Jau aprašinėjau labai seniai šį pyragą. Įdedu dabar dar ir nuotraukas. Ryšium su praeitą rudenį turėta obuolių vonia mano ankstesnis kolektyvas kurį laiką maitinosi šiais pyragais ir tuo džiaugėsi.
Susipjaustome 5 obuolius. Realiai jų kiekis priklauso nuo pačių obuolių dydžio.
Išlydome 200 g sviesto. Supilame jį ant 270 g cukraus ir bent poros šaukštelių vanilinio cukraus. Išmaišome. Labai smagus maišymas – kol sviestas dar karštas.
Neilgai jis karštas būna. Sudedame 2 kiaušinius. Išsukame.
Į jau turimą masę beriami 360 g miltų ir kepimo milteliai, kurių, kaip ir paprastai, dėl viso pikto padauginau. Įsivaizduojamam kepimo miltelių poreikiui įvertinti žiūrėkite gamintojo rekomendacijas ant pakelio.
Gerai išmaišome. Gauta masė, laikui bėgant, stingsta. Manau, tai labiausiai susiję su sviesto vėsimu bei jo konsistencijos kitimu.
2/5 tešlos padengiame kepimo popieriumi išklotą formą. Kad masė mažiau liptų prie šaukšto (rankų ar kuo kitu ketinate tai daryti), rekomenduoju įnagį vis pamirkyti šaltame vandenyje.
Pusę obuolių kiekio paklojame ant tešlos.
Uždengiame 2/5 (skaičiuojant nuo pirminio jos kiekio) tešlos.
Antrasis obuolių sluoksnis. Sunaudojame likusią pusę kiekio. Abu sluoksnius esu linkusi preciziškai tolygiai suguldyti, tarsi būčiau tikra, jog tai daro kokį poveikį pyrago išsikėlimui ar pan. Gal čia tik retkarčiais išlendančio pedantiškumo apraiškos.
Tešlos likutį (1/5 nuo pirminio kiekio) ištampome ant obuolių tinkleliu. Itin patogu tai daryti konditeriniu švirkštu.
Jo neturintiems arba pabandymui nusipirkusiems praktiškų žmonių pasirenkamame tinkle ir vidury gamybos proceso švirkšto maišeliui sutrūkus, nusiminti neverta – tai nesudėtingai atliekama rankomis. Būtinai vis suvilgomomis vandeniu – nuo to tešla ir limpa mažiau, ir skystėja. Iškočioti juostelių tikrai nepavyks.
Ir verta jas daryti kiek plonesnes bei tvarkingesnes, nei pavyzdinėje nuotraukoje.
Pyragas kepamas 175 C temperatūroje (mano atveju – ant žemos ugnies) 30 min.
Iškepęs apibarstomas cinamonu bei cukraus pudra. Derėtų palaukti, kol atauš, nes užbarstytas cukrus išsilydys, bet abejoju ar pati nors kartą tiek laukiau.
Kaip ir daugelis obuolių pyragų, jis itin skanus karštas. Išrankusis, kantriai stebėjęs pyrago kepimo procesą nuo pat obuolių pjaustymo, įgijo teisę į pusės jo išsivežimą. Tokio noro išreiškimas – aukštas teigiamas įvertinimas.
Bitė jį taip pat valgo. Tiesa, mažais kiekiais.
Labai super receptukas …
Tik aš dar kardamono ir cinamono i tešla dedu ,obuolius tarkuoju tai gaunasi nerealus ….
Vyras prašo ir prašo …. :))))
Super receptas. Vyras pirmą kartą iškepė – tai dabar aš pati negaliu sustoti kepus :))) jau 6 kg. priaugau per du mėn.
o man pvz sekancia diena arba kai atsala, tai pyragas sukieteja, manau gal nuo sviesto, kad jis uzsala, todel ir nepatinka, bet siaip kol karstas tai tikras skanumelis. O jum kurie kepat irgi sukieteja ar kanors dedat daro, kad taip nebutu?
receptas super labai skaniai gavosi aciu uz recepta!!!!! visai mano seimynai patiko net mano mazasis sunelis valge kuris labai jau isrankus!
kepu dabar pagal recepta ziuresiu kas gausis :D atrodo skaniai :) su pienu liuks, sueis :P
Nerealus pyragas :)
as gyvenime pyrago nesu kepus. sitas buvo pirmasis ir man atrodo net labai pavykes;D aciu uz recepta ! beje, labai skanu su ledais!
