Jau aprašinėjau labai seniai šį pyragą. Įdedu dabar dar ir nuotraukas. Ryšium su praeitą rudenį turėta obuolių vonia mano ankstesnis kolektyvas kurį laiką maitinosi šiais pyragais ir tuo džiaugėsi.
Susipjaustome 5 obuolius. Realiai jų kiekis priklauso nuo pačių obuolių dydžio.
Išlydome 200 g sviesto. Supilame jį ant 270 g cukraus ir bent poros šaukštelių vanilinio cukraus. Išmaišome. Labai smagus maišymas – kol sviestas dar karštas.
Neilgai jis karštas būna. Sudedame 2 kiaušinius. Išsukame.
Į jau turimą masę beriami 360 g miltų ir kepimo milteliai, kurių, kaip ir paprastai, dėl viso pikto padauginau. Įsivaizduojamam kepimo miltelių poreikiui įvertinti žiūrėkite gamintojo rekomendacijas ant pakelio.
Gerai išmaišome. Gauta masė, laikui bėgant, stingsta. Manau, tai labiausiai susiję su sviesto vėsimu bei jo konsistencijos kitimu.
2/5 tešlos padengiame kepimo popieriumi išklotą formą. Kad masė mažiau liptų prie šaukšto (rankų ar kuo kitu ketinate tai daryti), rekomenduoju įnagį vis pamirkyti šaltame vandenyje.
Pusę obuolių kiekio paklojame ant tešlos.
Uždengiame 2/5 (skaičiuojant nuo pirminio jos kiekio) tešlos.
Antrasis obuolių sluoksnis. Sunaudojame likusią pusę kiekio. Abu sluoksnius esu linkusi preciziškai tolygiai suguldyti, tarsi būčiau tikra, jog tai daro kokį poveikį pyrago išsikėlimui ar pan. Gal čia tik retkarčiais išlendančio pedantiškumo apraiškos.
Tešlos likutį (1/5 nuo pirminio kiekio) ištampome ant obuolių tinkleliu. Itin patogu tai daryti konditeriniu švirkštu.
Jo neturintiems arba pabandymui nusipirkusiems praktiškų žmonių pasirenkamame tinkle ir vidury gamybos proceso švirkšto maišeliui sutrūkus, nusiminti neverta – tai nesudėtingai atliekama rankomis. Būtinai vis suvilgomomis vandeniu – nuo to tešla ir limpa mažiau, ir skystėja. Iškočioti juostelių tikrai nepavyks.
Ir verta jas daryti kiek plonesnes bei tvarkingesnes, nei pavyzdinėje nuotraukoje.
Pyragas kepamas 175 C temperatūroje (mano atveju – ant žemos ugnies) 30 min.
Iškepęs apibarstomas cinamonu bei cukraus pudra. Derėtų palaukti, kol atauš, nes užbarstytas cukrus išsilydys, bet abejoju ar pati nors kartą tiek laukiau.
Kaip ir daugelis obuolių pyragų, jis itin skanus karštas. Išrankusis, kantriai stebėjęs pyrago kepimo procesą nuo pat obuolių pjaustymo, įgijo teisę į pusės jo išsivežimą. Tokio noro išreiškimas – aukštas teigiamas įvertinimas.
Bitė jį taip pat valgo. Tiesa, mažais kiekiais.
Koks skanus, ar galite pristatyti i namus? :)
Ka reiskia ,,sijoti miltus”:)?
Ar nereikia atskirai plakti kiausiniu baltymu ir tryniu?kazkuriam kitam bloge apie obuoliu pyraga skaiciau, jog norint, kad jis butu purus,reikia atskirai plakti…bet tada ,,sujungti” kaip?:))
Nuostabus,aciu.
Jau savaitgalį obuolių pyragas bus garantuotai! :)
ziauriai saldus,bet skanus,jei ne rugstus obuoliai……………
Man skoniui tai per saldus gal labai rugsciu obuoliu reikia bet vistiek,siaip visumoj geras.
Ar sis pyragas trupa labai?
As tik pabandysiu padaryt
Mano mama labai nori XD man kapec
Visiems labas rytas
Super.Mano seimai labai patinka.Aciu ;)
Ech, kaip seniai toki valgiau..
kepiau jau si pyraga daug kartu ir visi kas ragavo be galo giria.Galiu drasiai pasakyti,kad tai obuoliu pyragas kitoks,nei visi uobuoliu pyragai :)
nesuprantu kodel man gavosi labai tirsta testa, sakyciau net netirsta o su rnkomis turejau iskloti teslos gabalelius. Visko dejau kaip parasyta, atidziai sveriau. Ka tokiu atveju daryti, ar galima skiesti vandeniu ar pienu? ar iskils?
Niamu niamu koks skanus pyragas !!!!
Superinis pyragas. Daug visokiu ismeginus,bet kol kas vienintelis kuris musu seimynai labiausiai patiko.
Pats geriausias obuolių pyragas kokį teko skanauti. Man ir mano sūnui jis labiausiai patiko. Nedarykit jokių pyrago modifikacijų (na … nenaudokit nei varškės nei …). Ko pyragui reikia tas ir parašyta (nebent … galima vanilinio cukraus nenaudoti – gal ne visi turi).
Tai va … 100 balų iš 50 balų sistemo> Nėra nieko geriau
Labai patiko šis pyragas, jau buvome pamiršę tokius paprastučius receptus;) Kas labiausiai nudžiugino, kad nesubliuško jis vėsdamas ;)
Ką padariau klaidingai – pirmiausia susiruošiau tešlą, o tik tada obuolius lupau ir pjausčiau. Tešla per daug pravėso ir sunku buvo ją į skardą supilti.
Ant viršaus barsčiau sezamo sėklomis. Labai skanu ;)
na nzn, viska dariau pagal recepta, bet tesla gavosi tirstoka( norejosi kokios neriebios grietines ipilti, bet gaila, kad neturejau) ir man asmeniskai gerokai per saldus pyragas gavosi, taip pat noretusi daugiau obuoliu, arba gal net ir rugsciu :) dazniausiai vertinu viska pagal tai ar kepciau dar karta ar ne, tai pagal si recepta turbut kad nekepciau :) skanu, bet netobula kad valgytum ir dar noretusi:)
jei dar cukraus pudra buciau apibarscius tai turbut net mano smalizius vyras nebutu valges:D