Morkų pyragas

Gal pradėkime nuo to, kad, sąžiningai, tai yra überskanus pyragas. Ir, jei jums jis nebus skanus, tai gali reikšti tik vieną – you failed. Tai gal ir nėra tokia egzotika kaip bulvių pyragas ar, tuo labiau, svogūnų sausainiai, tačiau labai recomended gaminys. Netgi, dar labiau už anuos du.

O recepto pateikimas tai toks truputį punk version – 1) apdrabstytas stalas bei 2) ingredientų kiekių pateikimas puodukais. Čia taip gavosi bekrizenant iš receptų, kuriuose dalis produktų matuojami ne gramais ar litrais, o puodukais, stiklinėmis, šaukštais ir pan. mato vienetais. Tikiu, suprasite.

Nusiperkate morkų. Daug. Asmeniškai aš vienu kartu tiek morkų anksčiau gal net nebuvau pirkusi. Net kažkaip šiek tiek nesipatoginau daržovių skyriuje.

Nuskutate.

Šioje stadijoje labiausiai reikia saugoti krumplius. Man saviškių išsaugoti nepavyko. Ir dar labiausiai pavydėjau namų ūkiuose turintiems elektrinę bulvių tarką. Tikrai būčiau panaudojusi.

Tarkuotų morkų kiekis apibūdinamas trijų puodukų tūriu. Jei pripildžius puodelius, kokia 0,5 morkos ir liko, nepergyvenkite – žmones kalba, kad jos valgomos ir žalios.

Atsimatuojate 2,5 puodelio cukraus. Mano atveju morkos pakliuvo saldžios. Jei jums nuskils kitaip, naudokite tris puodelius cukraus.

O kuo daugiau vienodų puodelių turite, tuo mažiau jų teks plauti pyrago gaminimo eigoje.

Užpilate tuo cuktumi tarkuotas morkas ir paliekate ramybėje kokiam pusvalandžiui. Tuo metu tirps cukrus, o morkos išskirs sultis.

Pasiruoškite džiovintų vyšnių rimtą saują. Tokius dalykus paprastai pamirkau prieš naudodama – išplaukia visos šiukšlės. Dar verta atidžiai apžiūrėti šitą dalyką dėl nedėmesingo gamintojų kauliukų iškrapštymo iš uogų.

Maždaug taip atrodo aptirpusi morkų-cukraus masė.

Naudojate 1 cm nuo puodelio dugno (3 šaukštai) grietinės. Išmaišote tešloje.

2/3 puodelio kiaušinių (4 vnt).

Pilate į tešlą ir išmaišote.

2/5 puodelio sviesto (100 g) išlydote. Čia pasidžiaugiate turima mikrobange arba puodu su vandeniu.

Į tešlą jį ir išmaišote.

Įrašo pirmoje pusėje jau mirkytas džiovintas vyšnias, kurios sudaro 4/5 puodelio, verčiate į tešlą ir išmaišote.

Kartu įmaišote vanilinį cukrų, cinamoną. Čia puodelio dalimis nebematavau, nes net supylus kartu šiuos du ir dar kepimo viltelius, jie tik kad padengtų puodelio dugną. Nors visų šių ingredientų nepagailėjau.

2,5 puodelio miltų ir kepimo miltelius verčiate į tešlą.

Išsukate, kad neliktų miltų guziukų.

Skardą derėtų iškloti kepimo popieriumi, bet neapdairioms šeimininkėms, pasirodo, kartais jis pasibaigia ir yra laiku nepapildomos jo atsargos. Gėda, gėda, bet teko naudoti foliją. Nebuvo taip blogai, kaip tikėjausi, – kad jos neis atkrapštyti nuo pyrago, – bet vis tiek būna sėkmingesnių patiesalų.

Verčiame visą pasiruoštą gerą į išklotą skardą ir kišame į jau įkaitintą orkaitę. Kepimo trukmė – 40 min. Temperatūra? Emm.. žema ugnis.

