Morkų pyragas

Gal pradėkime nuo to, kad, sąžiningai, tai yra überskanus pyragas. Ir, jei jums jis nebus skanus, tai gali reikšti tik vieną – you failed. Tai gal ir nėra tokia egzotika kaip bulvių pyragas ar, tuo labiau, svogūnų sausainiai, tačiau labai recomended gaminys. Netgi, dar labiau už anuos du.

O recepto pateikimas tai toks truputį punk version – 1) apdrabstytas stalas bei 2) ingredientų kiekių pateikimas puodukais. Čia taip gavosi bekrizenant iš receptų, kuriuose dalis produktų matuojami ne gramais ar litrais, o puodukais, stiklinėmis, šaukštais ir pan. mato vienetais. Tikiu, suprasite.

Nusiperkate morkų. Daug. Asmeniškai aš vienu kartu tiek morkų anksčiau gal net nebuvau pirkusi. Net kažkaip šiek tiek nesipatoginau daržovių skyriuje.

Nuskutate.

Šioje stadijoje labiausiai reikia saugoti krumplius. Man saviškių išsaugoti nepavyko. Ir dar labiausiai pavydėjau namų ūkiuose turintiems elektrinę bulvių tarką. Tikrai būčiau panaudojusi.

Tarkuotų morkų kiekis apibūdinamas trijų puodukų tūriu. Jei pripildžius puodelius, kokia 0,5 morkos ir liko, nepergyvenkite – žmones kalba, kad jos valgomos ir žalios.

Atsimatuojate 2,5 puodelio cukraus. Mano atveju morkos pakliuvo saldžios. Jei jums nuskils kitaip, naudokite tris puodelius cukraus.

O kuo daugiau vienodų puodelių turite, tuo mažiau jų teks plauti pyrago gaminimo eigoje.

Užpilate tuo cuktumi tarkuotas morkas ir paliekate ramybėje kokiam pusvalandžiui. Tuo metu tirps cukrus, o morkos išskirs sultis.

Pasiruoškite džiovintų vyšnių rimtą saują. Tokius dalykus paprastai pamirkau prieš naudodama – išplaukia visos šiukšlės. Dar verta atidžiai apžiūrėti šitą dalyką dėl nedėmesingo gamintojų kauliukų iškrapštymo iš uogų.

Maždaug taip atrodo aptirpusi morkų-cukraus masė.

Naudojate 1 cm nuo puodelio dugno (3 šaukštai) grietinės. Išmaišote tešloje.

2/3 puodelio kiaušinių (4 vnt).

Pilate į tešlą ir išmaišote.

2/5 puodelio sviesto (100 g) išlydote. Čia pasidžiaugiate turima mikrobange arba puodu su vandeniu.

Į tešlą jį ir išmaišote.

Įrašo pirmoje pusėje jau mirkytas džiovintas vyšnias, kurios sudaro 4/5 puodelio, verčiate į tešlą ir išmaišote.

Kartu įmaišote vanilinį cukrų, cinamoną. Čia puodelio dalimis nebematavau, nes net supylus kartu šiuos du ir dar kepimo viltelius, jie tik kad padengtų puodelio dugną. Nors visų šių ingredientų nepagailėjau.

2,5 puodelio miltų ir kepimo miltelius verčiate į tešlą.

Išsukate, kad neliktų miltų guziukų.

Skardą derėtų iškloti kepimo popieriumi, bet neapdairioms šeimininkėms, pasirodo, kartais jis pasibaigia ir yra laiku nepapildomos jo atsargos. Gėda, gėda, bet teko naudoti foliją. Nebuvo taip blogai, kaip tikėjausi, – kad jos neis atkrapštyti nuo pyrago, – bet vis tiek būna sėkmingesnių patiesalų.

Verčiame visą pasiruoštą gerą į išklotą skardą ir kišame į jau įkaitintą orkaitę. Kepimo trukmė – 40 min. Temperatūra? Emm.. žema ugnis.

