41 responses to “Morenginis citrinų pyragas”

  1. Alla Holivudas.Red.Lt

    o tai kur mano receptas?

  2. Milda

    Šiaip morengų gamyba nėra sudetinga žinant keletą pagrindinių taisyklių:
    1) baltymus plakti švariame ir sausame inde, nepatartina naudoti plastiko (del galimų riebalų pėdsakų)
    2) baltymai turėtų būti kambario temperatūros
    3) cukrų pradėti pilti kai ima formuotis ‘bangų keterėlės’, nors pati masė dar nėra visai balta. berti pamažu: dedam šaukstą – paplakam – šaukštas – paplakam ir taip toliau.
    4) plakti nebereikia kai verčiant indą masė lieka savo vietoj ir šiaip yra tiršta ir lengvai formuolama.

    Is esmės nėra taip sudėtinga kaip atrodo. Siūlau bandyti, negali nepasisekti ;-)

  3. Rami

    Niu isbandziau sita recepta siandien.. Vat eme ir nesigavo… Morengas sustingo, pagrindas sustingo, o tas citrininis sluoksnis taip ir liko kaip skystas kondencuotas pienas. Ziuriu as dabar i sudeti to kremo, kas ten pagal ideja turetu standint ta krema? Kiausiniu tryniai? Gal ka pamirsai paminet??? O gal ji reikia palaikyt pora geru valandu?
    :)

  4. Zaulia

    hm… o kondensuotas pienas saldus, tas tirštas? ar kaip tik, tas nesaldintas, skystas?..

  5. Asta

    mmm….kaip gundo pasidaryti :) sakes kablys man nuo sito blogo, niekaip dirbt negaliu susikaup :D

  6. Mikrobangės diena: įdaryti persikai « pragaro virtuvė

    […] kartą prasiėjau per skaitytojų patarimus dėl elgesio su kaiušiniais, pasimokiau iš klaidų ir iš antro karto man tai pavyko. Kiaušinių […]

  7. Milda

    Atsakymas Rimi:
    Taip, vidurini sluoksni surisa kiausiniai.
    Del skystumo tai isties vidurinis sluoksnis nera ‘kietas’, bet isbegti neturetu. Gal pjovei nepilnai atsaldyta pyraga?
    Dar pagalvojau – koks kondensuoto pieno kiekis lietuviskose kondensuoto pieno skardinese? Gal daugiau nei 400g? As naudojau angliskas Neste kondensuota piena, ten raso kad 375g ar pan..
    Siaip nesekmes atveju galima manau galima mazinti kondensuoto pieno kieki. Jei bandysi – parasyk kaip sekesi. Sekmes!
    Beje kaip jau minejau sitas receptas yra gerokai supaprastintas. Tradiciniame variante viduriniam sluoksniui naudojami kukuruzu miltai, o visas procesas uztrunka kiek ilgiau. Vis planuoju pabandyti ir ana buda, bet sitas toks paprastas, greitas ir skanus, kad niekaip neprisiruosiu. Imetu nuoroda jeigu nori pabandyti http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/lemonmeringuepie_6314.shtml Itariu kad anas sluoksnis turetu buti isties tirstesnis.

    Atsakymas Zaulia:
    Naudojamas tradicinis kondensuotas pienas. Saldus. Tirstokas. Net nezinau kaip apibudinti konsistencija. Jokio kitokio nesu ragavus.

  8. Zaulia

    hei, Milda,

    aciu – taip ir susipratau, kad saldusis kondensuotas pienas ;) O nesaldintas buna – toks gerokai skystesnis, salsvas, bet nesaldus kaip cukrus ;) Bent jau seniau ji gamindavo, gal Marijampoles fabrikas uzsilenke ir nebedaro…

    Nu ka, teks gaminti. Nors del citrininio idaro kilo kelios kitokios idejos – isbandysiu, parashysiu;)

  9. Martynas

    Naudojau šio recepto dalį, mokinančią pasigamintį tešlą
    „Užmaišom tešlą, iškočiojam.“ rašoma ten. Tiesa tokia, kad viską darant taip, kaip nurodyta, tešla būna tokia trapi, kad nieko ten neiškočiosi. Lipdžiau pirštais.

  10. Milda

    Patarimas Martynui:
    Pabandyk kocioti tarp dvieju maistiniu pleveliu. Pati nebandziau, bet ne karta skaiciau, kad padeda kociojant trapia tesla. Man labai netrupejo, todel as kociojau ant vienos pleveles – taip paprasciau ideti i skarda.

  11. Vivi

    Ačiū už receptuką :) Išbandžiau – labai skanu ir gaivu. Įdaras šiek tiek skystokas, bet netrukdė :D Kitąkart gal kiek mažiau kondesuoto pieno dėčiau arba truputį krakmolo įmaišyčiau.
    Bet visumoj – superrrr!!!!! :)

  12. Vilius

    Tikrai labai skanu. Dabar darysiu jau ketvirta karta per dvi savaites. Tiesa pirma karta su morengu nepavyko baltymai nusėdo.

  13. Indre

    Labas,

    sužavėjo šis reseptas – būtinai gaminsiu draugių gimtadieniui. Tikiuos viskas pavyks :)
    Kaip supratau, reikia dėti mažiau kondensuoto, kad vidurys būtų trištesnis. O kokia želatina ar krakmolas gal labiau jį pastandintų? Mat teks pyragą valgyti tokiom sąlygom, kur nei lekščių nei ko, tik servetėlės ir pirštai, tai nesinori, kad šitas gėris perniek nueitų :)

  14. Indre

    Ir beje – kokio dydžio kepimo formai pritaikyta? Manoji 26cm.

  15. Indre

    O morengas tai cia tas minkstas gausis? Gal iseitu kaip nors, kad kietas butu? Man tas minkstas neskanu labai :/ is likusiu nuo persiku varskes pyrago galvojau padarysiu, tik va i karsta ikisau. Skonis kaip zefyru :/ Noretusi kieto virsaus

  16. Indre

    Jau pagamintas. Ziuresim kas bus…

  17. Kristina

    Tikrai nuostabus pyragas. Skystas įdaras gavos tik pirmą kartą . Kietesnis būna kai kondensuotą pieną pradžioj su citrina sumaišau , o po to dedu kiaušinius. Citrina sutirština kondensuotą pieną ir tada iškepus liuks gaunas.

  18. Juste

    Laabai saknus pyragas ;)
    Tik ji iskepus tiek laiko kiek parasyta dar reiketu padziavinti 100 temperatguroje, kad morengas isek tiek suketetu, iszdiutu ;D

  19. albina

    O su kokiu samciu valget idara?

  20. Indre

    Šį savaitgalį vėl šitą gražuolį gaminsiu – tikiuos labiau pasiseks su baltymais :)

Leave a Reply