Netgi gal dar geresnis už mano anksčiau aprašytą obuolių pyragą. Nes šitas paruošiamas dar paprasčiau, greičiau ir yra ne mažiau skanus. Asmeniškai man gal netgi ir labiau patiko.
Pradedama nuo trijų puodukų (po 200 ml) su manų kruopomis, miltais ir cukrumi. Visi sumaišomi viename inde.
Gal dėl tų manų kruopų ar dar ko, jis iškepęs būna toks vietomis labai traškus. Valgau dar šiltą. Tasme, karštą. Bevalgant apima tranzas. Ir tuomet jau niekaip nebegaliu sau įrodyti, kad kažkada nemėgau obuolių pyragų.
Supjaustomi 5±1 vnt. obuolių. Jei turite labai daug laiko, bet visai neturite kuo užsiimti, galite nulupti obuolių žieveles.
Jie sumaišomi su šiek tiek vanilinio cukraus ir daug cinamono.
Kepimo forma gausiai ištepama margarinu kepimui. Be nuo seno mano naudojamo Eve, neseniai atradau parduotuvėse kokį tai Vilnių. Toks labai pigus. Pastaba: lengviau leidžiasi tepamas šiltas margarinas.
Visam pyragui margarino reikės 200 g. Šitam formos tepliojimui galima sunaudoti iki 50 g iš minėto kiekio.
Tuomet į skardą pilama 3/4 dalys manų-miltų-cukraus mišinio.
Ant viršaus – pjaustyti ir skaninti obuoliai.
Jie užberiami likusiu (1/4 dalis) kiekiu “tešlos” (manų-miltų-cukraus).
Ir sutarkuojamas burokine tarka ant viršaus margarinas. Šitas etapas šlykščiausias. Lenkia net svogūnų tarkavimą. Nes nu jau tuos riebalus rankoje gniaužti.. Pastaba: lengviau tarkuoti šaltą margariną.
Šį receptą man kažkada davė pagrindinė ofiso bumbeklė. Vieną dieną ji pasakojo apie kokį tai keistą pyragą, kuriam net ingredientų nereikia sumaišyti, kitą dieną ji tokį pyragą dar šiltą atnešė į darbą. Tai vat tą antrą dieną jai jau teko atsiųsti man receptą.
Kepamas 40-45 min. 200 C temperatūros orkaitėje. Kol gražiai geltonai apskrunda. Pirmą kartą kepiau savo mistinėje dujinėje orkaitėje. Ant žemos-vidutinės ugnies, bet tiek pat laiko. Tai bišk daugoka buvo. Antrą kartą kepiau elektrinėje orkaitėje ir būtent pagal šias laiko ir temperatūros instrukcijas. Gavosi tobulas pyragas. Persivalgiau ir to nesigailėjau.
hmm.. aš šitą receptą neseniai pamačiau per tv laidą “šeštadienio rytas”, iš karto susigundžiau išsikepti.. o man nepatiko. jautėsi manai, nors viską dariau pagal receptą.. bet po to pagalvojau, kad obuoliai buvo per sausi, nes manai nebeištirpo.
O receptas buvo lygiai lygiai toks?
Esu kelis kartus gyvenime valgiusi manų košę, todėl jau galiu sakyti, kad man ji yra neskani. Šitame pyrage (valgiau jo tris kepimus) nejaučiau tos manų košės, kurios nuoširdžiai nemėgstu. Tai greičiau jau priminė džiūvėsėlius ar pan. traškų paviršių.
ingridientai ir jų kiekiai lygiai tokie patys, tik ten buvo sluoksniais dedama, sausas mišinys, obuoliai, margarinas, vėl mišinys, obuoliai, margarinas, ir lyg dar trečią sluoksnį padariau. man tai patinka manų košė, ypač varškės apkepas su manais, va ten tai nesijaučia, tik purumą duoda, o čia jautėsi kad kramtai manus :D neišvirusius :) tai reikės pagal šitą receptą pabandyt. ai dar margarinas buvo ne EVE, o vilniaus kepiniams (kitokio neradau tiesiog)
esu dariusi labai panašiu principu, bet be manų kruopų ir be nemaloniojo margarino tarkavimo – pilamas ant viršaus išlydytas (pvz.mikrobangėje), tiesa, naudojau sviestą, ir laistyt reikia stropiai per visą plotą. patobulinimui galima naudoti rudą cukrų vietoj įprasto, sako, tada dar traškiau ar kažką ten. jei karštas valgomas su ledais – mirtis. t.y. iš malonumo.
tai čia jau žinoma :) karštas obuolių pyragas su ledais :)
Lydytas sviestas, žinoma, yra labai patogu. Bet man dabar kaip tais rodos, kad tarkuotas turėtų geriau susigerti į po juo esančius sluoksnius.
Kartą bandžiau tą Vilniaus margariną. Prisipažįstu, akivaizdaus skirtumo tarp jo ir Eve nepastebėjau.
O rudas cukrus ar ne mažiau saldumo duoda?
Margarita, mane bišk neramina klausimas, ar negali taip būti, kad tai, ką aš vadinu tuo žiauriai nerealiai traškumu, tu vadini neišvirusiais manais? Ir mūsų tiesiog labai labai skiriasi skoniai? Tokiu atveju tau bandymas sluoksniuoti pagal šitą receptą irgi nepadės :/
nju gal :D) nežinau. bet aš tai galvoju, kad čia tiesiog mano obuoliai buvo per sausi, ir jokio “ištušimo” manų.