Nukeliavo praeitą savaitę ir šio pyrago mėginys į darbą. Atėjusiems 20 minučių vėliau, liko tik atgarsiai apie kokį tai žiauriai skanų pyragą. Jei kiekvienas paragavęs man asmeniškai pasakė, jog labai patiko, atmetu tokio didelio mąsto apgavystės tikimybę.

Bet neragavo jie to pyrago dar karšto.. Sorry, už žargoną, bet jis buvo unfuckingbelievable skanus. Žvėris. Pats tik lengvai saldus, o viršus pasidengęs traškia plutele, tarsi neįžiūrimo storio cukraus glaistu. Ir toks visas sultingas, minkštas. Ir garuoja, ir kvepia..

Atnaujinta 2009.11.18

Kadangi gana daug kam šis pyragas sunkiai iškepa, prieš pradedant jį gaminti pirmąkart, verta permesti akimis kitų skaitytojų komentarus po šiuo įrašu bei antru šio recepto įrašu. Tarp jų yra ir gerų patarimų, pavyzdžiui, naudoti morkų tirščius, likusius po sulčių spaudimo.

Posted in

193 responses to “Morkų pyragas”

  1. Agnė

    Gavosi puikiai, tik gal truputi per saldus :)

  2. lina

    as kepiau siandien si pyrageli ir man jis gavosi gerai:)) skanus,nepersaldus,neiskilo ir nepurus,toks koks nuotraukose,bet vykes, mano skardoje pagal recepto kieki gavosi 3cm storio, ir kepiau 75min, neturejau dziovintu vysniu tai dejau dziovintu melyniu ir figu. kadangi manau kad toks morku kiekis didesnis uz miltu – purus gautis ir negali,bet po 75min kepimo ”zalias” irgi nelieka,atsales pyras SUPER!!! kepsiu tikrai dar nekarta:) aciu uz recepta:)
    P.S. Kepiau 180 temp. is pradziu vidury orkaites,paskui nuleidau po valandos mezyn,nes virsus jau buvo gana rudas,tad kad teslos zalios nebutu kaitinau is apacios.

  3. Jurate

    Kepiau jau kelis kartus, gaunasi puikiai! Tik Svedijoje, kur sis pyragas labai populiarus, mane pamoke dar vienos gudrybes: kai pyragas atausta, ant jo virsaus uztepamas indelis Philadelphia surio, suplakto/sumaisyto su dviem arbatiniais sauksteliais cukraus pudros. Labai skanu! :)

    1. Lape

      Turetu buti skanu! atradau si sureli, begamindama surio pyraga..Norvegiska patirtis:)

  4. irma

    snd kepiau si pyraga…gavosi toooookio skanumo.buvau isitikinus,kad ji valgys siuksliu deze :),nes man retai kada gaunasi iskepti normalios isvaizdos ir skonio pyragai,bet sis gavosi idealia :) net nuotaika pakilo

  5. Dalia

    man irgi gavosi nuostabiai sitas. dar butinai kartosiu

  6. margo

    puikus! nemaniau, kad bus toks skanus :)

  7. Lape

    Vykes kepinys! Esu daugiau sriubyciu, troskinuku vireja, nei desertu gamintoja, bet siandien uzsimaniau kazko skanaus, lengvo naminio ir ne obuoliu pyrago:) realiai jokiu ingridientu pyragui maniau neturinti…taciau priminete kad gali buti ir darzoviu pyragas:) dejau razinas, nes vysniu neturejau..naudojau folija, bet patepiau alyvuogiu aliejumi(puikiausiai iskepe ir neprilipo) sviesta keiciau margarinu… is akies dejau daugiau miltu, nes pasirode kad taip reikia..manau neklydau..
    Greita, paprasta ir galima isnaudoti ka turi;) – sugedus mano tarkavimo masina, nusivariau pirstus betarkuodama..
    Aciu uz receptuka..

