Morkų pyragas

Gal pradėkime nuo to, kad, sąžiningai, tai yra überskanus pyragas. Ir, jei jums jis nebus skanus, tai gali reikšti tik vieną – you failed. Tai gal ir nėra tokia egzotika kaip bulvių pyragas ar, tuo labiau, svogūnų sausainiai, tačiau labai recomended gaminys. Netgi, dar labiau už anuos du.

O recepto pateikimas tai toks truputį punk version – 1) apdrabstytas stalas bei 2) ingredientų kiekių pateikimas puodukais. Čia taip gavosi bekrizenant iš receptų, kuriuose dalis produktų matuojami ne gramais ar litrais, o puodukais, stiklinėmis, šaukštais ir pan. mato vienetais. Tikiu, suprasite.

Nusiperkate morkų. Daug. Asmeniškai aš vienu kartu tiek morkų anksčiau gal net nebuvau pirkusi. Net kažkaip šiek tiek nesipatoginau daržovių skyriuje.

Nuskutate.

Šioje stadijoje labiausiai reikia saugoti krumplius. Man saviškių išsaugoti nepavyko. Ir dar labiausiai pavydėjau namų ūkiuose turintiems elektrinę bulvių tarką. Tikrai būčiau panaudojusi.

Tarkuotų morkų kiekis apibūdinamas trijų puodukų tūriu. Jei pripildžius puodelius, kokia 0,5 morkos ir liko, nepergyvenkite – žmones kalba, kad jos valgomos ir žalios.

Atsimatuojate 2,5 puodelio cukraus. Mano atveju morkos pakliuvo saldžios. Jei jums nuskils kitaip, naudokite tris puodelius cukraus.

O kuo daugiau vienodų puodelių turite, tuo mažiau jų teks plauti pyrago gaminimo eigoje.

Užpilate tuo cuktumi tarkuotas morkas ir paliekate ramybėje kokiam pusvalandžiui. Tuo metu tirps cukrus, o morkos išskirs sultis.

Pasiruoškite džiovintų vyšnių rimtą saują. Tokius dalykus paprastai pamirkau prieš naudodama – išplaukia visos šiukšlės. Dar verta atidžiai apžiūrėti šitą dalyką dėl nedėmesingo gamintojų kauliukų iškrapštymo iš uogų.

Maždaug taip atrodo aptirpusi morkų-cukraus masė.

Naudojate 1 cm nuo puodelio dugno (3 šaukštai) grietinės. Išmaišote tešloje.

2/3 puodelio kiaušinių (4 vnt).

Pilate į tešlą ir išmaišote.

2/5 puodelio sviesto (100 g) išlydote. Čia pasidžiaugiate turima mikrobange arba puodu su vandeniu.

Į tešlą jį ir išmaišote.

Įrašo pirmoje pusėje jau mirkytas džiovintas vyšnias, kurios sudaro 4/5 puodelio, verčiate į tešlą ir išmaišote.

Kartu įmaišote vanilinį cukrų, cinamoną. Čia puodelio dalimis nebematavau, nes net supylus kartu šiuos du ir dar kepimo viltelius, jie tik kad padengtų puodelio dugną. Nors visų šių ingredientų nepagailėjau.

2,5 puodelio miltų ir kepimo miltelius verčiate į tešlą.

Išsukate, kad neliktų miltų guziukų.

Skardą derėtų iškloti kepimo popieriumi, bet neapdairioms šeimininkėms, pasirodo, kartais jis pasibaigia ir yra laiku nepapildomos jo atsargos. Gėda, gėda, bet teko naudoti foliją. Nebuvo taip blogai, kaip tikėjausi, – kad jos neis atkrapštyti nuo pyrago, – bet vis tiek būna sėkmingesnių patiesalų.

Verčiame visą pasiruoštą gerą į išklotą skardą ir kišame į jau įkaitintą orkaitę. Kepimo trukmė – 40 min. Temperatūra? Emm.. žema ugnis.

