Jau aprašinėjau labai seniai šį pyragą. Įdedu dabar dar ir nuotraukas. Ryšium su praeitą rudenį turėta obuolių vonia mano ankstesnis kolektyvas kurį laiką maitinosi šiais pyragais ir tuo džiaugėsi.
Susipjaustome 5 obuolius. Realiai jų kiekis priklauso nuo pačių obuolių dydžio.
Išlydome 200 g sviesto. Supilame jį ant 270 g cukraus ir bent poros šaukštelių vanilinio cukraus. Išmaišome. Labai smagus maišymas – kol sviestas dar karštas.
Neilgai jis karštas būna. Sudedame 2 kiaušinius. Išsukame.
Į jau turimą masę beriami 360 g miltų ir kepimo milteliai, kurių, kaip ir paprastai, dėl viso pikto padauginau. Įsivaizduojamam kepimo miltelių poreikiui įvertinti žiūrėkite gamintojo rekomendacijas ant pakelio.
Gerai išmaišome. Gauta masė, laikui bėgant, stingsta. Manau, tai labiausiai susiję su sviesto vėsimu bei jo konsistencijos kitimu.
2/5 tešlos padengiame kepimo popieriumi išklotą formą. Kad masė mažiau liptų prie šaukšto (rankų ar kuo kitu ketinate tai daryti), rekomenduoju įnagį vis pamirkyti šaltame vandenyje.
Pusę obuolių kiekio paklojame ant tešlos.
Uždengiame 2/5 (skaičiuojant nuo pirminio jos kiekio) tešlos.
Antrasis obuolių sluoksnis. Sunaudojame likusią pusę kiekio. Abu sluoksnius esu linkusi preciziškai tolygiai suguldyti, tarsi būčiau tikra, jog tai daro kokį poveikį pyrago išsikėlimui ar pan. Gal čia tik retkarčiais išlendančio pedantiškumo apraiškos.
Tešlos likutį (1/5 nuo pirminio kiekio) ištampome ant obuolių tinkleliu. Itin patogu tai daryti konditeriniu švirkštu.
Jo neturintiems arba pabandymui nusipirkusiems praktiškų žmonių pasirenkamame tinkle ir vidury gamybos proceso švirkšto maišeliui sutrūkus, nusiminti neverta – tai nesudėtingai atliekama rankomis. Būtinai vis suvilgomomis vandeniu – nuo to tešla ir limpa mažiau, ir skystėja. Iškočioti juostelių tikrai nepavyks.
Ir verta jas daryti kiek plonesnes bei tvarkingesnes, nei pavyzdinėje nuotraukoje.
Pyragas kepamas 175 C temperatūroje (mano atveju – ant žemos ugnies) 30 min.
Iškepęs apibarstomas cinamonu bei cukraus pudra. Derėtų palaukti, kol atauš, nes užbarstytas cukrus išsilydys, bet abejoju ar pati nors kartą tiek laukiau.
Kaip ir daugelis obuolių pyragų, jis itin skanus karštas. Išrankusis, kantriai stebėjęs pyrago kepimo procesą nuo pat obuolių pjaustymo, įgijo teisę į pusės jo išsivežimą. Tokio noro išreiškimas – aukštas teigiamas įvertinimas.
Bitė jį taip pat valgo. Tiesa, mažais kiekiais.
Na pyragas labai skanus tik nedejau kepimo milteliu tai vistiek skaniai gavosi :)
gavau as tu kepimo milteliu :) pyragas gavosi tiesiog nuostabiai skanus :) niam niam :) kepsiu dabr tol kol atsibos :D
Net neskanustas pyragas
Issikepiau ir as :) nu,kad prikirtom,nu,kad skanu buvo:)!Puikus receptukas!:)
ir as issikepiau si pyrageli…labai jau skaniai jis man atrode, tik nesuprantu, kodel jis man toks lyg puszalis gavosi…ir kepiau apie 45 min ir visi produktai pagal plana…nors soneliai, kurie gerai iskepe – super :) kita karta vel bandysiu…ir taip kol iseis :)
Skarda nebuvo labai gili?
hmmm…na, turbut per gili :) gal kokia 10 cm…
Nuotraukose matoma yra ~4,5 cm aukščio. Jei turi tik tokią galią skardą, gal pabandyk perpus sumažinti produktų kiekį ir kepti mažą pyragą.
Na, bandysiu paklausyti jūsų patarimų ir manau, kad sekantį kartą tikrai pavyks :) nors ir dabar rezultatas nėra blogas :)
Galbūt galima kaip nors išsisukti ir su gilesne skarda, koreguojant kepimo temperatūrą, trukmę ar pan., tačiau tikrai nežinau kaip, todėl negaliu patarti. Sėkmės.
issikepiau piraga :) labai aciu uz recepta gavosi nerealus pyragas ;)
Labai skanus pyragas! Dėkui už receptą :)
skanus pyragas bet tesla dar skanesne:DDDDDDDDDDD
as įdejau daugiau negu 1 arbatinį saukstelį kepimo milteliu bet man pyragas neiskilo ka daryti ?
super skonis :)
nu as kepiau ir pan puikiai gavosi labai skanus
skanus pyragėlis… tačiau produktų kiekis didesniai skardelei per mažas… plonas labai jau gaunasi… Labai jau elegantiškas :)
Ačiū už superinio pyrago receptą. Jis kaip tik toks, koks man patinka. Tik, kepant pirmą kartą, iškilo tam tikrų keblumų. Pirma, pritrūkau tešlos. Nors mano skarda tikrai nėra didelė, išėjo tik vienas obuolių sluoksnis (tešla – obuoliai – tešla). Kitą kartą arba šiek tiek maišysiu jos daugiau, arba naudosiu taupiau (mat ypač nešykštėjau pirmajam sluoksniui). Kitas dalykas – saldumas. Dėjau 200 g cukraus ir tai gana saldu buvo. Tad kas nelabai smaližiai, verta cukrų naudoti su saiku. Ir paskiausia, reikia negailėti obuolių. Čia man buvo pamoka, juolab, kad dengiau tik vieną jų sluoksnį. Visa kita buvo tobula. Antras kepimo kartas nemeluos. :)
Miltu tai tikrai per daug tokiai porcijai ir cukraus daugoka.Nuo tiek miltu tesla gavosi kietoka tai sunkiai formavosi pyragas.Siulyciau miltu tik stikline tada tikrai skanu :-)
na pyragas tai skanus :)…bet pavyzdziui man tai pritruko teslos toms juostelems ant pyrago virsaus padaryt…atrodo i gana maza skardele dariau…