Jau aprašinėjau labai seniai šį pyragą. Įdedu dabar dar ir nuotraukas. Ryšium su praeitą rudenį turėta obuolių vonia mano ankstesnis kolektyvas kurį laiką maitinosi šiais pyragais ir tuo džiaugėsi.
Susipjaustome 5 obuolius. Realiai jų kiekis priklauso nuo pačių obuolių dydžio.
Išlydome 200 g sviesto. Supilame jį ant 270 g cukraus ir bent poros šaukštelių vanilinio cukraus. Išmaišome. Labai smagus maišymas – kol sviestas dar karštas.
Neilgai jis karštas būna. Sudedame 2 kiaušinius. Išsukame.
Į jau turimą masę beriami 360 g miltų ir kepimo milteliai, kurių, kaip ir paprastai, dėl viso pikto padauginau. Įsivaizduojamam kepimo miltelių poreikiui įvertinti žiūrėkite gamintojo rekomendacijas ant pakelio.
Gerai išmaišome. Gauta masė, laikui bėgant, stingsta. Manau, tai labiausiai susiję su sviesto vėsimu bei jo konsistencijos kitimu.
2/5 tešlos padengiame kepimo popieriumi išklotą formą. Kad masė mažiau liptų prie šaukšto (rankų ar kuo kitu ketinate tai daryti), rekomenduoju įnagį vis pamirkyti šaltame vandenyje.
Pusę obuolių kiekio paklojame ant tešlos.
Uždengiame 2/5 (skaičiuojant nuo pirminio jos kiekio) tešlos.
Antrasis obuolių sluoksnis. Sunaudojame likusią pusę kiekio. Abu sluoksnius esu linkusi preciziškai tolygiai suguldyti, tarsi būčiau tikra, jog tai daro kokį poveikį pyrago išsikėlimui ar pan. Gal čia tik retkarčiais išlendančio pedantiškumo apraiškos.
Tešlos likutį (1/5 nuo pirminio kiekio) ištampome ant obuolių tinkleliu. Itin patogu tai daryti konditeriniu švirkštu.
Jo neturintiems arba pabandymui nusipirkusiems praktiškų žmonių pasirenkamame tinkle ir vidury gamybos proceso švirkšto maišeliui sutrūkus, nusiminti neverta – tai nesudėtingai atliekama rankomis. Būtinai vis suvilgomomis vandeniu – nuo to tešla ir limpa mažiau, ir skystėja. Iškočioti juostelių tikrai nepavyks.
Ir verta jas daryti kiek plonesnes bei tvarkingesnes, nei pavyzdinėje nuotraukoje.
Pyragas kepamas 175 C temperatūroje (mano atveju – ant žemos ugnies) 30 min.
Iškepęs apibarstomas cinamonu bei cukraus pudra. Derėtų palaukti, kol atauš, nes užbarstytas cukrus išsilydys, bet abejoju ar pati nors kartą tiek laukiau.
Kaip ir daugelis obuolių pyragų, jis itin skanus karštas. Išrankusis, kantriai stebėjęs pyrago kepimo procesą nuo pat obuolių pjaustymo, įgijo teisę į pusės jo išsivežimą. Tokio noro išreiškimas – aukštas teigiamas įvertinimas.
Bitė jį taip pat valgo. Tiesa, mažais kiekiais.
Na, kvailas klausimas ir man atrodo, as jau zinau atsakyma:), bet gal vis delto imanoma toki pyraga issikepti keptuveje ant plytos, o ne orkaiteje?Aciu.
nu manau nelabai :D nes orkaiteje kaista is visu pusiu o ant plytos tik dugnas :D
Negaliu kategoriškai teigti, jog neįmanoma, nes nesu bandžiusi, bet manau, jog.. deja..
NEMOKAMAI išplėskite savo blog'o skatytojų ratą: http://********.net :)
Susiruosiau daryt si pyrageli, ir obuoliu nusipirkau netgi. Uzbegau i puslapi pasitikrint recepto. Nustebau — visiskai be kiausiniu si tesla???
Mea maxima culpa. Taip ir būna, kai rašydama nebežiūriu į receptą, o tik į nutoraukas..
