Morkų pyragas

Gal pradėkime nuo to, kad, sąžiningai, tai yra überskanus pyragas. Ir, jei jums jis nebus skanus, tai gali reikšti tik vieną – you failed. Tai gal ir nėra tokia egzotika kaip bulvių pyragas ar, tuo labiau, svogūnų sausainiai, tačiau labai recomended gaminys. Netgi, dar labiau už anuos du.

O recepto pateikimas tai toks truputį punk version – 1) apdrabstytas stalas bei 2) ingredientų kiekių pateikimas puodukais. Čia taip gavosi bekrizenant iš receptų, kuriuose dalis produktų matuojami ne gramais ar litrais, o puodukais, stiklinėmis, šaukštais ir pan. mato vienetais. Tikiu, suprasite.

Nusiperkate morkų. Daug. Asmeniškai aš vienu kartu tiek morkų anksčiau gal net nebuvau pirkusi. Net kažkaip šiek tiek nesipatoginau daržovių skyriuje.

Nuskutate.

Šioje stadijoje labiausiai reikia saugoti krumplius. Man saviškių išsaugoti nepavyko. Ir dar labiausiai pavydėjau namų ūkiuose turintiems elektrinę bulvių tarką. Tikrai būčiau panaudojusi.

Tarkuotų morkų kiekis apibūdinamas trijų puodukų tūriu. Jei pripildžius puodelius, kokia 0,5 morkos ir liko, nepergyvenkite – žmones kalba, kad jos valgomos ir žalios.

Atsimatuojate 2,5 puodelio cukraus. Mano atveju morkos pakliuvo saldžios. Jei jums nuskils kitaip, naudokite tris puodelius cukraus.

O kuo daugiau vienodų puodelių turite, tuo mažiau jų teks plauti pyrago gaminimo eigoje.

Užpilate tuo cuktumi tarkuotas morkas ir paliekate ramybėje kokiam pusvalandžiui. Tuo metu tirps cukrus, o morkos išskirs sultis.

Pasiruoškite džiovintų vyšnių rimtą saują. Tokius dalykus paprastai pamirkau prieš naudodama – išplaukia visos šiukšlės. Dar verta atidžiai apžiūrėti šitą dalyką dėl nedėmesingo gamintojų kauliukų iškrapštymo iš uogų.

Maždaug taip atrodo aptirpusi morkų-cukraus masė.

Naudojate 1 cm nuo puodelio dugno (3 šaukštai) grietinės. Išmaišote tešloje.

2/3 puodelio kiaušinių (4 vnt).

Pilate į tešlą ir išmaišote.

2/5 puodelio sviesto (100 g) išlydote. Čia pasidžiaugiate turima mikrobange arba puodu su vandeniu.

Į tešlą jį ir išmaišote.

Įrašo pirmoje pusėje jau mirkytas džiovintas vyšnias, kurios sudaro 4/5 puodelio, verčiate į tešlą ir išmaišote.

Kartu įmaišote vanilinį cukrų, cinamoną. Čia puodelio dalimis nebematavau, nes net supylus kartu šiuos du ir dar kepimo viltelius, jie tik kad padengtų puodelio dugną. Nors visų šių ingredientų nepagailėjau.

2,5 puodelio miltų ir kepimo miltelius verčiate į tešlą.

Išsukate, kad neliktų miltų guziukų.

Skardą derėtų iškloti kepimo popieriumi, bet neapdairioms šeimininkėms, pasirodo, kartais jis pasibaigia ir yra laiku nepapildomos jo atsargos. Gėda, gėda, bet teko naudoti foliją. Nebuvo taip blogai, kaip tikėjausi, – kad jos neis atkrapštyti nuo pyrago, – bet vis tiek būna sėkmingesnių patiesalų.

Verčiame visą pasiruoštą gerą į išklotą skardą ir kišame į jau įkaitintą orkaitę. Kepimo trukmė – 40 min. Temperatūra? Emm.. žema ugnis.

Nukeliavo praeitą savaitę ir šio pyrago mėginys į darbą. Atėjusiems 20 minučių vėliau, liko tik atgarsiai apie kokį tai žiauriai skanų pyragą. Jei kiekvienas paragavęs man asmeniškai pasakė, jog labai patiko, atmetu tokio didelio mąsto apgavystės tikimybę.

Bet neragavo jie to pyrago dar karšto.. Sorry, už žargoną, bet jis buvo unfuckingbelievable skanus. Žvėris. Pats tik lengvai saldus, o viršus pasidengęs traškia plutele, tarsi neįžiūrimo storio cukraus glaistu. Ir toks visas sultingas, minkštas. Ir garuoja, ir kvepia..

Atnaujinta 2009.11.18

Kadangi gana daug kam šis pyragas sunkiai iškepa, prieš pradedant jį gaminti pirmąkart, verta permesti akimis kitų skaitytojų komentarus po šiuo įrašu bei antru šio recepto įrašu. Tarp jų yra ir gerų patarimų, pavyzdžiui, naudoti morkų tirščius, likusius po sulčių spaudimo.

