Jau aprašinėjau labai seniai šį pyragą. Įdedu dabar dar ir nuotraukas. Ryšium su praeitą rudenį turėta obuolių vonia mano ankstesnis kolektyvas kurį laiką maitinosi šiais pyragais ir tuo džiaugėsi.
Susipjaustome 5 obuolius. Realiai jų kiekis priklauso nuo pačių obuolių dydžio.
Išlydome 200 g sviesto. Supilame jį ant 270 g cukraus ir bent poros šaukštelių vanilinio cukraus. Išmaišome. Labai smagus maišymas – kol sviestas dar karštas.
Neilgai jis karštas būna. Sudedame 2 kiaušinius. Išsukame.
Į jau turimą masę beriami 360 g miltų ir kepimo milteliai, kurių, kaip ir paprastai, dėl viso pikto padauginau. Įsivaizduojamam kepimo miltelių poreikiui įvertinti žiūrėkite gamintojo rekomendacijas ant pakelio.
Gerai išmaišome. Gauta masė, laikui bėgant, stingsta. Manau, tai labiausiai susiję su sviesto vėsimu bei jo konsistencijos kitimu.
2/5 tešlos padengiame kepimo popieriumi išklotą formą. Kad masė mažiau liptų prie šaukšto (rankų ar kuo kitu ketinate tai daryti), rekomenduoju įnagį vis pamirkyti šaltame vandenyje.
Pusę obuolių kiekio paklojame ant tešlos.
Uždengiame 2/5 (skaičiuojant nuo pirminio jos kiekio) tešlos.
Antrasis obuolių sluoksnis. Sunaudojame likusią pusę kiekio. Abu sluoksnius esu linkusi preciziškai tolygiai suguldyti, tarsi būčiau tikra, jog tai daro kokį poveikį pyrago išsikėlimui ar pan. Gal čia tik retkarčiais išlendančio pedantiškumo apraiškos.
Tešlos likutį (1/5 nuo pirminio kiekio) ištampome ant obuolių tinkleliu. Itin patogu tai daryti konditeriniu švirkštu.
Jo neturintiems arba pabandymui nusipirkusiems praktiškų žmonių pasirenkamame tinkle ir vidury gamybos proceso švirkšto maišeliui sutrūkus, nusiminti neverta – tai nesudėtingai atliekama rankomis. Būtinai vis suvilgomomis vandeniu – nuo to tešla ir limpa mažiau, ir skystėja. Iškočioti juostelių tikrai nepavyks.
Ir verta jas daryti kiek plonesnes bei tvarkingesnes, nei pavyzdinėje nuotraukoje.
Pyragas kepamas 175 C temperatūroje (mano atveju – ant žemos ugnies) 30 min.
Iškepęs apibarstomas cinamonu bei cukraus pudra. Derėtų palaukti, kol atauš, nes užbarstytas cukrus išsilydys, bet abejoju ar pati nors kartą tiek laukiau.
Kaip ir daugelis obuolių pyragų, jis itin skanus karštas. Išrankusis, kantriai stebėjęs pyrago kepimo procesą nuo pat obuolių pjaustymo, įgijo teisę į pusės jo išsivežimą. Tokio noro išreiškimas – aukštas teigiamas įvertinimas.
Bitė jį taip pat valgo. Tiesa, mažais kiekiais.
Sveika, o jeigu vietoj pjaustytų obuolių dėčiau jau paruoštą specialiai obuolių pyragams masę iš smulkiai pjaustytų obuolių ir persikų? Tiktų tokia tešlai?
super, dekui, viskas isejo, skanu be galo… dabar ieskosiu recepto su riesutais, trapesne tesla, kad butu kazkas panausaus i strudeli is pano megstamos kepyklos palangoj :-)
Labai nuostabus pyragas gavosi, aciu!
