Šalta arbata

Šaltos arbatos recepto konkursas su elektroniniu knygynu ManoKnyga.lt baigėsi.
Vietiniai šaltos arbatos specialistai laimėtoja išrinko Silviją, kuri paskutinį konkurso vakarą tiesiog pritrenkė atsiųstais receptais. Jai ir atitenka 30 Lt vertės ManoKnyga.lt dovanų kuponas.

Šalta arbata

Toliau publikuojama eilė receptų geram orui. Kai kurie jų stipriai nustebino. Pasirodo, iš arbatos galima padaryti praktiškai desertą ar kokteilį. Nerealiai.

Mėtų arbata

Pasiruošti 0,7-0,8 litro mėtų arbatos, joje ištirpinti 2 kupinus šaukštus cukraus. Arbatą atšaldyti.
Supilti į stiklinius puodelius (bus 2-4 puodeliai, priklausomai nuo dydžio). Tada į kiekvieną supilti po 1-1,5 valgomojo šaukšto šviežiai išspaustų citrinos sulčių, po 15-20 ml mėtų likerio ir sudėti ledukus. Jeigu arbata bus stipriai atšaldyta, ledukų reiks mažiau, o jiegu norėsis dar šaltesnės – daugiau.
Arbatos puodelį galima papuošti citrinos žievele ir mėtos lapeliais ar šakele.

Atsiuntė Silvija.

Putojanti mėtų arbata (4 porcijos)

Reikės: 0,5 litro mėtų arbatos, 200 ml gazuoto vandens, 120 g cukraus, 80 ml citrinos sulčių, kelių mėtos šakelių (lapelių).

Užplikyti mėtų arbatą, leisti pritraukti. Pridėti cukraus. Kai arbata atvės, supilti citrinos sultis ir gazuotą vandenį.
Į stiklinius puodelius arbatą išpilstyti, pridėti ledukų ir papuošti citrinos žievele ir mėtos lapeliais ar šakele.

Atsiuntė Silvija.

Ledai arbatoje

4 porcijoms reikia: mėgstamo skonio ledų, 0,5 litro stiprios šaltos juodos arbatos, cukraus, grietinėlės ir, priklausomai nuo to, kokio skonio ledai, su jais susijusių papuošimų (pvz., jeigu ledai mėlynių skonio, galima papuoši keliomis melynių uogomis ir t.t.).

Į stiklinius puodelius įdėti po vieną arbatinį šaukštelį ledų, užpilti pasaldinta arbata ir užpurkšti grietinėle. Aš naudoju „DaDu“ ledus.

Atsiuntė Silvija.

Arbata su ananasų sultimis ir pienu (1 porcija)

50 ml ananasų sulčių ir 2 šaukštus pieno supilti į nesaldžią atvėsintą stiprią juodą arbatą.
Tada dar viską palaikyti šaldytuve. Ledukų nereikia.

Atsiuntė Silvija.

Arbata su kiaušiniu (2 porcijos)

Išplakti 2 trynius su 100 g medaus, užpilti 2 puodeliais juodos arbatos, išmaišyti, dėti ant viryklės ir, nuolat stipriai maišant, supilti dviejų citrinų sultis. Kai arbata atrodys, kad jau užvirė – po pirmųjų burbuliukų, nuimti nuo viryklės ir atvėsinti.
Tada supilstyti į taures arba stiklinius puodelius, leisti atšalti šaldytuve.
Prieš patiekiant uždėti kiaušinių baltymus, išplaktus su cukrumi, šiek tiek citrinos sulcių ir citrinos ar apelsino cedros.

Atsiuntė Silvija.

Arbata su kardamonu ir cinamonu (4-6 porcijoms, priklausomai nuo puodelių, iš kurių bus geriama arbata, dydžio)

Reikia: 4-6 puodelių vandens, 4-6 juodos arbatos pakelių (kiek bus geriančių, tiek reikia ir vandens, ir arbatos pakelių), 1 puodelio arba 4-6 šaukštelių kondensuoto (sutirštinto) pieno, 4-6 gabaliukų arba šaukštelių cukraus, po 2-3 šaukštelius cinamono ir kardamono, ledukų.
Geriausia naudoti tik juodąją arbatą, jeigu bus naudojama kita, bus ir kitas skonis.

