Jau aprašinėjau labai seniai šį pyragą. Įdedu dabar dar ir nuotraukas. Ryšium su praeitą rudenį turėta obuolių vonia mano ankstesnis kolektyvas kurį laiką maitinosi šiais pyragais ir tuo džiaugėsi.
Susipjaustome 5 obuolius. Realiai jų kiekis priklauso nuo pačių obuolių dydžio.
Išlydome 200 g sviesto. Supilame jį ant 270 g cukraus ir bent poros šaukštelių vanilinio cukraus. Išmaišome. Labai smagus maišymas – kol sviestas dar karštas.
Neilgai jis karštas būna. Sudedame 2 kiaušinius. Išsukame.
Į jau turimą masę beriami 360 g miltų ir kepimo milteliai, kurių, kaip ir paprastai, dėl viso pikto padauginau. Įsivaizduojamam kepimo miltelių poreikiui įvertinti žiūrėkite gamintojo rekomendacijas ant pakelio.
Gerai išmaišome. Gauta masė, laikui bėgant, stingsta. Manau, tai labiausiai susiję su sviesto vėsimu bei jo konsistencijos kitimu.
2/5 tešlos padengiame kepimo popieriumi išklotą formą. Kad masė mažiau liptų prie šaukšto (rankų ar kuo kitu ketinate tai daryti), rekomenduoju įnagį vis pamirkyti šaltame vandenyje.
Pusę obuolių kiekio paklojame ant tešlos.
Uždengiame 2/5 (skaičiuojant nuo pirminio jos kiekio) tešlos.
Antrasis obuolių sluoksnis. Sunaudojame likusią pusę kiekio. Abu sluoksnius esu linkusi preciziškai tolygiai suguldyti, tarsi būčiau tikra, jog tai daro kokį poveikį pyrago išsikėlimui ar pan. Gal čia tik retkarčiais išlendančio pedantiškumo apraiškos.
Tešlos likutį (1/5 nuo pirminio kiekio) ištampome ant obuolių tinkleliu. Itin patogu tai daryti konditeriniu švirkštu.
Jo neturintiems arba pabandymui nusipirkusiems praktiškų žmonių pasirenkamame tinkle ir vidury gamybos proceso švirkšto maišeliui sutrūkus, nusiminti neverta – tai nesudėtingai atliekama rankomis. Būtinai vis suvilgomomis vandeniu – nuo to tešla ir limpa mažiau, ir skystėja. Iškočioti juostelių tikrai nepavyks.
Ir verta jas daryti kiek plonesnes bei tvarkingesnes, nei pavyzdinėje nuotraukoje.
Pyragas kepamas 175 C temperatūroje (mano atveju – ant žemos ugnies) 30 min.
Iškepęs apibarstomas cinamonu bei cukraus pudra. Derėtų palaukti, kol atauš, nes užbarstytas cukrus išsilydys, bet abejoju ar pati nors kartą tiek laukiau.
Kaip ir daugelis obuolių pyragų, jis itin skanus karštas. Išrankusis, kantriai stebėjęs pyrago kepimo procesą nuo pat obuolių pjaustymo, įgijo teisę į pusės jo išsivežimą. Tokio noro išreiškimas – aukštas teigiamas įvertinimas.
Bitė jį taip pat valgo. Tiesa, mažais kiekiais.
Be galo skanus pyragas. Šiaip mano vyrui obuoliu pyragai nepatinka, bet šį kartą sakė “Skanus pyragas”. Tai reiškia, kad tikrai skanus ;) pabandyti verta. Ačiū už receptą.
Megaujuosi labai skaniu pyragu! :) kadangi neturejau rugstesniu obuoliuku, ant ju uzpyliau laimo sulciu (nemazai). Keliau apie valanda laiko, nes manau kad dejau per mazai miltu, tesla gavosi skystesne. Kita karta daugiau miltu :) Uzskaitau!!!
LABAI SKANU BANDZIAU
Labai skanus pyragas! Tikrai verta isbandyti *****
Nuostabus! Labai patiko!!!
Tobulas. Pats geriausias receptas is visu bandytu…! Aciu!
Noriu kepti dedelėje orkaitės skardoje. Įdomu, ingridientų kiekį reikia padvigubinti, ar užteks ir pusę porcijos pridėti ?
Tikrai nuostabus pyragas visuomet gaunasi. Ir receptas – beveik pries septynis metus ikeltas, bet puikiai aptinkamas interneto platybese ir visu kepamas. It gera daina – visiems patinka ir nesensta :) saunuole Pragaro virtuves seimininke! Valio!
jau 4 metus kepu si pyraga ir seimynai niekaip neatsibosta. ypac kai reikia greitai, tai tik si ir tekepu :)
Kepiau puse valandos ir vidus dar visiskai zalias buvo,gal neteisingai kepimo laikas uzrasytas??
Labai skanus, šlapias,tik laikas mano orkaitei 50 min. ir dar galėjau kokias 10 min. kepti, viduje dar šiek tiek prašėsi.
Dėkui už skanų receptą.:)
Ismeginome vakar si receptuka, Super skanus! Aciu!
Nereliai geras receptukas. Visada puikiai payksta! Išbandyta – galima obuolius įpjaustyti į tešląą ir išmaišyti, gražiai paskui skardoje paskirstyti, super viskas gaunasi :))))))
je je je, rytoj visa skarda pyrago namie kvepės………………vilios paskanauti
Nieko pyragas,tik gal kita karta maziau cukraus desiu,nes labai saldus.
Daug metų kepu. Greitas, paprastas ir skanus. Su švirkštais ir maišeliais nervų nesigadinu. Tešlą pramaišau su obuoliais ir dedu į skardą.