Obuolių pyragas (receptas tik atrodo labai ilgas)

Pagauta obuolių naikinimo bangos, pirmą kartą pabandžiau iškepti obuolių pyragą. Kadangi 1) negaminu mažais kiekiais ir 2) neturėjau mažos kepimo skardos, ėmiau visko dviguba porcija. Ir, kaip visada, truputį „iš akies“. Bet pavyko. Labai skaniai pavyko. Patiko net mano Išrankiajam. Tokio pasisekimo įkvėpta, poros savaičių bėgyje iškepiau dar septynis tokius pyragus. Sotus buvo ir Išrankusis, ir mano tėvai, ir bendradarbiai, ir dar liko..

Žodžiu, pasirūpinkite iš anksto tokiais produktais:

  • 200 g (vienas standartinis pakelis) sviesto arba riebaus margarino,
  • 270 g cukraus,
  • 2 kiaušiniais (vištos),
  • 360 g miltų,
  • 5 obuoliais,
  • pakeliu kepimo miltelių
  • pakeliu vanilinio cukraus,
  • pakeliu cinamono,
  • šiek tiek cukraus pudros,
  • kepimo popieriaus.


Daugiau nevardinsiu, nes tikiu, jog kepimo skardą, dubenį, šaukštą bei panašius rakandus namuose ir taip turite. Pabandykite toliau viską daryti maždaug tokia tvarka:

  1. Nuplaukite obuolius. Išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite plonomis skiltelėmis.
  2. Užstatykite lydytis sviestą. Nedėkite dubenėlio su sviestu tiesiai ant viryklės – čirškės, degs ir nieko gero nebus. Dubenuką statykite ant puodo su vandeniu. Tą puodą ir užkaiskite.
  3. Išklokite skardą kepimo popieriumi. Padėkite atokiau, kad neišverstumėte.
  4. Atsimatuokite 200 g cukraus. Įberkite į jį porą šaukštelių vanilinio cukraus. Išimkite iš šaldytuvo 2 kiaušinius.
  5. Jei jau išsilydė sviestas, pilkite jį ant cukraus ir išmaišykite.
  6. Atsimatuokite 360 g miltų. Supilkite į juos 4 šaukštelius kepimo miltelių.
  7. Į cukraus ir sviesto masę įmuškite ir išmaišykite kiaušinius. Sviestas jau bus nebe toks karštas ir nesutrauks baltymų.
  8. Suverskite miltus į turimą masę. Išmaišykite. Masės tirštumas priklauso nuo to kaip tiksliai matavote produktus. Beje, pyragas gali gautis skanus ir su poskyste ir su gana tiršta tešla.
  9. 2/5 masės sukrėskite į skardą ir išlyginkite. Tešla turi pilnai padengti skardos dugną.
  10. Pusę obuolių išdėliokite ant tešlos.
  11. 2/5 tešlos (kitaip – 2/3 tos, kuri liko) padenkite obuolius. Čia turbūt sudėtingiausias viso proceso etapas. Jei tešla gavosi labai tiršta, galite ją išlyginti delnu, jei per skysta – šaukštu. Bet kokiu atveju, turėkite, kad tešla mažiau lips prie naudojamų įnagių, jei šie bus sušlapinti. Galite šitam uždaviniui pasiimti dubenėlį su vandeniu ir nuolat jame mirkyti šaukštą.
  12. Įjunkite orkaitę – tegu įkaista.
  13. Ant tešlos paklokite likusius obuolius.
  14. Likusią tešlą juostelėmis ištempkite skersai ir išilgai obuolių. Patogiausia tai daryti konditeriniu švirkštu. Jei neturite, susisukite tūtelę iš to paties kepimo popieriaus. Terlionės bus tikrai daugiau. Kočioti juostelėmis šitos tešlos geriau net nebandykite – labai limpa. Net atšaldyta šaldytuve, nesiduoda kočiojama – tirpsta vos paėmus į rankas. Jei tokia terlionė atrodo reikalaujanti pernelyg daug darbo ir laiko sąnaudų, galite daryti pyragą ne tešla-obuoliai-tešla-obuoliai-tešla, o tik tešla-obuoliai-tešla (paskutinį sluoksnį padengdami vientisai). Tokios smulkmenos, šiuo atveju, skonio negadina.
  15. Pašaukite pyragą į orkaitę. Kepti reikėtų 30 min 175 C temperatūroje. Jei turite šiuolaikinę orkaitę, kurioje temperatūra matuojama ne „iš akies“ ir durelės yra su stiklu, tai toliau viskas turėtų praeiti sklandžiai. Kitu atveju išmoksite pamokas: 1) jei ištraukus pyragą, jis buvo smarkiai pasikėlęs, o atvėsęs sukrito, tai tikriausiai kepėte per aukštoje temperatūroje ir viduje jis dar bus neiškepęs; 2) jei pyragas iš vis neišsikėlė, tai tikriausiai pašovėte jį į neįkaitintą orkaitę arba įdėjote per mažai kepimo miltelių.
  16. Kai išimsite ir pyragas kiek atauš, pabarstykite jį cinamonu bei cukraus pudra (po du šaukštukus). Barstykite geriau per sietelį – gražiau subyra.

Šitas pyragas negali nepavykti. Jei taip atsitiks, būtinai parašykite man – organizuosiu pamokas.