Man teko valgyt kažką panašaus, tik buvo tarkuoti obuoliai ir sluoksniuota keletą kartų, gaunasi toks kaip ir torčiukas;) Kažkada bandžiau pasidaryti namie, kažkodėl man atrodė kad jis su džiuvesėliais, tai sluoksniavau su jais ir cukrum, visiškas pravalas gavosi;) Reikės šį receptą pabandyti, šiaip toks pyragas vadinamas apple crumble pie;]
Senas geras ir patikrintas receptas. Man tinka, kai nebežinau ko noriu iš didžiulės gausos visokių šakar makar fancy naujovių. Tikras naminis skonis.. NORIU!!! Čia ir dabar!
O as dariau gal pries pora menesiu a la toki pat pyraga, tai susiduriau su keliomis problemomis: 1) manai jautes; 2) cukrus isvis tarp dantu traskejo kadangi jis tiesiog ismaisomas su miltais ir manu kruopomis, tai nieko ir neissitirpde bekepdamas; 3) obuoliai lietuviski, berods tikrai tie “shlapesni” buvo, bet vistiek jautes visiskai atskiri gana sausi sluoksniai. Tad jei ne manai ir ne cukrus neistirpes, butu buve skanu, o dabar ir bandyt vel bijau, nezinau kaip visa tai ir pagerinti.:)
gerai, kad priminei :) aš darau su džiūvėsiais ir cukrumi. reiks pasigamint savaitgalį.
Per Šštadienio rytą tokį pat pyragą ruošė A.Pilypaitė. Knietjėo tada išbandyti labai, bet kad riebalų laaabai daug… :/ Tai pagalvojau, gal kada nors kitakart, kai papildomų kg nesimatys :))))
del rudo cukraus – pati netestavau. o lydytą sviestą pilti bandžiau ir persigėrė puikiai. aišku, tą lemia ir pyrago gabaritai, maniškis buvo nedidelis. ir sluoksnius dariau tik du – apatinis obuolių, viršus masės, tai gal ir dėl to sėkmingai susigeria.
Mano mama šitą receptą prieš kokius penkis metus sužinojo iš kolegės. Mes dar dedam arbatinį šaukštelį kepimo miltelių į tą miltų mišinį, o cinamoną barstom tiesiai ant į skardą sudėtų, burokine tarka tarkuotų obuolių. Mano mamai pyragas gaunasi labai šlapias, ji gal daugiau obuolių deda, nei aš. O kitą dieną būna net skanesnis, nei karštas.
Beje, kai namuose nebūna obuolių, neblogai sueina slyvų uogienė. Ypač, kai ji subėga ant dugno ir karamelizuojasi. Manau, kad kitokia irgi tiktų.
Toki pyraga aš darau jau labai seniai.. Jis superinis ir elementarus. Neįsivaizudoju kaip gali jums nesigauti. Mano kolegos nt ginčijosi, kad ten ne manai, o varškė viduje :) Todėl manai tokie kaip kruopos tikrai nesijaučia.
1. visa biria mase (puodelis miltu, manu ir cukraus) aš susimaišau atskirame inde pagal porcijas ir tada vel supilstau i tris puodelius.
2. Obuoliu niekad nepagailiu ir net nelabai skaičiuoju. Man skanu kai jų būna daug. Todėl jums gali buti, kad neiškepė jeigu buvo per mažai obuoliu, nes kai viskas perdrėgsta obuoliu sultimis, tai puikiai iššunta :)
3. Obuolius visada lupu, nes nepatinka man, kai žieveles traukyt kaip kirminus kokius reik.
4. Sluoksniavimas toks: puodelis birios masės, obuoliai ir tik tada as ant jų barstau cinamona ir vanilini cukru. Patarčiau cinamono nepadaugint, nes po bo jau net nebemiela būna. Tada vėl biri masė, likę obuoliai ir ant viršaus likęs puodelis biralų.
5. Visada naudoju tik tikra sviestą, natūralų produktą. Man tikrai yra žymiai skaniau negu su margarinu. Ai, kiti dar beria į šitą pyragą kepimo miltelių, bet tie man irgi nepatinka. Tai vat. Sviestuką truputį pašaldau ir tada labai plonai supjaustau ir sudėlioju ant viršaus. Aš darau nedidelėje kepimo skardoje, todėl retai sunaudoju visą pakelį, bet šiaip nelabai skaičiuoju.. gal vidutiniškai pusę pakelio… bet čia jau nuo pjaustytojos priklauso. Esmė, kad visas paviršius turi būti gražiai nuklotas, kad po to birių miltų nebūtų ant viršaus. Tad neimkite didelės skardos. Kompaktiškoje skardoje ir perdrėkti kitiems sluoksniams lengviau bus. Apatiniuose sluoksniuose turi dirbti nes viestas, o obuoliai.
Tai gal tiek to mano komentaro ;) skanaus :P
Edita tavo receptas superinis, labai patiko apsivalgem su draugu. Netarkavau jokio margarino, tiesiog gabaleliais sumeciau ant pyrago virsaus ir naudojau maza bleka, o tiksliau stiklini inda. Gavosi puikiai pribrinkes ir visai nesausas.
Mano mama šitą receptą parsinešė iš darbo ir pabandė.
Margariną arba/ir sviestą reiktų tarkuot. Ir daug daug. Tuomet pyragas gaunasi toks skanesnis, forma geresnė.
LABAI SKANUS. ;))
tarkuojant labai apsivelia tarka ir slykstoka. :)
o jei ne su manais, o su kukurūzų miltais, kažin ar gautųsi?
Nes buvau įsitikinus, kad turiu manų, o ten tie kukurūzai stovi pamiršti, o pyrago noooriu.
Skonis tai tikrai būtų kitoks. O iškepimo ir standumo prognozuoti neapsiimu.
issikepiau si pyraga, ir jis pavyko! Tik, kad truputi prisvilo is sonu, bet seip be priekaistu