Morkų pyragas: papildymas

Kadangi po pirmuoju morkų pyrago receptu atsirado daug atsiliepimų “susigundžiau ir nepasisekė” (3 nesėkmės tokiam dalykui yra daug), kepiau pyragą dar kartą. Jau vien tam, kad įsitikinčiau pati, jog tai nėra tik kartą netyčia pavykęs realiai neįmanomas gaminys.

Ir jis vėl sėkmingai iškepė. Ir vėl buvo šventvagiškai skanus.

Well, “žema ugnis” nėra itin tikslus išsireiškimas. Juolab, kad mano orkaitė kaitina kaip reikiant ir ta “žema” gali reikšti visai vidutinę temperatūrą. Tiesiog, lyginant su daugumai kitų kepinių mano naudojama, šiam pyragui ugnis buvo šiek tiek žemesnė. Ir dabar jaučiuosi kalta, kad negaliu įkišti į orkaitę termometro.

Pati, kepdama elektrinėje orkaitėje, turbūt bandyčiau tai daryti 180-200 C temperatūroje. Tikslintis, ar visos dėjote pyragą į jau įkaitintą orkaitę, man kiek nepatogu.

Kalbant apie konkretesnius produktų bei taros matavimus:

  • Kepimo miltelių naudota pusė pakelio, bet gal užtektų ir trečdalio. Gamintojas – Dr. Oetker, Lenkija. Kitų gamintojų žiūrėkite rekomendacijas ant pakelio pagal miltų kiekį. Dėkite ne mažiau. Tolygiai išmaišykite.
  • Grietinė 12 proc. riebumo. Šaukštai didžiuliai.
  • Kiaušiniai nedideli.
  • Šiandien naudotas ne sviestas, o tirpus riebalų mišinys, 62 proc. riebumo.
  • Morkos puodeliuose nebuvo labai puriai subertos. Jėgos nenaudojau, bet pirštu truputį prispaudžiau.
  • Sklidinas puodukas (tie, kur nuotraukose) – truputį virš 300 ml.
  • Vanilinio cukraus ir cinamono bėriau iš akies, bet tiksliai išsireiškiant, siūlau bandyti po 3 nubrauktus arbatinius šaukštelius.
  • Skarda – 24×29,5 cm viršutinės kraštinės. Truputį platėjanti į viršų, todėl ties dugnu bus ~1 cm mažiau.

Į skardą supiltos tešlos storis – 2,5-3 cm, iškepusio pyrago storiausia vieta 4,5 cm.

Šįkart vietoje džiovintų vyšnių, kaip vienas komentatorius patarė, naudojau kapotus skrudintus lazdyno riešutus. Kirsdama riešutus iki jų eilės į tešlą, supratau, kad labiau mėgstu taip paskrudintus migdolus. O jau valgydama pyragą, nusprendžiau, jog jame smagiau rasti džiovintas vyšnias.

Jei kam labiau patinka riešutai pyraguose, dariau taip:

Sukapojau labai ūkiškai. tiksliau netgi būtų pasakyti, supjausčiau. Gavosi puodelis su nedideliu kaupu.

Skrudinau keptuvėje be riebalų. Reikia juos nuolat maišyti. Nuo apkeptų riešutų labai lengvai atsiskiria tas rudas lukštas, tai visus ir išlukštenau. Po lukštenimo ir ragavimo liko 2/3 puodelio.

Į pyragą dėjau lygiai taip, kaip anąkart vyšnias, – procedūrinių pakeitimų nėra.

Gal ir nepaguos, tačiau pastaruoju metu vis bandau iškepti vieną pyragą. Šį postinsiu tik padariusi jį tobulą ar arti tokio – jis man labai svarbus. Savo orkaitėje jį sudeginau. Pas tėvus padorioje šiuolaikinėje orkaitėje – net du kartus iš eilės guzais nuėjo. Tasme, išsikėlė labai netolygiai. Ir nežinau, ką kaltinti, tai kolkas verčiu pamazgas ant oro cirkuliacijos orkaitėje. Navarotas mat atsirado. Ir sėdžiu nesusipratusi, kodėl nuo vaikystės keptas ir labai mėgstamas pyragas nebepavyksta.

Papildymas 2007.10.18 16:17

O atšalusiam pyragui riešutai visai tinka.

Beje, kol kas morkų pyragas nepatiko tik Bitei.

Atnaujinta 2009.11.18

Kadangi gana daug kam šis pyragas sunkiai iškepa, prieš pradedant jį gaminti pirmąkart, verta permesti akimis kitų skaitytojų komentarus po pirmu recepto įrašu bei šiuo, antru, įrašu. Tarp jų yra ir gerų patarimų, pavyzdžiui, naudoti morkų tirščius, likusius po sulčių spaudimo.

