17 responses to “Pipirinė liaudies medicina”

  1. skaniai.lt

    Aš irgi kažkada taip gydžiausi. Rezultatas – peršalimas liko +skaudėjo galvą nuo degtinės+skrandį nuo pipirų :(

  2. Miela, Dovile,

    pipirai – gana senas mociuciu budas. Smagu, kad dar toki prisimeni. Siuo metu zmones renkasi kiek kitokiu “deginanciu” ingredientu, ir daugiau. Visai neblogai suveikia derinys imbieras+medus+citrina. Be snapso to neisgersi, bet kieki kiekvienas pasirenka pagal savo istizimo lygi. Ir sveikatos. Citrina skirta imunitetui, medus gerklei, imbieras (ale pipirai) skirti organizmui pravalyt nuo buozgalviu. Spiritas skirtas visa tai iskest. Sveikatos ;)

  3. Agne

    Chm, kiek pamenu, pipirai su degtine, tai vaistas nuo viduriavimo ;)

  4. Dautarte

    Degtine su pipirais tai pirmas vaistas nuo nusinuodijimo maistu, kai skrandis nebendradarbiauja i zmogus “zalias” ir vos gyvas.

    Nuo persalimo, grypo ir pan. puikiai veikia cesnakas ir pikantiski patiekalai su imbieru, chili ir t.t. As tokiais atvejais visuomet gaminu vengriska guliaso sriuba arba pikantiska sultini (verda +/- 5 val.) su aitriaja paprika.

  5. Dovilė

    Nereikėjo apie tą vengrišką guliašovą – seilės bėga dabar ;)

    Taigi, poveikis: Atsikėliau savijauta tokia pačia kaip ir vakar. Ir dar šiek tiek sutinusi.. Džiaugiuosi, kad bent vakarinis pašlapimas-pašalimas papildomai neatsiliepė.
    Užtat miegojau labai gerai – iš karto labai šilta pasidarė ir miegojau sąlyginai kietai.

    Šian vakare turbūt bandysiu degtinę su medumi, citrina ir gal imbieru. O dienos eigoje toliau vykdysiu projektą Kibiras arbatos per dieną – sveika ir gerklei, ir kojoms.

  6. MariukasM

    Degtinė su pipirais ar druska nuo viduriavimo padeda tik tiek, kad prisigėręs tu to reiškinio daugiau nepastebi. Mano mėgstama Nemirof medaus pipirinė arba arbata su romu nuo peršalimo gelbsti tik pačioje pradinėje stadijoje. Lietuviškas analogas netinka, nes per švelnus. Jei pražiopsai pradžia, tenka griebtis chemijos.

  7. svecias

    na as savo patirtimi pasidalinsiu. teko viena kart stipriai pasukauti, o kita diena visiskai neprasneketi, tai bandziau gydytis visokiais medum, arbatom ir citrinom, bet ne velnio nepade, kol netycia kaune neuzklydau i BO bara, o te isgeriau toki gerima “pikto”, tai kita diena vel balselis buvo lyg niekur nieko :) o tas “pikc” padarytas is degtineles, pipiru ir tabasko padazo. toks aitrus daiktas, bet man labai padejo ;)

  8. Dovilė

    Jei dėl balso, tai esu girdėjusi apie šildytą alų. Sako, šlykštu neišpasakytai, tačiau balsas kitą dieną – kaip lakštingalos.

  9. Dautarte

    Va čia tai jokiu būdu nesutiksiu… nors dėl skoniu lyg tai ir nesiginčijama ;) Šildytas (karštas) alus yra labai skanus dalykas, jei teisingai padarytas žinoma. Beje puikiai padeda pirminėje peršalimo stadijoje (kaip ir karstas vynas).
    Alus daromas taip (mano būdas): į puodą įpilti truputi vandens, į vandenį įmesti cinamono žievės, imbiero gabaliuką, kelis gvazdikėlius, kelis juoduosius pipirus, kardamono sėklų ir anyžiaus (šito, jei kas mėgsta). Viską trumpai virinti, kad nuoviras įgautų prieskonių skonio. Tada pilamės alų. Alus turi būti kuo saldesnis. Pašildome, bet neužviriname – čia reikia stovėti ir spoksoti į tą puodą, nes alus akimirksniu išbėga ir visas darbai šuniui ant uodegos… Į puodelius dedamės medaus pagal skonį ir užpilame karštu alumi. Po tokio gėrimo niekas nepasakys, kad jam šalta ;)
    Mažiau sudėtingas būdas (naudoja baruose): tai pašildyti alų, įberti malto cinamono, įdėti medaus ir pripilti imbiero sirupo. Bet man asmeniškai visiškai nepatinka, kai aluje plaukioja tas maltas cinamonas ir kartais maltas imbieras… na o sirupas, tai visada sirupas – skonis identiškas su natūraliu ;)
    O balso atstatymui tai šildyto alaus su plaktu kiaušiniu reikia – reikia pašildyti alų, kaip aprašiau, kol vyksta šildymas iki baltumo išplakti kiaušinį su cukrumi, karštą alų pamažu visą laiką plakant pilti į kaišinį. Voila.
    Kiaušinis iš vis balsui gera poveikį turi. Pvz. plakti kiaušiniai su romu, tai visų operų dainininkų balso priežiūros būdas.
    Man peršalus balsą atstatyti padeda karštas pienas su medumi. Idealiai tai dar būtų šaukštelį sviesto į ta pieną įdėti, bet baisi šlykštynė tada gaunasi… brrr…