Nukeliavo praeitą savaitę ir šio pyrago mėginys į darbą. Atėjusiems 20 minučių vėliau, liko tik atgarsiai apie kokį tai žiauriai skanų pyragą. Jei kiekvienas paragavęs man asmeniškai pasakė, jog labai patiko, atmetu tokio didelio mąsto apgavystės tikimybę.

Bet neragavo jie to pyrago dar karšto.. Sorry, už žargoną, bet jis buvo unfuckingbelievable skanus. Žvėris. Pats tik lengvai saldus, o viršus pasidengęs traškia plutele, tarsi neįžiūrimo storio cukraus glaistu. Ir toks visas sultingas, minkštas. Ir garuoja, ir kvepia..

Atnaujinta 2009.11.18

Kadangi gana daug kam šis pyragas sunkiai iškepa, prieš pradedant jį gaminti pirmąkart, verta permesti akimis kitų skaitytojų komentarus po šiuo įrašu bei antru šio recepto įrašu. Tarp jų yra ir gerų patarimų, pavyzdžiui, naudoti morkų tirščius, likusius po sulčių spaudimo.

Posted in

193 responses to “Morkų pyragas”

  1. Komentuotojas

    Visame aprašyme ypač žaviai atrodo tokie žodelyčiai kaip „you failed“, bei „labai recomended“. Nuo to ne tik visas aprašymas tampa kietesnis, bet ir pademonstruojama, jog autorė moka anglų kalbą, taigi nėra kažkokia senamadiška tetulė (ar iš kaimo), o priklauso jaunimui, Europai ir ateičiai.

  2. Dovilė

    Aš labai sąžiningai susinervinu, kai kam nors nepavyksta iškepti ko nors pagal mano bloge pateiktus receptus. O dėl šito pyrago, šian vakare dar ir visus naudotus indus išmatuosiu.

  3. Anonymous

    Aha, man irgi ne visas iškilo. Kepiau 180, po 40 min vidus – žalias. didinu iki 200, kepu dar 10 min, pjaunu – peilis aplipęs. dedu atgal, kepu 15 min, viršus visai kietas, vidus dar kiek "šlapias". šeimyna nusprendė, kad taip turi būt ir sulapnojo :)

  4. Dovilė

    Labai gaila. Užtikrintai nežinau, kodėl galėjo taip nutikti, tačiau būčiau linkusi atkreipti dėmesį į kepimo miltelių kiekį bei temperatūrą. Dėjai į jau įkaitintą orkaitę?
    Asmeniškai aš, kepimo miltelių dažnai dedu gal kiek ir per daug. Bet dėl to pyragas nepavyko gal tik vieną kartą. Na, gal du ;)

  5. Jurga

    žinai, gal ir kepimo miltelių per mažai įdėjau. na, bet čia man ne naujiena, kad neišėjo. jau buvau galutinai nusprendus daugiau niekada nebekept pyragų, bet sugundei su šituo :) bet jau viršaus skonis tai tikrai nerealus :)

