Morkų pyragas: papildymas

Kadangi po pirmuoju morkų pyrago receptu atsirado daug atsiliepimų “susigundžiau ir nepasisekė” (3 nesėkmės tokiam dalykui yra daug), kepiau pyragą dar kartą. Jau vien tam, kad įsitikinčiau pati, jog tai nėra tik kartą netyčia pavykęs realiai neįmanomas gaminys.

Ir jis vėl sėkmingai iškepė. Ir vėl buvo šventvagiškai skanus.

Well, “žema ugnis” nėra itin tikslus išsireiškimas. Juolab, kad mano orkaitė kaitina kaip reikiant ir ta “žema” gali reikšti visai vidutinę temperatūrą. Tiesiog, lyginant su daugumai kitų kepinių mano naudojama, šiam pyragui ugnis buvo šiek tiek žemesnė. Ir dabar jaučiuosi kalta, kad negaliu įkišti į orkaitę termometro.

Pati, kepdama elektrinėje orkaitėje, turbūt bandyčiau tai daryti 180-200 C temperatūroje. Tikslintis, ar visos dėjote pyragą į jau įkaitintą orkaitę, man kiek nepatogu.

Kalbant apie konkretesnius produktų bei taros matavimus:

  • Kepimo miltelių naudota pusė pakelio, bet gal užtektų ir trečdalio. Gamintojas – Dr. Oetker, Lenkija. Kitų gamintojų žiūrėkite rekomendacijas ant pakelio pagal miltų kiekį. Dėkite ne mažiau. Tolygiai išmaišykite.
  • Grietinė 12 proc. riebumo. Šaukštai didžiuliai.
  • Kiaušiniai nedideli.
  • Šiandien naudotas ne sviestas, o tirpus riebalų mišinys, 62 proc. riebumo.
  • Morkos puodeliuose nebuvo labai puriai subertos. Jėgos nenaudojau, bet pirštu truputį prispaudžiau.
  • Sklidinas puodukas (tie, kur nuotraukose) – truputį virš 300 ml.
  • Vanilinio cukraus ir cinamono bėriau iš akies, bet tiksliai išsireiškiant, siūlau bandyti po 3 nubrauktus arbatinius šaukštelius.
  • Skarda – 24×29,5 cm viršutinės kraštinės. Truputį platėjanti į viršų, todėl ties dugnu bus ~1 cm mažiau.

Į skardą supiltos tešlos storis – 2,5-3 cm, iškepusio pyrago storiausia vieta 4,5 cm.

Šįkart vietoje džiovintų vyšnių, kaip vienas komentatorius patarė, naudojau kapotus skrudintus lazdyno riešutus. Kirsdama riešutus iki jų eilės į tešlą, supratau, kad labiau mėgstu taip paskrudintus migdolus. O jau valgydama pyragą, nusprendžiau, jog jame smagiau rasti džiovintas vyšnias.

Jei kam labiau patinka riešutai pyraguose, dariau taip:

Sukapojau labai ūkiškai. tiksliau netgi būtų pasakyti, supjausčiau. Gavosi puodelis su nedideliu kaupu.

Skrudinau keptuvėje be riebalų. Reikia juos nuolat maišyti. Nuo apkeptų riešutų labai lengvai atsiskiria tas rudas lukštas, tai visus ir išlukštenau. Po lukštenimo ir ragavimo liko 2/3 puodelio.

Į pyragą dėjau lygiai taip, kaip anąkart vyšnias, – procedūrinių pakeitimų nėra.

Gal ir nepaguos, tačiau pastaruoju metu vis bandau iškepti vieną pyragą. Šį postinsiu tik padariusi jį tobulą ar arti tokio – jis man labai svarbus. Savo orkaitėje jį sudeginau. Pas tėvus padorioje šiuolaikinėje orkaitėje – net du kartus iš eilės guzais nuėjo. Tasme, išsikėlė labai netolygiai. Ir nežinau, ką kaltinti, tai kolkas verčiu pamazgas ant oro cirkuliacijos orkaitėje. Navarotas mat atsirado. Ir sėdžiu nesusipratusi, kodėl nuo vaikystės keptas ir labai mėgstamas pyragas nebepavyksta.

Papildymas 2007.10.18 16:17

O atšalusiam pyragui riešutai visai tinka.

Beje, kol kas morkų pyragas nepatiko tik Bitei.

Atnaujinta 2009.11.18

Kadangi gana daug kam šis pyragas sunkiai iškepa, prieš pradedant jį gaminti pirmąkart, verta permesti akimis kitų skaitytojų komentarus po pirmu recepto įrašu bei šiuo, antru, įrašu. Tarp jų yra ir gerų patarimų, pavyzdžiui, naudoti morkų tirščius, likusius po sulčių spaudimo.

