Vakar Skonio studijoje vyko Rtveli (რთველი) – gruziniškos vyno ir laukų derliaus šventės – vakarėlis. Šitas geras yra Electrolux vakarėlių gido Dinner Explorer serijos renginys. Pirmieji du – TastyArt Braškių sezono atidarymas ir Mindaugo karūnavimo šventė.
Kadangi turiu talentą vėluoti, tai atvykau praktiškai ant gatavo. Vadinasi, gamino apie dvi valandas. Truputis vaizdų.
Komandų patiekalus vertino bei laimėtoją rinko svečiai iš Gruzijos – „IDS Borjomi – Europe” atstovybės Lietuvoje vadovas Irakli Bokuchava su žmona bei Gruzijos konsulas Lietuvoje Irakli Asashvili. Vertinimo metu išsiskyrė kriterijai “skanu” ir “atitinka originalą”.
Atsiradus netikėtam tikslui – pralošti butelį gruziniško vyno – užvestas tostų konkursas. Gavosi labai linksmas. Prasidėjęs nuo visą parą trunkančios draugystės ir draugų, kuriuos galima prižadinti 2 val. nakties, baigėsi tautų draugyste ir mišriose santuokose gimstančiais vaikais, kurie, neabejotinai, būna labai protingi. O gruziniškas receptas geram tostui – svarbiausia, kad tostas būtų iš širdies.
Vakaro metu komandų gaminti patiekalai buvo žiauriai nerealiai skanūs. Iš organizatorių išgauti receptai žemiau. Irgi kada nors pamėginsiu juos gaminti namuose.
Chaciapuri (Chačapuri)
Vertintojų komentaras: “Šį patiekalą turėjo gaminti žmogus, turintis gruziniško kraujo”. Šis patiekalas ir laimėjo pirmą vietą.
Produktai:
- 2 stiklinės miltų (gali būti šiek tiek daugiau);
- 2/3 stiklinės rūgpienio/jogurto/kefyro;
- ½ šaukštelio druskos;
- Pageidautina ½ šaukštelio kepimo miltelių (bet nebūtinai);
- Įdarui geriau sumaišyti įvairius sūrius: mozzarela, feta (bryndza), Rokiškio;
- 1 kiaušinis;
- Pageidautina žalumynų: petražolių, krapų;
- Sviesto patepimui (paprasto, ne lydyto).
Užminkykite tešlą, palikite ją pusvalandžiui išbrinkti.
Visus sūrius susmulkikite ir sumaišykite su kiaušiniu ir žalumynais. Įdaras turi būti sūrokas, tad jeigu sūriai švelnesni (mozzarela, rokiškio), tuomet reikėtų dar įberti druskos.
Tešlą padalinkite į 4 didesnes dalis arba į 8 mažesnes.
Didesnes dalis iškočiokite į apskritimus, į viduriuką į dėkite įdaro ir kraštus surinkite (kaip chinkali) ir sujunkite.
Iškočiokite maždaug 0,7 cm storio paplotėlį ir kepkite sausoje įkaitintoje keptuvėje po 1,5 – 2 min. iš kiekvienos pusės.
Iškepusį paplotėlį patepkite sviestu ir uždenkite lėkšte. Paplotėlius dėkite vieną ant kito.
Jei padalinsite į 8 dalis, įdarą reikės dėti tarp dviejų iškočiotų paplotėlių, kraštus gerai sujungti (galima patepti kiaušinio baltymu).
Charcho (Charčo)
(Gruziniška jautienos sriuba)
Kažkas tarp švelniai aštru ir aštru. Puikiai.
Produktai:
- 500 g jautienos krūtinkaulio;
- 2 svogūnų galvos;
- 2-3 česnako skiltelės;
- (2 valgomi šaukštai pomidorų tyrės arba 100 g pomidorų) paprastai kaukaziečiai nededa pomidorų į charčo, jei yra slyvos;
- ½ puodelio ryžių;
- ½ puodelio rūgščių slyvų ( 5 – 7 mažos geltonos slyvaitės);
- Druskos, pipirų, lauro lapų, aitriosios paprikos (dribsniai);
- Smulkintų kalendrų, petražolių arba krapų;
- chmeli-suneli prieskonių;
- kelios šafranų purkelės.
