Morkų pyragas

Gal pradėkime nuo to, kad, sąžiningai, tai yra überskanus pyragas. Ir, jei jums jis nebus skanus, tai gali reikšti tik vieną – you failed. Tai gal ir nėra tokia egzotika kaip bulvių pyragas ar, tuo labiau, svogūnų sausainiai, tačiau labai recomended gaminys. Netgi, dar labiau už anuos du.

O recepto pateikimas tai toks truputį punk version – 1) apdrabstytas stalas bei 2) ingredientų kiekių pateikimas puodukais. Čia taip gavosi bekrizenant iš receptų, kuriuose dalis produktų matuojami ne gramais ar litrais, o puodukais, stiklinėmis, šaukštais ir pan. mato vienetais. Tikiu, suprasite.

Nusiperkate morkų. Daug. Asmeniškai aš vienu kartu tiek morkų anksčiau gal net nebuvau pirkusi. Net kažkaip šiek tiek nesipatoginau daržovių skyriuje.

Nuskutate.

Šioje stadijoje labiausiai reikia saugoti krumplius. Man saviškių išsaugoti nepavyko. Ir dar labiausiai pavydėjau namų ūkiuose turintiems elektrinę bulvių tarką. Tikrai būčiau panaudojusi.

Tarkuotų morkų kiekis apibūdinamas trijų puodukų tūriu. Jei pripildžius puodelius, kokia 0,5 morkos ir liko, nepergyvenkite – žmones kalba, kad jos valgomos ir žalios.

Atsimatuojate 2,5 puodelio cukraus. Mano atveju morkos pakliuvo saldžios. Jei jums nuskils kitaip, naudokite tris puodelius cukraus.

O kuo daugiau vienodų puodelių turite, tuo mažiau jų teks plauti pyrago gaminimo eigoje.

Užpilate tuo cuktumi tarkuotas morkas ir paliekate ramybėje kokiam pusvalandžiui. Tuo metu tirps cukrus, o morkos išskirs sultis.

Pasiruoškite džiovintų vyšnių rimtą saują. Tokius dalykus paprastai pamirkau prieš naudodama – išplaukia visos šiukšlės. Dar verta atidžiai apžiūrėti šitą dalyką dėl nedėmesingo gamintojų kauliukų iškrapštymo iš uogų.

Maždaug taip atrodo aptirpusi morkų-cukraus masė.

Naudojate 1 cm nuo puodelio dugno (3 šaukštai) grietinės. Išmaišote tešloje.

2/3 puodelio kiaušinių (4 vnt).

Pilate į tešlą ir išmaišote.

2/5 puodelio sviesto (100 g) išlydote. Čia pasidžiaugiate turima mikrobange arba puodu su vandeniu.

Į tešlą jį ir išmaišote.

Įrašo pirmoje pusėje jau mirkytas džiovintas vyšnias, kurios sudaro 4/5 puodelio, verčiate į tešlą ir išmaišote.

Kartu įmaišote vanilinį cukrų, cinamoną. Čia puodelio dalimis nebematavau, nes net supylus kartu šiuos du ir dar kepimo viltelius, jie tik kad padengtų puodelio dugną. Nors visų šių ingredientų nepagailėjau.

2,5 puodelio miltų ir kepimo miltelius verčiate į tešlą.

Išsukate, kad neliktų miltų guziukų.

Skardą derėtų iškloti kepimo popieriumi, bet neapdairioms šeimininkėms, pasirodo, kartais jis pasibaigia ir yra laiku nepapildomos jo atsargos. Gėda, gėda, bet teko naudoti foliją. Nebuvo taip blogai, kaip tikėjausi, – kad jos neis atkrapštyti nuo pyrago, – bet vis tiek būna sėkmingesnių patiesalų.

Verčiame visą pasiruoštą gerą į išklotą skardą ir kišame į jau įkaitintą orkaitę. Kepimo trukmė – 40 min. Temperatūra? Emm.. žema ugnis.

Nukeliavo praeitą savaitę ir šio pyrago mėginys į darbą. Atėjusiems 20 minučių vėliau, liko tik atgarsiai apie kokį tai žiauriai skanų pyragą. Jei kiekvienas paragavęs man asmeniškai pasakė, jog labai patiko, atmetu tokio didelio mąsto apgavystės tikimybę.

Bet neragavo jie to pyrago dar karšto.. Sorry, už žargoną, bet jis buvo unfuckingbelievable skanus. Žvėris. Pats tik lengvai saldus, o viršus pasidengęs traškia plutele, tarsi neįžiūrimo storio cukraus glaistu. Ir toks visas sultingas, minkštas. Ir garuoja, ir kvepia..

