Morkų pyragas

Gal pradėkime nuo to, kad, sąžiningai, tai yra überskanus pyragas. Ir, jei jums jis nebus skanus, tai gali reikšti tik vieną – you failed. Tai gal ir nėra tokia egzotika kaip bulvių pyragas ar, tuo labiau, svogūnų sausainiai, tačiau labai recomended gaminys. Netgi, dar labiau už anuos du.

O recepto pateikimas tai toks truputį punk version – 1) apdrabstytas stalas bei 2) ingredientų kiekių pateikimas puodukais. Čia taip gavosi bekrizenant iš receptų, kuriuose dalis produktų matuojami ne gramais ar litrais, o puodukais, stiklinėmis, šaukštais ir pan. mato vienetais. Tikiu, suprasite.

Nusiperkate morkų. Daug. Asmeniškai aš vienu kartu tiek morkų anksčiau gal net nebuvau pirkusi. Net kažkaip šiek tiek nesipatoginau daržovių skyriuje.

Nuskutate.

Šioje stadijoje labiausiai reikia saugoti krumplius. Man saviškių išsaugoti nepavyko. Ir dar labiausiai pavydėjau namų ūkiuose turintiems elektrinę bulvių tarką. Tikrai būčiau panaudojusi.

Tarkuotų morkų kiekis apibūdinamas trijų puodukų tūriu. Jei pripildžius puodelius, kokia 0,5 morkos ir liko, nepergyvenkite – žmones kalba, kad jos valgomos ir žalios.

Atsimatuojate 2,5 puodelio cukraus. Mano atveju morkos pakliuvo saldžios. Jei jums nuskils kitaip, naudokite tris puodelius cukraus.

O kuo daugiau vienodų puodelių turite, tuo mažiau jų teks plauti pyrago gaminimo eigoje.

Užpilate tuo cuktumi tarkuotas morkas ir paliekate ramybėje kokiam pusvalandžiui. Tuo metu tirps cukrus, o morkos išskirs sultis.

Pasiruoškite džiovintų vyšnių rimtą saują. Tokius dalykus paprastai pamirkau prieš naudodama – išplaukia visos šiukšlės. Dar verta atidžiai apžiūrėti šitą dalyką dėl nedėmesingo gamintojų kauliukų iškrapštymo iš uogų.

Maždaug taip atrodo aptirpusi morkų-cukraus masė.

Naudojate 1 cm nuo puodelio dugno (3 šaukštai) grietinės. Išmaišote tešloje.

2/3 puodelio kiaušinių (4 vnt).

Pilate į tešlą ir išmaišote.

2/5 puodelio sviesto (100 g) išlydote. Čia pasidžiaugiate turima mikrobange arba puodu su vandeniu.

Į tešlą jį ir išmaišote.

Įrašo pirmoje pusėje jau mirkytas džiovintas vyšnias, kurios sudaro 4/5 puodelio, verčiate į tešlą ir išmaišote.

Kartu įmaišote vanilinį cukrų, cinamoną. Čia puodelio dalimis nebematavau, nes net supylus kartu šiuos du ir dar kepimo viltelius, jie tik kad padengtų puodelio dugną. Nors visų šių ingredientų nepagailėjau.

2,5 puodelio miltų ir kepimo miltelius verčiate į tešlą.

Išsukate, kad neliktų miltų guziukų.

Skardą derėtų iškloti kepimo popieriumi, bet neapdairioms šeimininkėms, pasirodo, kartais jis pasibaigia ir yra laiku nepapildomos jo atsargos. Gėda, gėda, bet teko naudoti foliją. Nebuvo taip blogai, kaip tikėjausi, – kad jos neis atkrapštyti nuo pyrago, – bet vis tiek būna sėkmingesnių patiesalų.

Verčiame visą pasiruoštą gerą į išklotą skardą ir kišame į jau įkaitintą orkaitę. Kepimo trukmė – 40 min. Temperatūra? Emm.. žema ugnis.

Nukeliavo praeitą savaitę ir šio pyrago mėginys į darbą. Atėjusiems 20 minučių vėliau, liko tik atgarsiai apie kokį tai žiauriai skanų pyragą. Jei kiekvienas paragavęs man asmeniškai pasakė, jog labai patiko, atmetu tokio didelio mąsto apgavystės tikimybę.

