Jau aprašinėjau labai seniai šį pyragą. Įdedu dabar dar ir nuotraukas. Ryšium su praeitą rudenį turėta obuolių vonia mano ankstesnis kolektyvas kurį laiką maitinosi šiais pyragais ir tuo džiaugėsi.
Susipjaustome 5 obuolius. Realiai jų kiekis priklauso nuo pačių obuolių dydžio.
Išlydome 200 g sviesto. Supilame jį ant 270 g cukraus ir bent poros šaukštelių vanilinio cukraus. Išmaišome. Labai smagus maišymas – kol sviestas dar karštas.
Neilgai jis karštas būna. Sudedame 2 kiaušinius. Išsukame.
Į jau turimą masę beriami 360 g miltų ir kepimo milteliai, kurių, kaip ir paprastai, dėl viso pikto padauginau. Įsivaizduojamam kepimo miltelių poreikiui įvertinti žiūrėkite gamintojo rekomendacijas ant pakelio.
Gerai išmaišome. Gauta masė, laikui bėgant, stingsta. Manau, tai labiausiai susiję su sviesto vėsimu bei jo konsistencijos kitimu.
2/5 tešlos padengiame kepimo popieriumi išklotą formą. Kad masė mažiau liptų prie šaukšto (rankų ar kuo kitu ketinate tai daryti), rekomenduoju įnagį vis pamirkyti šaltame vandenyje.
Pusę obuolių kiekio paklojame ant tešlos.
Uždengiame 2/5 (skaičiuojant nuo pirminio jos kiekio) tešlos.
Antrasis obuolių sluoksnis. Sunaudojame likusią pusę kiekio. Abu sluoksnius esu linkusi preciziškai tolygiai suguldyti, tarsi būčiau tikra, jog tai daro kokį poveikį pyrago išsikėlimui ar pan. Gal čia tik retkarčiais išlendančio pedantiškumo apraiškos.
Tešlos likutį (1/5 nuo pirminio kiekio) ištampome ant obuolių tinkleliu. Itin patogu tai daryti konditeriniu švirkštu.
Jo neturintiems arba pabandymui nusipirkusiems praktiškų žmonių pasirenkamame tinkle ir vidury gamybos proceso švirkšto maišeliui sutrūkus, nusiminti neverta – tai nesudėtingai atliekama rankomis. Būtinai vis suvilgomomis vandeniu – nuo to tešla ir limpa mažiau, ir skystėja. Iškočioti juostelių tikrai nepavyks.
Ir verta jas daryti kiek plonesnes bei tvarkingesnes, nei pavyzdinėje nuotraukoje.
Pyragas kepamas 175 C temperatūroje (mano atveju – ant žemos ugnies) 30 min.
Iškepęs apibarstomas cinamonu bei cukraus pudra. Derėtų palaukti, kol atauš, nes užbarstytas cukrus išsilydys, bet abejoju ar pati nors kartą tiek laukiau.
Kaip ir daugelis obuolių pyragų, jis itin skanus karštas. Išrankusis, kantriai stebėjęs pyrago kepimo procesą nuo pat obuolių pjaustymo, įgijo teisę į pusės jo išsivežimą. Tokio noro išreiškimas – aukštas teigiamas įvertinimas.
Bitė jį taip pat valgo. Tiesa, mažais kiekiais.
Karštoje orkaitėje šildama tešla skystėja ir tinkliukas išsileidžia į šonus.
Skaičiai aiškiau matytųsi, jei obuolius įmaišytum į tešlą ar kaip kitaip paslėptum, o viršutinis sluoksnis būtų lygus. Ant jo per trafaretą (išsikirptum iš bet kokio popieriaus) skaičius išbarstytum cukraus pudra. Dariau taip kartą, pavyko sėkmingai.
