Jau aprašinėjau labai seniai šį pyragą. Įdedu dabar dar ir nuotraukas. Ryšium su praeitą rudenį turėta obuolių vonia mano ankstesnis kolektyvas kurį laiką maitinosi šiais pyragais ir tuo džiaugėsi.
Susipjaustome 5 obuolius. Realiai jų kiekis priklauso nuo pačių obuolių dydžio.
Išlydome 200 g sviesto. Supilame jį ant 270 g cukraus ir bent poros šaukštelių vanilinio cukraus. Išmaišome. Labai smagus maišymas – kol sviestas dar karštas.
Neilgai jis karštas būna. Sudedame 2 kiaušinius. Išsukame.
Į jau turimą masę beriami 360 g miltų ir kepimo milteliai, kurių, kaip ir paprastai, dėl viso pikto padauginau. Įsivaizduojamam kepimo miltelių poreikiui įvertinti žiūrėkite gamintojo rekomendacijas ant pakelio.
Gerai išmaišome. Gauta masė, laikui bėgant, stingsta. Manau, tai labiausiai susiję su sviesto vėsimu bei jo konsistencijos kitimu.
2/5 tešlos padengiame kepimo popieriumi išklotą formą. Kad masė mažiau liptų prie šaukšto (rankų ar kuo kitu ketinate tai daryti), rekomenduoju įnagį vis pamirkyti šaltame vandenyje.
Pusę obuolių kiekio paklojame ant tešlos.
Uždengiame 2/5 (skaičiuojant nuo pirminio jos kiekio) tešlos.
Antrasis obuolių sluoksnis. Sunaudojame likusią pusę kiekio. Abu sluoksnius esu linkusi preciziškai tolygiai suguldyti, tarsi būčiau tikra, jog tai daro kokį poveikį pyrago išsikėlimui ar pan. Gal čia tik retkarčiais išlendančio pedantiškumo apraiškos.
Tešlos likutį (1/5 nuo pirminio kiekio) ištampome ant obuolių tinkleliu. Itin patogu tai daryti konditeriniu švirkštu.
Jo neturintiems arba pabandymui nusipirkusiems praktiškų žmonių pasirenkamame tinkle ir vidury gamybos proceso švirkšto maišeliui sutrūkus, nusiminti neverta – tai nesudėtingai atliekama rankomis. Būtinai vis suvilgomomis vandeniu – nuo to tešla ir limpa mažiau, ir skystėja. Iškočioti juostelių tikrai nepavyks.
Ir verta jas daryti kiek plonesnes bei tvarkingesnes, nei pavyzdinėje nuotraukoje.
Pyragas kepamas 175 C temperatūroje (mano atveju – ant žemos ugnies) 30 min.
Iškepęs apibarstomas cinamonu bei cukraus pudra. Derėtų palaukti, kol atauš, nes užbarstytas cukrus išsilydys, bet abejoju ar pati nors kartą tiek laukiau.
Kaip ir daugelis obuolių pyragų, jis itin skanus karštas. Išrankusis, kantriai stebėjęs pyrago kepimo procesą nuo pat obuolių pjaustymo, įgijo teisę į pusės jo išsivežimą. Tokio noro išreiškimas – aukštas teigiamas įvertinimas.
Bitė jį taip pat valgo. Tiesa, mažais kiekiais.
labai skanus pyragas, jau daug kartu kepiau…liux…visom draugem rekomendavau :)paskaicius komentarus nesuprantu kokia problema kepejeles randa del skardos dydzio…as kepu dideleje skardoje, o pyraga formuoju kokio noriu dydzio…problemu nekyla ;)
nu bandysiu kept. tik neturiu vanilinio cukraus. gal nusipirkt?
o galima kepimo popieriu pakeist folija?
tika pasoviau i orkaite. tesla tokia tirsta kad sluoksnius reikejo isminkyti, o juosteles iskocioti :) turbut cukraus per daug jis neistirpo… ir miltu tetis prikrove. nuostabu, turbut gausis sausainiai su obuoliais XD
nu, gavosi visai nieko. skanu-tik apacia kaip sausainio. o cukraus kiek privariau! aciu uz recepta. kita kart darysiu skystesne tesla… xD
pabandysiu ;)
Mums gavos labai skani tesla niam niam..
galetume pacia viena tesla suvalgyti ;DD. Kai iskeps bus skanu ;]*
kepu ;)
labai skanu, lengva pagaminti tik sunkoka tesla supilti ant poperiaus. visko uzteko, tik kaskodel visada pritruksta tesos juostelems. taj as rekomenduociau jo padaryti truputeli daugiau
Kai iskepiem tai labai labai skanus gavos ;]]].
niam niam daykites visi ;). Cukraus pudros mums net nereikia nes ir taip saldus ;DD
super receptas :) aciu
Na ką aš galiu pasakyti…Gailiuosi, kad prieš 2 sav. radau tą receptą ir nutariau palepinti savo šeimyną… Tad dabar turiu kepti ir kepti jį:). Šiandien jau 4 kartas ir manau jų dar bus daug:))). Labai, labai visiems patiko, o ypač vyrui- jis ir obuolių nuperka ir margarino(aš jį naudoju vietoj sviesto)- tik kepk!:))) Dėkoju visos šeimynos vardu už šį paprastą, bet ne prastą pyrago receptuką:)…
skanu
labai skanu
beje, nezinau ar pas mus kitokia virykle, taciau pyragas kepa visa valanda. tiesa del tokio skanesto verta palaukti :)
Pyragas gavosi labai skanus, ačiū;))
Kepu kiekvieną savaitgalį:)
Beje, kepu ne 30min, kaip parašyta, bet maždaug 50min.
Labai labai ačiū už receptuką! Tikrai gavosi labai skaniai!!! Tiesa, aš apsiskaičiavau ir įdejau daugiau cukraus, gerai, kad laiku supratau. Teko dvigubinti porcijas. Bet per dvi dienas nebeliko nė trupinelio!! Ačiū ačiū!!!!
Pagaminti uzteko 1 valandos (kepe 20 min).
Jeigu uobuoliai šviezi ir sultingi – nera gerai dekite jų maziau, labiau tinka jau paguleję rusiuose ir pavytę.
Cukraus tikrai reikia maziau, bet nesumazinkit, nes cukrus padeda kepant teslai tolygiai ikaisti. Miltus – tik Extra, tada tesla bus trapesne. Kiausiniu baltymus patartina atskirti, isplakti iki putu ir imaisyti jau i baigiamą ruošti teslą.
Tikrai labai gerai tureti medžiagini ar polietileno maiša teslai – tada tesla galima švirkšti ir pirmam ir antram sluoksniui, ir “ispinti” virsu – nereikes vargti, nei rankomis, nei šaušktais, nei peiliais.
Kepimo skarda – su teflonu, tad jokio popieriaus nereikia. Galima ja patrinti sviesto gabaleliu.
Cukru + su cinamonu barstau prieš kepimą – tegu apskrunda, o pudrą galima “apsnigti” tik pries pat statant ant stalo.
Pats skaniausias obuoliu pyrago receptas:) Baigus kepti pyrago virsu dar aplaisciau lydytu cukrumi su cinamonu, mmmm
NUOSTABU! niam niam… :) tik as dariau su saldzia obuoliu tyre dar skaniau..bent jau man