Posted in

32 responses to “Morkų pyragas: papildymas”

  1. Anonymous

    dėl to paslaptingo bandomojo pyrago – gal ne tam lygmeny kepei arba riebalų filtro nenuėmei, kad netolygiai iškepė?

  2. Anonymous

    dėl to paslaptingo bandomojo pyrago – gal ne tam lygmeny kepei arba riebalų filtro nenuėmei, kad netolygiai iškepė?

  3. Dovilė

    Dėl lygmens, kažin. Maždaug tokiame visuomet ir kepu.
    Bet apie riebalų filtrą net nepagalvojau. Gal ir galėjo mama būti palikusi jį, nes ji toje orkaitėje dažniau kepa mėsą, nei pyragus. Bet man niekuomet net nebūtų kilusi mintis, kad toks dalykas gali taip subjauroti pyragą :/

  4. Anonymous

    Nesu pyragų kepėja, tai nžn kiek smarkiai įtakoja, tik pamenu iš aprašymo, kad jei pyragas netolygiai paruduoja- reik filtrą nuimt. lygius prisiminiau, nes per bandymus pastebėjau, kad pvz. pica gan skirtingai iškepa 2 ir 3 lygmeny kepant.

  5. RKR

    man paprastai nesiseka kai pradedu įprastą receptą tobulinti, kad būtu skaniau, puriau ir visaip kitaip -iau, tai vis persistengiu

  6. Anonymous

    kaip suprast, kad Bitei pyragas nepatiko?

  7. <em>Dovile</em>

    kad mano kate nevalgo nei zaliu morku, nei morlu pyrago.

  8. Anonymous

    Niu nezinau, gaminu, ir megstu eksperementavoti, bet sitas blogas pasidare mano beveik vakaro skaitalu… Dievinu ji… ir visai netycia, net nepamenu kaip ji radau, bet Operos narsyklej visada uzkelta kortele.. Saunuole savininke :) vien jau savo linksmu pateikimu viso to… Didziausia pagarba

  9. Dovilė

    Nu, dabar jau tinkuota nosimi vaikštau – užriečiau kiek galėjau ;)

  10. Anonymous

    nu gabrio stebuklas, o ne pyragas! siandien radau ir iskart pabandziau – skanumelis, ir karstas ir saltas. nors prikirtus buvau kaip reikiant vakarienes, suvalgiau gera dali (ir jau taupau, kad dar liktu pasigardziuot). tik as vietoj dziovintu vysniu dejau atsildytas tresnes (turejau uzsisaldzius nuo vasaros, atsildziau mikrobangej), tai gavosi kaip loterijoj laimet ta tresne rast, siek tiek rugstoka saldumyne :) labai tinka.
    o kepiau 50min apie 180laipsniu. tik mano skarda kogero didesne, tai js nesigavo toks storas, bet vistiek mmmm . :)
    aciu uz pasakiska recepta! ryt persiusiu geriausiai draugei .

  11. Asta

    Na, ir aš kepiau šį pyragą. Prisipažįstu – nepasisekė, bet čia jau mano kaltė, nes akivaizdžiai per daug pridėjau morkų, prisipažįstu iš akies matavau :)))) Pyragas gavosi šlapias ir baisiausiai minkštas – formuota košytė. Ale negi iš karto išmesi. Žodžiu į trečią dieną, mano vyras atsipjovė pyrago ir jam taip patiko, kad net į darbą išsinešė visą. Jataus, galvoju, kokią gėdą dabar apturėsiu susitikusi visus jo bendradarbius. O iš tikrųjų, tas pyragas pastovėjo, ir pasidarė skaniausias dalykas, vakar ir pati paragavau, nu tikrai nuostabiai skanu, ir vyro bendradarbiai baisiausiai gyrė :))))
    Tik vienas dalykas, kiek kalbėjau ir su drauge, kuri kepė šį pyragą, tai vis dėlto, gal cukraus daugoka, gal mažiau reikėtų, bo jau labai saldus gaunasi.
    Tiek mano patirties.
    Sėkmės rašanš toliau

  12. GG

    Laba ikeista, kiek as dejau morku pyragu receptu i forumus ir pan – daug kas skundziasi, kad nepasiseke. Man dar gyvenime pyragas nebuvo nepasisekes: nors niekad neseku taisykliu, nesu baltymu plakus iki putu, ir siaip receptu nesilaikau, pati susikuriu. Taip kad mano isvada butu – kai kuriems nelemta buti kepejais ;)