  8. brigita

    siandien iskepiau si pyraga ,labai labai skanuu!!!!pabandykit tikrai verta..:)

  9. margo

    Kepiau jau daug kartų! pyragas nuostabus! iškepti pavyko visus kartus, visi liko patenkinti! Liuks :))

  10. Anonimas

    Pyragas gavosi tikrai skanus, tik kad labai jau slapias viduje, nors kepeme beveik 1,30 val 175C orkaiteje.
    Kita karta bandysime daugiau miltu ideti.

  11. Jurgita

    Super receptukas. Aš tik kiaušinius gerai išplaku. Man atrodo, kad tai padeda pyragui geriau iškilti. Taip pat vietoj vyšnių dedu džiovintas spanguoles arba bent jau pamaišau vyšnias su spanguolėmis. Spanguolių rūgštelė priduoda gerą konstrastą. Paskutinį kartą įdėjau dar sumaltų riešutų. Irgi pridavė savo gero skonio. Kepimo pabaigoje reikia pažiūrėti ar limpa prie pagaliuko tešla. Dažniausiai taip ir būna. Tuomet padidinu ugnį ir dar leidžiu 10-15 min pakepti. Kad neprikeptų viršus pridengiu folija.

    Rezultate gaunasi unfuckingbelievable morkų pyragas. AČIŪ

  12. LV

    Nuostabus receptas, viskas iskepe, kai moki tai gaunasi ;)
    kepti reikia 180 laipsniu temperaturoje ilgiau nei 40 min.

  13. Morkų pyragas » KinoKodas.lt

    […] pradėjus gaminti ir tarkuoti morkas radau Dovilės receptą, pagal kurį ji deda dar ir mirkytas džiovintas vyšnias, bet nebesinorėjo dar kartą […]

  14. žilvinas

    man gavosi skanesnis nei nuotraukose. ir mama gyrė ir močiutė ir draugai

  15. Rasa

    Labai skanu… Pavyko iskept puikiai, tik morku maziau dejau.. super, maziesiems patiko ;)

  16. Diversity_Girl

    Labas :)

    aš štai eilinį kartą pamiršusi tikslias šio super duper skanaus pyrago ingridientų proporcijas atidariau puslapį. Ir ką matau – ogi nemažai neigiamų atsiliepimų. Pradedu įtarti, kad kaltas ne receptas, o gal dėl krizės suprastėję produktai, kad žmonėms nesigauna?

    Man gaunasi visada (tiesa, kiek padegęs, bet aš visus pyragus kiek padeginu…), ir visada labai skanus, o mano draugai visada būna labai laimingi, kai nusprendžiu jį iškepti :)

    dėl šlapumo – manau čia kaltos vandeningos morkos. Nupilu nemažai skysčio, kuris susidaro sumaišius morkas su cukrumi, tada jis spėja iškepti. Tiesa, kepa virš valandos (bet aš jį ir kiek padeginu..). Ir kadang morkos sunkiai kyla, todėl reikia negailėti kepimo miltelių. Manau visa tai ir leidžia tam mano morkų pyragui visada būti suvalgomam per 30 min. Sėkmės! Ir Autorei labai labai LABAI AČIŪ :)

  17. Rasiux

    o as bandysiu deti dziovintas spanguoles :)

  18. Aš

    Ačiū, super receptukas ir labai skanu. Šiandien kepėm, puikiai išėjo.

  19. Ro

    Kepiau vieną kartą vien su morkytėmis, antrąjį išbandžiau su graikiniais riešutais, žiauriai skanu!Veda link savižudybės. Ir pigu, nes rudeniui artėjant visos morkos persirpusios ir suoranžėjusios.Ir dabar va kepu toną pyrago savo jaunikaičiui. Seilės varva belaukiant!

  20. Irina

    labai puikiai iskepe pyragas per 40 min,kaip buvo parasyta,tikiuosi jis bus labai skanus,lb greitai tai suzinosim :)

Leave a Reply