    O guliašo sriubyte gaminama beveik be pastangų, tai gal neblogai būtų pasigaminti? ;)

    Linkiu sveikatos!

  10. Dovilė

    Oho! Tokį receptą perskaičius, vien iš smalsumo norisi pasigaminti :) Nors realiai balsas jau toks “seksualus”, kad derėtų išbandyti iš poreikio – per susitikimą pagaliau išsižiojusi užduoti klausimą, baisiai susinepatoginau, kai visi kiti užtilo ir išgirdau tik save..
    Galbūt tie bandžiusieji šildyti alų, darė tai kaip kitaip, nes aprašytasis variantas tikrai skamba gerai. Nors, žinoma, ne viskas vienodai patinka visiems.

    Kažin ar artimiausiomis dienomis gaminsiu guliašinę, nes ryt, panašu, kad laukia regata Kauno mariose (pats tas sveikatos taisymui..), tai sekmadienis bus tik išsimiegojimui ir būtinųjų buitinių darbų atlikimui.

  11. Vaza

    Peršalimo pradžioje – kojų kaitinimas karštame vandenyje (galima sakyti, kad net truputį pavirinimas) – štai kur panacėja.

  12. shiny

    esu ir aš bandžius 40°+pipirai. Bet tada gėrėm tuos pipirus iškart po to kai kelias valandas lietuje bandėm išstumt vieno grupioko mašiną iš purvo – nurs buvom tragiškai sušlapę, sušalę ir pan., bet nei vienas neperšalom tada (: man atrodo tik tuo momentu ir veikia, o kai jau sergi, tai nepadės. balsuoju už medų+citriną+tarkuotą imbierą+karštą arbatą

  13. lashiuke

    Karštam vandenyje ir su druskos keletu saujų, o paskui kojytes į vilnones kojines ir miegot. Jei taip padaroma vos peršalus, tai jau ant rytojaus sveika kai ridikulis lakstydavau. ;)

  14. Dovilė

    Mhm. Tuoj ir namo važiuosiu. Gal jau tiesiog įvirsiu į lovą ir ryt vėliau kelsiuosi.

    Užtat gavau šian patarimą, ką daryti su servetėlėmis (per dieną jų sukaupiau artipilnį šiukšlių kibirą) nutrinta nosimi. Patepti jodu – bent nesimatys, kad raudona.

  15. shiny

    dar sako alijoshius padeda – perlauzhi lapa ir patepi (: sveik!

  16. Pliumpa

    nosytei patept yra vaistinėse toks boro-mentolio tepalas, mentolis maloniai vėsina, o boras gydo nutrinimą. O šiaip daug šiltos žolelių arbatos su trupučiu medaus, jei tenka gulėti arbatą susipilu į termosą, kad nereiketų lakstyti dėl kiekvieno puodelio.

  17. Dovilė

    Ligos baigėsi, bet šildytą alų labai norėjau išbandyti :) Kadangi pastaruoju metu nepavyko apsilankyti padorioje parduotuvėje, o man pakeliui esančios turi gana skurdų prieskonių pasirinkimą, teko apsieiti be anyžiaus, o cinamoną ir kardamoną naudoti maltus.

    Sunku apibūdinti skonį. Tai lyg ir alaus arbata su karšto vyno prieskoniais ;) Gal dėl to, kad labiau prastusi prie šildyto vyno, man lyg ir pritrūko to jo aštrumo ir gal net stiprumo. Bet dalykas įdomus ir vertas paragavimo. Vat tik labiau reikėtų pasistengti ieškant nemaltų prieskonių, nes nu tos drožlės tai nieko smagaus.

Leave a Reply