Jau aprašinėjau labai seniai šį pyragą. Įdedu dabar dar ir nuotraukas. Ryšium su praeitą rudenį turėta obuolių vonia mano ankstesnis kolektyvas kurį laiką maitinosi šiais pyragais ir tuo džiaugėsi.
Susipjaustome 5 obuolius. Realiai jų kiekis priklauso nuo pačių obuolių dydžio.
Išlydome 200 g sviesto. Supilame jį ant 270 g cukraus ir bent poros šaukštelių vanilinio cukraus. Išmaišome. Labai smagus maišymas – kol sviestas dar karštas.
Neilgai jis karštas būna. Sudedame 2 kiaušinius. Išsukame.
Į jau turimą masę beriami 360 g miltų ir kepimo milteliai, kurių, kaip ir paprastai, dėl viso pikto padauginau. Įsivaizduojamam kepimo miltelių poreikiui įvertinti žiūrėkite gamintojo rekomendacijas ant pakelio.
Gerai išmaišome. Gauta masė, laikui bėgant, stingsta. Manau, tai labiausiai susiję su sviesto vėsimu bei jo konsistencijos kitimu.
2/5 tešlos padengiame kepimo popieriumi išklotą formą. Kad masė mažiau liptų prie šaukšto (rankų ar kuo kitu ketinate tai daryti), rekomenduoju įnagį vis pamirkyti šaltame vandenyje.
Pusę obuolių kiekio paklojame ant tešlos.
Uždengiame 2/5 (skaičiuojant nuo pirminio jos kiekio) tešlos.
Antrasis obuolių sluoksnis. Sunaudojame likusią pusę kiekio. Abu sluoksnius esu linkusi preciziškai tolygiai suguldyti, tarsi būčiau tikra, jog tai daro kokį poveikį pyrago išsikėlimui ar pan. Gal čia tik retkarčiais išlendančio pedantiškumo apraiškos.
Tešlos likutį (1/5 nuo pirminio kiekio) ištampome ant obuolių tinkleliu. Itin patogu tai daryti konditeriniu švirkštu.
Jo neturintiems arba pabandymui nusipirkusiems praktiškų žmonių pasirenkamame tinkle ir vidury gamybos proceso švirkšto maišeliui sutrūkus, nusiminti neverta – tai nesudėtingai atliekama rankomis. Būtinai vis suvilgomomis vandeniu – nuo to tešla ir limpa mažiau, ir skystėja. Iškočioti juostelių tikrai nepavyks.
Ir verta jas daryti kiek plonesnes bei tvarkingesnes, nei pavyzdinėje nuotraukoje.
Pyragas kepamas 175 C temperatūroje (mano atveju – ant žemos ugnies) 30 min.
Iškepęs apibarstomas cinamonu bei cukraus pudra. Derėtų palaukti, kol atauš, nes užbarstytas cukrus išsilydys, bet abejoju ar pati nors kartą tiek laukiau.
Kaip ir daugelis obuolių pyragų, jis itin skanus karštas. Išrankusis, kantriai stebėjęs pyrago kepimo procesą nuo pat obuolių pjaustymo, įgijo teisę į pusės jo išsivežimą. Tokio noro išreiškimas – aukštas teigiamas įvertinimas.
Bitė jį taip pat valgo. Tiesa, mažais kiekiais.
Pats skaniausias pyragas! Siandien kepiau, vaisinau uosvius, labai pagyre :) Super! Purus, minkstas, tirpstantis burnoje! :) Aciu uz recepta! :)
Labai skanus pyragas, jau seniai ji kas karta kepu ir nieko naujo nereikia ieskoti, skanumelis!
skanus:)
visad ji darau…Man ir mano šeimai jis labaipatinka.:)
ziauriai geras jau n kartu darytas
Pats skaniauskas obuoliu pyragas, koki tik esu kepusi, tad daugiau nesivarginu ieskodama nerealiu pyragu receptu, nes radau si nuostabu obuoliu pyraga!:)))
ziauriai skanus obuoliu pyragas,pats skaniausias ,koki tik esu valgius ir kepus…o dar karstas su ledais…..fantastika,aciu uz recepta.
Labai skanus pyragas :) as dariau dar su kriausemis gavosi saldokas bet skanus . aciu :)
nuostabus pyragas ;) kepiau begale kartu o recepto paprase 6 zmones, visi labai giria ;)
man labai kieta tesla gavosi visai kaip ne nuotraukoj..virsu apibarsciau kaip teslos gabaliukus..nu ziuresim kaip cia gausis!
Jei saldus obolei reike ispausti citrinos sulciu,o pyragas tikrai skanus.
Labai aciu uz recepta! Gyvenu Anglijoje mazoje komunoje kurioj visi periodiskai labai dziaugiasi siuo pyragu, nes pirma karta ji iskepus gavau sitiek komplimentu, neitiketina! Ir pavyksta kiekviena karta tobulai skaniai:) Geras dalykas Anglijoj yra self raising flour tad niekad netenka kvarsinti galvos del kepimo milteliu kiekio. Siandien radom deze morku, tad reiks isbandyti morku pyrago recepta,dekui!
Sveiki, noreciau pabandyk issikept si pyraga. Beje tai bus pirmasis mano pyragas kuri kepsiu, todel ir turiu klausima, kiek reikia det kepimo milteliu? Jus rasete, jog dejote siek tiek daugiau, kadangi as pyragu niekad nekepus nezinau to kiekio :)
Rimante, geriausia yra skaityti instrukciją ant kepimo miltelių pakelio. Paprastai ten būna parašyta, kokiam miltų kiekiui kiek miltelių reikia. Jei neparašyta, dėk porą nubrauktų arbatinių šaukštelių.
Na bandau kept, manau as visko desiu perpus maziau, kad pyragiukas maziukas gautusi. Dekui uz patarima Dovile.
Labai skanus pyragas gavosi, aciu Dovile uz recepta. Tik as vietoj kepimo milteliu naudojau kepimo soda, tai skonis sodos siek tiek jauciasi, bet pats pyragas tikrai labai skanus. Aciu dar kart.
tas pyragas ganėtinai skanus ir nuostabus
Aciu uz recepta,gavosi viskas super,labai labai skanus,toks trapus,tirpo burnoj,dar nevalgiau tokio obuoliu pyrago :)
Labai skanus :) Gardumelis :)))
Suuuper :) neseniai baigiau kepti ir paragavusi nenusivyliau. Labai bijojau, kad nesigaus ir nuvilsiu svečius, bet visi išgyrė. Ačiū už puikų receptą :)
ieskau zmonos kuri moka skaniai gaminti :)