Šašlykas – nugalėtojas

Lietuvoje baigėsi kepsnių kepimo lauke sezonas. O pabaigtas jis buvo šašlykų kepimo varžybomis. Laimėjo mano komanda. Tiesą sakant, praktiškai niekuo neprisidėjau, bet šašlyko-nugalėtojo paruošimo receptą išgavau. Galiu sąžiningai paliudyti, kad šie šašlykai verti nugalėtojo vardo.


Nesu virėjas. Namuose neturiu virtuvės. Bet kartais ir aklai vištai nukrenta grūdas – kažkaip netyčia išmokau kepti skanius šašlykus. Receptas buvo sukurtas sujungus keletą patarimų su šiek tiek improvizacijos. Rezultatas gaunasi labai skanus, bet kame to paslaptis – neįsivaizduoju. Todėl surašysiu visus į sėkmę vedančius žingsnius, o atskirti būtinus nuo nereikalingų bandykite patys.

Taigi, pradedam. Procesas (įskaičiuojant laiką transporte) užims kokias dvi valandas:

1) Pirmyn į parduotuvę

Rekomenduoju Maximą greta Halės turgaus – iš ten bus patogiau eiti į Halę.

Įsigyti:

  • Tris didelius maišelius;
  • 700-900 ml beskonio majonezo, pageidautina riebaus. Galima su krapais;
  • 1-2 didesnes citrinas;
  • Mažą buteliuką alyvų aliejaus (už ~5 litus).

2) Į turgų, į turgų

Pirksime mėsą. Rekomenduoju Halės turgavietę, ir kuo anksčiau ryte.

Jei esate čiainikas, kaip aš, tiesiog mėsos skyriuje išsirinkite patikimiausiai/patraukliausiai atrodančią pardavėją (patikimumą turbūt rodo jos šaldytuvo asortimento įvairumas), plačiai nusišypsokite, bei pasiteiraukite jos nuomonės, kurie iš jos turimų mėsos gabalų nuostabiausiai tinka fantastiškai skaniausiam pasaulyje šašlykui (tikėtina, kad ji bakstels pirštą į gabalą nugarinės; sako, kumpis bei kitos kiaulės dalys šiam tikslui nėra tokios geros). Saikingai pakoketavęs, pasiteiraukite, ar ji negalėtų atpjauti 3 kg šios mėsos, ir supjaustyti šašlykui tinkančiais gabaliukais, ir sudėti į štai šį Maximos maišelį? Į visus nežinomus klausimus (pvz., „didesniais gabaliukais ar mažesniais“) geriausia reaguoti nuoširdžiai linksmu „o kaip skaniau?“

Jei viskas bus gerai, išsiskirsite su maždaug 50 litų, bet turėsite gerą nuotaiką ir krūvą marinuoti tinkamos mėsos (sunkus tas maišas, tikrai sunkus). Belieka atsisveikinant pasiteirauti, „o kur čia pardavinėja prieskonius šašlykui?“ (beje, pastarąją vietą turguje žino beveik visi).

Pas moteriškę, pardavinėjančią prieskonius, iš maždaug keturių variantų pasirinkite labiausiai patikusį aromatą. Labiausiai tinka bedruskiai ar mažadruskiai prieskoniai (nes sūrumo suteiks citrina). Moteriškė taip pat žinos, kiek prieskonių pirkti (40 g miltelių kilogramui šašlyko, jei ką).

Halės turgus turi kelis trūkumus: neduoda čekių, ten nepatogu nusigauti iš tolimesnių rajonų. Kaip nebloga alternatyva man pasirodė firminė mėsos parduotuvė Goštauto ir Jakšto gatvių sankryžoje, tame pačiame pastate, kaip ir Bomba. Tik ten pardavėjos nėra tokios linkusios pjaustyti mėsą šašlykiniais gabaliukais, o ir prieskonių įvairovė maža.

