Obuolių pyragas (receptas tik atrodo labai ilgas)

Pagauta obuolių naikinimo bangos, pirmą kartą pabandžiau iškepti obuolių pyragą. Kadangi 1) negaminu mažais kiekiais ir 2) neturėjau mažos kepimo skardos, ėmiau visko dviguba porcija. Ir, kaip visada, truputį „iš akies“. Bet pavyko. Labai skaniai pavyko. Patiko net mano Išrankiajam. Tokio pasisekimo įkvėpta, poros savaičių bėgyje iškepiau dar septynis tokius pyragus. Sotus buvo ir Išrankusis, ir mano tėvai, ir bendradarbiai, ir dar liko..

Žodžiu, pasirūpinkite iš anksto tokiais produktais:

  • 200 g (vienas standartinis pakelis) sviesto arba riebaus margarino,
  • 270 g cukraus,
  • 2 kiaušiniais (vištos),
  • 360 g miltų,
  • 5 obuoliais,
  • pakeliu kepimo miltelių
  • pakeliu vanilinio cukraus,
  • pakeliu cinamono,
  • šiek tiek cukraus pudros,
  • kepimo popieriaus.


Daugiau nevardinsiu, nes tikiu, jog kepimo skardą, dubenį, šaukštą bei panašius rakandus namuose ir taip turite. Pabandykite toliau viską daryti maždaug tokia tvarka:

  1. Nuplaukite obuolius. Išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite plonomis skiltelėmis.
  2. Užstatykite lydytis sviestą. Nedėkite dubenėlio su sviestu tiesiai ant viryklės – čirškės, degs ir nieko gero nebus. Dubenuką statykite ant puodo su vandeniu. Tą puodą ir užkaiskite.
  3. Išklokite skardą kepimo popieriumi. Padėkite atokiau, kad neišverstumėte.
  4. Atsimatuokite 200 g cukraus. Įberkite į jį porą šaukštelių vanilinio cukraus. Išimkite iš šaldytuvo 2 kiaušinius.
  5. Jei jau išsilydė sviestas, pilkite jį ant cukraus ir išmaišykite.
  6. Atsimatuokite 360 g miltų. Supilkite į juos 4 šaukštelius kepimo miltelių.
  7. Į cukraus ir sviesto masę įmuškite ir išmaišykite kiaušinius. Sviestas jau bus nebe toks karštas ir nesutrauks baltymų.
  8. Suverskite miltus į turimą masę. Išmaišykite. Masės tirštumas priklauso nuo to kaip tiksliai matavote produktus. Beje, pyragas gali gautis skanus ir su poskyste ir su gana tiršta tešla.
  9. 2/5 masės sukrėskite į skardą ir išlyginkite. Tešla turi pilnai padengti skardos dugną.
  10. Pusę obuolių išdėliokite ant tešlos.
  11. 2/5 tešlos (kitaip – 2/3 tos, kuri liko) padenkite obuolius. Čia turbūt sudėtingiausias viso proceso etapas. Jei tešla gavosi labai tiršta, galite ją išlyginti delnu, jei per skysta – šaukštu. Bet kokiu atveju, turėkite, kad tešla mažiau lips prie naudojamų įnagių, jei šie bus sušlapinti. Galite šitam uždaviniui pasiimti dubenėlį su vandeniu ir nuolat jame mirkyti šaukštą.
  12. Įjunkite orkaitę – tegu įkaista.
  13. Ant tešlos paklokite likusius obuolius.
  14. Likusią tešlą juostelėmis ištempkite skersai ir išilgai obuolių. Patogiausia tai daryti konditeriniu švirkštu. Jei neturite, susisukite tūtelę iš to paties kepimo popieriaus. Terlionės bus tikrai daugiau. Kočioti juostelėmis šitos tešlos geriau net nebandykite – labai limpa. Net atšaldyta šaldytuve, nesiduoda kočiojama – tirpsta vos paėmus į rankas. Jei tokia terlionė atrodo reikalaujanti pernelyg daug darbo ir laiko sąnaudų, galite daryti pyragą ne tešla-obuoliai-tešla-obuoliai-tešla, o tik tešla-obuoliai-tešla (paskutinį sluoksnį padengdami vientisai). Tokios smulkmenos, šiuo atveju, skonio negadina.
  15. Pašaukite pyragą į orkaitę. Kepti reikėtų 30 min 175 C temperatūroje. Jei turite šiuolaikinę orkaitę, kurioje temperatūra matuojama ne „iš akies“ ir durelės yra su stiklu, tai toliau viskas turėtų praeiti sklandžiai. Kitu atveju išmoksite pamokas: 1) jei ištraukus pyragą, jis buvo smarkiai pasikėlęs, o atvėsęs sukrito, tai tikriausiai kepėte per aukštoje temperatūroje ir viduje jis dar bus neiškepęs; 2) jei pyragas iš vis neišsikėlė, tai tikriausiai pašovėte jį į neįkaitintą orkaitę arba įdėjote per mažai kepimo miltelių.
  16. Kai išimsite ir pyragas kiek atauš, pabarstykite jį cinamonu bei cukraus pudra (po du šaukštukus). Barstykite geriau per sietelį – gražiau subyra.