Posted in

31 responses to “Obuolių pyragas (receptas tik atrodo labai ilgas)”

  1. virga

    Atrodo skanei bandysiu pagamint.kas kada panasei dariau gavosi neblogai tikiuosi patiks ir dabar

  2. Rasa

    Laba, bandziau kepti pyraga, bet man kazkaip mazai teslos buvo dviems sluoksniams :-) galbut as kazka netaip padariau, arba mano kepimo skarda? galbut cia reikia nedideles skardos, tiesiog padariau vieno sluoksnio ant kurio sudejau obuolius , bet as pries idedant i orkaite apibarsciau obuolius cinamonu, ar tai blogai? ir man tesla neipatingai issikele.

  3. Dovilė

    to Rasa:
    Pažiūrėk šitą nuorodą – http://pragarovirtuve.lt/obuoliu-pyragas/323/ – čia apie tą patį obuolių pyragą.
    Mano naudota skarda yra tikrai mažesnė nei tos, per visą orkaitės plotį. Ji tik pyragams ir panašiems smulkesniems kepiniams skirta.
    Nemanau, kad obuolių apibarstymas cinamonu galėtų turėti įtakos tešlos išsikėlimui ar jos kiekio paskirstymui.

  4. A/GNE

    padariau si pyraga tik be sluoksniu t.y. i tesla imaisiau visus obuolius (tiesa ju dejau daugiau nei nurodyta recepte) ir gavosi puikiai.
    dabar kepu ir kepu, o vyras ir vaikai valgo ir dar praso.
    tiesa cukraus cia tikrai per daug, uztenka ir 200 g. ar dar maziau.
    aciu uz super recepta, greitai ir skanu

  5. dwd

    kokiu dar receptu zinote pavyzdziui ,,desertu”?

  6. Sonata

    palei si recepta per mazai teslos sitaip sloksniuot pyraga,obuolius imaisiau kartu ir gavosi super

  7. Rasa

    Tas pyragas is tiesu labai skanus, rudeni kepdavau labai daznai, o dabar aisku reciau.. nu bet vistiek kepu..
    Norejau paklausti:
    Gal galite kas patarti, kaip skaniai issikepti varskes apkepa? Aciu :-)

  8. Obuolių pyragas « pragaro virtuvė

    […] aprašinėjau labai seniai šį pyragą. Įdedu dabar dar ir nuotraukas. Ryšium su praeitą rudenį turėta […]

  9. dovilyte

    man labai patiko bet tiesa neuzteko teslos dviem sluoksnem

  10. daiva

    reikes pabandyti,galiu duoti dar vieno pyragiuko recepta,maniskis labai megsta:2stiklines miltu,1 stikline cukraus,4 kiausiniai,4 sukstai sviesto arba margarino ar net aliejaus,pakelis kelimo milteliu arba atitinkamai sodos,galima pora saukstu grietines,viska ismaisyti,tesla turetu iseiti tirsta,prisipjaustyti kubeliais 6 stiklines obuoliu ir imaisyti i tesla,turetu sunkiai maisytis,orkaite aisku turi buti ikaitinta iki 180-200 ir kepti apie 40 min.na galvoju kad seimininkes pyrago nepridegins,tiesiog paziureti reikia juk yra visokiu bajeriu su pagaliukais ar peiliu ,skanu ir karstas ir saltas

  11. Erika

    na teslos sluoksniavimui tikrai ne kazin kiek tai viska sumaisiau ir i tesla dar imaisiau cinamona tai dabar kepsu,o kiek veliau parasysiu ir kaip sekes ir apie skoni:)

  12. Margaspalvis drugelis

    niam mmm skaniai atrodo reiks nubekt i parduotuve ir pasigaminti pasidalinkit savo ispudziais su manimi

  13. Erika

    viska sumaisiau ir gavos ciki piragas

  14. asss

    dariau viska kaip parasyta tiksliai, bet jau kepa 45 minutes 175laipsniu temperaturoj ir dar zalias tikrai. gal patarsit kodel?

    1. Dovilė

      Gal labai storas sluoksnis pyrago? Viduj tikrai dar žalias? Gal čiut kilstelėti temperatūrą?
      Gal šito pyrago recepto kito aprašymo komentaruose jau kas nors buvo su tuo susidūręs..

  15. asss

    po valandos kepimo isemiau pyraga, vidus buvo toks tirstai zalias, nu nedakepes.. nu nezinau, bet gal galejo buti nuo kepimo milteliu? mamau ju padauginau nes saukstelis nemazas pas mane, o ju skonis jautesi tikrai. kiti kiek skaiciau su tokia problema nesusidure. skarda pas mane ne per gili kaip skaiciau jog kazkam atsitiko.

  16. as

    kam tiek 4 sauksteliai kepimo milteliu kai iskepiau tai vien keimo milteleiai ir buvo. puse saukstelio uztenka

  17. Agne

    As teslos darau kaip 2 pyragam i savo didele kepimo skarda. Tik ubuoliuku pridedu daugiau. Bet nuostabus pyragas! Tik si tekepu! Ir dabar jo tesla naudoju kepti ne tik obuoliu pyraga, bet ir rabarbaru bei melyniu :)
    Aciu uz puiku recepta!

  18. Edita

    Nerealiai skanus gavosi :)) Ačiū labai už receptuką :)

  19. Sky

    super gavosi, aciu uz recepta :)

  20. vy

    voooooooooo

Leave a Reply