Netgi gal dar geresnis už mano anksčiau aprašytą obuolių pyragą. Nes šitas paruošiamas dar paprasčiau, greičiau ir yra ne mažiau skanus. Asmeniškai man gal netgi ir labiau patiko.
Pradedama nuo trijų puodukų (po 200 ml) su manų kruopomis, miltais ir cukrumi. Visi sumaišomi viename inde.
Gal dėl tų manų kruopų ar dar ko, jis iškepęs būna toks vietomis labai traškus. Valgau dar šiltą. Tasme, karštą. Bevalgant apima tranzas. Ir tuomet jau niekaip nebegaliu sau įrodyti, kad kažkada nemėgau obuolių pyragų.
Supjaustomi 5±1 vnt. obuolių. Jei turite labai daug laiko, bet visai neturite kuo užsiimti, galite nulupti obuolių žieveles.
Jie sumaišomi su šiek tiek vanilinio cukraus ir daug cinamono.
Kepimo forma gausiai ištepama margarinu kepimui. Be nuo seno mano naudojamo Eve, neseniai atradau parduotuvėse kokį tai Vilnių. Toks labai pigus. Pastaba: lengviau leidžiasi tepamas šiltas margarinas.
Visam pyragui margarino reikės 200 g. Šitam formos tepliojimui galima sunaudoti iki 50 g iš minėto kiekio.
Tuomet į skardą pilama 3/4 dalys manų-miltų-cukraus mišinio.
Ant viršaus – pjaustyti ir skaninti obuoliai.
Jie užberiami likusiu (1/4 dalis) kiekiu “tešlos” (manų-miltų-cukraus).
Ir sutarkuojamas burokine tarka ant viršaus margarinas. Šitas etapas šlykščiausias. Lenkia net svogūnų tarkavimą. Nes nu jau tuos riebalus rankoje gniaužti.. Pastaba: lengviau tarkuoti šaltą margariną.
Šį receptą man kažkada davė pagrindinė ofiso bumbeklė. Vieną dieną ji pasakojo apie kokį tai keistą pyragą, kuriam net ingredientų nereikia sumaišyti, kitą dieną ji tokį pyragą dar šiltą atnešė į darbą. Tai vat tą antrą dieną jai jau teko atsiųsti man receptą.
Kepamas 40-45 min. 200 C temperatūros orkaitėje. Kol gražiai geltonai apskrunda. Pirmą kartą kepiau savo mistinėje dujinėje orkaitėje. Ant žemos-vidutinės ugnies, bet tiek pat laiko. Tai bišk daugoka buvo. Antrą kartą kepiau elektrinėje orkaitėje ir būtent pagal šias laiko ir temperatūros instrukcijas. Gavosi tobulas pyragas. Persivalgiau ir to nesigailėjau.
Na, as visai netycia ieskojau kokio nuajo recepto obuoliu pyragui ir visai netycia uztikau si senai bandyta, bet primirsta :) tik pasinaudojau komentatores Simonos receptu ir likau labai patenkinta. nes anksciau ir man kartais tie manai jausdavosi, o dabar ne kvapo. Manau, sutarkavus obuolius, jie geriau pasitroskina. Kaip bebutu, pabandyti tikrai verta, kad ir koki sio recepto varianta pasirinktumete ;)
P.s. svarbiausia, mano manymu, naudoti rugstesnius obuolius, tuomet saldaus ir rugstaus skonio kontrastas padarys pyraga neatsivalgomu :)
Na, laaaaaabai skanus gavosi . Dar ant obuolių užbarsčiau imbiero miltelių – fantastiškas skonis :)
Na va, išbandžiau! :) Pyragą dariau su “modifikacijom”, kurių prisiskaičiau komentaruose. Ypač padėjo Editos nuoseklus aprašymas iš pirmo psl. Ačiū :)
Bendrai paėmus, kai kas pasiteisino, kai kas gal ir ne visai. Pliusai:
1. Obuolius tarkavau – patiko;
2. Dėjau perpus mažiau cukraus – labai gerai;
3. Birią masę skirsčiau į tris dalis, apačioj ir viršuj dėjau mažiau, per vidurį – daugiausiai. Irgi gerai.
4. Ant viršaus dėjau plonai pjaustytą sviestuką. Dėl skanumo tai liux, tik pradėjus kept kažko jis bandė subėgti į duobutes, ir ėmė atsivėrinėt balti miltų ploteliai. Tai teko dar “užkaišyt” skyles. Bet padėjo, viskas gerai.