Bet neragavo jie to pyrago dar karšto.. Sorry, už žargoną, bet jis buvo unfuckingbelievable skanus. Žvėris. Pats tik lengvai saldus, o viršus pasidengęs traškia plutele, tarsi neįžiūrimo storio cukraus glaistu. Ir toks visas sultingas, minkštas. Ir garuoja, ir kvepia..

Atnaujinta 2009.11.18

Kadangi gana daug kam šis pyragas sunkiai iškepa, prieš pradedant jį gaminti pirmąkart, verta permesti akimis kitų skaitytojų komentarus po šiuo įrašu bei antru šio recepto įrašu. Tarp jų yra ir gerų patarimų, pavyzdžiui, naudoti morkų tirščius, likusius po sulčių spaudimo.

Posted in

193 responses to “Morkų pyragas”

  1. jau beveik močiutė

    Niekad nekepiau tokio pyrago, net neplanavau…Bet kaip tik šaldike prisikaupė labai daug morkų…Na ir pasigaminau sau morkų sulčių…..geriu ir žiūriu į tą likusią, nuspaustą morkų masę ir taip galia pasidarė išmest….tai kai aš jau savo gyvenime prigaminus daug visko…ai sakau iškepsiu pyragą…receptą aišku perskaičiau po to kai pasigaminau :) bet net ir nesilaikant tam tikrų matų, nes aš jau daug metų viską darau iš akies ;) gavau tikrai neblogą pyragą…tik sekantį kartą pasirūpinsiu vyšniom..manau tai bus fantastiška.
    Dabar bandysiu prastumt savo sutuoktiniui šitą pyragėlį, nors morkos jam ne prie širdies :D

  2. neeksperte

    kiek pati kepiau morku pyragus visada iseina puikiai o paslaptis ta, kad dauguma morku pyragu kepama ilgai ir laaaaabai zemoje temperaturoje apie 150C kokia 1:20 min. sekmes

  3. seile varva

    vos nepaspringau seile, kol visus komentarus perskaičiau. vakare bandysiu. iš anksto dėkoju Dovilei už puikius matavimo vienetus. aš esu iš tų, kurios tingi sverti, matuoti ir pan. Matuojant puodeliais, dar lengviau išlaikyti proporcijas. be to, čia preciziškas tikslumas ir nereikalingas. jei morkos skystesnės, miltų reikia daugiau, jei sausesnės mažiau, cukraus kiekį irgi kiekvienas pagal savo skonį pasireguliuoja. tai kam vargti su sverimais, gramais ir militrais :)

  4. Toma

    Puikus receptas, gavosi puikiai !!! :) Aš, tiesa, miltu daugiau dėjau, na bet mano morkos gal vandeningesnės pasitaikė. O vietoj vyšnių dėjau spanguoles (MB nemėgsta vyšnių :) ), tai labai labai jos čia tinka. Kepiau, tai beveik 2h:P na bet ir storesnis pas mane yra, kad nesudegtų viršus, kai apskrudo uždengiau folija. Labai Ąčiū už linksmą receptą :)
    P.S. kas savaitę po tokį pyragą, tai neblogi bicepsai užaugs nuo tarkavimo :D

  5. Ailinga

    man atrodo kad geriau toki pyraga kepti placioja skardoje,kad pagrindas gautusi plonutis tada ir gerai iskeps,nebus viduriukas zales,ir neteks neiskepusio valgyti,nes juk morkos labai jau sunku kepti pyraguose,jos labai jau slapios.

  6. lala

    nuosirdziai zaviuosi “pragaro virtuve” ir jos autore, bei nuotaikingais receptu aprasymais. o sita pyraga butinai kepsiu rytoj, vien del to, kad daug kam nepavyko jo iskept, dar nesu sugadinusi pyrago! tuk, tuk, tuk, i stala – kad tik neprisisnekeciau :)

