Netgi gal dar geresnis už mano anksčiau aprašytą obuolių pyragą. Nes šitas paruošiamas dar paprasčiau, greičiau ir yra ne mažiau skanus. Asmeniškai man gal netgi ir labiau patiko.
Pradedama nuo trijų puodukų (po 200 ml) su manų kruopomis, miltais ir cukrumi. Visi sumaišomi viename inde.
Gal dėl tų manų kruopų ar dar ko, jis iškepęs būna toks vietomis labai traškus. Valgau dar šiltą. Tasme, karštą. Bevalgant apima tranzas. Ir tuomet jau niekaip nebegaliu sau įrodyti, kad kažkada nemėgau obuolių pyragų.
Supjaustomi 5±1 vnt. obuolių. Jei turite labai daug laiko, bet visai neturite kuo užsiimti, galite nulupti obuolių žieveles.
Jie sumaišomi su šiek tiek vanilinio cukraus ir daug cinamono.
Kepimo forma gausiai ištepama margarinu kepimui. Be nuo seno mano naudojamo Eve, neseniai atradau parduotuvėse kokį tai Vilnių. Toks labai pigus. Pastaba: lengviau leidžiasi tepamas šiltas margarinas.
Visam pyragui margarino reikės 200 g. Šitam formos tepliojimui galima sunaudoti iki 50 g iš minėto kiekio.
Tuomet į skardą pilama 3/4 dalys manų-miltų-cukraus mišinio.
Ant viršaus – pjaustyti ir skaninti obuoliai.
Jie užberiami likusiu (1/4 dalis) kiekiu “tešlos” (manų-miltų-cukraus).
Ir sutarkuojamas burokine tarka ant viršaus margarinas. Šitas etapas šlykščiausias. Lenkia net svogūnų tarkavimą. Nes nu jau tuos riebalus rankoje gniaužti.. Pastaba: lengviau tarkuoti šaltą margariną.
Šį receptą man kažkada davė pagrindinė ofiso bumbeklė. Vieną dieną ji pasakojo apie kokį tai keistą pyragą, kuriam net ingredientų nereikia sumaišyti, kitą dieną ji tokį pyragą dar šiltą atnešė į darbą. Tai vat tą antrą dieną jai jau teko atsiųsti man receptą.
Kepamas 40-45 min. 200 C temperatūros orkaitėje. Kol gražiai geltonai apskrunda. Pirmą kartą kepiau savo mistinėje dujinėje orkaitėje. Ant žemos-vidutinės ugnies, bet tiek pat laiko. Tai bišk daugoka buvo. Antrą kartą kepiau elektrinėje orkaitėje ir būtent pagal šias laiko ir temperatūros instrukcijas. Gavosi tobulas pyragas. Persivalgiau ir to nesigailėjau.
Jei neturit/nenorit/nepatinka naudot manų, galima avižinius dribsnius (košei tinkamus) naudot. Šimtą metų nesu darius, tai proporcijų negaliu palygint, bet, kiek pamenu, tai panašiai būdavo su sviestu ant viršaus.
labai “gardzios” nuotraukos, todel si pyraga butinai pagaminsiu :)
ką tik iš virtuvės…. na žinot…. kas jau kas, bet pyragas tai nesigavo…..:((
gavosi koks tai nesvietiškai saldus iš skardos šiaip ne taip išgramdytas obuolių trupiniuotis…. dar dabar burnoj saldu ir traška manai su cukrum…. o ir instrukcijų lyg ir prisilaikiau….
Jis ir turi būti gana trapus – juk ne vientisos tešlos gabalas. Pati jį pjausčiau ir į lėkštes dėjau tiesiai iš skardos.
Tai man irgi, man irgi visas tas gavos – saldus, prilipes ir tarp dantu traskantis neistirpes cukrus :(
As irgi kepiau pyraga pagal si recepta ir viskas gavosi puikiai! Visiskai neprilipo, nes skarda tiesiog storai istepiau margarinu. O vat del cukraus kiekio tai suabejojau ir dejau nepilna stikline. Bet vis tiek buvo mano gomuriui per saldu. Reiks kita karta idet tik puse stiklines. O tas traskumas tai niam niam :))) Valgeme keturiese – visiems patiko :)
na reiks gal dar karteli pabandyt – tik si karta desiu maziau cukraus, daugiau sviesto ir obuoliu ir gal kaip nors isgausiu tai, ka matome Doviles pyrago nuotraukoje..