Nukeliavo praeitą savaitę ir šio pyrago mėginys į darbą. Atėjusiems 20 minučių vėliau, liko tik atgarsiai apie kokį tai žiauriai skanų pyragą. Jei kiekvienas paragavęs man asmeniškai pasakė, jog labai patiko, atmetu tokio didelio mąsto apgavystės tikimybę.

Bet neragavo jie to pyrago dar karšto.. Sorry, už žargoną, bet jis buvo unfuckingbelievable skanus. Žvėris. Pats tik lengvai saldus, o viršus pasidengęs traškia plutele, tarsi neįžiūrimo storio cukraus glaistu. Ir toks visas sultingas, minkštas. Ir garuoja, ir kvepia..

Atnaujinta 2009.11.18

Kadangi gana daug kam šis pyragas sunkiai iškepa, prieš pradedant jį gaminti pirmąkart, verta permesti akimis kitų skaitytojų komentarus po šiuo įrašu bei antru šio recepto įrašu. Tarp jų yra ir gerų patarimų, pavyzdžiui, naudoti morkų tirščius, likusius po sulčių spaudimo.

Posted in

193 responses to “Morkų pyragas”

  1. Dovilė
  2. Aida

    Labai skanu. Ką tik išsikepėm ir pavalgėm su pienuku. Tik kepimo eigoje temperatūra iš 180 buvo persukta iki 250. Dukrelė pasistengė. Dėl to užteko kepimui pusvalandžio :) Ačiū už receptuką

  3. Živilė

    Nooooriu morkų pyrago! :)

  4. Senis

    O gali ir visiskai lietuviskai lietuviskai isaiskint?

  5. DragonFLY

    juokinga buvo skaityt tuos, kur del nesigavusio pyrago ispeike autore :D viska ji gerai parase, morku cukraus ir miltu tikrai dedasi vienodai (nors man asmeniskai per saldu, tai dedu cukraus maziau). vietoj sviesto kuo puikiausiai sueina keli saukstai aliejaus ir truputi daugiau grietines (tingintiems tirpdyti;), o morkas galima tarkuot ir burokine tarka – greiciau… pagal nuotraukoje matoma morku kieki toji skarda tokia nemaza, nes man paprastai triju morku uztenka :D ir kazkur virsuj pamineta tikroji tiesa – su skaldytais riesutais daug. ne, DAUG skaniau :) niam!

  6. Vilma

    Pritariu DragonFLY, kad receptas tikrai toks kaip aprašyta. Pati esu kepusi šį pyragą ne kartą būtent tokia proporcija: po puodelį morkų, cukraus ir miltų + kas liko, t.y. kiaušiai, kepimo milteliai, prieskoniai ir t.t. Kai atsinešiau tą pyragą į grupiokų vakarėlį (oi kaip seniai tai buvo… :-P) ir, visiems paragavus, pasakiau iš ko jis – visi bernai tapo mano, chi chi… :-)
    Tad jei kam nesigavo – tikrai ne autorės kaltė… Kaip sakoma “Nekaltink veidrodžio…” ;-)

  7. merita

    mano anyta si pyraga iskepa NEREALU,nepakartoooojama!!!!o as tik siandien sumasciau issikept,bet reikia dar kai kuriu ingriedientu susipirk…siaip sis receptas yra teisingas,nes anytele mano mylima,taip pat kepa-tik be jokiu ten vysniu ar riesutu-as bandysiu su razinom…nors ne-gerai pagalvojus,su riesutais ir man gal skaniau…veliau parasysiu,kaip gavosi:)

  8. Laura

    sveikos, na kas as galiu pasakyti apie recepta, esu viena is tu kulinariu, kuriai viskas paviksta kai pamatau eiga praktiskai, o ne teoriskai, o sitas piragas man gavosi labai skanus, pati buvau net nustebusi…. visada maniau kad morku piragas, tai jau tfui as tikrai jau nevalgysiu, bet klidau, ir pasididziuodama juo vaisinau savo svecius, kurie juo buvo patenkinti….. mano manymu, jai tau neigauna paruosti, patiekalo kurio nors, tai nereiskia kad del jo kaltas recepto autorius, ir nereikia cia kipti del taros, manau tara gali pasirinkti pat, ir visus produktus matuoti pagal savo vieno turio turimus indus…. ir bus viskas gerai…. Dekui uz nuostabu recepta… :)