Šitas pyragas negali nepavykti. Jei taip atsitiks, būtinai parašykite man – organizuosiu pamokas.

Posted in

31 responses to “Obuolių pyragas (receptas tik atrodo labai ilgas)”

  1. Nova

    Nuostabus pyragas, galima liezuvi praryti. Brangusis dar ant karsto pyrago vaniliniu ledu uzsidejo :)
    Beje, as kepiau si pyraga visa valanda 175 laipsniu temperaturoj, nes storesnis pas mane gavos – mano brangusis ziauriai susidorojo su teflonine pyrago kepimo forma pasinaudojes peiliu, tai teko kepti nedideliam stikliniam troskintuve, todel visas kiekis susidejo i auksti, bet iskepe puikiai, labai dekui uz si paprasta, bet nuostabu recepta.

  2. Vilija

    Sveika Dovile…
    Del receptu esu labai skeptiska,kol neperskaitau koki 7 resceptu ir neatsirenku ta idialiausia variajanta…Tavo pyrago receptas sakyciau jau “atrinktas” … Teko gaminti pyragus su obuliais ,tai buna labai jau slapi…o sitam pirage tiesiog viskais idealiai…labai purus….
    Dejau visko dvigubai ,nes manoji skarda didoka.Kepiau taip pat ilgiau nei parasyta,apie 50 min.O sluoksniavimas manau savo daro(jei tesla ne per kysta )…jis graziai atrodo prapjovus…zodziu didelis dekui uz toki gera recepta…daugiau obuoliu pyrago receptu neieskosiu !!! P.S.cukraus galima deti maziau…

  3. edita

    skanuuuuuuuuuu

  4. Pilija

    Labai labai dėkui už greitą ir skanų pyragą:)))

  5. inga

    ir as kepiau apie 50 min. visvien atrode puzalis. bijojau dar ilgiau kepti, nes pradejo obuoliai degti. kitasyk reik gal kazkaip kitaip kepti

  6. jurgita

    nu dabar kepu paziuresim kaip gausis, seip ir atrodo ir manau bus skanus, tik kazkaip man per mazai teslos gavosi, ir jau trecio sluoksnio obuoliuku nebedejau, nes nebeturejau teslos, o kitos jau irgi nebegalejau uzsimaisyti, nes ir miltai buvo lygia tiek kiek parasyta. o i parduotuve laiko neturejua nubegti, na ziureism kaip gausis, cukraus dejau tik 200 g. nezinau man tiek daug cukraus nesinori valgyti, jug cukrus minsktina zmogaus raumenis, po tokiu saldumunu todel ir tesleja zmones, bet tikrai kartais reikia manau. aisku ne kiekviena diena. paragausim ir pasakysiu ar pavyko ar ne.

  7. renata

    LABA DIENA.
    man isejo labai kartus ir is tokio kiekio miltu lb tirsta mase gavos..nezinau kame reikalas..isejo i siuksliu deze…gal nereikejo visai to vanilinio cukraus,arba lb mazai…gaila produktu

  8. Lina

    Tai cukraus 200 ar 270?? Saraše rašot 270, aprašyme 200….

  9. irma

    Labai pikta del tokio kepimo milteliu kiekio nurodyto. Tik kepimo milteliu skonis. Labai nusivyliau. Manau dedant receptus turetumet jausti sokia tokia atsakomybe pries skaitytojus. Gaila produktu, tiesiog neimanoma valgyti.

  10. Kepeja

    Siaubingas pyrago receptas. Tesla per tirsta ir per saldi. Kepiau valanda ir vis tiek vidurys zalias. Cukraus uztektu ir 120 gr. As dejau 170 ir tai ryskiai per daug. Gaila produktu ir laiko…. NEREKOMENDUOJU.:(

Leave a Reply