Užverdamas vanduo ir juo užpilama arbata ir kardamonas. Įdedama cukraus. Laikoma 5-7 min., kol pritrauks. Tada arbatos pakeliai išimami ir leidžiama arbatai atvėsti. Kol ji šilta, įdedama cinamono. Viskas išmaišoma.
Norint greitai pasidaryti tokios šaltos arbatos, vėsinti ją geriausia šaldytuve arba vėsioje patalpoje. Į 4-6 stiklinius puodelius įdedama ledukų ir supilama arbatos tiek, kad dalis puodelio (na, maždaug ketvirtis) liktų tuščias – reiks dar įdėti kondensuoto pieno – po šaukštą į kiekvieną puodelį.
Patiekti nemaišius, užbarsčius dar kelis grūdelius cinamono. Pikantiškas skonis. Skanaus.

Atsiuntė Silvija.

Gaivinanti imbiero arbata (4 porcijos)

Reikės: piršto ilgio imbiero šaknies, 1 litro vandens, 4 šaukštų žaliosios arbatos, medaus, citrinos sulčių, citrinos skiltelės (papuošti).

Imbierą nuskusti ir supjaustyti plonais griežinėliais, sudėti į vandenį ir užvirti, tada tuo vandeniu užplikyti arbatą ir leisti pritraukti 3-5 min. Tada pasaldinti medumi, išmaišyti, nukošti ir atšaldyti.
Prieš patiekiant, įpilti citrinos sulčių. Stiklinę ar stiklinį puodelį papuošti citrinos skiltelėmis.

Atsiuntė Silvija.

Apelsininė arbata su džinu (2-4 porcijos)

Formelėse užšaldyti šviežiai išpaustas apelsino sultis.
Pasiruošti 1/8 litro juodos arbatos ir joje ištirpinti 2 arbatinius šaukštelius cukraus. Arbatą atšaldyti.
Supilti į aukštą taurę, sudėti į ledukus sušalusius apelsino sulčių gabaliukus, įpilti 20 ml džino ir pusės apelsino sultis.

Atsiuntė Silvija.

Arbata „2in1 ir mineralinis“ (4 porcijos)

Reikia: 2 arbatinių šaukštelių juodosios arbatos arbatžolių, 1 šaukštelio imbiero miltelių, cinamono (ant šaukštelio galiuko), 4 gvazdikėlių, 1 šaukštelio mėtų arbatžolių, 1/2 litro vandens, cukraus, 3 citrinų sulčių, mineralinio vandens ir ledukų.

Arbatžoles atskiruose induose su prieskoniais užplikyti. Leisti pritraukti (ne trumpiau kaip 5 min., maždaug iki 10 min). Pagal skonį įdėti cukraus.
Kai abiejuose induose gėrimas atvės, jį nukošti, supilti į vieną indą, įpilti citrinos sulčių ir mineralinio vandens. Išmaišyti ir išpilstyti į puodelius, įdėti ledukų.

Atsiuntė Silvija.

Šalta arbata su medumi (4 porcijos)

Sumaišyti litrą juodosios arbatos su 175 g medaus ir 4 citrinų sultimis (pagal skonį).
Atšaldyti, išpilstyti į stiklines su ledukais.

Atsiuntė Silvija.

Šaltos arbatos patarimai

Daugeli šaltų arbatų ruošiu iš atminties ir iš akies. Dažniausiai jos būna:

  • be cukraus ir… sušaldomos į ledukų formeles. Išiimu iš šaldytuvo, sumetu į puodelį, įmetu medaus, išspaudžiu citrinos sulčių arba įmetu citrinos riekelę, suteleškuoju ir… sušildau rankose – arbata ima tirpti;
  • vasarą visada išnaudoju užsigulėjusias arbatas, užplikau ir palieku atvėsti, kai reikia įsipilu;
  • jeigu arbata raudona, šaldydama jai ledukus, įlašinu raudonos spalvos maistinio dažiklio – ledukai būna ryškiai raudoni ir per stiklinį puodelį jie arbatoje aiškiai matomi;
  • mėgstu sumaišyti skirtingų rūšių arbatas, pavyzdžiui, juodą su žalia, žalią su rooibos ir t.t.;
  • dažnai užplikau paprastą arbatą, bet stiprią, ir į ją supilu uogų, vaisių nuovirą arba ją užplikau su prieskoniais;
  • mėgstu greitas šaltas arbatas – įpilama kokio sirupo, įmetama ledukų (labai skanu su slyvų sirupu paparasta juoda arbata);
  • arbata gali buti paparasta, bet ji bus skanesnė, jeigu bus papuoštas puodelis, taurė ar kitas indas, iš kurio ji bus geriama;
  • apie mėtų (melisos ar pipirmėčių) arbatą. Labai apsimoka mėtų lapelius ir nutarkuotas citrinos (apelsino) žieveles patrinti su cukrumi (paimti medinį šaukštą ir patrinti) – aromatas neapsakomas.