Nuplaukite ir supjaustykite mėsą taip, kad porcijai tektų 3-4 gabaliukai.
Užpilkite šaltu vandeniu, dėkite virti ir nugriebkite. Virkite ant mažos ugnies apie 1,5-2 val.
Galiausiai sudėkite susmulkintus svogūnus ir ryžius.
Pagal skonį įdėkite druskos ir pipirų, aitriąją papriką, lauro lapų.
Išimkite slyvaičių kauliukus ir sudėkite slyvas į sriubą.
Virkite ant lėtos ugnies dar 25 min. Suberkite chmeli-suneli, šafraną, sutrintus česnakus ir virkite dar 5-10 min.
Patiekite lėkštėje su žiupsneliu smulkintos kalendros, petražolės arba krapų (pagal skonį).
Vištienos cachochbili (Čakobili)
(Troškinta vištiena)
Anot degustatorių iš Gruzijos, nelabai autentiškas, bet labai skanus.
Produktai:
- 1 višta (viščiukas);
- 2 svogūnų galvos;
- 2 valgomi šaukštai pomidorų tyrės;
- mėsos sultinio;
- 2 arba 3 valgomi šaukštai lydyto sviesto;
- Druskos ir pipirų pagal skonį;
- Aitriųjų paprikų (galima dribsnių);
- Džiovintų bazilikų;
- Pomidorų (nuvalytų ir supjaustytų skiltelėmis);
- Kapotų žalumynų (petražolių, kalendrų).
Paruoškite vištą: nuplaukite ir padalinkite ją į vidutinio dydžio gabaliukus, pakepkite ant lydyto sviesto kartu su svogūnais.
Sudėkite į troškintuvą, užpilkite sultiniu ir troškinkite ant mažos ugnies 15 – 20 min.
Sudėkite pomidorų tyrę ir patroškinkite dar 15 – 20 min., įberkite druskos, aitriųjų paprikų dribsnių, pipirus, sudėkite supjaustytus pomidorus, įberkite džiovintus bazilikus ir troškinkite ant labai lėtos ugnies 15 – 20 min.
Pabaigoje suberkite pjaustytus žalumynus.
Dar vienas populiarus variantas – vištieną apvoliuoti miltuose ir po to troškinti.
Vakaro pabaigoje supratau, kad šitie vakarėliai man patinka, ir, kad į kitą labiau pasistengsiu nevėluoti. Teigiamų emocijų mecenatai:
- Skonio studija, kuri man asocijuojasi ne tik su prieskonių parduotuve, o su vieta vakarėliams, nes turi net dvi salėje įrengtas virtuves;
- Electrolux, kurių technika ten yra labai patogi gaminti ir atrodo gerai;
- Borjomi, kuris yra for sure išskirtinis vanduo Lietuvos rinkoje.
Nuotraukas nukosėjau iš Organizatorių. Jų ten yra daugiau.
vakar mačiau retušuotas morkas, o šiandien neberandu… čia iš bado matyt taip…
Radau tau morkas.
Kas ten per prieskoniai prie charcho? Kmeli-suneli, gal galima koki tarptautini pavadinima, bo googlas neranda…:)
Khmeli suneli
aciu
Tikrai skaniai atrodo…ir vakarėliai smagūs – gaila šį kartą nepavyko sudalyvauti. Na, bet gerai, kad yra vis kur pasiskaityt kas ir kaip ten vyko:)
chacapuri.Kažkodėl nesupratau ką daryti su tuo gabalu,kurį suspaudėme kaip chinchali.Šiaip chacapuri kepamas kaip pyragas o ne kaip blynas.