Morkų pyragas

Gal pradėkime nuo to, kad, sąžiningai, tai yra überskanus pyragas. Ir, jei jums jis nebus skanus, tai gali reikšti tik vieną – you failed. Tai gal ir nėra tokia egzotika kaip bulvių pyragas ar, tuo labiau, svogūnų sausainiai, tačiau labai recomended gaminys. Netgi, dar labiau už anuos du.

O recepto pateikimas tai toks truputį punk version – 1) apdrabstytas stalas bei 2) ingredientų kiekių pateikimas puodukais. Čia taip gavosi bekrizenant iš receptų, kuriuose dalis produktų matuojami ne gramais ar litrais, o puodukais, stiklinėmis, šaukštais ir pan. mato vienetais. Tikiu, suprasite.

Nusiperkate morkų. Daug. Asmeniškai aš vienu kartu tiek morkų anksčiau gal net nebuvau pirkusi. Net kažkaip šiek tiek nesipatoginau daržovių skyriuje.

Nuskutate.

Šioje stadijoje labiausiai reikia saugoti krumplius. Man saviškių išsaugoti nepavyko. Ir dar labiausiai pavydėjau namų ūkiuose turintiems elektrinę bulvių tarką. Tikrai būčiau panaudojusi.

Tarkuotų morkų kiekis apibūdinamas trijų puodukų tūriu. Jei pripildžius puodelius, kokia 0,5 morkos ir liko, nepergyvenkite – žmones kalba, kad jos valgomos ir žalios.

Atsimatuojate 2,5 puodelio cukraus. Mano atveju morkos pakliuvo saldžios. Jei jums nuskils kitaip, naudokite tris puodelius cukraus.

O kuo daugiau vienodų puodelių turite, tuo mažiau jų teks plauti pyrago gaminimo eigoje.

Užpilate tuo cuktumi tarkuotas morkas ir paliekate ramybėje kokiam pusvalandžiui. Tuo metu tirps cukrus, o morkos išskirs sultis.

Pasiruoškite džiovintų vyšnių rimtą saują. Tokius dalykus paprastai pamirkau prieš naudodama – išplaukia visos šiukšlės. Dar verta atidžiai apžiūrėti šitą dalyką dėl nedėmesingo gamintojų kauliukų iškrapštymo iš uogų.

Maždaug taip atrodo aptirpusi morkų-cukraus masė.

Naudojate 1 cm nuo puodelio dugno (3 šaukštai) grietinės. Išmaišote tešloje.

2/3 puodelio kiaušinių (4 vnt).

Pilate į tešlą ir išmaišote.

2/5 puodelio sviesto (100 g) išlydote. Čia pasidžiaugiate turima mikrobange arba puodu su vandeniu.

Į tešlą jį ir išmaišote.

Įrašo pirmoje pusėje jau mirkytas džiovintas vyšnias, kurios sudaro 4/5 puodelio, verčiate į tešlą ir išmaišote.

Kartu įmaišote vanilinį cukrų, cinamoną. Čia puodelio dalimis nebematavau, nes net supylus kartu šiuos du ir dar kepimo viltelius, jie tik kad padengtų puodelio dugną. Nors visų šių ingredientų nepagailėjau.

2,5 puodelio miltų ir kepimo miltelius verčiate į tešlą.

Išsukate, kad neliktų miltų guziukų.

Skardą derėtų iškloti kepimo popieriumi, bet neapdairioms šeimininkėms, pasirodo, kartais jis pasibaigia ir yra laiku nepapildomos jo atsargos. Gėda, gėda, bet teko naudoti foliją. Nebuvo taip blogai, kaip tikėjausi, – kad jos neis atkrapštyti nuo pyrago, – bet vis tiek būna sėkmingesnių patiesalų.

Verčiame visą pasiruoštą gerą į išklotą skardą ir kišame į jau įkaitintą orkaitę. Kepimo trukmė – 40 min. Temperatūra? Emm.. žema ugnis.

Nukeliavo praeitą savaitę ir šio pyrago mėginys į darbą. Atėjusiems 20 minučių vėliau, liko tik atgarsiai apie kokį tai žiauriai skanų pyragą. Jei kiekvienas paragavęs man asmeniškai pasakė, jog labai patiko, atmetu tokio didelio mąsto apgavystės tikimybę.

Bet neragavo jie to pyrago dar karšto.. Sorry, už žargoną, bet jis buvo unfuckingbelievable skanus. Žvėris. Pats tik lengvai saldus, o viršus pasidengęs traškia plutele, tarsi neįžiūrimo storio cukraus glaistu. Ir toks visas sultingas, minkštas. Ir garuoja, ir kvepia..

Atnaujinta 2009.11.18

Kadangi gana daug kam šis pyragas sunkiai iškepa, prieš pradedant jį gaminti pirmąkart, verta permesti akimis kitų skaitytojų komentarus po šiuo įrašu bei antru šio recepto įrašu. Tarp jų yra ir gerų patarimų, pavyzdžiui, naudoti morkų tirščius, likusius po sulčių spaudimo.

Posted in

193 responses to “Morkų pyragas”

  1. Praktikantas

    Pabandziau ir niekas nesigavo.visai neiskilo.tu kepimo milteliu pridejau gal kokius 3saukstus.

  2. as

    O koks skardos skersmuo? Panašu, kad ji didoka, tai po to per storas gausis mažesnėj :)

  3. Dovilė

    Skardos kraštinės 28×23 cm, aukštis ~4,5 cm.

  4. azen

    Labas, esu ir as megeja sio pyrago, ir galiu pasakyt jog kiekviena karta pyrago skonis, spalva, bei trapumas buna vis kitoks. ir tai priklauso nuo morku rusies, bei tarkavimo smulkumo – stambumo.

