ar Australijos ir kartais gali pasirodyti esą rūgštesni nei vynai iš Pietų Prancūzijos, tačiau būtent šios savybės itališkus vynus paverčia idealiais maisto partneriais. Kita vertus, nebūtinai rinkitės tradicinius Chianti (jei nebrangūs – iki 20 litų – jie dažniausiai yra blankūs ir nuobodūs). Kai lėkštėje garuoja lazanija, eksperimentuokite su vynais iš Italijos užkulnio (Apulijos) ir Sicilijos – kainos ir kokybės santykio prasme jie daugeliui vis dar yra neatrasta eureka. Įdomesnės vynuogės – Primitivo, Negroamaro, Nero d’Avola. Šie vynai dažnai turi daugiau charakterio ir svorio bei yra įdomesni nei milijonai prekybos centrų reklaminėse akcijose nuolat figuruojančių Chianti ar Montepulciano d’Abruzzo.
Sėdžiu ir galvoju, ko negalėčiau padaryti dėl štai tokios Lazanijos. Nesugalvoju…
Lango sumuštiniai dabar mano biržoje kotiruojasi dar žemiau :)
Kas negali nedžiuginti skrandžio lengvai apsiverkusio po šio įrašo.
Zinant tavo birzos subtilybes, lazanijai labiau lygis butu buti lyginamai su makdonaldo maistu ;)
viskas atrodo skaniai. as zinoma, mikrobanges truputi neigiu (matyt uzsilikes senovinis neprielankumas), bet darbe naudoju issijuoses.
taciau dalykas, kuris mane stebina, tai kulinarijoje naudojamas vistienos sultinys kubeliais. kazkaip atrodo nuodeme ir nepadoru – receptas su kubeliais. o kur is anksto pasiruostas sultinys, uzsaldytas ateiciai? :) zodziu, kubeliams tvirtas ne.
Aš pripažįstu, kad tikras sultinys yra geriau, bet kadangi 1) jo paruošimui reikia daug laiko ir 2) gaminu mažam skaičiui valgytojų, tai verdu jį labai retai, paprastai tik sriuboms.
Dar ir tikro bei kubelinio sultinio naudojimas kartais kiek skiriasi. Pavyzdžiui, šiuo atveju, man nereikėjo papildomo skysčio.
O konkretus šio atvejo apgynimas būtų – receptas gi mikrobangei, o ne viryklei ;)
skaitydama vis pradedu galvot, kad namie turi stebuklą ir net man tokios reiktų. kada nors. gal net gamint pradėčiau :D
Lygint su MCdonaldu negaliu, nes neragavau :)
As tai lazanijos makaronu niekada neberdu o 10min pamirkau grietineleje.. i garnyra dar dedu mazus konservuotus svogunelius(jie labai tinka). o ant susluoksniuotos lazanijos supilu grietinele ta kurioje buvo mirkomi lakstai. siaip visada l gerai gaunasi..
Bešamelio padažas irgi kartais daromas su grietinėle. Čia pateiktas paprastesnis jo variantas.
Iš visokių priedų dar būčiau linkusi dėti pievagrybius. Bet šįkart faktą, kad jie savo eilės laukė šaldytuve, prisiminiau tik baigusi kepti ;)
i pati mesos idara salia pomidoru nepakenktu ideti ir smulkiai kapotu juodu aluvuogiu, baziliko, trinto cesnako – more graikiskas feel!
beje, naudojant malta jautiena be kiaulienos, gausis geresnio kvapo lazanija, “lieknesne”. pageidautina, kad tai butu butent malta mesa, o ne farsas is parduotuvinio lovio ;)
ne, nu, man mikrobange vistiek tik vakarykįščiam maistui pašildyti skirta :)
Orkaitėj skaniau, o apie pečių išvis tyliu ;)
O kartais tuose sultinio kubeliuose Natrio Gliutamato neprikišta iki viršaus?
Gal ir nieko mikrobangės dienos, bet spėju, kad su paprasta mikrobange to nepadarytum. Be grilio funkcijų etc. ;)
Natrio gliutamato? hahaha :) tie kubeliai turetu vadintis “natrio gliutamato kubeliai” :)
o jei rimtai, tai ju baze yra paprastoji druska. aisku, minetas skonio stipriklis, o likusia vieta uzima sintetinis vistienos kvapas ir iki negalejimo issunkti kazkada buve prieskoniai.
nieko panasaus i tikro sultinio koncentrata. beje, kas nenori per daug skyscio savo patiekale, tegu naudoja “reduction” metoda, kai tas skystis paprasciausiai isgarinamas. tegyvuoja naturalumas!
captain karton, phew, tai gerai, kad tų kubelių nebevartoju :)
as kubeliu jau nebevartoju labai senai. tik karta buvau sedes ant kazkokio miltu pavidalo vegetos stiliaus all-spice paketo, skonio ekvalaizerio kitaip tariant. kai pasibaige indelis – kito nepirkau. sudie vegeta!
ko jus ant to natrio glutamato kimbat, nera jis jau toks blogas kaip jus cia varot. Natrio glutamato skonis priskiriamas prie tu kaip saldus, kartus rugstus ir surus, jis vadinasi umami. tikrai yra blogesniu i maista dedamu priedu nei tas jusu natrio glutamatas :P
[…] – neatsiejamas nuo mūsų ir mūsų gyvenimo. Ir taip malonu kartais pasilepinti sočiais pietumis, o vėliau dar ir gardžiu […]
Na man vistiek skaniau atrodo orkaitinė versija :) o be to mėsos padaže dar turėtų būti balto vynelio :) Skonis puikus gaunasi :)
Sveciui: prie ko čia blogumas ir kokiam skoniui priskiriamas? Koks aspartamas irgi priskiriamas prie saldžių tai jis nuo to geresnis?
Ačiū. Viską dariau kaip pas tave parašyta – gavosi super….
Skanaus !
Sveciui: Šiaip ne skoniu, Natrio Gliutamatas, yra blogas (rašoma, kad beskonis), o jo poveikyje.
Nebent nori užstimuliuoti savo smegenis iki negaliu ir poto nebejausti tikrojo maisto skonio. T.y. be skonio stipriklių maistas atrodys beskonis. Jė, chemija to go ;)
Nesamone gaminti toki patiekala mikrobangei .
ko tik lietuviai neprisigalvoja , tai dar cepelinus mikrobangei pradekit virti !