Morkų pyragas

Gal pradėkime nuo to, kad, sąžiningai, tai yra überskanus pyragas. Ir, jei jums jis nebus skanus, tai gali reikšti tik vieną – you failed. Tai gal ir nėra tokia egzotika kaip bulvių pyragas ar, tuo labiau, svogūnų sausainiai, tačiau labai recomended gaminys. Netgi, dar labiau už anuos du.

O recepto pateikimas tai toks truputį punk version – 1) apdrabstytas stalas bei 2) ingredientų kiekių pateikimas puodukais. Čia taip gavosi bekrizenant iš receptų, kuriuose dalis produktų matuojami ne gramais ar litrais, o puodukais, stiklinėmis, šaukštais ir pan. mato vienetais. Tikiu, suprasite.

Nusiperkate morkų. Daug. Asmeniškai aš vienu kartu tiek morkų anksčiau gal net nebuvau pirkusi. Net kažkaip šiek tiek nesipatoginau daržovių skyriuje.

Nuskutate.

Šioje stadijoje labiausiai reikia saugoti krumplius. Man saviškių išsaugoti nepavyko. Ir dar labiausiai pavydėjau namų ūkiuose turintiems elektrinę bulvių tarką. Tikrai būčiau panaudojusi.

Tarkuotų morkų kiekis apibūdinamas trijų puodukų tūriu. Jei pripildžius puodelius, kokia 0,5 morkos ir liko, nepergyvenkite – žmones kalba, kad jos valgomos ir žalios.

Atsimatuojate 2,5 puodelio cukraus. Mano atveju morkos pakliuvo saldžios. Jei jums nuskils kitaip, naudokite tris puodelius cukraus.

O kuo daugiau vienodų puodelių turite, tuo mažiau jų teks plauti pyrago gaminimo eigoje.

Užpilate tuo cuktumi tarkuotas morkas ir paliekate ramybėje kokiam pusvalandžiui. Tuo metu tirps cukrus, o morkos išskirs sultis.

Pasiruoškite džiovintų vyšnių rimtą saują. Tokius dalykus paprastai pamirkau prieš naudodama – išplaukia visos šiukšlės. Dar verta atidžiai apžiūrėti šitą dalyką dėl nedėmesingo gamintojų kauliukų iškrapštymo iš uogų.

Maždaug taip atrodo aptirpusi morkų-cukraus masė.

Naudojate 1 cm nuo puodelio dugno (3 šaukštai) grietinės. Išmaišote tešloje.

2/3 puodelio kiaušinių (4 vnt).

Pilate į tešlą ir išmaišote.

2/5 puodelio sviesto (100 g) išlydote. Čia pasidžiaugiate turima mikrobange arba puodu su vandeniu.

Į tešlą jį ir išmaišote.

Įrašo pirmoje pusėje jau mirkytas džiovintas vyšnias, kurios sudaro 4/5 puodelio, verčiate į tešlą ir išmaišote.

Kartu įmaišote vanilinį cukrų, cinamoną. Čia puodelio dalimis nebematavau, nes net supylus kartu šiuos du ir dar kepimo viltelius, jie tik kad padengtų puodelio dugną. Nors visų šių ingredientų nepagailėjau.

2,5 puodelio miltų ir kepimo miltelius verčiate į tešlą.

Išsukate, kad neliktų miltų guziukų.

Skardą derėtų iškloti kepimo popieriumi, bet neapdairioms šeimininkėms, pasirodo, kartais jis pasibaigia ir yra laiku nepapildomos jo atsargos. Gėda, gėda, bet teko naudoti foliją. Nebuvo taip blogai, kaip tikėjausi, – kad jos neis atkrapštyti nuo pyrago, – bet vis tiek būna sėkmingesnių patiesalų.

Verčiame visą pasiruoštą gerą į išklotą skardą ir kišame į jau įkaitintą orkaitę. Kepimo trukmė – 40 min. Temperatūra? Emm.. žema ugnis.

Nukeliavo praeitą savaitę ir šio pyrago mėginys į darbą. Atėjusiems 20 minučių vėliau, liko tik atgarsiai apie kokį tai žiauriai skanų pyragą. Jei kiekvienas paragavęs man asmeniškai pasakė, jog labai patiko, atmetu tokio didelio mąsto apgavystės tikimybę.

Bet neragavo jie to pyrago dar karšto.. Sorry, už žargoną, bet jis buvo unfuckingbelievable skanus. Žvėris. Pats tik lengvai saldus, o viršus pasidengęs traškia plutele, tarsi neįžiūrimo storio cukraus glaistu. Ir toks visas sultingas, minkštas. Ir garuoja, ir kvepia..

Atnaujinta 2009.11.18

Kadangi gana daug kam šis pyragas sunkiai iškepa, prieš pradedant jį gaminti pirmąkart, verta permesti akimis kitų skaitytojų komentarus po šiuo įrašu bei antru šio recepto įrašu. Tarp jų yra ir gerų patarimų, pavyzdžiui, naudoti morkų tirščius, likusius po sulčių spaudimo.

Posted in

193 responses to “Morkų pyragas”

  1. Ruta

    Sendien kepiau, nerealus pyragas! Puikiai viskas gavosi. Aciu uz receptuka, likau patenkinta ne tik as bet ir mano kaimynai :)

  2. vilma

    Pabandziau ir as issikepti si pyragiuka. Nu super… labai skanus ir kuo puikiausiai iskepe, nes kepiau palyginti plona.