Tešlai priklauso 2 kiaušiniai. Jie įmaišomi po to, kai išsukamas sviestas su cukrumi.
Ačiū už pastabą, papildysiu įrašą.
As nuejau i tavo ansktesni aprasyma, i kuri duota nuoroda (“aprasinejau”), tai radau tuos 2 kiausinukus:). Jau issikepiau ir prisikirtom — aciu uz recepta, patiko — paprastas receptas ir laiko sanaudos nedideles:)
Ka tik prasikepiau si pyraguti. Mmmmm, gardumelis! Tik gaila, kad kol kas tenka ji kepti su lenkiskais obuoliais, kurie neturi nei rugsteles, nei aromato :-( Bet va man iskilo toks klausimas, ar butina zaisti su tais sluoksniais? Ar neiseitu tas pats tiesiog imaisius obuolius i tesla ir viska suvertus i kepimo forma?
Į pačią tešlą obuolių maišiusi nesu. Ir spėju, jog apatiniam sluoksniui esant iš grynos teškos, t.y. be įmaišytų obuolių, jis gaunasi ne toks trapus, dėl ko jį lengviau iškelti iš skardos ir patogiau pjaustyti.
Bet vietoje dviejų plonų, vieną storesnį obuolių sluoksnį dariau porą kartų. Su tuo vienu sluoksniu skonis praktiškai toks pat gaunasi, tiesiog man du – gražiau ir obuoliai tolygiau pasiskirsto pyrago gabalėlyje.
O aš nepasakyčiau, kad man ir sluoksniais dedant labai gerai iš skardos išsikelia. Ir tų dviejų sluoksnių iškepus visai nesimato. Turiu įtarimą, kad: 1) padariau šiek tiek per skystą tešlą ir dėl to sluoksniai neišsilaikė, tešla pasiskirtė tarp obuoliukų ir dėl to atrodo lyg būtų viena bendra masė, nors iškilo gerai 2) skarda buvo šiek tiek per didelė šiam tešlos kiekiui ir tešlos sluoksniai buvo pernelyg ploni kad išlaikytų sluoksniuotą struktūrą.
Na bet rezultatu esu visiškai patenkinta, skonis – NIAM NIAM!
Aš tai, kai obuolių pyragą kepu, tai jokių sluoksnių nedarau – sumetu viską, išmaišau, iškepu… puikiai gaunasi
Na, as dariau pagal foto:) o i tesla visko dejau..nes perskaiciau begales receptu….tai issirinkti sunku. gavosi labai gerai, gal siek tiek persaldu, bet smaliziams patiktu:) pirmas blynas man buvo neprisviles. o ir isvaizda labai panasi i sita..
labai skanus pyragas, jau išbandytas. Dėjau rūgščius obuolius, liuxs.
Na as ir issikepiau katik sio pyrago kvepia skaniai manau ir skonis skanus nes tesla tai labai skani ;-)
laaabai skanus pyragas!!!
aciu, kad pasidalinai receptuku :)
jai neturi konditerinio svirksto galima padaryti taip:
pasiimti maiseli i ji ideti teslos usristi o galiuka viena nukirpti o tada reikia spausti
Esu bandžiusi tai daryti su maišeliu. Skystai tešlai tvirtas maišelis turėtų tikti, bet mano atveju pasitaikė potirštė tešla, kuri visai nenorėjo tvarkingai spaustis pro mažą skylutę ir greitai visas maišelis suėjo velniop taip ir neatlikus darbo.
noriu paklausti ar butina kepimo popierius?
Iškeps ir be kepimo popieriaus. Bet tuomet randasi papildomas galvosūkis dėl pyrago išėmimo iš skardos jo nesulaužant.
ar butina kepimo milteliai, ar juos galima pakeisti i ka kita?
Kepimo milteliai naudojami tam, kad tešla išsikeltų. Vietoje jų galima naudoti grietine nugesintą sodą. Tokiu atveju reikėtų dideliame šaukšte grietinės išmaišyti ne daugiau kaip pusę mažo šaukštelio valgomosios sodos.