  6. Anonymous

    Ok, susigundem ir mes, tskant, graziomis autores nuotraukomis ir prikolnu rasymo stiliumi. Galiu pasakyti, tai yra vienintelis geras dalykas apie sita pyraga :) Morku jame reiktu gal 3 kartus maziau, nei parasyta. Nebent Jusu puodeliuose jos buvo puriai sudrebtos su daug oro tarpu :) Zodziu, kepem mes ji, kepem… Po 1 val. istraukus buvo zalias. Po 1 val. ir 20 min. pluta jau buvo sunkiai ipjaunama, o vidus vis dar slapias.
    Beje, skonis nowhere near aprasytojo. Kazkoks a la sveikuoliskas- vegetariskas. Karciai saldus. Kol karsta, isvis valgyt neimanoma, smirda kazkodel avizom :))), atsales dar dar… (for the record, as DIEVINU VISUS SALDUMYNUS…).
    Tai va. Gal gerb. autore ir yra kulinarijos genijus (jie niekada nesinaudoja tiksliais matavimo vienetais, o viska deda pagal skoni), bet atkartoti matavimo vienetus "puodelis morku", "ant puodelio dugno" kitiems ne visada imanoma :) Cia ispejimas tiems, kas pasirysh bandyti.
    Beje, butu labai smagu, jei butu nurodomas kepimo skardos dydis (skersmuo), kadangi is fotografiju labai sunku suprasti proporcijas, tiek dubens, tiek skardos. O naudojant mazesne skarda, pyragas iseina storesnis ir atitinkamai kepa ilgiau, reikia didesnes temp.
    Apibendrinant – tai buvo pats blogiausias dalykas, kuri kada nors esu kepusi :)

  7. Jurga

    nesigavo pyragas :( viršus ir apačia gražiai iškepė, bet viduj košė. tikriausiai miltų per mažai įdėjau. bet viršus ir apačia labai skanūs.

  8. Dovilė

    Oi, tik nesupraskit neteisingai – jokiu būdu neviršyti 200 C! Čia iki tiek padidinti gal galima, jei po pusvalandžio dar bus neiškepęs.

  9. Jurga

    gerai, kad paskaičiau komentarus, nes "žemą ugnį" įsivaizdavau apie 160. einu padidinsiu.

    P.S. bedarydama pyragą prisiminiau, kaip vaikystėje valgydavom tarkuotas morkas su cukrum :) taip smagu buvo vėl paragaut.

  10. Anonymous

    gal kas įsivaizduoja bent apytiksliai kokia tempertatūra yra "žema ugnis" ? :\ Labiau pratus dirbti su mėsa, ne su pyragais, todėl neturiu supratimo kiek čia tų laipsnių reik :/

  11. Dovilė

    Aš čia jau laužiu iš piršto, bet gal bandyk 180 C. Na, iki 200 C. Jei orkaitės durys su stiklu, stebėk situaciją. O po pusvalandžio kepimo mediniu pagaliuku pakstek kur į pyrago vidury. Jei ištrauksi aplipusį tešlą, emm.. keliam temperatūrą ir laukiam dar 15 min.

  12. anonymous

    noreciau su tavim dirbt :)

  13. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/bratkax/'>bratkax</a>
  14. Dovilė

    Ne taip grubiai. Kitą kartą IP paviešinsiu.

  15. churchill.lt

    Aciu primenai man vaiksyteje skaitytus Donaldas ir kiti komiksus kur tokius pyragus versdavo valgyti uz bausme ;)

  16. praktikuojantiskulinaras

    Turetu buti labai skanus ;) Labai gera proga kepti morku pyraga kai daug svieziu morku sulciu isgeri, lieka isspaudos ir gaila ismesti ;)
    Aisq tada gaunas netoks skanus pyragas kaip tavo keptas, daug sausesnis, bet vistiek geras panaudojimo budas ;)

    Aciu uz recepta ;)

  17. <em>Anonimas</em>

    Puikiai ir man pyragas gavosi. Dar karta dekui uz recepta,o svarbiausiai uz aiskias proporcijas.O kulinaro noreciau paklausti,ar ir obuoliu grauztukus galime pyragui panaudoti?

  18. <em>Anonimas</em>

    Siandien pat prasikepsiu.patariu kada nors vietoj vysniu deti skrudintus,smulkintus lazdynu riesutus.

  19. Anonymous

    perskaičius iškart užsimaniau bėgti morkų poirkt, ale darbas dar tik prasidėjo, teks palaukt :) bet būtinai bandysiu!

  20. Anonymous

    Paziurekite cia:
    http://www.**************************************************

    ———

    Labai negražu taip reklamuotis. Dovilė

1 2 3 10

Leave a Reply