5. Obuoliukus ėmiau labai rūgščius, “antaninius”. Pasiteisino.
Minusai:
1. Paklausiau patarimo kepti atsegamoje torto formoje. Tai, kaip ir bijojau, pradėjo varvėti skystis per sujungimą… Maniau, viskas išvarvės, o pyragas liks sausas… Bet nieko, drėgmės užteko, manai pakankamai išbrinko. Tik kitąkart jau kepsiu normalioj skardoj, nes užrūko virtuvė nuo svylančių riebalų…
2. Obuolių galėjo būti dar daugiau. Čia ne minusas, o tiesiog patirties trūkumas :)
Skanaus visiems!
Galiu pasakyti tik tiek, kad mano vyras nemėgsta obuolinių pyragų. Kadangi turejau daug dovanotų obuolių, nutariau pamėginti. Vyras iškart pasakė, kad nevalgys ir zyzė, kad obuolinis . Baigėsi viskas tuo, kad suvalgė 3 porcijas! :))))))) Ryt laukiu mamos svečiuose, teks kept dar viena :) Ačiū už nusikalstamai skanaus pyrago recepta! ;)
Pakankamai riebus ir jau ne toks skanus, kaip čia aprašoma…Nežinau ar norėčiau antrą kartą gaminti. Dovilės idėtas kitas ‘Obuolių pyrago’ receptas, tai tikrai labai labai skanus http://pragarovirtuve.lt/obuoliu-pyragas/323/comment-page-16/#comment-9905
super pyragas, jau antri metai kaip jį kepu :) tik aš darau du dalykus kitaip – obuolius tarkuoju burokine tarka, ir ant viršaus gabalais pripjaustau ir išdėlioju sviesto, kad nereiktų tarkuot margarino :D ir kad dar skaniau būtų – sviestui apsilydžius pabarstau cukraus ant viršaus. Be abejo, gerą akcentą priduoda ir tarp obuolių įterptas kraušių sluoksnis :)
man kose kavosi,su sakute kabliuoju:(
Na pabandziau ir si obuoliu pyraga ir pries tai tavo ikelta – galiu pasakyti, kad abu l. skanus greitai ir pigiai paruosiami. Liuks ;)
Galiu pasakyti tik AČIŪ!!! AČIŪ!!! AČIŪ !!!! Nuostabus skonis.. :)
Nu super pyragas. Pirma karta gyvenime meginau. Kepiau konvekcineje plytoje. sakes, kaip edam dabar – ne valgom o edam su mama ir sunum :D
Vau, nepaprastai skanus pyragas, manu per daug tikrai nesijaucia, o su ledais tai tiesiog fantastiska! Aciu uz recepta;)
Su ledais tai super!!!!Nežinau, bet kiek man teko ( o teko daug) kartų valgyti šį pyraga man labai patiko, ir nesijautė jokių neišvirusių manų:D
oj labai geras piragas bet tik kad as dar neragavau jo
bet greitai jau paragausiu
Šiaip, bent man asmeniškai, geriausia, kad obuoliai būtų pusiau rūgštūs, kadangi pati tešla ganėtinai saldi, o jei dar su ledais patiekiama tai ojojoj. Nors, jei ir saldūs obuoliukai, galima ant paties viršaus uždėlioti šviežių spanguolių – ir vaizdas super, ir jei kam per rūgštu, galima lengvai pašalinti.
O dėl turnyro sviestas vs. margarinas, tai… sviestas sviestas ir tik sviestas :)
Šiaip labai paprastas (gamybos atžvilgiu) pyragas ir pagal tokius minimalius “reikalavimus”, jis nuostabus! Nesužavėtų dar nebuvo :)
Mielosios, kad visi sio pyrago sluoksniai persigertu ir nereiketu jausti manu kruopu, obuolius reikia ne pjaustyti, o sutarkuoti burokine tarka. Tada viskas bus super!
Patiko
Sita recepta gavau is draugo, iskart pameginau ir jsi man laaaaaaab patiko. nesu gabi kulinarijoje bet sitas net man pavyko. juk viskas taip paprasta, o skonis neapsakomas. :)
hehehe.. ir as daba kepsiu si pyraga :P klasioke mano kepe patiko labai skonis tik kad pas ja labai plonas ir kietas gavosi tai as meginsiu kelis sluoksnius daryti :)) taip pat obuolius tarkuosiu, o desiu sviesta ne margarina :)) sekmes man !!!
Mano mama si pyraga taip pat laabai ilgai jau daro, tik vat ji skarda ne tik kad istepa sviestu bet irgi kaip ir ant virsaus supjausto sviesta gabaleliais, tada cukrus istirpsta :)