na as jau pyraga iskepiau bet dar be skaiciu savaitgali su skaiciais bus, as dar taip sugalvojau kad skaiciams idesiu kakavos ir tada gausis rudi …
na o sis tai FANTASTISKAS, tik kieta tesla gavos nors viska sveriau bet del to kaip ir raset skoniui nieko neateme manau, ir dar dadejau viena kiausini, obuoliu galejau daugiau det tai kita kart pasitaisysiu:) na o cukru mazinau pagal visu komentarus tai nera per saldu, nes nemegstu saldziai, bet siaip tikrai lengvas ir nuostabus receptas, idomu kaip vyras ivertins vaikas tai labai gerai ivertino :)
Aciukas, :)
labai skanus pavyko, truputi turejau vargo su tesla, truputi per tirsta isejo, bet nieko…. skonis atpirko viska :) valgem karsta su ledais, bei saltas taip pat puikus :) Aciu! :)
Sito pyrago nebandziau daryti bet ragavau pas pusesere:) labai skanus ir man patiko :) tai snd sugfalvojau neturedama ka veikti pasidaryti:)
pyragas nuostabus!ir tikrai labai tinka su ledais.taip pat ir patiekiau su karstu sokoladu pabarstytu riesutais.vyras apsilaize pirstukus :))))
Super pyragas! Jau kiek kartu kepu ir vis skanesnis gaunas. Niam niam niam :))))
na katik pabandziau, padariau tesla o dabar kepa… skaitydama komentarus pamaciau kad zadate sukurti savo receptu bloką. tai gal galetumet itraukti ir manaji savo vardu. receptas yra skirtas keptiems obuoliams. labai paprasta:
obuolius nuplovus isimti seklas neperpjovus per pus. tada isdelioti isskauptuotus obuolius i skarda padenkta popierium, i obuoliu vidu pripilti cukraus ir sauti kepti i orkaite. kepti kol obuoliai pasidarys minksti. baigiant kepti pabarstyti cinamonu. labai skanu, paprasta, ir greita;)
Skanumėlis :) Ir tos ekonimiškas ;)
Katik pagaminau pyragą. Žiaurei skanus. :)
man tai pat tesla skani gavosi AS DA netgi razinu dejau tikiuos skanu bus
mano mama susidomėjo šiuo pyrago receptu labai neblogai atrodo turbūt keps kai iškeps parašysiu ar skanus išėjo… ;]
O kažin sviestą pakeisti kepimo margarinu negalima?
Pyragas nerealus Aciu labai uz receptuka :)
Liuks pyragas, labai skanus gavos, gal aišku kažko truputi ne visai iškepė, bet nieko, jaunimėlis pirštelius apsilaižydami sušveitė:)
ACIU UZ TOKY NUOSTABU PYRAGO RECEPTA ,SUPER SKANUS !!!!
Skanus tikrai dalykelis, pats issikepiau vakar :) Bet kadangi visas viena suvalgiau tai nieko gero taip jau :D Paskaiciavau dabar kiek jis turi kaloriju. tai va rezultatai tokie ~4100 kaloriju turi sis obuoliu pyragas.
Oi nereikėjo skaičiuoti, nereikėjo.. Gi beveik buvo galima apsimesti, kad sveika – juk su vaisiais.
ir as ka tik issikepiau, skanu bet per saldu ir kita karta desiu daugiau rugsciu obuoliuku ;))))))
Kepiau pagal šį recepta, gavosi puikiai,truputį per saldu , tešla iškepė gerai, gavosi netrapus, iš skardos išsikelia be vargo, tačiau kepiau tokioje pat temperatūroje (175) gal truputį ilgiau nei valanda, neissivaizduoju kaip jums pavyksta jį iškepti per pusvalandį. vienaip ar kitaip dėkoju už puikų receptą ;)
gaminau pagal šį receptą(radau tokį pat receptą kitame žurnale). siūlau šį obuolių pyragą pasigaminti. aš turiu šeimyną.
Vyras-Ernestas
Dvi dukrelės- Bartė ir Lauryna( dvynukės). Bartei yra 5 metai o Laurynai 10 metų. kai visi vakare susėdome ragauti pyrago visiems labai patiko. Bartė yra jauniausia mūsų šeimoje, todėl jos nuomonė mums labai buvo svarbi( chi chi chi). Žinoma ji SAKĖ KAD jai labai labai skanu. na o kitiems dviems asmenims(juokiusi) labai patiko. taigi visiems siūlau jį pasigamint. Skanaus