  7. lala

    taigi, kepiau si pyraga jau tris kartus, pirmaji – seimyna “sudraske ore” ;) ant stalo nukrito tik trupineliai, antrasis – buvo perpjautas isilgai pusiau, suteptas abrikosu uogiene bei plakta grietinele, nuo ko pavirto oranziniu tortu ir buvo isnestas i mergaiciu vakareli, treciasis – iskeliavo i darba, kad vaisinciau bendradarbius ne tik pasakojimais apie pigu, lengvai pagaminama ir skanu pyraga :).
    beja, morkas siek tiek nuspaudziau, nes manosios labai sultingos, cukraus dejau mazdaug 1,75 puodelio, miltu 3 puodelius. kepimo miltelius visuomet sumaisiau su miltais, o pastruosius issijojau, kiausiniu baltymus isplakiau iki putu, skarda emiau didele, kepant pyragui niekuomet nedarineju orkaites dureliu, ir stengiuosi netrepseti aplink virykle(tesla suzmenka ir nuo vibracijos) Sekmes visiems kepsiantiems – verta bandyt

  8. laura

    Super, aciu uz pyrago recepta, man labai patinka, dabar dar garuojanti laikau pries save ir net seile varva kaip skanu…dejau viska tik plius minus kaip parasyta, o kepiau mazdaug 40 min 180*, ir viskas puiku, o kam jau cia nesigavo, tai pacios kaltos o ne recepto autore:)

  9. a

    Visai netycia atradau, mano nuomone, visai gera sprendima del to pyrago neiskepimo problemos. Kadangi patingejau tarkuoti morkas su bulvine tarka, tai sutarkavau su siek tiek stambesne (bet geroookai smulkesne nei vadinamoji burokine tarka). Ir tikrai puikiai iskepe, kepant orkaiteje reikia kaitinimo ir is virsaus, ir is apacios. Bet tikrai reikia daugiau negu 40 min (net dedant i ikaitina orkaite). Siulau numatyti min valanda, o geriau ir dar daugiau. Skonis puikus, iskepe puikiai :)

  10. um

    Man tai tas patiko unfuckingbelieva…., neištariu. Aš tiktai vietoje n sakyčiau m. Skambėtų žymiai kiečiau, lietuviškiau ir neatrodytų kaip pretenzijos į gilų anglų kalbos išmanymą. UMFAKINBELYVEBALSKANU!

  11. sandra

    Kepiau wakar pyraga palei ta recepta,bet broad gavosi.dejau maziau morku,nes trys stiklynes per daug ir dejau daugiau miltu, kepiau ant 180,bet po 45min buvo puszalis,tada sumazinau iki 150 ir dar 40 min kepiau ir vistiek dregnas, visnes sudege.fiasko

  12. Vitalija

    Aciu , miela Dovile uz recepta- tik ka pasoviau pyraga i orkaite, jei ir nesigaus ,labai smagiai gaminau pagal jusu recepta, turit puiku humoro jausma- aciu:)))

  13. Vitalija

    Kai iskeps- parasysiu kas gavos!

  14. Ugnė

    Neiškilo, blemba :/ Bet šiaip skanus. Pirmą kartą kepiau šitokį, net ragavus nebuvau prieš tai, visai patiko :)

  15. neringa

    Blemba,pats kieciausias mano skaitytas receptas,nepatingesiu 7 val.sliauzt iki pardes kepimo milteliu:) va taip reik receptus rasyt,spaudziu desine autorei :)))

  16. Defliuna

    seip labai skanus gavosi, nezinau tik ar morkos turi jaustis, neiskilo ir man bet zinau, kad norint jog pyragas iskiltu reikia grietine sumaisyt su kepimo milteliais bet grietine turi buti kambario temperaturos, kitaip neiskils. as tai kepaiu 40 min ant 200 laipsniu ir iskepe. skanus tik saldus labai kitakart maziau desiu cukraus, nes daug labai gavos jo supilt beveik 500g

  17. Defliuna

    dar vietoj kepimo milteliu galima ideti sodo sauksteli, bet ta geriau sumaisyt su slakeliu acto nes bus neskanu

  18. Ina

    o kiek kepimo milteliu reikia det? as praskaiciau gal? sauksteli du? visa pakeli? as ne didele pyragu kepeja tai net neisivaizduoju ://
    ACIU

  19. brigsas

    jeigu jums neiskepe vadinasi per mazai kepimo milteliu dejot as dejau 3 arbatinius saukstelius ir man puikiausiai viskas gavosi. aciu uz recepta tik tiksliau reikejo tuos miltelius aprasyti. kitam tas biski atrodo lasas kitam saukstas :D

  20. uka

    Labai skanus išėjo. Kepsim dar ir dar ir dar..

Leave a Reply