  5. Ramūnas

    Nesu niekad kepes jokio pyrago. Vakar pabandziau. Sirgo zmona galvoju pradziuginsiu. Viska dariau kaip parasyta, tik dejau truputi maziau cukraus (2 puodelius) ir daugiau sviesto (125 g.) Kepiau 45 min. 200 laipsniu karstyje, paskutines 10 min. pamazinau iki 180. Pyragas buvo superinis mano trys berniuksciai surijo akimirksniu puse. Zmona buvo nustebinta. Geras receptas.

  6. eivile

    Viskas gavosi puikiai.Visi su seima skaniai suvalgeme ;)

  7. nemunas

    Receptas geras, bet kepimo miltelių reikia negailėt – sunkiai tas morkas iškelia ir suslūgsta, be to – morkos geriau, kad sausesnės būtų, tada nelieka vidus žalias.

  8. azen

    as viska matuoju stiklinemis ir tarkim jei kepu is stikliniu visko po keturias tai ir kepimo milteliu dedu 4 saukstelius tokius su kaupeliu. o vidus nuo sultingu morku gaunas slapias pyragas, bet jokiu budu ne neiskepes

  9. Egi2x

    Šį vakar išbandžiau šį pyragą (antrą kartą) ir viskas pukiai pavyko, be galo skanus… Klekenos problema gaunasi (iš patirties) kai pyragas daromas per mažame plote. Šį katrtą supyliau į pačią didžiausią blieką ir … o skanumėlis… Preitą kartą dariau viską taip pat, bet bandžiau kept kompaktiškiau, tai gavos ššš, klekena kažkokia. Mano išvada, morkos nori temperatūros.

  10. Rūta

    O as prisidedu prie tu kuriems tas pyragas gavosi ir labai skanus. Tiesa kepiau as ji kur kas ilgiau. Uztacius ant 180 laipsniu 40min sonai buvo normalus, taciau vidurys skystutelis. Padariau isvada jeigu sonai jau normalus, vadinasi ir vidurys gali buti toks. Tai dar 40min kepiau ant 200 laipsniu. Ir viskas sukietejo, plutele buvo pakankamo kietumo, nuo tokio ilgo kepimo ji tikrai nepasidare nevalgoma, traski ir labai skani. Taigi – pyragas puikus, tik is visos porcijos jo tiek gavosi :)

  11. emux

    biveik pavyko!skunus! :)

  12. As

    Na kagi……..
    Tik ka istrauktas is orkaites. Vaizdas geras….. prapjaunam, o ten koseeeeeeee!!!!!!
    Ir visai cia ne kepimo milteliu kiekyje, cia kazkas su paciu receptu netaip.
    Siaubas!!!!!!
    Per tiek metu pyragu kepime, pirma kart gavosi toks SH.
    Manau cia ne sutapimas, jai 90proc.kepusiems jis neiskepe!

  13. Jurga

    manau, čia dėl skysčių (sulčių per daug:))

  14. Linarte

    “As”, jei gavosi košė, tai du variantai.
    1. Per mažai miltų. Gal buvo sultingos morkos, ir miltų reikėjo dėti daugiau. Kepant pyragą konsistencija gaunasi kaip labai tirštos kaimiškos grietinės.
    2. Per trumpai kepta. Aš šitą pyragą pagal šitas proporcijas kepu netoli valandos, maždaug 190 laipsnių orkaitėje.

  15. Kristina

    Pagrindine to recepto klaida – “uzpilti morkas cukrumi ir palaikyti, kol atsiras sulciu”. Nesamone, reikia sultis nuspausti, tik del skysciu pertekliaus ir gaunasi kose. Patarciau nedeti ir grietines.

  16. Juste

    Kepiau kokius 3 kartus, tai labai skaniai gavosi..Patį pirmą kart tai gal nedakepiau ar kažkas, bet kitus kart tai super buvo. Tik vietoj vyšnių dėjau riešutus, skanu.

  17. Gitana ir Justina

    Gavosi labai skanus… Uzdejom migdolu ir pasidarem vanilinio padazo. TIESIOG SUPER!!!

  18. indre

    ieskau morkuu piragu receptu

  19. Nika

    Gavosi tiesiog puikus – buvau suzaveta. Visu pirma – labai labai grazus. Visu antra tikrai labai skanus. Tai pirmas tikrai geras morku pyrago receptas. Dazniausiai internete morku pyragu receptai pasitaiko su aliejum, ir gan nemazu jo kiekiu. Kiek kepiau – nepakilavo ir nebudavo purus, gaudavosi panasus i apkepus. O sitas purus, kvapnus, tikrai originalaus skonio, labai estetiskas ir paprastai gaminamas – ko dar reikia ?

    Dovile – didziulis aciu!!!

    Pastaba tiems, kam nesigavo – idekit daugiau kepimo milteliu. As dejau 4 saukstelius. Puodeliai buvo maziau nei po 200 gr.

  20. Jurgita

    Na aš jau ne pirma karta kepu morkų pyragą pagal šį receptą, ir galiu pasakyti s u p e r :)
    Tikrai labai skanu. Aš tik vietoj paprasto cukraus dedu rudąjį, tada susidaro lyg karamelės plutelė ant viršaus ir dar kartais paskaninu riešutais. O puodelių, mililitrų ar litrų matavimas tai šitoj vietoj išvis nereikia ieškoti problemų, vistiek finale pasidarai taip kaip tau geriau :) Viena kartą daugiau miltų nes morkos labai sultingos kita kartą atvirkščiai :) Svarbiausia, kad pyragas tikrai labai skanus, o jį valgo žmonės, kurie išvis pyragų nelabai mėgsta.

Leave a Reply to Jurga Click here to cancel reply.