Atsiuntė Silvija.

Citrinų-mėtų šalta arbata

Reikės:

  • 1 nuluptos citrinos,
  • 2-3 stiklinių atvėsusios arbatos (labai tinka raudonoji ir be cukraus),
  • cukraus (pagal skonį),
  • mėtų (pagal skonį),
  • 1,3l vandens.

Į mikserį įdedame citriną. Ją, įjungę mikserį, negailestingai sumalame. Tada pilame vandenį ir arbatą. Vėl viską išmaišome. Pilame cukraus, sudedame mėtų lapelius. Paragaujame. Jei cukraus mažai, įsidedame dar tiek kiek norime.
Nukošiame gėrimą, supilame į butelį ir be jokio saiko pridedame ledo kubelių. Butelį sukratome ir gėrimas paruoštas! Jei norima tikros atgaivos, patartina keletą valandų butelį palaikyti šaldytuve.

Atsiuntė Tomas.

Šalta arbata – sangria wannabe

Reikės:

  • 1 l obuolių sulčių (gali būti ir iš pakelio, bet geriau iš stiklainio, kurį įdavė močiutė),
  • 1 pakelis/maišelis juodos arbatos (arba Earl Grey),
  • po pusę: citrinos, laimo, apelsino (supjaustytų griežinėliais),
  • 1 cinamono lazdelė (nebūtinai),
  • keletas mėtų šakelių (nebūtinai).

Ką daryti:
Užkaiskite obuolių sultis ir, vos pradėjus virti, iš junkite. Įdėkite maišelį arbatos, vaisius, cinamono lazdelę ir dalį mėtos šakelių. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
Atvėsus išimkite arbatos maišelį, cinamono lazdelę ir mėtas. Į ąsotį pridėkite ledo ir supilkite arbatą. Įmeskite likusias mėtos šakeles.
Jei norite paeksperimentuoti Ispaniška tematika – įpilkite vaisvandenių (pvz., „Fantos“) ar vaisių skonio gazuoto mineralinio (pvz., „Vichy“).
Skanaus!

Lauros receptas.

Šalta arbata su „Schweppes ginger ale“

Reikia:

  • 0,5 l žalios arbatos su citrina (rekomenduoju „Twinings Green tea & lemon“ pakeliais),
  • Rudo cukraus pagal skonį,
  • 0,5 Schweppes Ginger ale,
  • Daug daug ledukų.

Užplikyt arbatą, palaukt kol pritrauks, įbert cukraus, primest ledukų, kad atšaltų o pabaigoj pripilti „Schweppso“, dar ledukų ir makt makt gaivintis.

O dar šią vasarą atradom, kad jei reikia eit į lauką tai norint išgyventi ir nemirt iš karščio, į termosus galima ir šaltus gerimus pilt, su visais ledukais, mmm, ledinė gaiva vidury peklos yra gerai!

Autorė iš shiny.lt.

Paprasta, bet su poveikiu

Paprasčiau nei paprasta. Užvirti vandenį, įdėt keletą melisos lapų, pagardint medum ar cukrum, jei reikia, ir atšaldyt.
Iš patirties sakau, jog poveikis tikrai jaučiamas.

Atsiuntė Paulius G.

Kompotas

Taigi šalta arbatikė yra kompotukas iš fantastiškų tiek miško, tiek sodo uogyčių. Pagal skonį cukriuko ir liuks.

Linos idėja.

ManoKnyga.lt tuo tarpu ir knygą į temą gavo – „Gaivieji gėrimai: limonadas, smutis, frapė, džiulepas, šerbetas, gira“.
Nuotrauką įrašo iliustravimui nugvelbiau iš Flickr.com nario House Of Sims.

Posted in

3 responses to “Šalta arbata”

  1. Konkursas: šaltos arbatos receptas

    […] 2010.09.06 Konkurso rezultatai ir šaltos arbatos receptai. Posted in […]

  2. azartas

    Kur jūs buvot su šituo straipsniu, kai +32 spaudė…

  3. Šalta arbata | atsakingasrestoranas

    […] mėtų arbata (4 […]

Leave a Reply