Posted in

32 responses to “Morkų pyragas: papildymas”

  1. Joana

    na idejau pyraga kept tik tada prisedau paskaityti atsiliepimu :) nezinau kas cia man gausis nes dar ne karto nesu kepus bet vis ruosiausi nes daznai spaudziu morku sultis o tirscius tenka ismesti, be to ruosiauiuosi pas drauge i svecius kuri dievina morku pyraga. Nutariau pirmiau isbandyt kas gausis o tada jau pasigirti kad iskepsiu as jai sita skanumyna.
    Tai va naudojau morkas jau be sulciu, nu gal apie puse stiklines grazinau bet visas kitas isgeriau, nutariau kad geriau maziau miltu desiu jei pasirodys per tirsta. Daug ka dejau irgi is akies, kazkaip ipratus esu per daug nematuoti. Tikiuosi kad viskas bus ok ir savuose uzrasuose turesiu dar viena megstama pyraga :)
    Dekui uz receptuka ;)

  2. Joana

    na va jau ir iskepe mano pyragelis :) kaip cia kazkas rase gavosi siek tiek slapias, bet tikrai nepanasus i neiskepusi, manau kad idejau per mazai kepimo milteliu todel nelabai iskilo. Beto dejau dziovintu persiku (kuriuos smulkiai supjausciau), razinu ir smulkintu riesutu. Kita karta kai kepsiu tai butinai su vysniomis, nerasiu dziovintu tai gal tada ir su svieziom pabandysiu. Rugstele prie saldumo tikrai tiks :) bet is tikruju tai labai skanu :)

  3. Jule

    Šaunus receptykas ,su šviežiomis vyšniomis kepiau .

  4. Viva

    atsiliepimus perskaiciau tik kai pyragas jau buvo iskepes :)) o perskaiciau, nes norejau padekoti, gavosi SUPER, ir laaaabai skanus :) cukraus dejau kiek maziau, bet vistiek l. saldus buvo :) Aciu uz aisku aprasyma ir beabejo uz pati recepta ;) (net sio papildymo neprireike, nes ji irgi perskaiciau tik iskepus pyragui)

  5. Sandruska

    siuo metu mano morku pyragas orkaiteje jau 10 min.. idomu, kuo viskas baigsis (turiu omeny savo pyraga), nes tokie priestaringi komentarai… butinai parasysiu, kai baigsiu kepti :)

  6. Sandruska

    praejo jau 20 min., kai kepa mano pyragas… kvapas nerealus!!!…

  7. Sandruska

    Zinot ka??? Sis pyragas is tikruju “unfuckingbelievable” skanus! JEGA!!!
    P.S. Pyragui naudojau morku-moliugu-obuoliu tarkius, likusius nuo sulciu… Ir dar pamaniau, kad siam pyragui tikrai tiktu imbieras, muskatas ar kardamonas, kaip rase viena komentatore.. aisku cia jau skonio reikalas..
    DIDELIS ACIU AUTOREI UZ SI RECEPTA! ;)

  8. Morkų pyragas « Pragaro Virtuvė - Receptai - Desertai

    […] jį gaminti pirmąkart, verta permesti akimis kitų skaitytojų komentarus po šiuo įrašu bei antru šio recepto įrašu. Tarp jų yra ir gerų patarimų, pavyzdžiui, naudoti morkų tirščius, likusius po sulčių […]

  9. Blonde :)

    Na, saulytes, matau karstai cia komentuojat si sedevra :) ir tikrai karsciau nei 180’C
    Viskas cia su tuo pyragu gerai, tik gal reiktu kepimo milteliu daugiau ibert . Siaip pati kepiau, vaisinau tikrai ne viena ir kaip ne keista visiems ZIAURIAI patiko
    Autorei pagarba, kad idejo si receptuka;)

  10. eriCa

    Sveiki,

    pyragas – nerealiai skanus!!
    tik vietoj džiovintų vyšnių, antrąkart, naudojau šaldytas:) skonis – fantastika. Daug skaniau, nei su džiovintomis. O dar dėjau mažume kedro, graikiškų riešutų – ti išvis – fantastika :))) Ačiū.

  11. Joringė

    Nuostabus pyragas. Labai ačiū autorei, kad pasidalino tokio paprastai gaminamo, bet nuostabaus skonio gardumyno receptu.
    Kadangi išėjo didžiulė blėka pyrago tai užteko ne tik mylimiems namiškiams, bet ir bendradarbiams. Ir VISI gyrė iš peties :)
    P.S. Dėjau šiek tiek mažiau cukraus ir šiek tiek daugiau kepimo miltelių nei čia buvo nurodyta ir viskas vis tiek buvo PUIKU.

  12. Mamamija

    Sivakar kepiau si pyraga. Vietoj vysniu dejau avietes. Pyragas gavosi labai skanus, kol buvo karstas – buvo kiek per slapias, o atveses patapo tobulas! Is morku sulciu nespaudziau, ju sunaudojau gan daug, visas kitas proporcijas islaikaiu, kepiau apie valanda 200C.

Leave a Reply