Jaučiu šiokią tokią silpnybę morengams, oriniams pyragaičiams, zefyrams ir panašioms kalorijų bomboms. Netgi esu kažkada bandžiusi gaminti morengus. Seniai tai buvo. Bet tąkart taip labai nepasisekė, kad jau daug metų to nebekartojau. Tačiau kaip tais pastaruoju metu jaučiu, jog po truputį vėl lyg ir bręsta poreikis pabandyti dar kartą. Gal pagaliau ir susiruošiu.
Receptą atsiuntė Milda. Primenu, konkurso dalyviai pretenduoja į geriausio desertų žinovo titulą ir į interneto knygyno ManoKnyga.lt dovanų kuponą.
.
Garsusis Lemon Meringue Pie – puikiai žinomas „Nusivylusių namų šeimininkių“ gerbėjoms. Čia pateikiu supaprastintą jo versiją. Visas procesas trunka ne daugiau 50 min gaminant pirmą kartą, įgudus – dar greičiau, ypač jei turit mikserį. Aš neturiu, bet šis pyragas vis vien vienas greičiausiai paruošiamų mano „ypatingų desertų“ aplanke. Jei norite sutaupyti dar daugiau laiko – naudokite šaldytą trapią tešlą iš parduotuvės. Užtruksite ne daugiau 30 min. Taigi..
Jums reikės
Pagrindui:*
- 175 g miltų
- 100 g sviesto
- 1 šaukštas cukraus pudros
- 1 kiaušinio trynio
- 1 šaukšto vandens
Citrinų įdarui:
- 1 skardinės kondensuoto pieno (400 g)
- ½ stiklinės citrinų sulčių (~3 išspaustos citrinos)
- 1 citrinos sutarkuotos žievelės (galima ir dviejų)
- 3 kiaušinių trynių
Morengui:
- 3 kiaušinių baltymų
- ¼ stiklinės cukraus
Gaminam
1. Užmaišom tešlą, iškočiojam. Įdedam į vandeniu apšlakstytą apvalią kepimo formą, gražiai užlankstom kraštus – iš esmės atkartojam kepimo skardos formą, kuri apsaugos įdarą nuo ištekėjimo išėmus. Pagrindą subadom šakute. Viską uždengiam folija, priberiam pupų arba žirnių, kad neįgriūtų kraštai ir neiškiltų apačia. Kepam 180 laipsnių orkaitėj apie 10 min. Nuimam foliją ir pupas, kepam dar 5-10 min.
2. Tuo metu paruošiam įdarą: sumaišom kondensuotą pieną, citrinų sultis, žievelę ir trynius.
3. Švariame inde išplakam kiaušinio baltymus. Kai pamatysite, kad masė standėja (bet dar nėra visai standi) pradekite pilti cukrų. Viską plakite tol, kol apvertus indą baltymas liks savo vietoj.
4. Į atvėsintą pagrindą supilam citrinų įdarą, metaliniu šaukštu sudedam išplaktus baltymus. Tuo pačiu šaukštu arba peilio galio „sumakaluojam“ bangeles. Kepam 180 laipsnių orkaitėj apie 15 min kol morengas gražiai paruduos.
5. Atvėsinam. Mėgaujamės idealia vasariško deserto kombinacija – traškiu pagrindu, švelniu morengu ir saldžiai rūgščiu citrinų įdaru… zing… Susižavėjusioms viešnioms užrašom nuorodą į pragarovirtuvę.
Šaltinis: adaptuota iš bbcgoodfood.com ir thestonesoup.com.
* Kaip jau minėjau, galite naudoti šaldytą trapią tešlą iš parduotuvės arba bet kurį mėgstamą trapios tešlos receptą. Skanaus!
o tai kur mano receptas?
Šiaip morengų gamyba nėra sudetinga žinant keletą pagrindinių taisyklių:
1) baltymus plakti švariame ir sausame inde, nepatartina naudoti plastiko (del galimų riebalų pėdsakų)
2) baltymai turėtų būti kambario temperatūros
3) cukrų pradėti pilti kai ima formuotis ‘bangų keterėlės’, nors pati masė dar nėra visai balta. berti pamažu: dedam šaukstą – paplakam – šaukštas – paplakam ir taip toliau.
4) plakti nebereikia kai verčiant indą masė lieka savo vietoj ir šiaip yra tiršta ir lengvai formuolama.
Is esmės nėra taip sudėtinga kaip atrodo. Siūlau bandyti, negali nepasisekti ;-)
Niu isbandziau sita recepta siandien.. Vat eme ir nesigavo… Morengas sustingo, pagrindas sustingo, o tas citrininis sluoksnis taip ir liko kaip skystas kondencuotas pienas. Ziuriu as dabar i sudeti to kremo, kas ten pagal ideja turetu standint ta krema? Kiausiniu tryniai? Gal ka pamirsai paminet??? O gal ji reikia palaikyt pora geru valandu?