Vietoj sviesto dejau margarino, kadangi pastarojo neturejau, o antro sluoksnio teslai panaudojau piena, nes pritruko margarino, vizualiai gavosi keistas pyragas, taciau labai skanus :)
aciu uz recepta,
mano zmonai labai patiko :)
labai skanus!aciu
bandžiau- nu nežinau ar obuoliai mūsų per saldūs buvo ar naudotas cukrus (nors ir taip naudojau tik 240 g cukraus ) bet gavosi pyragas nepaprastai saldus – nors vaikams aišku labai patiko, kepant dieviškas aromatas…
ai o dėl tešlos “stingimo” tai paprasčiausiai miltai brinksta- jei nežinojot net kepant paprasčiausius lietinius patariama palikti tešlą bent 5 min ramybėje kad miltai išbrinktų…
ir dar man nesigavo tokia skysta tešla kaip jums – gal dėl to kad cukraus mažiau dėjau- nežinauvisa kita darau kaip ir reėcepte net galima sakyt kiaušinius dėjau didelius XL bet tešla net nepalikus nei minutei (nusisukau tik paimt skardą paruoštą) sustingo akimirksniu- bet nematau problemos sudėjom ir taip su dukra…
ačiū už skanų ir paprastą receptuką
pyrago inda reikia istraukus apdeti slapiu ranksluosciu ir palaikyti-tada pyragas issiima puikiai be kepimo popieriaus.
na tikrai nerealus pyragas! dekui uz recepta :) jau antri metai kepu. jei ateina sveciu, buna taip, kad lieku ir neparagavus pyrago, kaip greit dingsta :D
Na musu pyragelis jau orkaiteje, tikiuosi gausis toks pats skanus kaip ir nuotraukose ;)
jau antra karta kepu:)laaaabai skanus
Super receptas, tik cukraus mažiau dedu, darau ne pirmą kartą. Visai šeimai labai patinka :)
si pyraga bandziau daryti pirmas kartas buvo prisviles antras neiskepes na o siendiena as kepsiu treciaji karta o kaip sakoma trecias kartas nemeluoja.:D
ka tik kepiau sy pyraga,tik obuolius nesluoksniavau.o tiesiog imaisiau i tesla,fantastisko skonio gavosi,nuostabus…aciu uz receptuka:-)
Tikrai, nepagalvojau…taip ir lengviau butu is karto obuolius i tesla, nes labai sunku antra sluoksni teslos istampyt ant obuoliu…..
kepu ir as pyraga,nez kas gausis,tik zinau,kad kita karta kaip kepsiu tai i tesla desiu aliejaus,o nea sviesto,bus skystesne tesla.Daba neimanoma buvo pirmo sluoksnio padenkti normaliai,prie sauksto limpa!
Labai skanus pyragas :))
Ką tik pašoviau į orkaitę. Esu labai prasta šeimininkė – bus stebuklas, jei kas gausis. O obuolių neturėjau, dėjau bananų gabaliukus. nežinau, ar kas gausis…
Na obuoliukai suteikia jam dregnumo nesigauna sausas todel man labai jis skanus :) aciu jo autorei !! Parasyk ar su bananais jis gaunasi,,, einu savaji kepti ,,, jugi kaledos dievinu obuoliu pyrago ir cinamono kvapa :)
Aciu uz receptuka negaliu atsidziaugti ,miegiamiauses pyragiukas tik ji tekepu ;) niam niam
Kątik išsikepiau, dar neragavau. Tik tešla tokia tiršta jau labai gavos, pilt nėjo – tik šaukštu dėt. Ir užsižiopsojau, kiek perdaug pakepė, bet nesudegė :) eisiu ragauti :)
O aš beja kepiau ne su kepimo popierium o keraminėj formoj
Tikrai labai skanus:) Vakar kepiau, tai ir namie gyrėme, ir šįryt darbe:) Tik cukraus pamažinau gerokai, nes 270 gr. labai daug, manau kokios stiklinės pilnai užtektų. Tas pats su miltais, dėjau 300 gr., tai masė buvo tikrai nebėganti iš šaukšto:)