3) Virtuvėje

Virtuvėje reikia atlikti tokius magiškus veiksmus:

  • maišelį su mėsa įdėti į antrą maišelį, o šį – į trečią (kad jiems suplyšus marinatas neištekėtų);
  • supilti į maišelį prieskonius ir pusę alyvų aliejaus buteliuko;
  • išmaišyti mėsą (galima į maišą sukištomis švariomis rankomis masažuoti mėsą, bet užtenka ją nuosekliai apgraibyti maišelio paviršiumi);
  • padėti viską į šaldytuvą ir eiti parūkyti/gerti kavos/paskaityti alfa.lt (kokiam pusvalandžiui);
  • supilti majonezą, vėl pamasažuoti/apgraibyti, užrišti ir įdėti atgal į šaldytuvą.

Viskas.

Mėsa marinuotis turėtų bent kokias 10-12 valandų. Jei daugiau – sako, dar geriau. Nebandžiau.

4) Išvažiuojant į gamtą

Likus kelioms valandoms iki šašlyko kepimo (t.y. išvykstant į šašlo kepimo vietą) išspausti į maišelį citriną (galima, bet nebūtina, dvi) ir vėl apgraibyti maišelį.

5) Viskas. Tikrai tikrai.

Na, gal tik galima pastebėti, kad svogūnai marinato tikrai nepagadins (iš akies reikėtų bent kokių ketverių). O česnakai, tikėtina, gal net pagerins (manau, reikėtų bent kekės) – kitą sykį jų tikrai bandysiu dėti.

Tai tiek.

Posted in

23 responses to “Šašlykas – nugalėtojas”

  1. Ak, Dovile,

    suvelei truputi. Patikejau, kad procesas uztruks dvi valandas, prisipirkau, o paskui žiū, kad dar reik pusę paros marinuot, į gamtą važiuot ir t. t.

    O iš tikrųjų kiauliena yra tokia gera mėsa, kad kuo didesnis brudas (sintetikas, nuodas ar kaip nori), tuo geriau tinka (ale tomatai, majonezas, actas) ir mesa buna minksta. Citrina (kurios nevalgau) ir cesnakai (kuri valgau) yra iš tų natūralesnių. Su tuo ir sveikinu ;)

  2. Anonymous

    kas dėl svogūnų – namų šeimininkės kalba, kad juos reikia ne šiaip supjaustyti, o sutarkuoti ar kitais susmulkinti, kad gautųsi košė. Tada ir skonis, ir mikštumas nepaprastai geras būna :)

  3. hm

    "… citrina suteiks sūrumo…"

    citrina? sūrumo???

  4. autorius

    Kiek bandziau kepti ant paciu banaliausiu paketiniu angliu (pirktu pirmoje pasitaikiusioje degalineje) + degaus skyscio (kiek? viena syki), viskas buvo gerai.

    Svarbiausia palaukti, kol degusis skystys isdega (pageidautina nusukus nosi i priesinga puse). Po to blogojo aromato nelieka visai.

  5. Dovilė

    Aha. Ir mauti ant iešmo šašlykus reikia išilgai. Tuomet jie iškepa tolygiai.

  6. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/bujakauskas/'>bujakauskas</a>

    Velniava, prieš miegą draudžiama tokius postus postinti :) Prakeikimas, eisiu miegoti priekaištaujančiu pilvu. Bet o tačiau, žinok, toks gyvas stilius yra dovana :)

  7. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/Sveikas/'>Sveikas</a>

    Labai svarbu, ant kokių žarijų kepami šašlykai. Nebandykit kepti ant spygliuočių malkų, geriausiai tinka sausų vaismedžių mediena. Labai lengva kepti ant medžio anglies, tik, šiukštu, nelaistykit jokiais degiais skysčiais, norėdami pagreitinti procesą. Pirma – pavojinga, antra – dažnai šašlykas įgauna ne tą kvapą.

    O kas pasakė, kad sezonas jau baigėsi? Aš per Naujuosius miške ruošiuosi tradiciškai.