  3. alvius

    Išsikepėm pyragą. Na skanus gavosi. Gal ne unfuckingbelievable, bet skanus. Viršutinė plutelė tai tikrai gera gavosi XD

  4. cit ;]

    Prie pyrago patarciau pasigaminti ir vanilinio padazo…va tada skonis tikrai nerealus!

  5. Agne

    super pyragas gavosi :) pridejau migdolu vietoje vysniu :) na zodziu super :)

  6. Jeras

    Išėjo puikiai, iškepiau, kol tėvų nebuvo, mamos dienos progai, labai dėkoju autorei už vargą. :)

  7. Simonas

    Viskas labai grazu bet ta kalba suangliskejus tai labai nekaip skamba .. jajaaaa su bestmeitais keika suvalgysim ourait.
    atsikratyk to :)

  8. Insomnia

    sunku pasakyti gavosi tas pyragas ar ne – virsus siek tiek kietokas, o vidus minkstas ;] anyway “unfuckingbelievable” skanus

  9. Jule

    Bandau ir aš šį kepinį ,dar kepa.Nedeles dvi skardeles paėmiau ,nes turi , kai tešlą supili , jų tik pusė būtų masės ,turėtų pavykti .

  10. Mamyte

    super pyrago receptukas, tik truputuka slapias gavos, turbut miltu pamazinau :) bet skonis nerealus !!!!!!

  11. Jovita

    Lūžau iš juoko komentarus paskaičius :))))
    Aš irgi pabandysiu iškept ;)

  12. Linarte

    Noriu pedėkoti už šį receptuką. Nes kai išbandžiau, ir mano šeimyna paragavo, tai dabar kitokio pyrago ir nebekepam. Tik aš dedu ne džiovintas išmirkytas vyšnias, o šaldytas su cukrumi, ant viso to kiekio dedu mažą indelį (250ml), arba recepto mato tūriais – vieną puodelį :) Ir į morkas dedu nepilnus du puodelius cukraus, nes vyšnių sirupas duoda papildomo saldumo.
    Man kiek kepu, visada pavyksta. Kepu paprastoj, senovinėj dujinėj orkaitėj, tai net neįsivaizduoju, kokia temperatūra, bet jaučiu kažkas apie 180-200 laipsnių. Ir kepu netoli valandos, nes į skardą susipila storai.

  13. Rugile

    Na as irgi pabandziau, abejodama siek tiek del rezultato paskaicius komentarus. Truputi pakoregavau proporcijas panagrinejus kitus receptus. Nors buvo turbut 5-as pyragas mano gyvenime, gavosi puikiai. Dejau: 2puod. morku,vos vos daugiau nei 1 puod. miltu, 1 puod. cukraus, 3 kiausinius, 2s. grietines, 50 g. sviesto, 1/2 pakelio kepimo milteliu, vysniu, prieskoniu. 50min. 190C.

  14. Ramune

    labai skanus pyragas, liuks! :p

  15. KitasTomas

    Sveiki, ką tik įšoviau pyragą į orkaitę :) dariau ~ kaip aprašyta bet tiksliai nesilaikiau propocijų… bijau, kad tešla per skysta gavos, na bet žiūrėsiu…
    p.s. tešla tai nerealiai skani gavos, jeigu iškepęs nepraras skonio bus kaip ir aprašyta unfuckingbelievable :D

  16. nesiminusi

    Blogai, kad per velai perskaiciau komentarus… Pyragas gavosi kaip is parasyta: puiku virsuj ir apacioj, kose viduj. Sugadinau produktus, elektra ir nuotaika…

  17. Gintare

    Isbandziau ir as :) maniau, kad neiseis ir man – sena orkaite, viskas joje kepa kitaip – bet isejo labai skanus ir geras pyragas, puikiai sunaudojau morkas :)

  18. Migle

    Na isbandziau ir as :) Tik va gavosi per saldus, nes kazkaip morku neparagau pries tarkuodama ir nelabai iskilo pyragas, matyt kepimo milteliu gal per mazai dejau, bet siaip tai skanus. Na kaip sakoma, pirmas blynas visada prisviles :-)

  19. Kristina

    Aš morkų pyragą darau truputį kitaip.2,5 stiklinės morkų(panaudoju po sulčių spaudimo likusius tarkius), 1,5 stiklinės cukraus, 2 stiklinės miltų, 1 šaukštelis druskos, 1 šaukštelis cinamono, 1 šaukštelis kepimo miltelių, 1 šaukštelis sodos, 2 šaukšteliai vanilės, 4 kiaušiniai, 1,5 stiklinės tirpinto margarino (maždaug 250g išeina). Viską gerai išmaišau(geriausia ranka) ir tada dedu 0,5 stiklinės susmulkintų graikinių riešutų ir 0,5 stiklinės smulkintų džiovintų abrikosų(mirkyti nereikia). Kaip matote viskas panašu,aš nededu grietinės. Kepu 1 val. 170 laipsnių temperatūroje, kartais prieš pabaigą įjungiu ventiliatorių arba padidinu temperatūrą(reikia stebėti kaip kepa pyragas). Labai gerą skonį duoda graikiniai riešutai, nors šiaip galima dėti kitokius riešutus, vietoje abrikosų razinas.

  20. santa

    kepiau, bet gavosi šnipštas, neiškilo ir košė kažkokia viduj.O matavau viską kruopščiai, atrodo, vieno šaukštelio kepimo miltelių per mažai. Ir nervas ima juodai…

Leave a Reply