  13. Gile

    Kepu šitą pyragą gan dažnai… Žiauriai skanus dalykas:D Tik kepu truputį kitaip – iš morkų išspaužiu su sulčiaspaude sultis, išgeriu, o kas lieka iš morkų (visai sultingos dar būna) panaudoju pyragui, ir gaunasi ten jų daug… gal net daugiau nei čia nurodyta. Tada viską sudedu kas priklauso (beje visada naudoju margariną “Eve”), ir svarbiausia nepamažint kepimo miltelių, tik vaisių džiovintų arba riešutų nededu, nes tingiu… gal reiks pabandyt? Kepu 180 laipsnių temp. valandą ar daugiau ir gaunasi viskas puikiausiai

  14. Ugne

    Na kai apie šį pyragą verda tokia diskusija, kiekvienam kyla noras išmėginti ir susidaryti savo nuomonę :) Taigi vakar jį kepiau, viskas gavosi kuo puikiausiai ir turiu keletą minčių, kodėl kai kam galėjo nepavykti. Manau esminis dalykas – pyrago “šlapumas”. Jei tik jis “perlenkia” tam tikrą ribą, rezultate gauname apdegusį viršų ir žalią vidų. Mano patarimas – jei nesate labai įgudę gamintojai, verčiau dalį morkų sulčių išgerkite, o ne dėkite į pyragą :) Aš tarkavau morkas sulčiaspaudėje, taigi 1 st. sulčių išgėriau (kartu įsitikinau ar morkos saldžios ir tinkamos :)), o likusią dalį jau supyliau atgal į tarkuotas morkas (dar apie 1 st.). Toks morkų drėgnumas yra žymiai labiau “managable” ir gerokai padidina sėkmingo kepinio galimybę.
    Tiesa kiek koregavau ir proporcijas. Dėjau:
    2 st. tarkuotų morkų;
    1 st. cukraus;
    1 st. miltų;
    3 kiaušinius;
    50 gr. sviesto;
    2 š. grietinės (15%);
    didelę saują dž. vyšnių;
    Po 1 š. vanilinio cukraus, cinamono ir kepimo miltelių.

    Beje, kepant šį pyragą namus užtvindo nuostabus kvapas… mmm…

  15. Raimonda

    Na,ka…susigundziau ir as…kepsiu :)

  16. Edita

    Ryt varau pirkti morku ir vakare bandysiu kepti pyraga. Atsiliepimus kaip gavosi butinai parasysiu :)

  17. Ineta

    Na su tokiais atsiliepimasi nieko nebus, kepsiu ir as :) artimiausiomis dienomis :)

  18. Jurgita

    Jau senai norejau issikept morku pyraga,nusipirkau morku ir bandau ieskot recepto.Na uzkliuvau uz sito,bet tiesa pasakius esu girdejus,kad morku pyragas daromas tik su graikiniais riesutais,todel nustebau,kad dedamos dziovintos vysnios.O gal kas nors taip netycia dare su graikiniais riesutais?

  19. Evelina

    Morku pyragas yra mano firminis. As ji pradejau kepti, perskaiciusi p.A.Adamkienes recepta. Taip taip, tai musu prezidentienes kepamas pyragas. Labai panasus, tik vietoj sviesto ar margarino naudojamas aliejus- apie stikline, nededama grietines(sveikiau) ,o toliau- kaip recepte: morkos, miltai, kiausiniai, kepimo milteliai, cukrus, dz. vaisiai. Man patinka prieskoniniai pyragai, o sitas gaunasi panasus i meduoli be medaus, tai as dar pridedu imbiero, geriausia tarkuoto i morkas, muskato, cinamono, kardamono. Pries vaisindama kitus, nesakau, kad is morku, tik paragavus. Dar nebuvo nuivylusiu.

  20. Dovilė

    Kepiau šian šitą morkų pyragą elektrinėje orkaitėje. 200 C, 50 min. Vidus liko šlapias, blogai iškilęs. Tik kraštuose atrodė taip, kaip norėjau.
    Morkų dėjau gal čiut mažiau, nei anksčiau. Jos buvo smulkiau tarkuotos (sulčiaspaude) ir sulčių stiklinė nusukta nuo pyrago. Cukraus gal tik pusę kiekio dėjau.
    Manau, kad toliau kepsiu jį tik dujinėje orkaitėje, kur man daugelis dalykų gaunasi sausesni, traškesni ir pan., nei kitose kepyklose.

Leave a Reply