  9. Sigita

    Sveikos nu ka ir ash neishsilaikiau, nutariau sheimyna palepinti viska lyg dariau kaip ir buvo parashyta, bet shnipshtas gavosi kepiau 2.5 valandos ir vistiek vidurys primine neishkepusia teshla :D nu ash zinojau kad esu beviltishka pyragu kepeja, bet dabar tikrai turbut produktu negadinsiu ilgai. :D
    Nuotraukoje pyragas labai skaniai atrodo!

  10. Rima

    Fantastiškas pyragas:) pavyko iš pirmo bandymo.mano vaikas, kuriam žodis morka yra siaubas-lapnojo , kad net ausys linko.TOBULA:) ačiūūūū:)

  11. renata

    nu ir as dabar bandau kept si pyraga,bet nezinau kas gausis nes as dar ir oboliu itarkavau:)tikiuosi iskeps normaliai,bet siaip stipriaia nepergyvenu,nes mano vyras visus valgo mano keptus pyragus ir sekmingus ir ne:D

  12. Nepavykes

    As prisidedu prie visu, kam sis pyragas nepavyko.. Tikrai morku prie visu kitu proporciju yra gerokai per daug…. tai va… turiu visa bleka pyrago neipjaunamu virsum ir skystu vidum….. :(((((((

  13. Deimante

    katik iskepiau sita pyraga, labai dekoju uz si recepta, viskas puikiai pavyko, skonis pasakiskas, o jau kvapas! ne tik kambariai bet ir visa laiptine kvepia siuo pyragu, aciu!

  14. Rugile.

    Na dabar kepa pyragas,manau iseis skanus.mano sese anksciau kepdavo ir sake skanu ;D

  15. mama

    Labai skanus pyragas! Susigundziusi dariau praeita savaite, tai seima labai gyre. Morku nesijaucia visiskai, vyrui kazkodel sako panasu i meduti. Tiesa, dariau su 1 puodeliu morku ir atitinkamai maziau miltu, iskepe puikiai!!

  16. Ema

    Sveiki, taip ir nesupratau, kiek tu kepimo milteliu deti? Gal galite kas parasyti? Miltu 2,5 puodelio, o kepimo milteliu neaisku…..
    Aciu :)

  17. Dovilė

    Bandyk arbatinį šaukštuką su kaupu.

  18. migle

    as ir katik issikepiau si pyraga :) nu ka galiu pasakyti fantastiskai isejo!:)kvepe tikrai labai skaniai ir atrodo graziai tik gal ne tiek daug iskilo kaip nuotraukoje parodyta,bet visa kita tai liuks,tikrai nesijaucia jokiu morku ir labai skanu.viska dariau taip kaip parasyta,tik cukraus truputi maziau dejau bet saldumo tikrai uztenka,o kepimo milteliu as dejau 2 ar 3 (dabar tiksliai nepamenu)arbatinius saukstelius,1 arbatini sauksteli cinamono(na gal truputi dugiau,su kaupu) ir vanilinio cukraus 1 arbatini sauksteli.aciu labai uz recepta:) ai o bleka tai emiau tikrai nemaza,pacia didziausia,kur visokius kugelius kepu ir pan :)o kitom gal nesigavo del to kad per maza bleka paeme ir pyragas gavosi per storas todel ir neiskepe as taip manau. todel imti reikia kuo didesne ir nelebai gile.aciu dar kart:)

  19. migle

    ai tiesa tik tu dziovintu vysniu nedejau ir temperatura laikiau visada 150C.

  20. Jorūnė

    Išbandėm ir mes. Skonis super, tik tikrai labai saldu, nors dėjau tik dvi stiklines cukraus (po vieną balto ir rudo). Ir dar bananą įmečiau, kad būt kvapniau :)

Leave a Reply