Klasikinį desertą su originaliu jo įpakavimu demonstruoja Saulius. Įrašas atsiųstas konkursui, kurio prizą įsteigė knygynas Mano knyga.
Šiandien mes gaminsime tinginį, kuriuo galime pavaišinti netikėtai užklydusius svečius ar tiesiog vakare pasidaryt puikų saldėsį prie rytinės kavos. Mums reikės:
- Mažo pakelio (100 gr.) sviesto (būtent sviesto, o ne tepaus riebalų mišinio, ar kaip jie ten dabar vadinasi);
- 2-3 valgomųjų šaukštų kakavos (nuo jos kiekio priklausys tinginio kartumas, jei norite saldesnio dėkite 2);
- 1 valgomojo šaukšto cukraus;
- 1 indelio (berods jame būna 180 gr.) kondensuoto pieno;
- 2 pakelių sausainių.
Išimame sausainius iš pakelių, pakelių stengiamės nesuplėšyti, atidaryti tik vieną jų galą, jų dar prireiks. Į didelį indą sutrupiname sausainius, kuo smulkiau tuo geriau. Sviestą dedame į puodą ir ištirpiname ant didelės ugnies (sutaupome laiko).
Sviestui ištirpus, sumažiname ugnį iki minimalios, suberiame kakavą, sumaišytą su cukrumi.
Maišome, kol kakavoje neliks didelių gumulų. Supilame 4/5 indo kondensuoto pieno. Šį veiksmą aš darau iš akies, dažniau gal netgi jo pamažinu šiek tiek, nes persistengus ir įpylus per daug tinginys gaunasi minkštas, o jis turi būt kuo kietesnis. Maišome kol viskas įgauna šviesiai rudą spalvą ir vientisą masę, be gumuliukų. Galime paragauti, bet šioje stadijoje patarčiau pridėdinėt nebent kakavos, nes gali atrodyti nelabai saldu ir lengva persistengti pridėjus kondensuoto pieno. Bet kuriuo atveju jei kažką pridedame – maišome kol spalva ir masė vėl pasidaro vientisa.
Pilame gautą masę ant sutrupintų sausainių.
Nepergyvenkite, dėl to, kad sausainių atrodo gerokai daugiau, negu šokoladinės masės. Viską gerai gerai išmaišome ir dedame į tuščius sausainių pakelius.
Rekomenduoju kas 2-3 šaukštus statyt pakelį ant stalo ir su bulvėm trint buožele ar kažkuo panašaus ją suspaust, kad pasidarytų kieta ir vientisa (aš naudoju tiesiog ploną pailgą sulčių stiklinę). Viską padaliname į du pakelius (tiek gi jų ir buvo, ane? :). Ir rezultatas.
Pakelius dedame į šaldytuvą bent 1 valandai (jei svečiai labai nekantrauja ir suspaudėte tikrai gerai galima ir dar trumpiau) ir SKANAUS.
Mmmmm…. Susigundžiau :)
Būdavo laikai, kai tinginį valgydavome kone kasdien : )) tai jau dabar atsivalgėm su kaupu, bet šįvakar man taip noris saldumynų, kad net ir atsivalgyto deserto neatsisakyčiau :p aš irgi tinginį labai panašiai gaminu, tik daugiau sviesto naudoju :) gaunasi labai riebus, bet laaabai skanus ir ne sausas :)
Sumasinot mane :p Ryt pasigaminsiu. Garbes žodis!
Sausainiai “Gaidelis”… Kai kam tai sukele šypseną… whatever.
Manyčiau, šis receptas priklauso ne Sauliui. O čia gal demonstruojami originalūs receptai…. Laurai juk ne Sauliui priklausytų, o tarybinės virtuvės specialistams.
[…] Saldusis tinginys – Saulius […]
Ar aš sakiau, kad aš sugalvojau šitą receptą? Aš tiesiog aprašiau kaip jį darau aš + pateikiau nuotraukas ir laimėt net nesitikėjau, tiesiog pasidalinau.
Btw: Živile, ką pateikei tu? nes sąraše kaip ir nematau, kad ką būtum pateikus, įtariu tiesiog padarei kaip tipinė lietuvė “nieko nesugalvoju, tai bent kitą pakritikuosiu”. Eisiu pažiūrėsiu ar ir apie vanilinius naminius ledus laurus komentaruose atidavei šimtmečio pradžios kulinarams.
ech, gaila taisyt neduoda komentarų.
Receptą = patiekalą.
šimtmečio = praėjusio šimtmečio.
senai valgiau….reiks pasigaminti..
O taip taip skaniai atrodo, ir labai susigundziau.. tuoj pebgsiu i parduotuve nusipirkti produktu ir gaminsiu :]*
vienintelis receptas su tiksliu ingredietu kiekiu.saunuolis.nes gyvenant uzsienyj ir pakuotes keiciasi.10 balu.
pabandysiu ziuresiu kas gausis
labai sunkei pagaminamas bet labai skanus tokių 10 suvalgyčiau:D
labai sunkei pagaminamas :D
Kas čia sunkaus? Aš jį žiemą lauke per žygį sugebėjau pagaminti. Ir nebūtina du beveik tokius pačius komentarus rašyti.
pasigamnau skanunėlis:)
dabar pasidariau, paziuresiu ar sakanus….
Atsivalgiau begamindama:) o dabar laukiu, kol sustings:)
labai skanu, jau pasigaminau. malonu kad toki dalyka radau
Va dabar gaminu tinginį :P Tik visai kitokiu būdu.. Nededu kondensuoto pieno, o vietoj jo paprasta piena :P