Man dar žiūrint į komentarus, kyla mintis apie skirtingus pomėgius. Tasme, vieni gal nori vientisos tešlos, minkšto, drėgno pyrago, kai tuo tarpu kitiems labai patinka sausa ir traški kruopinė tešla su obuolių sluoksniu.
Kad manų košės mėgėjai neaugintų nepagrįstų lūkesčių, pasakau, kad tris kartus kepusi pati ir dar ragavusi bendradarbės kepto, košės jame neradau. Jis yra sausas ir traškus. Drėgmės jame yra tik tiek, kiek duoda obuoliai.
sita pyraga kazkada laidoje “Gustavo enciklopedija” kepe zinoma pats Gustavas… Norint, kad jis butu ne toks sausas ir trapus obuolius geriausia tarkuoti ir daryti ne viena, o du sluoksnius. Sviesto ar margarino tarkuoti nebutina, supjauscus taip pat sekmingai susigeria kur reikia. Turbut pats paprasciausias, bet tikrai neprasciausias obuoliu pyagas. Skanaus visiems
genialus pyragas, pigus, paprastas ir skanus, as jau antra kart kepu, obuolius tarkuoju ir dedu 3-4 sluoksniais.
Dar pasisakysiu. Jis man taip labai patinka šiltas, kad valgydama kitą dieną pasišildau mikrobangėje.
Dovile, o kodel tu taip retai rasai?
Trumpai sakant, tingiu.
Pabandziau si recepta,tai cukraus totaliai per daug man,bandysiu daryti dar karta su maziaus cukraus ir daugiau obuoliu :)
Laikau rankoje kaip tik ka tik issikepto sio pyrago. Reziume – virsutinis miltu cukraus ir manu sluosnis beveik neiskepe :( traskus tai traskus, bet kaip ir kazkas cia sake, tas traskumas – nesubrinke manai, cukrus ir gal miltai… ech…. siaip saldu, kvepia cinamonu, keptais obuoliais ir tai atperka tas manu kruopas ir cukraus kristalelius :) bandysiu dar karta, kad geriau gautusi. Skanaus
Bandom. :D Cukraus pritrūkau, bet gal kaip nors….
Kepiau kelis kartus, dar prieš įrašą. Pirmą kartą buvo persaldu, tai antrą kartą dėjau per pus mažiau cukraus, vistiek persaldu :D nzn, tradicinis obuolių pyragas man labiau patinka ;]
pirmą kartą keptas nelabai pavyko: birūs miltai, jautėsi manai ir cukrus, kaip ir daugeliui čia :) gal sviesto ant viršaus pagailėjau. antrąsyk procesą patobulinau: dėjau keliais sluoksniais ir obuolius sutarkavau (3 sluoksniai miltų ir 2 obuolių) – išėjo puikiai, tešla sulipo ir perkepė.
daug kartu isbandziau kol pavyko sitas pyragas,reikia labai tiksliai,tai sviesto per mazai-per daug.zodziu yra vargo kol igundi,o as sviesta tarkuoju,bet pries tai tarka pakisu po kranu,kad butu slapia ir imu sviesti kalade,bet kur imu su rankom tai palieku popieriu.tada nekimba prie ranku,o ta popieriuje likusi gabaliuka-naudiju skardai itepti.o kai suslapini tarka su vandeniu-nekimba sviestas ir labai graziai susito kam per saldu-tiesiog cukraus maziau reikia deti,as taip darau.arkuoja ;)ir dabar kepu as ji,laukiu nesulaukiu kada bus.
aš tuo kepinių margarinu taip jau visai baisiuosi. kartą sesutė man jo paėmė, manė, kad va man geriau bus, kokis tai specialus. sausainukus kepiau, tai gavos klaikiai trapūs. pažiūrėjau- tam kepinių margarine buvo kone dvigubai daugiau kalorijų, negu įprastam, kas turbūt reiškia didesnį riebumą ar ką. tą pabaigiau maišydama su normaliu ir pažadu daugiau nebepirkti.