    Beje, kepsnių , kepamų ant žarijų, yra gausybė, mes kažkodėl žinome tik šašlykus – patį primityviausią, manding, receptą.

  8. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/Verslininke/'>Verslininke</a>

    Che ash bishki ne i tema. Pameni, porinau apie katinu tulikus-namelius. Tai vat, tokiais prekiauja vienoje lietuvishkoje interento svetaineje- petkit.lt. Kainuoja apie 62 litus+parsiuntimas (ash ish vokietijosa gavau uzh 58 litus- taip kad skirtumas nedidelis). Ish karto pabandzhiusi sakau, kad toks tualetas geras- kvapa tikrai gerai sulaiko namelio viduje, o ne paleidzhia per visa buta.

    Redagavo Verslininke 2007-10-11 13:12

  9. Anonymous

    Smells like summer…. :)

  10. ignieska

    Reikia kazkaip iki vasaros nepamirsti recepto :)

    Tik taip juokingai skambejo tas "apgraibyti maiseli".. :)))

  11. Dovilė

    Dėkui už info. Kikoje tulikus-namelius mačiau po 110 Lt, tai tąkart kažkaip susilaikiau nuo pirkinio.

    Savo padaužą dėl tuliko kvapo kartais ir smirduke išvadinu bei bandau jau antrą kraiko rūšį su viltimi, kad dar atrasiu tvarkingai sugeriantį kvapą, vaizdą ir patį sušokantį į unitazą.

  12. Barbekiu: kepsniai ant grotelių | Knyga

    [...] labiau tiktų kokiai “Neregėtai Lietuvai” ar kitam fotoalbumui, tai jau geriau einu užsimarinuosiu šašlyko. [...]

  13. Vaidas

    Receptas ir visa eiga – nesamone nuo pradziu iki galo. Mesa saslykui tinkamiausia ir skaniausia – sprandine. Ji nebuna sausa. Rinkites prieskonius be druskos – citrina duos suruma… Kad tik nesigautu paskiau per suriai nuo ju… Nu vienu zodziu, tingiu daugiau rasyt. Juokinga viskas ir tiek.

  14. Romas

    receptas visiškas apsurdas. Moteris rašė, kuri nieko nenusimano apie šašlykus.

  15. Sprandas

    nugarine – kokybiškesnė mėsa nei sprandinė. žinoma, jeigu nemoki iškepti gausis sausai. blogam šokėjui gi ir kiaušai trukdo.

  16. Algimantas

    Saslykai raugemi tik su meile,kitaip niekaip…

  17. Ieva

    Ka tik isbandziau si recepta. Viskas gerai, skanu, bet man per riebu. Gal uztenka tik majonezo ar tik alyvuogiu aliejaus…

  18. Algimantas

    saslyku mesa visa gyvenima buvo ir yra tik sprandine,o is nugarines karbonadus kepkite…

  19. Monika

    Nu esu darius šašlykėlius pagal šį receptuka :) Ir ką aš galiu pasakyti gaaavosi tiesiog nuoostabiai :) Beje dariau Oladijoi budama ,o ten kaip zinoma tokiu kaip šašlyko prieskoniu nera dejau kiek pamenu pagal save ,dėjau tikrai riebaus majonezo ir skanaus alyvuogių aliejaus pamarinavau gal kokes 4 val.,bet mesa “masažavau” ilgai ir nuobodžiai prieš tai… :) Vyrukai iškepe kaip reikiant nei perkepe neij žali neliko ir buvo tiesiog skanumynas :) Visada dabar darau pagal šį receptą ir jį rekomenduoju visiem ..P.S-Nebijiokite pafantazuoti tik neperdaug su saiku …:) Sekmes :p SKANAUS :p

  20. Šašlykai « O man skanu!

    [...] Joninėms noriu šašlykų, ir į google įvedžiau “skaniausi šašlykai”. Iš to, ką radau, su nedideliai pakeitimais, jie pavyko tikrai [...]

Leave a Reply