Atnaujinta 2009.11.18

Kadangi gana daug kam šis pyragas sunkiai iškepa, prieš pradedant jį gaminti pirmąkart, verta permesti akimis kitų skaitytojų komentarus po šiuo įrašu bei antru šio recepto įrašu. Tarp jų yra ir gerų patarimų, pavyzdžiui, naudoti morkų tirščius, likusius po sulčių spaudimo.

Posted in

193 responses to “Morkų pyragas”

  1. Jurgita

    kai maisiau tesla pyragui, nebuvau skaiciusi komentaru, o kai pasoviau i orkaite, pamasciau “kas bus tas”…juk pirma karta kepu ir galeciau sau atleisti jei ir nepavyktu…
    oi, kaip skaniai atrode, kai istraukiau is orkaites, bet ar jis bus toks pat nuostabiai skanus?…
    …niu paragaujam…mmmmmmmmmmmmmm..niam… nereali vakariene su pienu…Sekmes visiems, man pavyko!!!

  2. Gintarė

    Na, ir aš pabandžiau šį receptą. Viskas prasidėjo nuo morkų sulčių. Jau ruošiausi išspaudas išmesti, bet pagalvojau, kad pats metas pabandyti kažką iš jų pagaminti;) ir nenusivyliau. šiaip man vidus kaip ir neiškilo, bet iškepė:D toks, kaip sakoma, glinsiukas, bet visvien labai skanu. dėjau kepimo miltelių iš širdies, bet matyt dar reikėjo. miltų irgi mažiau dėjau, bet tik puse puodelio, gal dar mažiau reikėjo dėti, išspaudas vis dėlto juk naudojau. Na, kitą kartą tikėkimės bus geriau, nes dar tikrai bandysiu. o ir šiuo savo blynu esu patenkinta;) Ir labai smagu,kad greitai pagaminamas:)

  3. dita

    tiesiog pasaka, man pyragai gyvenimai neiseidavo iki siandienos.. :) jie . tikrai skanu. ;) dekui uz recepta

  4. Gita

    Atrodo nerealiai skaniai. vat morkų pyrago dar nebandžius kepti. reikės išbandyt savaitgalį. O kai yra nemažai savų ekologiškų morkų tai būtų nuodėmė nekepti :)

  5. Morkų pyragas: papildymas « Pragaro Virtuvė - Receptai - Desertai

    […] po pirmuoju morkų pyrago receptu atsirado daug atsiliepimų “susigundžiau ir nepasisekė” (3 nesėkmės tokiam dalykui […]

  6. kvanka

    Kepu morkų pyragą seniai, bet ne pagal šį receptą. Kad daugeliui gavosi ne kas, nieko keisto, labai atmestinas ir nešeimyninkiškas pyrago recepto autorės požiūris. Jei jai toks pyragas skanus, tai turbūt ji nėra valgiusi SKANAUS morkų pyrago.

    Šiaip tie, kas susiruošėt kepti MORKŲ PYRAGĄ, geriau panaršykit po internetą – receptų yra daug ir įvairių variacijų, rinkitės tuos, kur su kepusiųjų komentarais. Man asmeniškai skaniausias iš http://www.allrecipes.com ‘Best Ever Carrot Cake’. O morkų pyragas su maskarponės sūrio glaistu yra išvis kažkas dieviško…

  7. dot

    Tai jau tikrai…

  8. Šilas

    Dovile, sunku pripažinti kad tu NEVALGIUSI SKANAUS morkų pyrago? Nes juk negali tavo Morkų pyragas lygintis su BEST EVER carrot cake

    ;)

  9. Šilas

    Kurios šalies? :)

  10. Valeri

    AČIŪ už receptą ;)
    Pabandėm-patiko :) Kepsim dažniau.
    Kepėm iš morkų tirščių, likusių po sulčių spaudimo, vietoj vyšnių- smulkinti migdolų riešutai.
    Na, o tiems kam nepatiko, tai jų skonio rekalas…be to kaip byloja liaudies išmintis:
    “Blogam šokėjui ir kiaušiniai trukdo” :D

  11. Nika

    Kepia morku pyraga pagal pirmaji recepta jau 5 karta. Eilini karta gavosi puikus. Keli komentarai “is paskos” – kepu elektrineje orkaiteje, 200 laipsniu karstyje. Miltu dedu maksimum pagal recepta, kartais dar truputi pridedu (nedadesit, – nepakils). Ir dar, – po to, kai ismeigus pagaliuka jis neaplimpa, reikia pakepti dar apie 7 min., kad dingtu “slapios zalios teslos” efektas.