Siek tiek pritrukau teslos juostoms pagaminti,tai dar teko uzsimaisyti daugiau…Isties paprastas paruosimas,idejau daugiau kepimo milteliu tai labai grazus iskilo.Kepimas uztruko apie50 min.Aciu uz gera recepta:)
labai skanus piragas isejo,kartosiu dar daug daug kartu…skanumelis_-jei verticiau tai tik 10 is 10!
nu atsiprasau autores, bet sis receptas nelabai kam tikes.ir nesuprantu kaip kitiems galejo patikti, apsimetinejat ar nuomones neturit? visu pirma ziauriai saldu, cukraus tikriausiai reiktu deti per pus maziau, per mazai gaunas teslos, pyragas labai sausas, truksta rugsties, nors obuoliai ir ne issaldziuju. man tai nepatiko, neuzpykit, manau galima daug geresni issikept. ir is vis prie tokio dalyko butu galima pasiulyti padaza, kuri norint gauti reikia gerai isplakti neriebe grietinele su citrinos sultimis ir cukrumi, gal kazkiek paskanins, na bent jau man, anyway…
Nepatenkintoji&Co. Uzuot dramatizave, antrasyk – improvizuokite: 180 g cukraus+3 kiausiniai+420 g miltu ir t. t. (tai tik pvz.) ir tebunie tai JUSU skonio receptas… o Dabar dekokime autoriai uz tai kad dalinasi SAVUOJU!
Pasidariau .Labai skanus pyragas visai seimai patiko.Ypac labai gerai kad dar su paveiksleliais :)
čia puikus receptas kepti pyragą ne tik su obuoliais, galima vietoj obuolių dėti, kad ir braškes ar konservuotus ananasus, nes prir tokios tešlos puikiai tinka. Pritariu toms, kurios sakė, kad cukraus užtenka ir mažiau nei siūloma recepte, tačiau prieštarauju, kam miltų buvo per daug. Miltų dėkite tiek, kad tešla nebūtų per minkšta, nes tada pyragas bus toks neiškepęs viduje, kad ir kiek stengsitės ilgai kepti :)
Labai skanus pyragas, tik man gilioj skardoj kepa valandą, o praeitą sykį bietoj obuolių įdėjau mėlynių. Gavosi pasaka.
Nerealus receptukas! Katik baige kepti,vyras sake skaniausias obuoliu pyragas koki tik valge.Tik as dariau kiek kitaip..imaisiau tarp sluoksniu ant obuoliuku kokoso drozliu,o virsu visa aptepiau tesla ir apdeliojau pjaustytais bananais.Vel apbibarsciau kokosu ir migdolu drozlem.Zinokit kvepejo visi namie ir skonis-fantastika.
labai,labai skanus pyragas :) kaip tik dabar ji vel kepu
:)
labai skanus pyragas:))))tik pritariu tiems kas sake,kad cukraus per daug…200g.per akis:)
Pirma karta kepiau apskritai pyraga, ir pasirinkau pirmam kartui puiku varianta, gardus :) viska dejau ismatavus taip kaip reikia, tik gal ta tesla gavos per daug kietoka, obuolius pyliau i vidu, tai sunku buvo maisyt. bet tai cia niekis, svarbu skaniai ir tikrai pigiai ;)
Na paskaiciau visu komentarus ir ryt kvepinsiu savo namucius siuo pyragu, ir jei viskas pavyks uosveniai gimtadieniui pakartotinai iskepsiu, na o ta mergina kuri buvo priesiskai nusiteikus tai juokingai ji ten papriestaravo, juk teisyngaipasakyta skonio receptoriai neprisitaike ir tiek ziniu…:)
ir dar idomu, kiek suprantu tas tinkliukas leidzias kepdamas? nes as ruosiuos jei patiks uosveniai metus israsyt tai reik jauciu toliau viena nuo kito skaicius daryt