Posted in

193 responses to “Morkų pyragas”

  1. julija

    Pyragas buvo išties neskanus, per daug cukraus, neiškilo, nepurus, nors viską dariau pagal receptą ir neįsivaizduoju kodel turejo nesigauti.Kažkokia nesąmonė!!!

  2. gina

    SLYKSTUS PYRAGAS GAVOSI NORS KIEKVIENA ZINGSNI DARIAU PAGAL RECEPTA NET PUODELIUS PANASIUS NUSIPIRKAU….VYRAS PARAGAVES NET BURNOJ NELAIKE IS KART ISSPJOVE IR PASAKE “NEPYK MAZULE BET DAUGIAU NEKEPK MORKU PYRAGO” VA TADA AS PARAGAVAU IR TIKRAI NET BURNOJ NULAIKYT NEIMANOMA BUVO….GAL PAS TAVE ORKAITE STEBUKLINGA AR MORKOS, NES KONDITERINIUS PATIEKALUS GAMINU JAU 15METU BET DAR TOKIO NENUSISEKUSIO NEBUVO NET PATS PIRMAS PYRAGAS KURY DARIAU NUSISEKE KUR KAS GERIAU…NEPYK BET GAL KO NEDARASEI

  3. gina

    TIKRAI NENORIU NIEKO IZEISTI GAL IR PATI KASKA BLOGAI PADARIAU VISGI PIRMA KARTA KEPIAU MORKU PYRAGA…IR PABANDZIAU TIK DEL VISU GERU ATSILIEPIMU,BET MAN NEISKILO BUVO PER SALDU TIESIOG NEZMONISKAI KIETAS -NA TIKRA NESEKME…GAL KURI NORS GALITE PATARTI KA REIKIA ZINOTI KEPANT MORKU PYRAGUS….DAR KARTA ATSIPRASAU AUTORES TIKRAI NENOREJAU IZEISTI

  4. Rasa

    Tik išjungiau orkaitę ir spėjau paragauti – viskas iškepė super, tik tikrai patariu mažiau cukraus dėti, kiek per saldu (nors mėgstu saldžiai). Gal iki 2 puodelių:)
    Kepiau 180C apie 65-70 min . Drėgnas, kvapnus, skanus.
    Ačiū:)

  5. indre

    Sutinku su paskutiniu komentaru ;) Man irgi pyragas išėjo.. :) Dėkui už receptuką!

  6. Monika

    Kiek kartu bekepciau jis man vis kitoks gaunasi :) bet niekada nebuvo nenusisekes!!! Visi isgyre, ne trupinelio neliko. Vat siandien ir vel kepu, viskas iskilo, viskas iskepe.
    As tik stikline cukraus maziau dedu ir vietoj vysniu naudoju abrikosus :) Bet pyragas yra vertas nuodemes :) ir pati juo smaguriauju su malonumu :) Aciu uz parodyta skanesto recepta :)))

  7. Kristina

    vakar susigundziau situo receptuku, labai smagiai aprasytas jis :) tad siandien begau i parduotuve morku, dziovintu vaisiu ir datuliu :)) va dabar iskepiau ir paragavau, labai labai skanu!!! ir draugui patiko.
    Aciu uz receptuka!!
    Greitu metu gaminsiu ji vel :))

  8. Monika

    Tiesiog slykstu,kai kas antras zodis rasomas angliskai.. Gal taip norima pademonstruoti savo anglu kalbos zinias,ar “kitoniskuma”,bet kiekvienam aisku,kad tikrai daug zinanciam nieko demonstruoti nereikia. Lietuviai esame,o toks kalbos darkymas viesumoje tik parodo kulturini neissilavinima.

  9. Aistė

    Pirmiausia pašoviau pyragą kepti, paskui tik perskaičiau komentarus, tai visą pusantros valandos, kol pyragas kepė, kalbėjau rožančių, bet… pavyko! Iškilo, iškepė ir dar gavos skanus, ir draugas pyragą kapojo pasičepsėdamas, ir šunys laimingi buvo, tik katės nevalgė:D Taigi, reziumuoju- kepiau bobos formoj, morkos gavos sultingos, bet nieko nenupylinėjau, žodž viskas kaip recepte, tik pirmą valandą kepiau 180 laipsnių orkaitėj, paskui pusvalandį 160 ir viskas puikiai iškepė ir nei perkepė, nei žalias buvo, kartosim:)

  10. Laura

    Ziauriai geras! :)

  11. sandra

    taigi, pyragas man pavyko..viskas iškilo puikiai, nesukleko, nors morkų pyragai tai mėgsta. Išvados: 1) cukraus ryškiai per daug, nors tik 2 puodelius dejau, bet pakanka vieno ar pusantro. 2)kepiau 200 laipsnių orkaitėje, tikrai daugiau nei 40 min, reikejo visos valandos. Tai tiek, ačiū.

1 8 9 10

Leave a Reply