Jau aprašinėjau labai seniai šį pyragą. Įdedu dabar dar ir nuotraukas. Ryšium su praeitą rudenį turėta obuolių vonia mano ankstesnis kolektyvas kurį laiką maitinosi šiais pyragais ir tuo džiaugėsi.
Susipjaustome 5 obuolius. Realiai jų kiekis priklauso nuo pačių obuolių dydžio.
Išlydome 200 g sviesto. Supilame jį ant 270 g cukraus ir bent poros šaukštelių vanilinio cukraus. Išmaišome. Labai smagus maišymas – kol sviestas dar karštas.
Neilgai jis karštas būna. Sudedame 2 kiaušinius. Išsukame.
Į jau turimą masę beriami 360 g miltų ir kepimo milteliai, kurių, kaip ir paprastai, dėl viso pikto padauginau. Įsivaizduojamam kepimo miltelių poreikiui įvertinti žiūrėkite gamintojo rekomendacijas ant pakelio.
Gerai išmaišome. Gauta masė, laikui bėgant, stingsta. Manau, tai labiausiai susiję su sviesto vėsimu bei jo konsistencijos kitimu.
2/5 tešlos padengiame kepimo popieriumi išklotą formą. Kad masė mažiau liptų prie šaukšto (rankų ar kuo kitu ketinate tai daryti), rekomenduoju įnagį vis pamirkyti šaltame vandenyje.
Pusę obuolių kiekio paklojame ant tešlos.
Uždengiame 2/5 (skaičiuojant nuo pirminio jos kiekio) tešlos.
Antrasis obuolių sluoksnis. Sunaudojame likusią pusę kiekio. Abu sluoksnius esu linkusi preciziškai tolygiai suguldyti, tarsi būčiau tikra, jog tai daro kokį poveikį pyrago išsikėlimui ar pan. Gal čia tik retkarčiais išlendančio pedantiškumo apraiškos.
Tešlos likutį (1/5 nuo pirminio kiekio) ištampome ant obuolių tinkleliu. Itin patogu tai daryti konditeriniu švirkštu.
Jo neturintiems arba pabandymui nusipirkusiems praktiškų žmonių pasirenkamame tinkle ir vidury gamybos proceso švirkšto maišeliui sutrūkus, nusiminti neverta – tai nesudėtingai atliekama rankomis. Būtinai vis suvilgomomis vandeniu – nuo to tešla ir limpa mažiau, ir skystėja. Iškočioti juostelių tikrai nepavyks.
Ir verta jas daryti kiek plonesnes bei tvarkingesnes, nei pavyzdinėje nuotraukoje.
Pyragas kepamas 175 C temperatūroje (mano atveju – ant žemos ugnies) 30 min.
Iškepęs apibarstomas cinamonu bei cukraus pudra. Derėtų palaukti, kol atauš, nes užbarstytas cukrus išsilydys, bet abejoju ar pati nors kartą tiek laukiau.
Kaip ir daugelis obuolių pyragų, jis itin skanus karštas. Išrankusis, kantriai stebėjęs pyrago kepimo procesą nuo pat obuolių pjaustymo, įgijo teisę į pusės jo išsivežimą. Tokio noro išreiškimas – aukštas teigiamas įvertinimas.
Bitė jį taip pat valgo. Tiesa, mažais kiekiais.
Labai ačiū už nuostabiai pigų ir greitą pyragą, ką tik iškepiau, tikras skanumėlis.
aciu labai skanus pyragas gal da kokiu receptu zinai?
Iš tikro, gal da kokį vieną kitą receptą žinai? Pasidalink, nelaikyk užspaudus.
O jei jų nemažai žinai, gal verta kokį pvz. kulinarinį blogą sukurti??? Pagalvok apie tai!!!
Tai jo, aš apie tai galvoju.
Pasakiškai skanus pyragas ! Didžiulis ačiū ;) Pavaišinau drauges šiltu pyragu su ledais.. ilgai nenorėjo išeiti ;) :)
Labai labai skanu, ir svarbiausia lengvai pagaminamas. Tik tešlos kažkodėl pritrūko juostelėms ant viršaus.
Linutė – žiūrint kokioje skardoje kepi. Aš kepiau didelėje, per visą orkaitę (ne į gylį) tai dariau tris kartus daugiau tešlos ir du su puse karto obuolių. Nors atrodo kiekis didelis, bet pyragas keturių asmenų šeimoje išnyko per valandą.
lili
išdrįsiu pasiūlyti savo firminį receptą, tokį , kad gali jį panaudoti net patys nekantriausi- kuriems nepatinka terliotis. Ant pateptos aliejumi skardos dugno pripjaustau obuolių, pabarstau juos cinamonu. Į dubenį išpilu indelį kondensuoto pieno, įmušu pora kiaušų, įberiu vanilės, sumaišau ir suberiu miltus , po to dedu nugesintus grietinės šaukšteliu kepimo miltelius.Masė gaunasi kaip tirštoka grietinė. Uždrebiu ją ant obuolių, kad jie visiškai pasidengtų – ir į orkaitę. Kai iškepa, truputį pravėsinu ir apverčiu ant pjaustymo lentutės. Gaunasi ,, atvirkčias” pyragas. Apdulkinu gerokai miltiniu cukrumi ir – skanaus!…
Tinginių obuolių pyragas xD
ačiū – labai gardus pyragas. darėme antrą kartą ir išėjo dar skanesnis. pirmą kartą kiek per mažai miltų įdėjome :)
Nu pyragas tai pasaka ,toks minkstutis traputis gavos,pirstus apsilaizyt galima;]tik kazko truputeli padauginau atrodo miltu.aciu uz recepta
[…] absoliutus lyderis tarp įrašų – Obuolių pyragas; […]
HHHHHHHHHHHMMMMMMMMMMMMMMMMM SKANUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
Labai skanu… tik nedėjom kepimo miltelių tai išėjo labai plonas bet vistiek skanus;)
va cia tai skanumelis :*visiem ka vaisinau labai patiko ir pagiru negailejo.ir pats paruosimas labai lengvas:)na man tik biski apacia apdege bet juk sakoma kad pirmas blynas visada prisviles:) vienu zodziu – skanumelis!
man labai patinka obuoliu pyragas… taigi begu ji issikepti… Aciu
Bandysiu siandien kepti :)
Jau kurį laiką šis pyragėlis – mano geriausias kūrinėlis :) na, ne mano, bet kai jį pagaminu aš, tai tampa mano :) turiu grupioką, kuris tiesiog jį visą vienas galėtų suvalgyti ir džiaugiasi, kai iškepu ir nedaug draugų būna…tada gali valgyti iki… :)
[…] gal dar geresnis už mano anksčiau aprašytą obuolių pyragą. Nes šitas paruošiamas dar paprasčiau, greičiau ir yra ne mažiau skanus. Asmeniškai man gal […]
Si pyraga kepu jau antra karta. Pirmasis kartas (blynas) tikrai neprisvilo :) Tikrai skanus. Antra karta kepan padauginau teslos, nes pirmajam kartui jos buvo maza.