  12. gita

    Pyragas gavosi. labai skanus :) ačiū už receptą. šeimyna jau laukia kada vėl kepsiu.

  13. neringa

    sumanius issikept morku pyraga, tiesiog “paguglinau” pirmas puslapis kuri parode buvo sitas, tik atsidarius pamaniau einu atgal, nes negaliu pakest matavimo puodeliais, stiklinem ir etc. bet is smalsumo perzvelgiau ingrudientus, galiausiai pamaciau tona tooookiu kontraversisku komentaru ir supratau, kad ne mano charakteriui ignoruot sita recepta. :) taigi iskepiau ir galiu pasakyti tikrai atvirai, kad tai yra vienas skaniausiu mano valgytu pyragu :) labai aciu, Dovile, uz recepta. tik as truputi keiciau, nes taip jau isejo :P nedejau grietines , nes neturejau. pyliau alieju, nes ir sviesto lyg tycia nebuvo namie :p vietoj vysniu dejau dziovintas figas ir cukraus dejau 2 puodelius , nors man ir tai pasirode mazumele per saldus. viskas gavosi puikiai,manau ji galima dar ir kokiu varskes kremu pertept arba ne… cia pagal skoni. ir kepiau 180 laipsniu temperaturoj, turbut beveik valanda.o tam kam nesigavo manau priezastis galejo buti ta jog man is nurodyto produktu kazkaip isejo kazkaip daugoka teslos, nors as dejau maziau cukraus ir grietines nedejau. ir pyliau i tokio dydzio skarda kaip cia buvo pamineta. mano yra ganetinai gili.taigi viskas gerai. bet cia ir problema. reikia tureti galvoje, kad kepant pyraga negalima pripildyti daugiau nei 2/3 jos aukscio.kitaip pyragas nekyla/nekepa ir t.t. daugiau neisivaizduoju del ko galeko neiseit..nes receptas bet kokiu atveju labai puikus.

  14. Terce

    labiausiai patiko “Unfuckingbelievable” :) nenuobodus receptukas, reiks pabandyti jau vien is kurybisko apraso

  15. julija

    Dariau be džiovintų všnių ir be folijos o skanumas neišpasakytas.Labai skanu ;]
    Ir taip kepti, galiu patarti kaip aš dariau, 180 laipsnių…Skanaus visiems kas jį darys ;]]

  16. dange

    ka tik issikepiau-skanus lb, tik truputi neiskiles gavosi-bus per mazai kepimo milteliu deta, bet as naudojau “self rising” miltus, tai bijojau, kad nebutu perdaug.
    pati recepta as pagal save pasitobulinau-naudojau morku tirscius po sulciu spaudimo, kurie dar buvo sumaisyti su kriausiu ir abrikosu tirsciais, naudojau indeli grietines(apie 150gr) del slapumo, gal 30gr sviesto(tik tiek beturejau uzsilikusio saldytuve), ir 3 kiausinius;dar pridejau riesutu ir razinu misinio-mmmmmmmm skanumelis.tiesa, vidus atrode lyg ir per slapias, bet prie medinio pagaliuko nekibo,vadinas ne zalias-toks turi buti. kitakart desiu maziau cukraus-man asmeniskai per saldus.
    aciu uz recepta-ieskojau pagrindiniu proporciju. ir lb gerai pasiskaityti komentarus, nes gali tada suprasti, koks tas pyragas turi but- lb sultingas viduje….yamy

  17. jovita

    noriu papasakoti,kad siek tiek kitoki bet kepiau morku pyraga.tai va,dekit kepimo milteliu 2 nenubrauktus saukstelius,temperatura pradzioj darykit 200 laipsniu butinai,ypusejus galit iki 180 laipsniu sumazint,kepti 50 minuciu tai jau butinai ir pamatysit kaip iskeps.isbandyta.virsus tikrai gaunas traskus,bet vidus sultingas,nors as morkas visada naudoju likusias po sulciu spaudimo.tikras krizes receptas,isgerti sultis,o is ispaudu iskepti puikiausia pyraga.na jei seklu nebutu,galima ir is obuoliu grauztu pyraga kepti.,kaip kazkas klause.juk ir is kirvio sriuba galima isvirti.pyragas skaniausias siltas su pienu ir visai nesijaucia morku tarkiu.

1 3 4 5 6 7 10

Leave a Reply to Jurga Click here to cancel reply.