:)
hm… o kondensuotas pienas saldus, tas tirštas? ar kaip tik, tas nesaldintas, skystas?..
mmm….kaip gundo pasidaryti :) sakes kablys man nuo sito blogo, niekaip dirbt negaliu susikaup :D
[…] kartą prasiėjau per skaitytojų patarimus dėl elgesio su kaiušiniais, pasimokiau iš klaidų ir iš antro karto man tai pavyko. Kiaušinių […]
Atsakymas Rimi:
Taip, vidurini sluoksni surisa kiausiniai.
Del skystumo tai isties vidurinis sluoksnis nera ‘kietas’, bet isbegti neturetu. Gal pjovei nepilnai atsaldyta pyraga?
Dar pagalvojau – koks kondensuoto pieno kiekis lietuviskose kondensuoto pieno skardinese? Gal daugiau nei 400g? As naudojau angliskas Neste kondensuota piena, ten raso kad 375g ar pan..
Siaip nesekmes atveju galima manau galima mazinti kondensuoto pieno kieki. Jei bandysi – parasyk kaip sekesi. Sekmes!
Beje kaip jau minejau sitas receptas yra gerokai supaprastintas. Tradiciniame variante viduriniam sluoksniui naudojami kukuruzu miltai, o visas procesas uztrunka kiek ilgiau. Vis planuoju pabandyti ir ana buda, bet sitas toks paprastas, greitas ir skanus, kad niekaip neprisiruosiu. Imetu nuoroda jeigu nori pabandyti http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/lemonmeringuepie_6314.shtml Itariu kad anas sluoksnis turetu buti isties tirstesnis.
Atsakymas Zaulia:
Naudojamas tradicinis kondensuotas pienas. Saldus. Tirstokas. Net nezinau kaip apibudinti konsistencija. Jokio kitokio nesu ragavus.
hei, Milda,
aciu – taip ir susipratau, kad saldusis kondensuotas pienas ;) O nesaldintas buna – toks gerokai skystesnis, salsvas, bet nesaldus kaip cukrus ;) Bent jau seniau ji gamindavo, gal Marijampoles fabrikas uzsilenke ir nebedaro…
Nu ka, teks gaminti. Nors del citrininio idaro kilo kelios kitokios idejos – isbandysiu, parashysiu;)
Naudojau šio recepto dalį, mokinančią pasigamintį tešlą
„Užmaišom tešlą, iškočiojam.“ rašoma ten. Tiesa tokia, kad viską darant taip, kaip nurodyta, tešla būna tokia trapi, kad nieko ten neiškočiosi. Lipdžiau pirštais.
Patarimas Martynui:
Pabandyk kocioti tarp dvieju maistiniu pleveliu. Pati nebandziau, bet ne karta skaiciau, kad padeda kociojant trapia tesla. Man labai netrupejo, todel as kociojau ant vienos pleveles – taip paprasciau ideti i skarda.
Ačiū už receptuką :) Išbandžiau – labai skanu ir gaivu. Įdaras šiek tiek skystokas, bet netrukdė :D Kitąkart gal kiek mažiau kondesuoto pieno dėčiau arba truputį krakmolo įmaišyčiau.
Bet visumoj – superrrr!!!!! :)
Tikrai labai skanu. Dabar darysiu jau ketvirta karta per dvi savaites. Tiesa pirma karta su morengu nepavyko baltymai nusėdo.
Labas,
sužavėjo šis reseptas – būtinai gaminsiu draugių gimtadieniui. Tikiuos viskas pavyks :)
Kaip supratau, reikia dėti mažiau kondensuoto, kad vidurys būtų trištesnis. O kokia želatina ar krakmolas gal labiau jį pastandintų? Mat teks pyragą valgyti tokiom sąlygom, kur nei lekščių nei ko, tik servetėlės ir pirštai, tai nesinori, kad šitas gėris perniek nueitų :)
Ir beje – kokio dydžio kepimo formai pritaikyta? Manoji 26cm.
O morengas tai cia tas minkstas gausis? Gal iseitu kaip nors, kad kietas butu? Man tas minkstas neskanu labai :/ is likusiu nuo persiku varskes pyrago galvojau padarysiu, tik va i karsta ikisau. Skonis kaip zefyru :/ Noretusi kieto virsaus
Jau pagamintas. Ziuresim kas bus…
Tikrai nuostabus pyragas. Skystas įdaras gavos tik pirmą kartą . Kietesnis būna kai kondensuotą pieną pradžioj su citrina sumaišau , o po to dedu kiaušinius. Citrina sutirština kondensuotą pieną ir tada iškepus liuks gaunas.
Laabai saknus pyragas ;)
Tik ji iskepus tiek laiko kiek parasyta dar reiketu padziavinti 100 temperatguroje, kad morengas isek tiek suketetu, iszdiutu ;D
O su kokiu samciu valget idara?
Šį savaitgalį vėl šitą gražuolį gaminsiu – tikiuos labiau pasiseks su baltymais :)